Web
Analytics
Καρότα και Χυμός καρότου: Απίστευτα οφέλη για την υγεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Καρότα και Χυμός καρότου: Απίστευτα οφέλη για την υγεία

Τα καρότα, παίρνουν το πορτοκαλί χρώμα τους από αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή. Ένα από αυτά τα καροτενοειδή είναι το β-καροτένιο, ένας πρόδρομος της δραστικής βιταμίνης Α που είναι υπεύθυνη για πολλά από τα οφέλη του καρότου και του χυμού του, που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα καρότα είναι εξαιρετικά θρεπτικά και καθαρίζουν το έντερο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρότων, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να προστατεύσει από εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή αρτηριακή πίεση, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, καταρράκτη, καρδιακές παθήσεις, βρογχικό άσθμα και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Ο χυμός καρότου εξάγεται από ολόκληρα καρότα και είναι εξαιρετικά θρεπτικός.

Η κατανάλωσή του χυμού καρότου, πιστεύεται ότι μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, ενισχύει την ανοσία και βελτιώνει την υγεία των ματιών και του δέρματος.

Καρότα

Παρακάτω, αναφέρονται τα οφέλη του ωμού καρότου.

Ιδιαίτερα θρεπτικά

Ένα φλιτζάνι (240 mL) ωμό και ψιλοκομμένο καρότο περιέχει:

 • Θερμίδες: 52
 • Πρωτεΐνη: 1 γρ
 • Υδατάνθρακες: 10 γρ
 • Ζάχαρη: 6 γρ
 • Ίνες: 3,5 γρ
 • Βιταμίνη Α (ως προβιταμίνη Α): 21383 IU, 428% της ημερήσιας αξίας (DV*)
 • Βιταμίνη Κ: 16,9 mcg,  12% της DV
 • Κάλιο: 410 mcg, 46% της DV
 • Βιταμίνη Β6: 0,2 mcg, 9% της DV
 • Θειαμίνη: 0,1 mg, 6% της DV
 • Νιασίνη: 1,3 mg, 6% της DV

Ο χυμός καρότου παρέχει επίσης τις καροτενοειδείς χρωστικές λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Μερικά άτομα, αποφεύγουν τα καρότα επειδή πιστεύουν ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θα αυξήσουν τη γλυκόζη στο αίμα. Ωστόσο, αυτή η συμβουλή δεν υποστηρίζεται από έρευνα.

Ένα φλιτζάνι ωμά καρότα περιέχει μόνο περίπου 10 γρ υδατανθράκων και σχεδόν 4 γρ ινών. Οι φυτικές ίνες στα λαχανικά, βοηθούν στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης σακχάρων, με τη μορφή γλυκόζης, στην κυκλοφορία του αίματος.

Η κατανάλωση καρότων στα πλαίσια μια υγιεινής διατροφής, μπορεί να είναι ασφαλής για τους διαβητικούς, επειδή αποτρέπει τυχόν δραστική αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, οι διαβητικοί ή άλλα άτομα, που έχουν πρόβλημα εξισορρόπησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση χυμού καρότου, καθώς συγκεντρώνεται η ζάχαρη των καρότων, επειδή αφαιρούνται οι φυτικές ίνες, που έχουν προστατευτική δράση έναντι του διαβήτη.

Ο χυμός καρότου περιέχει λίγο περισσότερους υδατάνθρακες από τα ωμά καρότα, αλλά και μια πιο συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών Α, C, K, B6 και καλίου.

Προστατεύουν την υγεία των ματιών

Τρία κρίσιμα θρεπτικά συστατικά, β-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που απαντώνται στα καρότα ενισχύουν σημαντικά την υγεία των ματιών, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της καλής όρασης. Για παράδειγμα, χωρίς β-καροτένιο (μια μορφή βιταμίνης Α), μπορεί να εμφανιστούν διάφορες μορφές διαταραχών των ματιών - συμπεριλαμβανομένων του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και της τύφλωσης.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία.

Μόνο ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο καρότο παρέχει πάνω από 400 % των αναγκών σας σε βιταμίνη Α.

Η βιταμίνη Α αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας των ματιών και της όρασης, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει πρώτα σε νυχτερινή τύφλωση (δεν βλέπεις το βράδυ) και μετά σε μόνιμη τύφλωση.

Τα καρότα μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, μια κοινή αιτία απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία.

