Web
Analytics
Δράση του βελονισμού στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Δράση του βελονισμού στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του τοπικού πάχους είναι ο βελονισμός γιατί ελαχιστοποιεί την όρεξη και προκαλεί λιπόλυση. Με το βελονισμό επιτυγχάνουμε το άτομο να μην έχει όρεξη και βουλιμικές κρίσεις, έτσι αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του, ενισχύεται το θυμικό του, ισορροπείται το φυτικό νευρικό σύστημα, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ενίσχυσης του πεπτικού συστήματος και όταν γίνει τοπικός βελονισμός έχουμε λιπόλυση και σύσφιξη. Για τα τελευταία χρησιμοποιούμε και τη μέθοδο του ηλεκτροβελονισμού. Η λιπόλυση αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης του τοπικού πάχους, το οποίο δεν μπορεί εύκολα να απωλεσθεί με δίαιτα ή άσκηση. Η μέθοδος αυτή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε περιοχές που ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όπως η εσωτερική επιφάνεια του μηρού, του βραχίονα, και της τραχηλικής χώρας. Το λίπος ακολουθεί την οδό του μεταβολισμού για να αποβληθεί. Το δέρμα της υπό θεραπείας περιοχής, λόγω της ελαστικότητάς του, συστέλλεται και τελικά δημιουργείται μια λεία και ομοιόμορφη επιφάνεια. Παράλληλα η ανεπιθύμητη κυτταρίτιδα μειώνεται ή εξαφανίζεται εντελώς.

Όπως το κρύο ή η ζέστη, οι λοιμώξεις και τόσα άλλα, έτσι και η τροφή έχουν άμεση επίδραση στον εγκέφαλο, τον ρυθμιστή των πάντων. Μέσω του εγκεφάλου λοιπόν ρυθμίζεται η περαιτέρω πρόσληψη τροφής με τις λειτουργίες της πείνας και του κορεσμού. Βέβαια ρόλο στην πρόσληψη τροφής παίζει η μνημονική αποτύπωση όλων των προηγούμενων καταγραφών, όπως και τα σε ετοιμότητα λιποκύτταρα. Τα λιποκύτταρα του ανθρώπου έχουν β1, β2, β3 αδρενεργικούς υποδοχείς, η ενεργοποίηση των οποίων προκαλεί λιπόλυση. Αντίθετα η ενεργοποίηση του α2 αδρενεργικού υποδοχέα προκαλεί αναστολή της λιπόλυσης.

Όταν κάνουμε δίαιτα λίγων θερμίδων, τότε ενεργοποιούνται οι β αδρενεργικοί υποδοχείς και έχουμε λιπόλυση, η οποία βέβαια ενεργοποιείται περαιτέρω από τον ειδικό βελονισμό. Ο βελονισμός κάνει το αδυνάτισμα πιο εύκολη υπόθεση γιατί ελαχιστοποιεί την όρεξη και προκαλεί λιπόλυση. Είναι η πλέον ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του τοπικού πάχους. Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει την όρεξη, τη διάθεση για γλυκά και τον χρόνο κορεσμού. Παράλληλα κινητοποιεί τον οργανισμό να αποκτήσει μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό, να κάνει δηλαδή περισσότερες καύσεις, ενώ αυξάνει και την κινητικότητα του παχέος εντέρου, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα δυσκοιλιότητας. Τα ιδιαίτερα σημεία που χρησιμοποιούνται για κάθε ασθενή επιλέγονται με βάση την κατανομή λίπους, το επίπεδο στρες και συγκινησιακών παραγόντων, τις διατροφικές συνήθειες και άλλους παράγοντες.

Δέκα περίπου συνεδρίες είναι συνήθως αρκετές και θα πρέπει να γίνονται μια με δύο φορές την εβδομάδα. Η απώλεια βάρους θα πρέπει να συνεχιστεί μετά τη θεραπεία και να ολοκληρωθεί φθάνοντας στο επιθυμητό σωματικό βάρος. Το αποτέλεσμα του βελονισμού διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες και μερικές φορές ένα χρόνο και παραπάνω. Εάν η επιθυμία για υπερβολική λήψη τροφής επανέλθει οποιαδήποτε χρονική στιγμή μελλοντικά, λίγες ακόμα συνεδρίες βελονισμού θα πρέπει να την καταστείλουν.

Η απώλεια βάρους αναμένεται να είναι ένα με δύο κιλά την εβδομάδα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ειρήνη Κοντοπούλου

Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, με μετεκπαίδευση στον βελονισμό στην Κίνα

Τελευταία άρθρα από τον/την Ειρήνη Κοντοπούλου

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.