Web
Analytics
Ανανεώνοντας τις γνώσεις μας για τον προστάτη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ανανεώνοντας τις γνώσεις μας για τον προστάτη

Από: The Johns Hopkins Medical Letter

 

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στη μέση της ουροδόχου κύστης. Ο κύριος σκοπός του προστάτη είναι να παράγει το υγρό που μεταφέρει το σπέρμα και που ωθείται προς τα έξω μέσω των συσπάσεων της ουρήθρας κατά τον οργανισμό. Πολλά όμως μπορούν να μην πάνε καλά με τον μικρό αυτό αδένα.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι δεύτερος σε αιτία θανάτου στους Αμερικανούς μετά τον καρκίνο των πνευμόνων. Εκτός από τον καρκίνο, σχεδόν οι μισοί από όλους τους άντρες θα εμφανίσουν διόγκωση του προστάτη, η οποία σχετίζεται με την ηλικία και ονομάζεται καλοήθης προστατική υπερπλασία (benign prostatic hyperplasia, BPH). Αυτή μπορεί να εγκατασταθεί και πολύ νωρίτερα, ακόμη και στην ηλικία των 40 ετών, και μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη

Κληρονομικός καρκίνος του προστάτη (hereditary prostatate cancer, HPC): Μια μορφή καρκίνου του προστάτη που εμφανίζεται από γενιά σε γενιά στις οικογένειες. Ο HPC είναι πιθανός εάν τουλάχιστον δύο άτομα με συγγένεια πρώτου βαθμού – πατέρας ή αδελφός, για παράδειγμα – έχουν ή είχαν καρκίνο το προστάτη ή εάν ο καρκίνος του προστάτη έχει εμφανιστεί σε διαδοχικές γενιές: πατέρας και γιος.
Εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη: Καρκίνος που παραμένει εντοπισμένος στον προστάτη.
Μεταστατικός καρκίνος του προστάτη: Καρκίνος ο οποίος έχει εξαπλωθεί πέραν της αρχικής θέσης της νεοπλασίας στον προστάτη, προσβάλλοντας και άλλα όργανα και/ ή τα οστά.

Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Ορμονική θεραπεία: Θεραπευτική αγωγή που εμποδίζει τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη να προσλαμβάνουν τα ανδρογόνα. Στην ορμονική θεραπεία, στον πιο προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, συμπεριλαμβάνεται και ο «φαρμακευτικός ευνουχισμός», κατά τον οποίο η παραγωγή τεστοστερόνης στους όρχεις αποκόπτεται από τον οργανισμό μέσω της δράσης φαρμάκων, καθώς και ο χειρουργικός ευνουχισμός, με άλλα λόγια η αφαίρεση των όρχεων.
Ακτινοθεραπεία: Η χρήση ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας με σκοπό την καταστροφή καρκινικών κυττάρων. Η ακτινοβόληση μπορεί να επιτευχθεί και μέσω βραχυθεραπείας, δηλαδή με ραδιενεργούς «σπόρους» που εμφυτεύονται, μέσω επέμβασης, εντός του προστάτη, ή με εξωτερική ακτινοβόληση (με υψηλής ισχύος ραδιενεργούς σπόρους εμφυτευμένους με εγχείρηση εντός του προστάτη) ή με εξωτερική ακτινοβόληση (με υψηλής ισχύος ακτίνες Χ εστιαζόμενες στον όγκο). Η θεραπεία με δέσμη πρωτονίων (proton beam therapy, PBT) είναι μια λιγότερο ευρέως διαθέσιμη και πιο ακριβή μορφή εξωτερικής ακτινοβόλησης, η οποία χρησιμοποιεί πολύ καλά εστιασμένες ακτίνες και επιτυγχάνεται μέσω της κίνησης πρωτονίων. Η θεραπεία σύμμορφης ακτινοβόλησης (conformal radiation therapy, CRT) και η θεραπεία με ακτινοβόληση προσαρμοζόμενης ισχύος (intensity modulated relation therapy, IMRT) είναι σύγχρονες τεχνικές παροχής της ακτινοβολίας που βοηθούν στο να ελαχιστοποιηθούν οι παράπλευρες βλάβες σε υγιείς ιστούς κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας.

