Web
Analytics
Tα εκπληκτικά οφέλη του χυμού Νόνι (noni) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Tα εκπληκτικά οφέλη του χυμού Νόνι (noni)

Ο τροπικός χυμός νόνι (noni) προέρχεται από το φρούτο του δέντρου Morinda citrifolia.

Το δέντρο αναπτύσσεται στην Νοτιοανατολική Ασία, ειδικά στην Πολυνησία, λόγω των εξαιρετικά πλούσιων και εύφορων περιοχών της γύρω από τα ηφαίστεια. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές τροπικές περιοχές του κόσμου.

Το φρούτο νόνι έχει το μέγεθος μάνγκου και έχει κίτρινο χρώμα. Είναι πολύ πικρό και έχει ιδιαίτερη οσμή που συγκρίνεται με την δυσάρεστη μυρωδιά του τυριού.

Ο λαός της Πολυνησίας έχει χρησιμοποιήσει το νόνι στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική για πάνω από 2.000 χρόνια. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία προβλημάτων υγείας όπως η δυσκοιλιότητα, οι λοιμώξεις, ο πόνος και η αρθρίτιδα.

Σήμερα, το νόνι καταναλώνεται κυρίως ως χυμός, που είναι γεμάτος με ισχυρά αντιοξειδωτικά και παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Διατροφική αξία

Ο χυμός νόνι παρέχει ένα εντυπωσιακό φάσμα από χρήσιμες βιταμίνες, μέταλλα και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά.

Περιέχει βιταμίνες όπως βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), βιταμίνη Β3 (νιασίνη), βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ), βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, βιταμίνη C Ε (άλφα-τοκοφερόλη) και β-καροτένιο.

Περιέχει μέταλλα όπως το  ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο,ο σίδηρος και ο φωσφόρος.

Αποτελεί μεγάλη πηγή βιοτίνης και φυλλικού οξέος.

Όπως και οι περισσότεροι χυμοί φρούτων, ο χυμός νόνι περιέχει κυρίως υδατάνθρακες.

Το «Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Προϊόντων» του Πανεπιστημίου του Μισισίπι των ΗΠΑ δηλώνει ότι ο χυμός νόνι περιέχει επίσης φυσικά χημικά συστατικά και μια ομάδα αντιοξειδωτικών όπως η κουρσετίνη, η βανιλίνη, η πινορεζολόλη, η προξερονίνη, η καμπεφερόλη, η ισοσοπολετίνη, η δισδεμεθυλοπινορεζινόλη και η σκοπολετίνη.

Τα οφέλη στην υγεία του χυμού Νόνι

Βοηθάει στην ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα)

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια εξαιρετικά οδυνηρή κατάσταση που προκύπτει από τη συσσώρευση ουρικού οξέος συχνά γύρω από τους αρθρώσεις, όπου προκαλεί φλεγμονή, εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου (ασβεστοποίηση) και μερικές φορές δυσκολία στην κινητικότητα.

Ο χυμός νόνι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας (αν και οι ντόπιοι πιθανόν δεν ήξεραν τι είναι η ουρική αρθρίτιδα) και σήμερα η ανακούφιση των συμπτωμάτων αποδίδεται στην ανασταλτική δράση του στο ενζυμικό σύστημα της ξανθίνης που παίζει βασικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της ουρικής αρθρίτιδας.

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνεχή χρήση του χυμού.

Φυσικό αντισπασμωδικό

Ο χυμός νόνι βοηθάει στην πρόκληση μυϊκής χαλάρωσης, με τον ίδιο τρόπο που μπορεί και η συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό το πετυχαίνει, καθώς παρεμποδίζει τα κανάλια του ασβεστίου που προκαλούν μυϊκή συστολή στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ικανότητα του μυός να συστέλλεται. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τις συχνές συσπάσεις των μυών και τους σπασμούς.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Ένας από τους λόγους που ο χυμός νόνι καταναλώνεται συχνά, είναι η ικανότητά του να μειώνει την πιθανότητα μετατροπής των καρκινογόνων ουσιών.

Πιστεύεται ότι ο χυμός νόνι είναι σε θέση να εμποδίσει μια σημαντική διεργασία, κατά την οποία οι καρκινογόνες ουσίες αλληλεπιδρούν με το DNA και στη συνέχεια προκαλούν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον, ο χυμός νόνι φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, τουλάχιστον στον καρκίνου του μαστού. Συνολικά, είναι ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση του.

Ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Η κατανάλωση ποικίλων τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους για τη μείωση κινδύνου για καρκίνο.

Στην περίπτωση του χυμού νόνι, τα αντιοξειδωτικά είναι πολύ επωφελή και  για πολλές άλλες ασθένειες που σχετίζονται με μεγάλη οξειδωτική βλάβη, όπως η πρόωρη γήρανση ή  η φλεγμονώδη βλάβη των οργάνων.

Ο χυμός νόνι προστατεύει τους βαριούς καπνιστές από την υπερβολική καταστροφή των ελεύθερων ριζών, που είναι σημαντικό σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού καθώς εκτίθεται σε περισσότερο οξειδωτικό στρες.

