Φυσικά και Υπερ - Ωφέλιμα
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Η φύση ανέκαθεν φρόντιζε με σοφία τον άνθρωπο, παρέχοντας του πολύ περισσότερα από την τροφή. Και, διάσπαρτες γύρω του, άφησε μερικές τροφές-θησαυρούς, που ενισχύουν την υγεία και περικλείουν συμπυκνωμένες ιδιαίτερα ωφέλιμες ουσίες. Αυτές είναι που αποκαλούμε σήμερα «υπερτροφές» επειδή περιέχουν 100 ώς 200 πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας -πολύ περισσότερα, δηλαδή, σε σύγκριση με άλλες τροφές.
Οι υπερτροφές έχουν γίνει πολύ της μόδας την τελευταία δεκαετία. Όχι μόνο γιατί οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και άρα οι ανάγκες μας σε σούπερ ωφέλιμες τροφές έχουν αυξηθεί, αλλά και γιατί ένα σθεναρό μάρκετινγκ προωθεί κάθε είδους συμπληρώματα διατροφής, μια αγορά που αναπτύσσεται διαρκώς.
Είναι κατανοητό, βέβαια, ότι δεν είναι εύκολο να βρεις φρέσκα «berries» του Αμαζονίου! Όμως, πολλές από τις υπερτροφές υπάρχουν ήδη στο τραπέζι μας εδώ και αιώνες. Κόκκινο κρασί, σκόρδο, ντομάτα και σαρδέλα και άλλα «ταπεινά» τρόφιμα της λαϊκής αγοράς σήμερα αναγνωρίζονται για την υψηλή διατροφική αξία, τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τη χρησιμότητα τους στον έλεγχο της χοληστερίνης ή της πίεσης...
Οι «εδώδιμες»
Κόκκινο κρασί: Ενα ποτήρι κόκκινο κρασί (τονίζουμε, ένα!) έχει αποδειχθεί από σειρά ερευνών ότι είναι ευεργετικό για την υγεία. Κι αυτό κυρίως λόγω της ρεσβερατρόλης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη (που βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα κουκούτσια και τη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών) έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, μειώνει τους κινδύνους για στεφανιαία νόσο και γενικά μειώνει σημαντικά τη δημιουργία φλεγμονών που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις, σε εγκεφαλικά επεισόδια και σε διαβήτη τύπου II. Οι μελέτες συνεχίζονται, καθώς φαίνεται ότι η μαγική ουσία μπορεί να προλαμβάνει και κάποιες μορφές καρκίνου...
Ντομάτα: Η λέξη κλειδί εδώ είναι το λυκοπένιο: ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Φαίνεται, λοιπόν, ύστερα από μελέτες, ότι το λυκοπένιο προφυλάσσει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του μαστού, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος. Οι ντομάτες είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών A, C, Ε και Κ, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Σημειώστε, πάντως, ότι η απορρόφηση και η συγκέντρωση του λυκοπενίου φαίνεται να είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη.
Ρόδι: Από παλιά το ρόδι το είχαμε για πολύ γούρικο! Σήμερα γνωρίζουμε και το γιατί: περιέχει μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών (3 φορές μεγαλύτερη από το κόκκινο κρασί). Για να μην επαναλαμβανόμαστε, όπου ακούτε αντιοξειδωτικά να σκέφτεστε οφέλη για την υγεία, τη μακροζωία, την καρδιά, το μυαλό, το δέρμα και πιθανές αντικαρκινικές δράσεις... Το ρόδι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και έχει υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Γούρι, γούρι!
