Web
Analytics
Η Στέβια έχει Φυσική Αντιφλεγμονώδη και Αντικαρκινική Δράση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Στέβια έχει Φυσική Αντιφλεγμονώδη και Αντικαρκινική Δράση

Η ντόπια ινδιάνικη φυλή στην Παραγουάη αποκαλεί την στέβια «Kaa he-he», που σημαίνει «γλυκό βότανο». Αυτό το τοπικό βότανο πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τους ντόπιους ως γλυκαντικό και σε ιατρικές θεραπείες. Η στέβια έχει αποδειχτεί ότι δεν περιέχει σπουδαία γεύση αλλά έχει αντι-υπεργλυκαιμική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Οι Ιάπωνες είναι οι πρώτοι που καθάρισαν, το εκχύλισμα της στέβιας, από προσμίξεις στην δεκαετία του '70 και από τότε χρησιμοποιούν την στέβια σε πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Η στέβια καλλιεργείται σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Βραζιλίας και του Μεξικού. Μπορεί να αγοραστεί σε υγρή μορφή, σε σκόνη ή σε ταμπλέτες και συναντάται σε τρόφιμα και προϊόντα οδοντικής υγιεινής.

Οφέλη στην υγεία

Η στέβια έχει μηδέν θερμίδες και είναι μέχρι 300 φορές πιο γλυκιά από την σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη), γεγονός που την καθιστά ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης.

Αυτό το «θαυματουργό βότανο της Παραγουάης» πιθανόν να ονομάζεται έτσι λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων στον έλεγχο της διατροφής σε παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η πρόληψη του καρκίνου, ο έλεγχος βάρους και η συνολική υγεία του ανθρώπου. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει οφέλη στην γενική υγεία των ατόμων, που καταναλώνουν προϊόντα τα οποία παράγονται από τη στέβια.

Η στέβια αποτελεί ίσως την καλύτερη γλυκαντική ουσία, καθώς δεν φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία λόγω της κατανάλωση της, όπως συμβαίνει με άλλα εναλλακτικά προϊόντα της ζάχαρης. Αν και οι ερευνητές προσπαθούν ακόμα να εντοπίσουν πως το σώμα χρησιμοποιεί όλα τα συστατικά που περιέχονται στην στέβια είναι ολοφάνερα κατανοητό ότι ωφελεί την ανθρώπινη υγεία.

Η στέβια διασπάει αποτελεσματικά την ζάχαρη και τα λίπη

Μία έρευνα διαπίστωσε ότι η στέβια ενεργεί ως αντι-υπεργλυκαιμικός παράγοντας ή μεγάλος ανταγωνιστής του σακχάρου στο αίμα, εξαιτίας της ικανότητας της να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης μέχρι και 35% στα υγιή άτομα και περίπου 18% σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη του 2010 εξέτασε τις επιδράσεις της στέβιας σε σχέση με άλλα γλυκαντικά προϊόντα. Υγιή άτομα που κατανάλωσαν στέβια είχαν σημαντικά πιο χαμηλά επίπεδα γλυκόζης μετά το γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σακχαρόζη. Επίσης βρέθηκαν πιο χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης σε άτομα που κατανάλωναν στέβια, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν απαρτάμη και σακχαρόζη.

Μια έκθεση του 2015, που αναμένεται να δημοσιευτεί στο «Food and Chemical Toxicology», ενισχύει την άποψη ότι τα προϊόντα της στέβιας μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς ενισχύουν την έκκριση της και επίσης βελτιώνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης, την διάσπαση των λιπών και των οξέων της χολής, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.

Όταν η γλυκόζη του αίματος αυξομειώνεται και συνοδεύεται από δραματική πτώση, οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, προκαλώντας διαβήτη.

Επομένως η στέβια μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αντί της ζάχαρης για άτομα με μεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, υπεργλυκαμία ή με ανισορροπίες ενέργειας και προβλήματα με τον έλεγχο του βάρους.

Αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινικός παράγοντας

Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όταν καταναλώνεται η στέβια, η φαγοκυτταρική λειτουργία των κυττάρων (που αναφέρεται ως κυτταρική διατροφή επειδή ένα κύτταρο θα ενδοκυτταρώσει και θα επεξεργαστεί πλήρως τα σωματίδια) ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από πιθανές απειλές. Δύο υδατοδιαλυτές ενώσεις που περιέχονται στην στέβια, οι χλωροφύλλες (chlorphylls) και οι ξανθοφύλλες (xanthophylls), αποτελούν το λόγο που η στέβια εμφανίζει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι χλωροφύλλες και οι ξανθοφύλλες έχει διαπιστωθεί ότι όχι μόνο προστατεύουν το σώμα από τις επιδράσεις των καρκινογόνων ουσιών που συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας και διαταραχές, αλλά μειώνουν και την κυτταρική ανάπτυξη που προάγει τον όγκο.

  

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
David Jocker

Ειδικεύεται στην απώλεια βάρους, στην χειροπρακτική, στην προσαρμοσμένη διατροφή και άσκηση.
Είναι " Maximized Living doctor"

Ιστότοπος: https://drjockers.com/

Τελευταία άρθρα από τον/την David Jocker

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.