Web
Analytics
Αλάτι: Απειλή για την Υγεία μας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αλάτι: Απειλή για την Υγεία μας

Από: The Johns Hopkins Medical Letter

 

Το πρόβλημα με την πρόσληψη νατρίου – που αποτελεί το κύριο συστατικό του αλατιού – αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων Αμερικανών έχουν υψηλή πίεση του αίματος και εν μέρει αιτία είναι η πλούσια σε αλάτι διατροφή τους. Το μαγειρικό αλάτι παίζει ρόλο – κλειδί στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, αλλά το παραπάνω αλάτι μπορεί να διατηρήσει τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα σε υψηλότερα επίπεδα απ' όσο πρέπει. Έτσι, ασκείται πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, η οποία οδηγεί στην πάχυνσή τους και σε στενώσεις. Η καρδιά, προκειμένου να ωθήσει το αίμα μέσα από τον μικρότερο πλέον αυλό του αγγείου, είναι υποχρεωμένη να το αντλεί πιο έντονα, αυξάνοντας έτσι την πίεσή του. Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί καταναλώνουν 3.400 μέχρι 4.000 χιλιοστογραμμάρια (mg) νατρίου την ημέρα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι πολύ χαμηλότερη: 2.300 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα κατά μέγιστο βαθμό, και πολύ μικρότερη για πολλούς από εμάς.

Οι κατεργασμένες τροφές, οι οποίες ευθύνονται για το 75 έως 80% του προσλαμβανόμενου αλατιού στην αμερικανική διατροφή, ενδεχομένως να αποτελούν τον κύριο ένοχο για την υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Ακόμη και τροφές που παραδοσιακά δεν θεωρούμε αλατισμένες, όπως είναι το ψωμί, τα δημητριακά, τα κονσερβοποιημένα φασόλια κ.ά, μπορεί να μας οδηγήσουν πολύ μακριά από τα συνιστώμενα επίπεδα πρόσληψης νατρίου.

«Επιπλέον, ακόμη και για τα άτομα που έχουν καλές προθέσεις και τα οποία μαγειρεύουν στο σπίτι και προσπαθούν να κάνουν υγιεινότερες επιλογές τροφίμων, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης άλατος», όπως εξηγεί η Cheryl Anderson, Ph.D., βοηθός καθηγήτρια Επιδημιολογίας και ανθρώπινης διατροφής στο Johns Hopkins.

Η πίεση ανεβαίνει

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης άλατος μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και να περιορίσει την πίεση του αίματος τόσο αποτελεσματικά, όσο και η αύξηση της πρόσληψης φαρμάκων. Μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος τον Ιανουάριο στο περιοδικό «The New England Journal of Medicine» εκτίμησε ότι, περιορίζοντας την πρόσληψη νατρίου κατά 1.200 χιλιοστογραμμάρια ανά ημέρα, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τον ετήσιο αριθμό περιστατικών στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων έως και κατά 120.000 και τον αριθμό την ετήσιων θανάτων από οποιαδήποτε αιτία έως και πάνω από 92.000.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στο περιοδικό «Hypertension» διαπίστωσε ότι για τη θεραπευτική αγωγή της ανθεκτικής υπέρτασης (δηλαδή της πίεσης του αίματος που παραμένει πολύ υψηλή παρά τη λήψη τριών ή περισσοτέρων αντιυπερτασικών φαρμάκων), η μείωση της πρόσληψης αλατιού ήταν περισσότερο ωφέλιμη απ' ό,τι η πρόσληψη επιπλέον τύπων φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα των ερευνητών εξέτασε 12 ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση, οι οποίοι λάμβαναν για μία εβδομάδα είτε υψηλή είτε χαμηλή ποσότητα νατρίου. Τα άτομα τα οποία τηρούσαν δίαιτα με μικρή ποσότητα νατρίου είδαν τη συστολική πίεση του αίματός τους να πέφτει κατά 15% κατά μέσο όρο, όπως και τη διαστολική τους πίεση κατά περίπου 11%.

Σχέδιο δράσης

Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, ο δήμος της Νέας Υόρκης ανήγγειλε τη δημιουργία της «Εθνικής Πρωτοβουλίας για τη Μείωση του Άλατος», σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τους παρασκευαστές φαγητών να ελαττώσουν το αλάτι στις συσκευασμένες τροφές και στις μερίδες των εστιατορίων της αμερικανικής μεγαλούπολης. Ο δήμος είναι επικεφαλής σε αυτή την προσπάθεια, έχοντας στόχο, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, να μειωθεί το αλάτι στις τροφές κατά 25%. Παρόμοια πρωτοβουλία είχε αναληφθεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι παρασκευαστές τροφίμων περιόρισαν το αλάτι σε μερικές τροφές σε ποσοστό πάνω από 40%.