Σκόρδο: Παραδοσιακό «γιατρικό» που αποδεικνύεται όλο και πιο θαυματουργό από τις σύγχρονες μελέτες. Το σκόρδο (όταν τεμαχίζεται ή μασιέται) εκλύει θειούχες ενώσεις, με κυριότερη την αλυσίνη, στην οποία οφείλει και τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Συγκεκριμένα, ενισχύει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων (δηλαδή, το ανοσοποιητικό) και προστατεύει από λοιμώξεις, ιώσεις, μικρόβια και βακτήρια. Επί πλέον, προστατεύει την καρδιά, μειώνει την κακή χοληστερίνη, την πίεση και τα τριγλυκερίδια. Οι τελευταίες έρευνες εστιάζουν στις πιθανές δράσεις της αλυσίνης στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου! Πάντως, επειδή έχει αντιπηκτικές ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, το σκόρδο δεν κάνει για όλους, ενώ η σωστή «δοσολογία» είναι μια σκελίδα την ημέρα.
Μπρόκολο: Το μπρόκολο δεν είναι ένα απλό ζαρζαβατικό. Αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12 και Α. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο και μάλιστα σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Το νεότερο γι' αυτή την πλούσια σε ουσίες και πενιχρή σε θερμίδες τροφή είναι ότι τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό, ενώ κάποια συστατικά του (η σουλφοραφάνη και η ινδόλη-3(Ι) φαίνεται ότι έχουν σημαντική προληπτική δράση έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.
Καρύδια: Ναι, είναι θερμιδικές... βόμβες, αλλά είναι επίσης και μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά συστατικά. Επί πλέον τα καρύδια, όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών στερολών, καθώς και μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Ειδικά όσον αφορά τα γνωστά και δημοφιλή ω-3, τα καρύδια είναι τα πρώτα μεταξύ των ξηρών καρπών. Οι ουσίες που περιέχονται στα καρύδια φαίνεται, μέσα από πολύχρονες επιστημονικές μελέτες, ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, από πέτρες στη χολή και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Βασιλικός πολτός: Τροφή για... βασίλισσες (μέλισσες), γνωστή από την αρχαιότητα για τη θρεπτική της αξία. Ο βασιλικός πολτός περιέχει τόσες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα, που θα χρειαζόμασταν μισή σελίδα να τα παραθέσουμε! Θεωρείται υπερτροφή που ενεργεί σαν ρυθμιστικός παράγοντας, εξισορροπώντας τις λειτουργίες του οργανισμού. Του αποδίδονται δε ιδιότητες πανάκειας: ανοίγει την όρεξη, τονώνει τον οργανισμό, τη μνήμη, την αντοχή, τη λίμπιντο, τις άμυνες του οργανισμού, κάνει καλό στο δέρμα, στο στομάχι, στην αρθρίτιδα, στην αϋπνία, στην κλιμακτήριο, στην κατάθλιψη, στις αιμορροΐδες... Γίνεται; Αρκετοί ειδικοί βρίσκουν υπερβολικό αυτό το «διά πάσαν νόσον» μάρκετινγκ. Πάντως, η θρεπτική αξία του είναι αναμφισβήτητη.
Μαστίχα: Είναι μαγική και είναι και «δική» μας! Η μαστίχα Χίου, αυτό το αρωματικό ρετσίνι, περιέχει δύο πολύ σημαντικά οξέα, το ουρσολικό και το ολεανολικό: σ' αυτά οφείλει την ισχυρή αντιφλεγμονώδη της δράση σε περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος, κολίτιδες και αιμορροΐδες. Γενικά είναι μοναδική η προσφορά της στο γαστρεντερικό, από τη δυσπεψία μέχρι και τον καρκίνο του εντέρου - η αντιμικροβιακή της δράση «τσακίζει» το βακτηρίδιο Helicobacter Pylori που αποδείχτηκε ο κύριος αίτιος του έλκους, αλλά και από τους ενόχους για τον καρκίνο του εντέρου. Ομως, η μαστίχα που μασάγαμε παιδιά κάνει επίσης καλό στα νεφρά, το ήπαρ, το δέρμα, ρίχνει τη χοληστερίνη, μαλακώνει το βήχα, είναι αιμοστατική, θεωρείται ιδανική για τις παιδικές διάρροιες!
