Web
Analytics
Η καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μία από τις ωραιότερες περιόδους της ζωής σου, όπως είναι η εγκυμοσύνη, συνδέεται από την πρώτη κιόλας μέρα με περιορισμούς σε συνήθειες που αγαπάς.

Μία από τις πιο κοινές «απαγορεύσεις» είναι εκείνη του καφέ. Ωστόσο, προτού στερηθείς αγαπημένες γεύσεις καλό είναι να γνωρίζεις τι συστήνουν οι ειδικοί:

Το American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) συμβουλεύει τις εγκυμονούσες γυναίκες ότι μπορούν να προσλαμβάνουν καθημερινά μέχρι 200mg καφεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Πού βρίσκεται η καφεΐνη;

Η ποσότητα καφεΐνης σε μία μερίδα καφέ ποικίλλει, ανάλογα με το είδος του καφέ και τον τρόπο παρασκευής του. Επιπλέον, για να διαχειριστείς σωστά την πρόσληψη καφεΐνης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι αυτή υπάρχει και στα ακόλουθα τρόφιμα και ροφήματα, όπως: τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά, σοκολάτα.

Η καφεΐνη επίσης υπάρχει  σε φυτικά προϊόντα και μη συνταγογραφούμενα  φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων φαρμάκων για τον  πονοκέφαλο, το κρυολόγημα, και την αλλεργία. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των φαρμάκων .

Συμβουλές για να μην ξεπεράσετε την συνιστώμενη πρόσληψη καφεΐνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Εάν έχετε αδυναμία στον καφέ μπορείτε να δοκιμάσετε τη μετάβαση σε ντεκαφεϊνέ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει στις Ευρωπαϊκές αγορές, «ντεκαφεϊνέ» χαρακτηρίζεται ο καφές, το περιεχόμενο καφεΐνης του οποίου είναι λιγότερη από 0,1% στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και από 0,3% στον διαλυτό/ στιγμιαίο καφέ.   

Μία πολύ καλή εναλλακτική είναι ο ελληνικός καφές, χωρίς καφεΐνη, που εξακολουθεί να διατηρεί αναλλοίωτα τα αντιοξειδωτικά συστατικά του, χάρη στο φυσικό τρόπο αποκαφεϊνοποίησης με νερό, όπου χρησιμοποιείται απλό νερό για να απομακρύνει την καφεΐνη από τους κόκκους του καφέ ακριβώς πριν το καβούρδισμά τους. Η διαδικασία αυτή συχνά αναγράφεται στην συσκευασία του ελληνικού Ντεκαφεϊνέ. Με απλά λόγια, ο πράσινος καφές βυθίζεται στο νερό, η περιεχόμενη καφεΐνη διαλύεται και απομακρύνεται. Στη συνέχεια, ακολουθεί η διαδικασία της άλεσης και του καβουρδίσματος, όπου απελευθερώνονται τα φυσικά αρώματα του καφέ. Κατά συνέπεια, ο καφές διατηρεί όλο το άρωμα και τη γεύση του καφέ, χωρίς να περιέχει καφεΐνη.

 

Είδος καφέ ανά μερίδα

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (~200ml)

115-175mg

Στιγμιαίος καφές (~200ml)

65-100mg

Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)

2-3mg

Ελληνικός καφές (50ml)

40mg

Εσπρέσο (30ml)

30-40mg

Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)

0-1mg

 

Τσάι                                                            Ποσότητα                                                        Καφεΐνη

Μαύρο  τσάι                                                1 κούπα                                      47 mg

Πράσινο  τσάι                                              1 κούπα κούπα                             25 mg

 

Ενεργειακά ποτά                                         Ποσότητα  (1 ποτήρι)              Καφεΐνη 77-138 mg

Αναψυκτικά τύπου κόλα                               Ποσότητα  (1 ποτήρι)                Καφεΐνη 35 mg

 

Επιδόρπια                                               Ποσότητα                                             Καφεΐνη      Καφεΐνη

Μαύρη  σοκολάτα (70-85 % κακάο)           1 κομμάτι                                                  23 mg

Σοκολάτα  γάλακτος                                 1 ½ κομμάτι                                              9 mg

Ζεστό  κακάο                                           1 κούπα                                                    8-12 mg

Σοκολάτα  γάλακτος ζεστή                        1 κούπα                                                    5-8 mg

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γεωργία Καπώλη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας

Ιστότοπος: https://logodiatrofis.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.