Η τακτική κατανάλωση καρότων, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιή μάτια και όραση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Εάν δεν σας αρέσουν τα ωμά καρότα, λάβετε υπόψη ότι η κατανάλωση χυμού καρότου έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία των ματιών.

Υψηλή Πηγή Αντιοξειδωτικών

Τα καροτενοειδή, που βρίσκονται σε καρότα και άλλα πορτοκαλί λαχανικά, αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαφόρων μορφών προσωρινών ασθενειών και σοβαρών χρόνιων παθήσεων. Τα καρότα και ο χυμός καρότου ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς βοηθούν στην άμυνα του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, τα επιβλαβή βακτήρια, τους ιούς και τις φλεγμονές.

Τα αντιοξειδωτικά που είναι υπεύθυνα για τις ανοσοενισχυτικές επιδράσεις είναι: βιταμίνη C, β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και πολυφαινόλες. Τα καρότα είναι μία από τις υψηλότερες φυσικές πηγές των καροτενοειδών φυτοχημικών και του αντιοξειδωτικού β-καροτένιου, τα οποία οι μελέτες υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, καθώς σταματούν τη βλάβη του DNA, τα επίπεδα φλεγμονής και τη μετάλλαξη των κυττάρων.

Επίσης, περιέχουν λίγο ηλεκτρικό οξύ ή σουκινικό οξύ (succinic acid), α-κετογλουταρικό οξύ (α-ketoglutaric acid), γαλακτικό οξύ (lactic acid,), γλυκολικό οξύ (glycolic acid ) και καφεϊκό οξύ (caffeic acid).

Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου

Η κατανάλωση λαχανικών με έντονο πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού καρότου ωφελεί την υγεία της καρδιάς, καθώς μειώνει το οξειδωτικό στρες και βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού έναντι διαφόρων μορφών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επίσης, τα υψηλά επίπεδα α και β-καροτίνης στο πλάσμα σχετίζονται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Αυτά τα θετικά οφέλη στην υγεία, οφείλονται ενδεχομένως στην υψηλή περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, που υπάρχουν στα καρότα. Έχουν την ικανότητα, να μειώνουν την χοληστερόλη και να ενισχύουν την παραγωγή χολής, η οποία αυξάνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το λίπος.

Αποτελούν καλή πηγή τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων φυτικών ινών. Αυτό όχι μόνο βοηθά το πεπτικό σύστημα να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, αλλά επίσης επηρεάζει άμεσα τα καλά επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας «κακής» χοληστερόλης (LDL) από τα τοιχώματα των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, παρέχουν κάλιο, το οποίο είναι ευεργετικό για τη διατήρηση της υγιής αρτηριακής πίεσης.

Προστατεύουν από το καρκίνο

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων καροτενοειδών από φρούτα και λαχανικά έχει προστατευτική δράση έναντι πιθανής υποτροπής του καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά στα καρότα ενδεχομένως να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τα κύτταρα της λευχαιμίας και να διαδραματίσουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου ορισμένων από τους πιο διαδεδομένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, του καρκίνου των ωοθηκών και του καρκίνου του μαστού.

Σε μια μελέτη, γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, καθημερινά κατανάλωναν 240 ml φρέσκου χυμού πορτοκαλιού και καρότου για περίοδο τριών εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι η καθημερινή πρόσληψη φρέσκου χυμού καρότου ωφέλησε την άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου και ήταν μια αποτελεσματική προσέγγιση για την αύξηση των επιπέδων των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών στο αίμα, τα οποία μειώνουν το οξειδωτικό στρες, που μπορεί να προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρότων, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Επίσης, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρότων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου, την τρίτη κύρια αιτία θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο.

Επιπλέον, το εκχύλισμα χυμού καρότου έχει προταθεί ως πιθανή θεραπεία για τη λευχαιμία λόγω των «αντικαρκινικών παραγόντων» που περιέχει, όπως τα πολυακετυλένια (falcarinol, falcarindiol και falcarindiol-3-acetate) και τα καροτενοειδή (β-καροτένιο και λουτεΐνη).

Βελτιώνουν την Στοματική Υγεία

Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα καρότα βελτιώνουν την ανοσία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας του σώματος να καταπολεμά τα βακτήρια και τις τοξίνες που εισέρχονται μέσω του στόματος και ζουν μέσα στα ούλα και τα δόντια.