Ακτινίδιο: Το μικρό πράσινο φρούτο διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και κάλιο όσο και η μπανάνα! Επίσης, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, φώσφορο, β-καροτίνη και ιχνοστοιχεία, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και το έχουν κάνει αγαπημένο... πρωινό για πολλές κυρίες! Γεμάτο βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, το ακτινίδιο είναι ασπίδα για την άμυνα του οργανισμού. Στα θετικά που του αποδίδουν ποικίλες έρευνες περιλαμβάνεται το ότι προλαμβάνει τις θρομβώσεις, αλλά και το άσθμα, ειδικά το παιδικό, και ότι συντελεί στη βελτίωση της όρασης. Σημαντικό, βέβαια, να τρώγεται μόλις κοπεί, όσο διατηρούνται οι βιταμίνες.
Oι... «αποικιακές»
ACAI (Ακάι ή πιο σωστά ασάι): Η τελευταία λέξη στα «μούρα-υπερκαρπούς» έρχεται από τη Βραζιλία. To acai είναι ένα μούρο με σκούρο μοβ χρώμα, που συλλέγεται από φοινικόδεντρα του Αμαζονίου. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και χαρίζει υγεία και ευεξία. Προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση και τις ελεύθερες ρίζες. Εχει τεράστια συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ανθοκυανίνες), μονοακόρεστα λιπαρά (ωμέγα 3,6,9), φυτοστερόλες, φυτικές ίνες, συμπλέγματα αμινοξέων και μετάλλων. Συγκεκριμένα, έχει 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο σταφύλι και 30 φορές περισσότερες ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί. Συμβάλλει στη μέγιστη υγεία του καρδιαγγειακού και του πεπτικού συστήματος και στην καλή υγεία των μυών.
GOJI BERRY (Γκότζι): Τα τελευταία χρόνια στην Καλιφόρνια τα γκότζι έχουν γίνει το νέο σνακ των υγιεινιστών. Στην Ασία, πάντως, απ' όπου προέρχονται, είναι πολύ γνωστοί θρεπτικοί καρποί, ενώ στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική χρησιμοποιούνται και στη σύνθεση φαρμάκων. Τα γκότζι, που μοιάζουν με μούρα, έχουν τεράστια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά: περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερη Β-καροτίνη από τα καρότα και περισσότερο σίδηρο από το κόκκινο κρέας. Ακόμα πιο σημαντικό, σε αντίθεση με πολλά υπερτρόφιμα, είναι συμπαθητικά σε γεύση! Με όλη αυτή τη συγκέντρωση ωφέλιμων συστατικών, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν την όραση, προστατεύουν το συκώτι, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνουν τη γονιμότητα, ενδυναμώνουν τα νεφρά και θεωρούνται κορυφαία σε αντιοξειδωτική -και, άρα, αντιγηραντικη δράση.
ΙΠΠΟΦΑΕΣ: Γνωστό από την αρχαιότητα, είναι ο καρπός θάμνου που φύεται σε Ευρώπη και Ασία. Παρότι δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν το έτρωγαν οι στρατιές του Μεγάλου Αλέξανδρου ή αν το χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές του Τζένκινς Χαν, όπως λένε οι φήμες, ως τροφή περιέχει υψηλή ποιότητα ενεργών συστατικών για τον άνθρωπο. Το ιπποφαές περιέχει βιταμίνη C (15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι), μεγάλο μέρος καροτενοειδών και βιταμίνη Ε, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, φλαβονοειδή, λιπαρά οξέα, ζεαξανθίνη και λοιπές σημαντικές ουσίες. Ετσι, παρουσιάζει εξαίρετες ευεργετικές δράσεις: αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, ηπατο-προστατευτική, αλλά και ανοσο-ρυθμιστική. Ως συμπλήρωμα, αυτή η υπερτροφή που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλες δόξες, προσφέρει τόνωση, ευεξία, ενέργεια. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα. Ρυθμίζει το μεταβολισμό, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και δρα προληπτικά σε οφθαλμικές παθήσεις. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τους πόνους της περιόδου. Προστατεύει το αναπαραγωγικό σύστημα. Αποτοξινώνει τον οργανισμό και συμβάλλει στην οξυγόνωση και την ανανέωση των κυττάρων, αντιμετωπίζοντας την πρόωρη γήρανση.