Και εάν νομίζετε ότι θα επιθυμήσετε το αλάτι, σε περίπτωση που το βγάλετε από τη ζωή σας, απατάσθε! Η έρευνα δείχνει ότι έπειτα από 6 έως 12 εβδομάδες δίαιτας με περιορισμένη πρόσληψη νατρίου, οι τροπές που έχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου και κάποτε λατρεύατε, τώρα ίσως να σας φανεί ότι είναι πάρα πολύ αλμυρές! Εκτός από τον περιορισμό του νατρίου, οι ειδικοί προτρέπουν να ακολουθήσουμε μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φρέσκα κρέατα και με λίγες κατεργασμένες τροφές. Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – Διαιτητικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης) αποτελεί ένα παράδειγμα για πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ολόκληρους σπόρους, ξηρούς καρπούς, ξερά φασόλια και με γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς καθόλου ή με περιορισμένα λιπαρά.

Μία δίαιτα του τύπου DASH είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες, οι οποίες συνδυάζονται για τη μείωση της πίεσης του αίματος. «Πρόκειται για μια πολύ καλή ισορροπημένη προσέγγιση για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης», λέει η Dr Anderson.

ΠΕΝΤΕ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ

1. Ενημερωθείτε για την ακριβή ποσότητα που χρειάζεστε καθημερινά με βάση τις διατροφικές συστάσεις.  Όταν ψωνίζετε, αναζητήστε τροφές οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο από το 10% του ημερήσιου επιτρεπόμενου νατρίου ανά μερίδα. Για παράδειγμα εάν σας επιτρέπονται 1.500 mg ημερησίως, επιλέξτε ένα τρόφιμο που δεν περιέχει πάνω από 150 mg νατρίου ανά μερίδα.

2. Ξεπλένετε καλά τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα . Με το ξέπλυμα του τόνου, των λαχανικών και άλλων τροφίμων που καταναλώνετε από τις κονσέρβες, απομακρύνεται και το αλάτι. Για παράδειγμα, ½ φλιτζάνι φασόλια από κονσέρβα περιέχει από 350 έως 500 mg νατρίου. Με το στράγγισμα και το ξέπλυμα των φασολιών, θα περιορίσετε το νάτριο κατά το ένα τρίτο. Άλλες επιλογές που έχετε είναι να αναζητήσετε φασόλια με λιγότερο νάτριο (και να τα ξεπλύνετε και αυτά) ή να χρησιμοποιήσετε ξερά φασόλια, τα οποία έχουν μηδαμινή ποσότητα νατρίου.

3. Προσέξτε όταν τρώτε έξω.  Πρόσφατη ανακοίνωση αναφέρει ότι η πρόσληψη από ένα μόνο γεύμα σε αλυσίδα εστιατορίων μπορεί να έχει «αξία νατρίου» τριών έως πέντε ημερών, στα άτομα που προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσληψη νατρίου. Ζητήστε λοιπόν, από τον σεφ που θα ετοιμάσει το πιάτο σας να μη χρησιμοποιήσει αλάτι ή MSG (ένα αλατισμένο πρόσθετο τροφίμων) και ακόμη ζητήστε να σας σερβίρουν τις σάλτσες που συνοδεύουν το πιάτο σας χωριστά.

4. Επιλέγετε όσο το δυνατόν φρέσκες τροφές.  Η κατεργασία των τροφίμων σχεδόν πάντα τα εμπλουτίζει με νάτριο. Για παράδειγμα, μια μέτρια απλή ψητή πατάτα περιέχει περίπου 20 mg νατρίου, ενώ μια μέτρια μερίδα από τηγανητές πατάτες έχει περίπου 10 φορές περισσότερο νάτριο και ένα φλιτζάνι πατάτες ογκρατέν έχει 50 φορές περισσότερο αλάτι.

5. Όταν αγοράζετε συσκευασμένες τροφές, να διαβάζετε τις ετικέτες  και να συγκρίνετε το περιεχόμενο νατρίου σε διάφορες μάρκες. Να θυμάστε ότι οι τροφές με περιορισμένα λιπαρά, όπως το τυρί χαμηλών λιπαρών, συχνά θα έχουν περισσότερο νάτριο από τις κανονικές εκδοχές τους.

 

Άρθρο από το περιοδικό  "popular medicine"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.