Ορισμένα μέταλλα στα καρότα είναι αντιβακτηριακά και βοηθούν στην πρόληψη των οδοντικών κοιλοτήτων και της τερηδόνας.

Επίσης, τα καρότα, μπορούν να βοηθήσουν στην αφαίρεση της πλάκας και των λεκέδων από τα δόντια, εάν τρώγονται μετά το γεύμα.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες των καρότων, ενισχύουν την  ανοσία, καθώς ενεργούν ως μια φυσική «βούρτσα του πεπτικού συστήματος», καταπολεμώντας την δυσκοιλιότητα, απομακρύνοντας τα ανεπιθύμητα βακτήρια του εντέρου και προάγοντας την καλύτερη αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Ενισχύουν την υγεία του δέρματος και την επούλωση πληγών

Τα οφέλη του καρότου για το δέρμα οφείλονται στην παρουσία ενώσεων, όπως β-καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο. Το β-καροτένιο είναι σημαντικό για την επούλωση των πληγών.

Εάν έχετε οποιαδήποτε λοίμωξη, κόψιμο ή άλλες πληγές στο δέρμα, θα διαπιστώσετε ότι τα καρότα και ο χυμός τους, αυξάνουν την ικανότητά του σώματος να θεραπεύει γρηγορότερα, να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να μειώνει τα  σημάδια που προκαλούν οι φλεγμονές.

Προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία

Τα καρότα ενδεχομένως να ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου, καθώς βοηθούν στην πρόληψη κατά της νόσου του Alzheimer, την βελτίωση της μνήμης και την προστασία έναντι άλλων διαταραχών που μειώνουν την γνωστική λειτουργία.

Αυτό οφείλεται στην ικανότητα των καρότων να μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο, το οποίο αποδυναμώνει την σηματοδότηση των νεύρων.

Χυμός καρότου

Παρακάτω, αναφέρονται τα οφέλη του χυμού καρότου.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Ο χυμός καρότου είναι πολύ δημοφιλής, καθώς συγκεντρώνει πολλά ζωντανά ένζυμα και θρεπτικά συστατικά.

Ο χυμός καρότου έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες ενώ περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι (240 mL) χυμό καρότο περιέχει:

 • Θερμίδες: 95
 • Πρωτεΐνη: 2 γρ
 • Υδατάνθρακες: 21 γρ
 • Ζάχαρη: 9 γρ
 • Ίνες: 2 γρ
 • Βιταμίνη Α (ως προβιταμίνη Α): 45133 IU, 903% της ημερήσιας αξίας (DV)
 • Βιταμίνη C: 20,1 mg,  33% της DV
 • Βιταμίνη Κ: 36,6 mcg, 46% της DV
 • Βιταμίνη Β6: 0,5 mcg, 25% της DV
 • Κάλιο: 689 mg, 20% της DV

Ο χυμός καρότου παρέχει επίσης τις καροτενοειδείς χρωστικές λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Ωφέλιμο για την υγεία

Ο χυμός καρότου ωφελεί τη συνολική υγεία όταν καταναλώνετε τακτικά, επειδή μπορεί να προσθέσει πολλά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Επίσης, ενισχύει την ανοσία, τα επίπεδα ενέργειας και την πέψη. Ενδεχομένως, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, καθώς δίνει την λύση στην ανεπάρκεια των θρεπτικών συστατικών που μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην υπερφαγία, καθώς το σώμα του αναζητά περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά. Αν θέλετε να τον καταναλώσετε προκειμένου να χάσετε βάρος, δοκιμάστε να πίνετε μια μικρή μερίδα χυμό καρότο πριν από το πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα. Αυτό θα σας βοηθήσει, να ξεπεράσετε την πείνα σας.

Καλύτερη πέψη

Ο χυμός καρότου μπορεί να βοηθήσει την πεπτική οδό να απορροφήσει πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά, καθώς οι φυτικές ίνες των καρότων έχουν ήδη διασπαστεί και χρειάζεται λιγότερη δουλειά από τον οργανισμό για να απελευθερώσει βιταμίνες και μέταλλα.

Αυτό είναι σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν εξασθενημένο πεπτικό σύστημα και εμφανίζουν πεπτικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), επειδή κάνουν κακή διατροφή για πολλά χρόνια, που επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα.