SPIRULINA: Την έχουν αποκαλέσει το «πράσινο μάννα» για τη διατροφική της πληρότητα. Είναι το πρασινο-μπλε μικροσκοπικό σπειροειδές φύκι που έτρεφε κάποτε τους Αζτέκους· σήμερα, τους... αστροναύτες! Η σπιρουλίνα είναι υπερσυμπυκνωμένη τροφή πλούσια σε πρωτείνες, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα και προβιοτικά. Περιέχει κατά 50-70% πρωτεΐνη και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, ανάλογης με αυτήν του κρέατος και της σόγιας. Επί πλέον, περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και 28 φορές περισσότερο από το μοσχαρίσιο κρέας! Περιέχει 25 φορές περισσότερο β καροτένιο από τα καρότα και περισσότερη βιταμίνη Ε από το σιτάλευρο. Ετσι, η σπιρουλίνα έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ως συμπλήρωμα διατροφής αυξάνει την ενεργητικότητα, ενισχύει το πεπτικό, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, συνεισφέρει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, προάγει την υγεία του δέρματος και βοηθάει στην ελάττωση της όρεξης. Αν το ψάξετε λίγο, θα βρείτε και ελληνική και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας. Οι πιο γνωστές καλλιέργειες βρίσκονται στη Νιγρίτα.
ΝΟΝΙ: Το φυτό αυτό (morinda citrifolia) είναι ένας θάμνος που φτάνει σε με γάλα ύψη και ευδοκιμεί στα νησιά του Ειρηνικού. Οι Χαβανέζοι χρησιμοποιούσαν από παλιά στα γιατροσόφια τους τον καρπό του, που είναι πράσινος και έχει το ακανόνιστο σχήμα της πατάτας. Περιέχει μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ενζύμων, ιχνοστοιχείων και μετάλλων (συνολικά πάνω από 150 θρεπτικά συστατικά). Το μυστικό του φαίνεται να έγκειται στη μεγάλη συγκέντρωση πολλών διαφορετικών ενζύμων, αν και η δυτική επιστήμη, που το ανακάλυψε πρόσφατα, δεν έχει ακόμα αποκωδικοποιήσει τα μυστικά του. θεωρείται ότι βελτιώνει τη φυσική και πνευματική κατάσταση, αυξάνει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Σπόροι Chia: Οι Αζτέκοι τους χρησιμοποιούσαν για την ανακούφιση πόνων των αρθρώσεων και δερματικών παθήσεων. Οι Ινδιάνοι στα μακρινά ταξίδια τους έπαιρναν μαζί τους μόνο σπόρους chia και νερό. Ετρωγαν τους σπόρους, έπιναν νερό και έτσι διατηρούσαν τον οργανισμό τους συνεχώς ενυδατωμένο. Βλέπετε, οι σπόροι αυτοί απορροφούν μέχρι και εννέα φορές τον όγκο τους σε νερό, δημιουργώντας έτσι ένα ζελέ. Αυτή ακριβώς η ιδιότητα βοηθά το σώμα να παραμένει ενυδατωμένο, ενώ παράλληλα δίνει την αίσθηση του κορεσμού. Οι σπόροι Chia έχουν διπλάσια πρωτεΐνη από τους σπόρους άλλων δημητριακών, 5 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, αλλά και βόριο (που ενισχύει τη μεταφορά του ασβεστίου στα οστά), σίδηρο και μαγνήσιο, είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και επί πλέον είναι η πλουσιότερη πηγή φυτικών ωμέγα-3, αλλά και εξαιρετική πηγή ωμέγα-6. Οι σπόροι μπορούν να προστεθούν σε οτιδήποτε (χυμούς, νερό, αλλά και σε κάθε τρόφιμο) χωρίς να αλλάξει τη γεύση του, επειδή είναι σχεδόν άγευστοι. Ο σωστότερος τρόπος, όμως, για τη λήψη των σπόρων είναι με πολύ νερό, ώστε να μην απορροφήσει τα υπάρχοντα υγρά του σώματος.
