Web
Analytics
Τα "Γλυκά" μυστήρια της σοκολάτας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα "Γλυκά" μυστήρια της σοκολάτας

Από: Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Διαίτημα"

 

Η ιστορία της σοκολάτας

Η κατανάλωση της σοκολάτας ξεκίνησε πριν περίπου 3000 χρόνια από τους Μάγιας και τους Αζτέκους της Αμερικής, οι οποίοι έπιναν κάποιο ρόφημα κακάο, βυθίζοντας τους κόκκους του κακάο (προέρχονται από ένα δέντρο που καλείται Theobroma cacao) σε ζεστό νερό. Σας θυμίζει τη σημερινή σοκολάτα; Ανά τον κόσμο εξαπλώθηκε το 1502 όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος, κατά τη διάρκεια του 4ου και τελευταίου ταξιδιού στον Νέο Κόσμο, συνάντησε ένα κανό που μετέφερε κόκκους κακάο και άλλα αγροτικά προϊόντα. Έτσι έφερε το κακάο στην Ισπανία. Η σοκολάτα άργησε να γίνει δημοφιλής στην Ευρώπη μέχρι τη στιγμή που οι Ισπανοί πρόσθεσαν ζάχαρη στο κακάο και η σοκολάτα έγινε το αγαπημένο ρόφημα στα βασιλικά σαλόνια της Ευρώπης. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι....

Διάθεση για σοκολάτα

diaitima_-_sokolata

 

Γιατί όμως όλοι αγαπάμε τη σοκολάτα; Υπάρχουν στιγμές που δεν θέλουμε τίποτε άλλο παρά σοκολάτα. Υπάρχει ακόμη και ο σχετικός χαρακτηρισμός "σοκολατομανής". Ορισμένοι ερευνητές αναρωτήθηκαν γιατί τόσοι άνθρωποι την υπερκαταναλώνουν και αποφάσισαν να αναλύσουν τα συστατικά της και να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεσή μας.

Η σοκολάτα περιέχει περίπου 380 γνωστά χημικά συστατικά. Πιθανόν όμως να μην είναι ένα από αυτά που μας δημιουργεί την επιθυμία. Πιθανόν να υπάρχει κάποιος μοναδικός χημικός συνδυασμός που προσδίδει στη σοκολάτα την υπεροχή της σε σχέση με άλλα γλυκά τρόφιμα.

Κατανάλωση σοκολάτας και ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τα οπιοειδή είναι χημικές ουσίες ανάλογες με αυτές που εντοπίζονται στο όπιο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας διεγείρει την παραγωγή φυσικών οπιοειδών τα οποία καταπραΰνουν τον πόνο και ενισχύουν την ευδιαθεσία.

Ερευνητές του Neurosciences Institute του Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν 3 διαφορετικές ουσίες της σοκολάτας που μπορούν να δράσουν όμοια με τα κανναβινοειδή είτε άμεσα (ενεργοποιώντας τους υποδοχείς των κανναβινοειδών) είτε έμμεσα (αυξάνοντας τα επίπεδα της ανανδαμίδης – anandamide). Τα κανναβινοειδή είναι ουσίες που δρουν σαν την κάνναβη (γνωστή ως μαριχουάνα). Το ενεργό συστατικό της κάνναβης είναι η τετρα-υδρο-κανναβινόλη (ΤΗC). Υπάρχουν υποδοχείς στον εγκέφαλο που δεσμεύουν την THC, κάνοντας το άτομο να νιώσει "ανεβασμένο". Η ανανδαμίδη είναι λιπίδιο που φυσιολογικά υπάρχει στον εγκέφαλο και μπορεί να δεσμευτεί από τους ίδιους υποδοχείς της THC, δημιουργώντας το ίδιο αίσθημα ευφορίας. Βέβαια η THC ενεργοποιεί περισσότερους υποδοχείς του εγκεφάλου και γι αυτό η ανεβασμένη διάθεση που προκαλεί, διαρκεί περισσότερο. Ορισμένα χημικά συστατικά της σοκολάτας επίσης δρουν ανάλογα με την THC με αποτέλεσμα την έκκριση ντοπαμίνης (νευροδιαβιβαστής). Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερα από αυτά τα συστατικά.

Η σοκολάτα περιέχει φαινυλεθυλαμίνη – χημικό συστατικό που σχετίζεται με τις αμφεταμίνες, οι οποίες ανεβάζουν τους παλμούς και τη γλυκόζη του αίματος οδηγώντας τον άνθρωπο σε εγρήγορση και ικανοποίηση.

Η καφεΐνη που περιέχεται στη σοκολάτα μπορεί να ασκεί την ίδια δράση.

Άλλες ουσίες με διεγερτική δράση είναι η θεοβρωμίνη και οι μεθυλ-ξανθίνες.

Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός λόγος που κάνει την σοκολάτα τόσο αγαπητή σε όλους μας η οδηγία είναι μία: την καταναλώνουμε με μέτρο διότι εκτός όλων των συστατικών που τόσο καλό κάνουν στην διάθεσή μας, περιέχει και μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπών και απλών ζαχάρων.

 
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "ΔΙΑΙΤΗΜΑ"
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.