Αποτελεσματικό προσαρμογόνο

Με έναν τρόπο παρόμοιο με το ginseng, το νόνι είναι πολλά υποσχόμενο ως προσαρμογόνο, που βοηθάει τον οργανισμό να προσαρμοστεί αποτελεσματικότερα στους στρεσογόνους παράγοντες.

Πιστεύεται ότι οι αρχαίοι ντόπιοι του νοτιοανατολικού Ειρηνικού χρησιμοποίησαν αυτό το φρούτο για να ανακουφίσουν τη γενικευμένη αδυναμία και την κούραση, καθώς ενίσχυσε τα  ενεργειακά τους επίπεδα. Το νόνι έχει εργοεργική επίδραση, καθώς βελτιώνει τη φυσική απόδοση και  την αντοχή.

Βελτιώνει τη μνήμη

Ο χυμός νόνι βοηθάει στη βελτίωση της μνήμης και επίσης μειώνει την πιθανότητα να αναπτύξετε μια νευροεκφυλιστική πάθηση καθώς μεγαλώνετε.

Εκτός από τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που εμποδίζουν την καταστροφή των νευρώνων, ενισχύει επίσης τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και στη συνέχεια τη μνήμη.

Ο χυμός νόνι ενδέχεται να είναι πολύ χρήσιμος στην ανάρρωση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη

Ο χυμός νόνι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης του διαβήτη, ειδικά του τύπου ΙΙ, καθώς μπορεί να συμβάλει στη αξιοποίηση της γλυκόζης από τα κύτταρα και να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη έτσι ώστε τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να μην είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Ο χυμός νόνι μπορεί επίσης να είναι επωφελής για άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη, καθώς μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη), η οποία χρησιμοποιείται για να καθορίσει πως ήταν η μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα, τους τελευταίους 3 μήνες περίπου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Με την κατανάλωση 15 ml χυμού νόνι προσλαμβάνετε το 2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ψευδαργύρου, ένα σημαντικό μικρο-μέταλλο που ρυθμίζει αρκετές διαδικασίες που σχετίζονται με την ανοσοποιητική υγεία.

Ο ψευδάργυρος είναι επίσης απαραίτητος για ένα ευρύ φάσμα βιοχημικών διεργασιών και είναι γνωστό ότι διεγείρει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.

Επίσης, ο χυμός νόνι είναι πλούσιος σε βιταμίνη C  (στα 100 ml του χυμού περιέχεται 33 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνη C).

Βοηθάει στην επούλωση των πληγών

Ο χυμός νόνι μπορεί να επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων στο δέρμα, καθώς τονώνει τη παραγωγή κολλαγόνου. O αυξημένος ρυθμός παραγωγής κολλαγόνου στην πληγή ελαχιστοποιεί την δημιουργία ουλών, και στη συνέχεια τον πόνο, λόγω της μειωμένης διάρκειας έκθεσης σε βακτηριακή μόλυνση και τυχαία επαφή.

Ο χυμός νόνι είναι πλούσιος σε αρκετές βιταμίνες που ωφελούν την υγεία του δέρματος και μπορεί να εφαρμοστεί και ως ενυδατική κρέμα.

Χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην αντιμετώπιση του εκζέματος και της ψωρίασης, καθώς προάγει τη συγκράτηση του νερού στα δερματικά κύτταρα. Μπορείτε να την εφαρμόσετε μόνο τη νύχτα λόγω της δυσάρεστης οσμής του.

Οι αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του νόνι λειτουργούν σε κυτταρικό επίπεδο και είναι χρήσιμες στη θεραπεία διαφόρων διαταραχών του δέρματος, όπως η ακμή, τα εγκαύματα και οι αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις.

Φυσικό αντιπαρασιτικό

Πολύ πριν από την εμφάνιση των συνταγογραφούμενων αντιπαρασιτικών φαρμάκων, οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν τον χυμό νόνι για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκλήθηκαν από τη λεϊσμανίαση. Αυτή η παρασιτική μόλυνση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις τροπικές περιοχές (όπου το νόνι είναι άφθονο) και θεραπεύεται αποτελεσματικά με την καθημερινή κατανάλωση του χυμού. Η λεϊσμανίαση μεταδίδεται από τα τσιμπούρια.

Βελτιώνει την πέψη

Η κατανάλωση του χυμού νόνι ενισχύει την πέψη χάρη στην ικανότητά του να επιβραδύνει τον ρυθμό της γαστρικής κένωσης (ο ρυθμός με τον οποίο τα τρόφιμα αφήνουν το στομάχι και εισέρχονται στα έντερα).

Καθώς ο χυμός επιτρέπει στα τρόφιμα να παραμένουν περισσότερο χρόνο στο στομάχι, ωφελεί τα άτομα με πεπτικές διαταραχές και μειώνει την πιθανότητα άλλων διαταραχών όπως η διάρροια.