CAMU CAMU: Ενα μικρό βαθυκόκκινο μούρο από τα δάση του Αμαζονίου. Σε σύγκριση με τα πορτοκάλια, παρέχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη C, 10 φορές περισσότερο σίδηρο, 3 φορές περισσότερη νιασίνη, διπλάσια ριβοφλαβίνη και 50% περισσότερο φώσφορο. Είναι επίσης σημαντική πηγή καλίου (παρέχει 711 mg ανά κιλό), ενώ περιέχει επιπλέον απαραίτητα αμινοξέα, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β, καθώς και βήτα καροτένιο. Οπως σε όλα τα μούρα, έτσι και στο κάμου κάμου πλεονάζουν τα αντιοξειδωτικά στοιχεία: ανθοκυανίνες και βιοφλαβονοειδή. Το εξωτικό αυτό μούρο τονώνει το ανοσοποιητικό και έχει στυπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και θρεπτικές ιδιότητες. Επί πλέον, συντελεί στην υποστήριξη και την προστασία του εγκεφάλου, βοηθώντας σημαντικά στη διατήρηση της χημικής του ισορροπίας, κυρίως λόγω των αμινοξέων του.
ΤΟ ΣΙΤΑΡΟΧΟΡΤΟ: Είναι ο βλαστός του σπόρου του σιταριού. Έχετε δει στις σύγχρονες αμερικάνικες ταινίες που το σερβίρουν σε «σψηνάκι» σε υγιεινιστικά εστιατόρια; Οσο κι αν δεν μοιάζει ελκυστικό, το σιταρόχορτο περιέχει περισσότερες από εκατό θρεπτικές ουσίες και αποτελεί πλήρη, ζωντανή τροφή. Οι πρωτείνες του είναι μεγάλης βιολογικής αξίας και άμεσα βιοδιαθέσιμες, ενώ δεν περιέχει γλουτένη (συστατικό που συνδέεται με την αλλεργία στο σιτάρι). Ως «χόρτο», είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη, η οποία βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό, καθαρίζει τα ζωτικά όργανα και το κυκλοφορικό και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Είναι χρήσιμο σε προγράμματα αποτοξίνωσης, σε δερματολογικές παθήσεις και στην προστασία των πνευμόνων από ατμοσφαιρικούς ρύπους. Αποχυμώνεται και πίνεται αναμεμειγμένο με άλλους χυμούς ή/και μόνο του. Μπορεί, επίσης, να καταναλωθεί με τη μορφή ταμπλέτας ή σκόνης διαλυτής σε νερό.
Χλωρέλα: Πράσινο φύκι του γλυκού νερού, πλούσιο σε χλωροφύλλη. Παρέχει συμπυκνωμένη και εύπεπτη πρωτεΐνη, είναι πλούσια σε νουκλεϊκά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία (πηγή του δυσεύρετου γερμανίου) και ένζυμα. Λόγω του υψηλού περιεχομένου της σε κυτταρίνη (περίπου 20%), παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού: η κυτταρίνη, η οποία δεν διασπάται από το πεπτικό μας σύστημα, προσκολλάται και συνδέεται με βαριά μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες και αποβάλλεται μαζί με αυτά απ' τον οργανισμό. Η χλωρέλα βοηθάει επίσης στην καλύτερη οξυγόνωση των ιστών και στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Περαιτέρω, ωφελεί την πέψη, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, υποκινώντας την αύξηση της φυσικής χλωρίδας του εντέρου, ενώ ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείροντας την παραγωγή ιντερφερόνης, που αυξάνει την παραγωγή λευκοκυττάρων.
