Web
Analytics
Λεμόνια - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Γράφει: Κώστας Μπαζαίος, Διατροφολόγος-Σύμβουλος διατροφής

 

Τα λεμόνια έχουν καθαρτικέs ιδιότητεs. Δημιουργούν μια αλκαλική αντίδραση που ρυθμίζει την αλκαλικότητα του οργανισμού. Ο χυμός των φρέσκων λεμονιών περιέχει άφθονη βιταμίνη C, λίγη βιταμίνη Β και Α. Eniσns έχει Χαλκό, Ιώδιο, Διοξείδιο του Πυριτίου, Φώσφορο, Ασβέστιο, Μαγγάνιο, Κάλιο, Σίδηρο και Νάτριο. Γι' αυτό ο xuμόs τους θεωρείται άριστο αντιγριπικό και αντιθρομβωτικό.

Κάνει επίσης καλό στους γεννητικούς αδένες, στην αρτηριοσκλήρωση, στις αρρώστιες του ήπατος. στις νευροπάθειες, στον τύφο, στη διφθερίτιδα, στη μηνιγγίτιδα, στη σταφυλοκοκκίαση, στις ουρογεννητικές ανωμαλίες, στα έλκη στομάχου, στην αναιμία, στη λευχαιμία. στην ψωρίαση, στον πυρετό κ.λπ.

Ο χυμός ενός λεμονιού με μέλι σ' ένα ποτήρι νερό το πρωί είναι ωφέλιμος στο συκώτι και στα νεφρά, αν τον πίνουμε για μερικές μέρες, γιατί εμποδίζει τον σχηματισμό λίθων.

Άριστο φάρμακο είναι το λεμόνι για τιs αρθρίτιδες και το διαβήτη.

Στα φαγητά όπου μπαίνει το λεμόνι, μη βάζετε ποτέ αλάτι. Το λάδι γίνεται πιο ωφέλιμο όταν χτυπιέται με λεμόνι. Το λεμόνι δε συνδυάζεται με τα αμυλούχα (πατάτες, μακαρόνια), γιατί προκαλεί δυσπεψία στα αδύνατα στομάχια. Ωστόσο, αν έχει κανένας καούρες στο στομάχι και πιεί ένα κρασοπότηρο νερό, στο οποίο να 'χει στάξει σταγόνες λεμονιού, του περνούν αμέσως.

Αυτό οφείλεται με πολύ απλά λόγια στο εξής φαινόμενο:

Ο οργανισμός μας, για να μπορεί να χωνέψει ό.τι φάμε, εκκρίνει διάφορα γαστρικά υγρά -με πιο δυνατό απ' όλα το υδροχλωρικό οξύ- κι όταν για κάποιο λόγο έχουμε υπέκκριση, προκαλείται η καούρα. Αν, λοιπόν, τότε δώσουμε στο στομάχι μας λίγο χυμό λεμονιού. δηλαδή φυσικό κιτρικό οξύ, το στομάχι μας παύει να παρασκευάζει υδροχλωρικό οξύ. Έτσι, γίνεται η χώνευση, χωρίς να πονέσει το στομάχι.

Ο λεμονοχυμός χρησιμοποιείται σ' όλες τιs μολυσματικές περιπτώσεις του αναπνευστικού συστήματος, καιθώς και ως γενικό τονωτικό. Όταν ο χυμός είναι διαλυμένος σε νερό, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, όση ποσότητα κι αν πάρουμε.

Ο γάλλος γαστρονόμος Charles Fichet μας λέει ο Dr Valnet, ανακάλυψε ότι ο χυμός του λεμονιού, αν προστεθεί στα ωμά στρείδια πριν φαγωθούν, καταστρέφει το 92% των βακτηριδίων που περιέχουν μέσα 15 λεπτά. Βέβαια, δεν ξέρουμε πόσο κακό είναι δυνατό να κάνει το υπόλοιπο 8%.

Επίσης στις κονσέρβες βάζουμε πολύ λεμόνι, καθώς και στο σιτεμένο κρέας, για ν' αποφεύγουμε ενδεχόμενη δηλητηρίαση. (Άλλωστε, το λεμόνι είναι άριστο αντίδοτο στις δηλητηριάσεις).

 

100 γραμμάρια χυμού λεμονιού περιέχουν:
Θερμίδες 25
Πρωτεΐνες 0,5γρ.
Υδατάνθρακες 8γρ.
Χοληστερίνη 0
Λιπαρά 0
Βιταμίνες
Α 20 Δ.Μ.
Β1 0,02 mg
B2 0,01 mg
B3 0,1 mg
B6 0,06 mg
Φολικό οξύ 7 μ/mg
C 50 mg
D 0
Βασικά μέταλλα
Ασβέστιο 7 mg
Φώσφορος 10 mg
Σίδηρος 0,2 mg
Νάτριο 1 mg
Μαγνήσιο 8 mg
Κάλιο 142 mg

 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο "Οι Τροφές που χαρίζουν Υγεία", των εκδόσεων Μπαζαίος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.