Προστατεύει την καρδιά

Ο χυμός νόνι μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Προκαλεί διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία, καθώς ανακουφίζει τα μυϊκά κύτταρα στα τοιχώματα των κυττάρων, με αποτέλεσμα την καλύτερη ροή αίματος στις αρτηρίες. Αυτό το αγγειοδιασταλτικό αποτέλεσμα του χυμού νόνι βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

Σύμφωνα με έρευνα η κατανάλωση χυμού νόνι βοηθά στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακή χοληστερόλη), της συνολικής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, της ομοκυστεΐνης και βελτιώνει τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη) στο σώμα.

Προστατεύει το συκώτι

Το φρούτο νόνι είναι επίσης γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στην προστασία κατά των ηπατικών παθήσεων. Όπως υποστηρίζεται από μια μελέτη του 2008, ο χυμός του νόνι ασκεί ηπατοπροστατευτική δράση στο συκώτι, που το προστατεύει από την χρόνια έκθεση σε εξωγενείς χημικές ουσίες και το προφυλάσσει από τις κύριες ασθένειες όπως η ηπατική βλάβη.

Αντιψυχωτικές ιδιότητες

Ο χυμός νόνι έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη μείωση της σοβαρότητας μιας σειράς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Μελέτες που διερευνούν την αντιψυχωτική δράση αυτού του χυμού έχουν δείξει σημαντική βελτίωση στους ασθενείς, ειδικά σε θέματα συμπεριφοράς τους και έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία ψυχιατρικών διαταραχών.

Επιπλέον, υποδηλώνεται ότι έχει θεραπευτική επίδραση στην εγκεφαλική βλάβη, που αποδίδεται στη θεραπευτική δύναμη των φυσικών χημικών συστατικών. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικού ισχαιμικού στρες χωρίς να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των καλών ενζύμων και αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο σώμα.

Ανακουφίζει τον πόνο της αρθρίτιδας

Οι θεραπευτικές δυνάμεις του χυμού νόνι επιφέρουν ανακούφιση σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα. Η επιστημονική αξιολόγηση έδωσε ποιοτικά στοιχεία σχετικά με τα αναλγητικά χαρακτηριστικά του χυμού νόνι, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και της ευαισθησίας, μειώνοντας έτσι την καταστροφή των αρθρώσεων που εμπλέκονται στην οδυνηρή κατάσταση της αρθρίτιδας. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η θεραπευτική αποτελεσματικότητα του χυμού νόνι είναι στο ίδιο επίπεδο με ορισμένα από τα γνωστά εμπορικά διαθέσιμα αναλγητικά φάρμακα.

Παρενέργειες

Η έρευνα που αξιολογεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του χυμού νόνι έδωσε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την κατανάλωσή του σε δοσοεξαρτώμενη βάση. Ωστόσο, ειδικές περιπτώσεις απαιτούν προσοχή. Μερικές από αυτές είναι:

Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Ο χυμός νόνι περιέχει μια καλή συγκέντρωση καλίου που μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως τα διουρητικά και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης που αυξάνουν το κάλιο.  Αυτά τα δύο μπορούν συλλογικά να οδηγήσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα καλίου στο σώμα, προκαλώντας συμπτώματα όπως η ναυτία και η καρδιακή αρρυθμία.

Το ίδιο ισχύει και με τα αντιπηκτικά, που αυξάνουν τον κίνδυνο υπερκαλιαιμίας (αυξημένα επίπεδα καλίου στον ορό).

Νεφρικά προβλήματα

Τα επίπεδα του καλίου στον οργανισμό παραμένουν σταθερά, επειδή φιλτράρεται από τα νεφρά.

Επειδή ο χυμός νόνι είναι πλούσιος σε κάλιο, δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που έχουν ήδη νεφρικά προβλήματα όπως χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν μη ασφαλή επίπεδα αυτής της ένωσης στο αίμα.

Ηπατική τοξικότητα

Η «Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων» (EFSA) ανέφερε ότι μερικά άτομα, ενδέχεται με την κατανάλωση του χυμού νόνι, να έχουν ευαισθησία σε θέματα ηπατικής τοξικότητας.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Τα 100 ml χυμού νόνι περιέχουν περίπου 8 γραμμάρια ζάχαρης, που ανάλογα την εταιρεία παραγωγής του μπορεί να αυξηθεί. Επίσης, συχνά αναμιγνύεται με άλλους χυμούς φρούτων, που συχνά έχουν αρκετή ζάχαρη.

Μελέτες δείχνουν ότι τα ζαχαρούχα ροφήματα, όπως ο χυμός νόνι, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μεταβολικών νοσημάτων, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσο του ήπατος  (NAFLD) και ο διαβήτης τύπου 2.

Επομένως είναι προτιμότερο να πίνεται χυμό νόνι με μέτρο ή να τον αποφύγετε αν θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης.

Παρόλο που αρκετές μελέτες έχουν υποστηρίξει την ασφάλεια του χυμού noni, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ιατρό ειδικά σε ειδικές συνθήκες όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

 

Πηγές

Natural Food Series

Health Line

Organic Facts

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.