Αλόη: Ενα από τα φυτά με τις περισσότερες επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ευρέως και στην κοσμετολογία, αφού έχει ευεργετική καταπραϋντική δράση στην επιδερμίδα. Την ίδια καταπραϋντική δράση έχει και στην πόσιμη μορφή της. Επί πλέον, τα πόσιμα εκχυλίσματα αλόης περιέχουν πάνω από 200 ενεργά συστατικά, όπως βιταμίνες, ένζυμα, ανόργανες ουσίες, αμινοξέα, πολυσακχαρίτες κ.ά., και χρησιμοποιούνται κυρίως για τις υπακτικές και καθαρτικές τους ιδιότητες, καθώς και σε προγράμματα αποτοξίνωσης. Η αλόη έχει αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και τονωτική δράση, ενδυναμώνει το ήπαρ, συνεισφέρει στον έλεγχο του σακχάρου, βοηθάει στην πέψη, ανακουφίζει το ερεθισμένο πεπτικό σύστημα και καταπραύνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
BACOPA MONNlERI: To βότανο που «θρέφει»το πνεύμα! Κοινώς γνωστό ως μπράχμι, το μπακόπα μονιέρι είναι ένα μικρό αναρριχητικό φυτό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή αγιουρβεδική ιατρική εδώ και 3.000 χρόνια για τη βελτίωση της μνήμης και της νοητικής ικανότητας. Το βασικό του μυστικό είναι οι σαπωνίνες Bacosides (Α και Β) που περιέχει και που, μαζί με τα αλκαλοειδή βραχμίνη και ερπεστίνη, έχουν αντιοξειδωτική δράση, ειδικά στα κύτταρα του εγκεφάλου. Γενικά τονωτικό του μυαλού, το μπακόπα μονιέρι ρυθμίζει το χολινεργικό σύστημα και άλλα νευροδιαβιβαστικά συστήματα στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη μνήμη αλλά και τη συγκράτηση νέων πληροφοριών. Παράλληλα μειώνει τα συμπτώματα του στρες και χαρίζει πνευματική διαύγεια.
Ανάμεσα στους θησαυρούς της φύσης, βρίσκουμε και κάποια... υπερφυτά που μπορεί να μην έχουν θέση στο τραπέζι μας, οι ωφέλειες τους όμως στον ανθρώπινο οργανισμό είναι αποδεδειγμένες!
ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ: Ερχεται από την Ινδία και δίνει στο κάρι το χρώμα του. Εκτός από τη χρήση του ως μπαχαρικού, όμως, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους εδώ και αιώνες. Τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και των δυτικών επιστημόνων που μελετούν τις ευεργετικές ιδιότητες της κουρκουμίνης στην υγεία. Η κουρκουμίνη, μια φυσική χρωστική ουσία που εμπεριέχεται στον κουρκουμά, περιέχει ένα μείγμα ισχυρών αντιοξειδωτικών, γνωστών ως κουρκουμινοειδών, μια ομάδα φαινολικών ενώσεων που απομονώνονται από τις ρίζες του φυτού Curcuma longa.
Η κουρκουμίνη βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής, ενώ παράλληλα αποτελεί πρώτης τάξεως αντιβιοτικό εξωτερικής χρήσης, προλαμβάνοντας βακτηριακές λοιμώξεις στα τραύματα και επιταχύνοντας τη διαδικασία της επούλωσης. Επιστημονικά δεδομένα, κυρίως σε πειραματόζωα, υποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Φαίνεται ότι κατα στέλλει την καρκινογόνο δράση των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ουσιών που δημιουργούνται κατά το παρατεταμένο ψήσιμο του κρέατος) και εμποδίζει τη δράση ενζύμων που επιταχύνουν την αρνητική έκβαση ορισμένων καρκίνων. Η κουρκουμίνη είναι γνωστή και για τις ευεργετικές ιδιότητες της στο ήπαρ. Αυξάνει την έκκριση χολικών αλάτων και τη διαλυτότητα της χολής.
ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ (milkthistle, σίλυβο): Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι γνωστές ήδη από τα αρχαία ελληνικά κείμενα όπου αναφέρεται ως σίλυβο. Τα τόσο «ταπεινά» αυτά αγκάθια είναι από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα κρυμμένων θησαυρών στον κόσμο των φαρμακευτικών φυτών. Το μυστικό τους είναι η σιλυμαρίνη, ένα μείγμα φλαβονοεϊδών που βρίσκεται στους σπόρους και, σε μικρότερες ποσότητες, στους βλαστούς και τα φύλλα του φυτού. Το σίλυβο χρησιμοποιήθηκε επί χρόνια ως βοηθητικό της παραγωγής γάλακτος σε νεαρές μητέρες και ως χολαγωγό-χολαιρετικό.