Ριζική προστατεκτομή: Η πιο επιθετική επιλογή για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Σημαίνει την αφαίρεση ολόκληρου του αδένα του προστάτη μαζί με τα σπερματικά κυστίδια, δηλαδή τα όργανα τα οποία παράγουν το σπερματικό υγρό. Οι περισσότερες εγχειρήσεις διενεργούνται με μια τομή στην κοιλιά πάνω από το ηβικό οστό (οπισθο-ηβική ριζική προστατεκτομή) ή λαπαροσκοπικά, με ρομποτική υποβοήθηση. Οι περισσότερες επεμβάσεις ριζικής προστατεκτομής πραγματοποιούνται με διάσωση των νεύρων, ανατομική χειρουργική τεχνική που αναπτύχθηκε από τον Patrick M. Wals, καθηγητή ουρολογίας, ο οποίος υπήρξε διευθυντής του Ουρολογικού Ινστιτούτου James Buchanan Brady στο Johns Hopkins. Αυτή η τεχνική διατηρεί τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της ούρησης και τη στυτική λειτουργία του πέους.

Αναμονή με παρακολούθηση (ενεργός επιτήρηση): Μια επιλογή αντιμετώπισης κατά την οποία οι ασθενείς παρακολουθούνται στενά ως προς την εξέλιξη του καρκίνου, αλλά δεν υποβάλλονται σε ενεργές θεραπευτικές αγωγές, όπως η ριζική προστατεκτομή, η ακτινοθεραπεία και η ορμονική θεραπεία. Αυτή η επιλογή είναι τυπικώς καλύτερη για τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς με εντοπισμένους καρκίνους χαμηλού βαθμού κακοήθειας. Αυτοί οι καρκίνοι δεν είναι πιθανό να γίνουν απειλητικοί για τη ζωή.

Μετά τη θεραπεία

Καθετήρας: Ένας σωλήνας που εισάγεται διά της ουρήθρας εντός της ουροδόχου κύστης για την παροχέτευση των ούρων ή για να υποβοηθήσει σε μια χειρουργική θεραπεία. Όλοι οι άντρες, ύστερα από μια ριζική προστατεκτομή, ουρούν προσωρινώς μέσω καθετήρα, ώστε να δοθεί στην ουρήθρα επαρκής χρόνος επούλωσης.

Στυτική δυσλειτουργία (erectile dysfunction, ED): Η ανικανότητα επίτευξης ή διατήρησης της στύσης. Η ED είναι μια συνήθης επιπλοκή της ριζικής προστατεκτομής, αλλά η συχνότητά της έχει περιοριστεί σημαντικά από νέες χειρουργικές τεχνικές που διασώζουν τα νεύρα.

Ακράτεια: Η απώλεια ελέγχου της ούρησης. Η ακράτεια είναι μια καθολική – αλλά σχεδόν πάντα προσωρινή – συνέπεια, που ακολουθεί τη ριζική προστακτομή.

Ελέγχοντας τον προστάτη

Δακτυλική εξέταση διά του ορθού: Μέθοδος ελέγχου κατά την οποία ο γιατρός φοράει ένα λιπασμένο γάντι και εισάγει το δείκτη του εντός του ορθού εντέρου, ώστε να ελέγξει για την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη. Επειδή ο προστάτης ακουμπά στο εξωτερικό τοίχωμα του ορθού εντέρου, τα εξογκώματα, οι σκληρές περιοχές ή οι διογκώσεις του προστάτη- που είναι πιθανά σημάδια ενός καρκίνου – μπορούν να γίνουν αισθητά διά της αφής μέσω του εσωτερικού τοιχώματος του ορθού εντέρου.

Ειδικό προστατικό όργανο (prostate specific antigen, PSA): Μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται τόσο από καλοήθη όσο και από καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται στον προστάτη. Το PSA κυκλοφορεί με το αίμα. Όταν είναι αυξημένο, το PSA μπορεί να σημαίνει καρκίνο του προστάτη, αλλά αυτό μπορεί επίσης να είναι και αποτέλεσμα καλοήθων καταστάσεων, όπως η καλοήθης προστατική υπερπλασία ή η προστατίτιδα. Η μεταβολή στα επίπεδα του PSA με την πάροδο του χρόνου προσφέρει καλύτερη δυνατότητα εκτίμησης της πιθανότητας για προστατικό καρκίνο, παρά η μεμονωμένη μέτρηση του PSA.

