Web
Analytics
Κάπνισμα και Βελονισμός - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κάπνισμα και Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια πανάρχαια παραδοσιακή θεραπευτική μέθοδος η οποία καταγράφτηκε πρώτη φορά στην Κίνα πριν περίπου 5000 χρόνια πριν, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί βελόνες μιας χρήσεις.

Αυτές τις βελόνες ο Ιατρός Βελονιστής τις τοποθετεί στην επιφάνεια του δέρματος σε ειδικά επιλεγμένα σημεία, λεγόμενα και ως σημεία βελονισμού, τα οποία προκαλούν συγκεκριμένα ερεθίσματα που επιδρούν στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του νευρικού συστήματος.

diakopi_kapn1

Πρόκειται για μια αποτελεσματική μέθοδο που δεν απαιτεί την λήψη χημικών ουσιών, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό, δεν έχει παρενέργειες και δεν πονάει. Η εγκυρότητα της ως θεραπεία έχει αδιαμφισβήτητα αντέξει στο πέρας του χρόνου. Απόδειξη αυτού είναι ότι ο βελονισμός εφαρμόζετε από Ιατρούς Βελονιστές σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στα ιατρεία πόνου (Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Κρατικό Νίκαιας).

Η κυριότερη δράση του βελονισμού είναι ανακούφιση από οξύς και χρόνιους πόνους (ρευματοπάθειες, οσφυαλγίες, μυαλγίες), νευροφυτικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη), αλλεργικές παθήσεις κ.α.
Όσο αναφορά το κάπνισμα ο βελονισμός αποδεδειγμένα βοηθάει σε ποσοστό 70% με 80% των περιπτώσεων. Φυσικά χρειάζεται και την συνεργασία του ενδιαφερόμενου.
Η θεραπεία συνήθως αρχίζει δώδεκα ώρες μετά την τελευταία εισπνοή καπνού, όταν δηλαδή αρχίσουν να εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα απόσυρσης.

Ο βελονισμός δρα σε τρία σημεία κατά του καπνίσματος:

  • Τα τοπικά σημεία βελονισμού γύρο από την μύτη τα οποία προκαλούν υπεραιμία του βλεννογόνου και σαν συνέπεια αλλάζουν την μυρωδιά και την γεύση έτσι ώστε ο καπνιστής να μην ανέχεται τον καπνό.
  • Τα μακρινά σημεία στα άνω και κάτω άκρα προκαλούν έκρηξη ενδορφινών, ουσίες οι οποίες αντικαθιστούν την νικοτίνη και αυτό οδηγεί στην μείωση του συνδρόμου στερήσεως.
  • Τα σημεία ωτοβελονισμού στο αυτί ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου και έτσι ώστε μειώνουν την όρεξη και την επιθυμία για κάπνισμα και φαγητό.

Συνήθως χρειάζονται 3 με 5 συνεδρίες βελονισμού (μια κάθε μέρα). Παράλληλα ζητείται από τον ασθενή να περιγράφει σε κάθε επίσκεψη τα συμπτώματα που παρουσίασε την προηγούμενη ημέρα, έτσι ώστε να τροποποιηθεί ανάλογα το θεραπευτικό πρωτόκολλο. Ο βελονισμός μπορεί να υπάρξει μια πολύ δυνατή βοήθεια στην προσπάθεια του καπνιστή να απεξαρτητοποιηθεί πιο γρήγορα και ποιο ανώδυνα.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αμαλία Παρούση

Ειδικευμένη Γενικός Ιατρός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.parousi.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την Αμαλία Παρούση

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.