Σήμερα χρησιμοποιείται ως ηπατοπροστατευτικό. Οπως είναι γνωστό, ηπατικά προβλήματα μπορούν να προκληθούν από τη δράση των ελευθέρων ριζών, δηλαδή τοξικών παραγόντων με υψηλή μοριακή δραστικότητα, που καταστρέφουν άλλα μόρια ή και τα ίδια τα κύτταρα. Το σίλυβο προλαμβάνει αυτήν τη δράση λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικά, 10 φορές πιο ισχυρό από την βιταμίνη Ε, που έχει την ίδια ιδιότητα.
Επί πλέον, το σίλυβο βελτιώνει την αποτοξινωτική ικανότητα του ήπατος, αυξάνοντας τη συγκέντρωση της γλουταθειόνης (GSH), ενώ φαίνεται πως αναστέλλει τη δράση του ενζύμου λιποξυγενάση, εμποδίζοντας έτσι την παραγωγή και τη δράση των επικίνδυνων για το ήπαρλευκοτριένιων.
Η πιο σημαντική επίδραση του σίλυβου είναι η ικανότητα του να ευνοεί την πρωτεϊνοσύνθεση και την παραγωγή νέων ηπατικών κυττάρων, σε αντικατάσταση των κατεστραμμένων. Ετσι, καθώς λειτουργεί σαν αντίδοτο απέναντι σε τοξικούς παράγοντες, χρησιμοποιείται σε ηπατικές βλάβες από χημικούς παράγοντες (και από αλκοοόλ), σε χρόνιες ηπατίτιδες, ιογενείς ηπατίτιδες, δηλητηριάσεις, ίκτερο, κίρρωση του ήπατος.
ΒΟΣΟΥΕΛΛΙΑ (Boswellia Serrata): Η βοσουελία είναι ένα γένος δέντρων της Ινδίας γνωστών για την αρωματική τους ρητίνη, η οποία, πέρα από τη φήμη της ως μοσχολίβανου, έχει πολλές φαρμακολογικές εφαρμογές. Κύριο δραστικό στοιχείο αυτού του ρετσινιού είναι το βοσουελλικό οξύ (boswellicacid), με σημαντικές αντιφλεμονώδεις και αντιαρθριτικές ιδιότητες. Φαίνεται να είναι το «βότανο» των αρθρώσεων, αφού προστατεύει ιδιαίτερα τις αρθρώσεις από εκφυλιστικά φαινόμενα έπειτα από παρατεταμένη φλεγμονή. Το εκχύλισμα της ρητίνης αυτής, που ήδη έχει κάνει την εμφάνιση του στη σύγχρονη φαρμακολογία, φαίνεται -έπειτα από μελέτες τόσο πόσιμου όσο και ενέσιμου διαλύματος- ότι δρα ευεργετικά κατά: του άσθματος, της νόσου του Crohn, της οστεοαρθρίτιδας, της ελκωτικής κολίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας! Παρά τις πιθανές παρενέργειες (στομαχική διαταραχή, ναυτία, διάρροια κ.ά.) υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία υπέρ της χρήσης της
Τελευταία άρθρα από τον/την .
- Το Nusinersen Εγκρίθηκε στην ΕΕ ως η Πρώτη Θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA)
- Παρουσίαση δεδομένων για τη μελέτη CheckMate -204 που αξιολογεί το συνδυασμό nivolumab και ipilimuma
- Γυναικολογία: Κολπική ατροφία, Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα κατά την εγκυμοσύνη και τον Θηλασμό
- Πρωτοποριακή Συνδυαστική Θεραπεία για τον Καρκίνο του Εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV)
- Τροφές για σούπερ ενυδάτωση το καλοκαίρι