Βιοψία με βελόνα: Μία εξέταση για καρκίνο του προστάτη στην οποία περιλαμβάνεται η εισαγωγή μιας βελόνας διά του τοιχώματος του ορθού, εντός του προστάτη, ώστε να ληφθεί ένα δείγμα ιστού. Η βελόνα καθοδηγείται στη σωστή θέση διά του ορθού με υπερήχους (μια συσκευή υπερήχων με σχήμα καθετήρα που εισάγεται στον ορθό και προσφέρει μια οπτική εικόνα του προστάτη).

Όταν δεν πρόκειται για κακοήθεια

Η καλοήθης προστατική υπερπλασία είναι η μη καρκινική διόγκωση του αδένα του προστάτη εξαιτίας της υπερανάπτυξης των κυττάρων του. Όταν ο προστάτης μεγαλώνει, συμπιέζει την ουρήθρα, προκαλώντας συμπτώματα όπως επώδυνη ούρηση, βραδύτητα στην έξοδο των ούρων και όχι πλήρες άδειασμα της ουροδόχου κύστης από τα ούρα. Είναι σύνηθες φαινόμενο με την αύξηση της ηλικίας και δεν αυξάνει τις πιθανότητες για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή του προστάτη, η οποία προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της BPH. Η βακτηριακή προστατίτιδα είναι το αποτέλεσμα μιας οξείας ή χρόνιας βακτηριακής λοίμωξης και μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και πόνο στην περιοχή γύρω από τον προστάτη. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, που πρέπει να χορηγηθούν κατόπιν συνταγής γιατρού.

Η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα (επίσης ονομαζόμενη και χρόνιο επώδυνο σύνδρομο του περινέου) δημιουργεί συμπτώματα από την ούρηση χωρίς να υπάρχει λοίμωξη. Η αιτία της συχνά δεν διαλευκάνεται. Αυτή η διαταραχή δεν μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιοτικά, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιφλεγμονώδη.

Θεραπείες για την καλοήθη υπερπλασία

α- αποκλειστές: Αν και αρχικά σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, οι α – αποκλειστές, όπως είναι το φάρμακο ταμσουλοσίνη, χαλαρώνουν τους μυικούς ιστούς στον προστάτη και στη θέση του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της ΒΡΗ.
Αναστολείς της α-αναγωγάσης: Φάρμακα, όπως η φιναστερίδη, τα οποία χορηγούνται για να βοηθήσουν στη συρρίκνωση του προστάτη.
Διουρηθρικές επεμβάσεις: Ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ΒΡΗ, που χρησιμοποιούνται καθετήρα.

Τι είναι η βαθμολογία GLEASON;

Αυτή η μέθοδος βαθμολογεί τον καρκίνο του προστάτη σε μια κλίμακα απο το 1 μέχρι το 5, βασισμένη την μορφή των κυττάρων στο μικροσκόπιο. Τα κύτταρα κατώτερου βαθμού, των λιγότερο επικίνδυνων καρκίνων, φαίνονται να είναι καλώς διαφοροποιημένα, κάτι που σημαίνει ότι φαίνονται σχεδόν όμοια με τα γειτονικά κύτταρα.

Έτσι λαμβάνουν χαμηλότερο βαθμό.

Οι καρκίνοι υψηλότερου βαθμού διαφοροποιούνται λιγότερο και δεν μοιάζουν με τους γειτονικούς ιστούς - ένδειξη ότι είναι περισσότερο πιθανό να δώσουν μετάσταση. Λαμβάνουν υψηλότερο βαθμό. Οι δύο κυριαρχούντες βαθμοί στο σύνολο της νεοπλασίας προστίθενται, ώστε να προκύψει η βαθμολογία Gleason, που κυμαίνεται απο το 2 (ο χαμηλότερος βαθμός) μέχρι το 10 (ο υψηλότερος βαθμός). Η βαθμολογία Gleason βοηθά τους γιατρούς να λάβουν αποφάσεις για τη θεραπεία, βασισμένες στην πιθανότητα να επεκταθεί ο καρκίνος.

 

Ιατρικό Περιοδικό "Popular Medicine"

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.