Οι περισσότεροι αποχυμωτές υψηλής ποιότητας διασπούν τα λαχανικά στο σημείο που τα θρεπτικά τους συστατικά είναι  «προ-αφομοιωμένα». Αυτό σημαίνει ότι μόλις τα θρεπτικά συστατικά εισέλθουν στο στομάχι, απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος γρήγορα, ενώ επιβαρύνονται λιγότερο το στομάχι, το παχύ και λεπτό έντερο, το ήπαρ και άλλα πεπτικά όργανα.

Πώς να καταναλώνετε καρότα/χυμό καρότου

Είναι προτιμότερο να καταναλώνετε βιολογικά καρότα (ειδικά όταν φτιάχνετε χυμό καρότου), τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Επίσης, τα καρότα μπορούν να απορροφήσουν τοξίνες και φυτοφάρμακα που υπάρχουν στο έδαφος, που καλλιεργούνται. Όλα αυτά θα περάσουν στο σώμα και θα μειωθούν τα οφέλη τους.

Δεν πρέπει να τα ξεφλουδίζεται, καθώς πολλά από τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες βρίσκονται στην φλούδα. Απλώς χρησιμοποιήστε μια βούρτσα και τρίψτε δυνατά για να τα καθαρίσετε.

Τα ωμά καρότα είναι ωφέλιμα, καθώς η περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες είναι πολύ υψηλή. Επίσης, αποτελούν ένα υπέροχο σνακ. Βάλτε μερικά καρότα σε μια πλαστική σακούλα και πάρτε τα μαζί σας στην δουλειά. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει, ότι τα γεύματα που περιλαμβάνουν ωμά καρότα, παρέχουν περισσότερο κορεσμό ή μειωμένη πείνα.

Ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα μαγειρεμένα καρότα μπορεί να έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από τα ωμά.

Εξισορροπήστε το χυμό καρότου με άλλους χυμούς λαχανικών που είναι χαμηλότεροι σε υδατάνθρακες. 

Προσθέστε καρότα σε σούπες, ή απλά μαγειρέψτε τα ελαφρά σε λάδι καρύδας για ένα νόστιμο πιάτο.

Ο χυμός καρότου, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή αλλά μην το παρακάνετε, καθώς έχουν απομακρυνθεί οι φυτικές ίνες και μπορεί να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε ζάχαρη,

Μπορείτε να πιείτε τον χυμό καρότου όποτε προτιμάτε.  Οι περισσότεροι πίνουν τον χυμό με άδειο στομάχι, πριν από το πρωινό.

Ο ιστότοπος All About Juicing συνιστά να πίνετε το χυμό τουλάχιστον μία ώρα πριν ή μετά τον καφέ, καθώς η οξύτητα του καφέ μπορεί να ακυρώσει μερικά από τα αλκαλοποιητικά αποτελέσματα του χυμού.

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, συνιστά να περιορίσετε την πρόσληψη 100 % φυσικού χυμού καρότου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) σε 120 ml έως 240 ml την ημέρα.

Μπορείτε είτε να φτιάξετε χυμό καρότου σε μπλέντερ υψηλής ταχύτητας ή σε αποχυμωτή. Τρία μεγάλα καρότα θα δώσουν περίπου 240 ml χυμού καρότου, που είναι περίπου 1 μερίδα.

Παρενέργειες

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καρότων μπορεί στην πραγματικότητα να δώσει στο δέρμα σας πορτοκαλί απόχρωση, που οφείλεται στην υπερβολική λήψη του β-καροτένιου, μια ιατρική κατάσταση γνωστή ως καροτιναιμία. Επίσης, μπορεί να παρέχει στον οργανισμό, μεγάλη ποσότητα ζάχαρης,

Μια «υγιής» ποσότητα β-καροτίνης θεωρείται ότι κυμαίνεται από έξι έως οκτώ mg την ημέρα, αν και έως 20 mg την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό ισοδυναμεί με την ποσότητα που βρίσκεται σε περίπου τρία μεγάλα καρότα ή τρία μικρά ποτήρια χυμό καρότου. Για να είστε ασφαλείς, καταναλώστε 1-2 μερίδες καθημερινά.

Είναι εξαιρετικά απίθανο να πεθάνετε από υπερβολική κατανάλωση χυμού καρότου, αλλά όχι αδύνατο, δεδομένου ότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αποβεί μοιραία, όπως για άτομα με αλλεργίες.

Οι υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης Α μπορεί να είναι τοξικές, αλλά θα πρέπει να καταναλώνετε κιλά καρότου καθημερινά ή περισσότερο από 3.785 lit χυμού καρότου για να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.