Web
Analytics
Αναπνευστικό Σύστημα: Διαταραχές και Βοτανοθεραπεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αναπνευστικό Σύστημα: Διαταραχές και Βοτανοθεραπεία

Γράφει: Νίκος Σαμαρίδης N.D., Φυσικοπαθητικός - Βοτανολόγος Α.Π.Θ.

 

Όλοι ανταλλάσσουν αέρια με το περιβάλλον. Ακόμη και η μονοκυτταρική αμοιβάδα παίρνει από το περιβάλλον οξυγόνο (O2) και αποδίδει διοξείδιο του άνθρακα (CO2) με την κυτταρική μεμβράνη.

Γι' αυτή τη διαδικασία -της ανταλλαγής αερίων- οι πολυκύτταροι ανώτεροι οργανισμοί έχουν ανάγκη ειδικού αναπνευστικού μηχανισμού. Το ανθρώπινο σώμα προμηθεύεται O2 και αποβάλλει CO2, με την αναπνοή. Το διάφραγμα και οι θωρακικοί μύες βοηθούν στη λειτουργία της αναπνοής, με το κέντρο της να βρίσκεται στον προμήκη μυελό. Η εσωτερική ή κυτταρική αναπνοή αναφέρεται στην ανταλλαγή των αερίων (Ο2-CO2) ανάμεσα στο αίμα και τα κύτταρα των ιστών, παράλληλα με τη θρέψη των ιστών και την αποκομιδή αχρήστων ουσιών.

Τα Μέρη του αναπνευστικού συστήματος

ι) Η μύτη (ο ρινικός βλεννογόνος θερμαίνει, υγραίνει και καθαρίζει τον αέρα που κατευθύνεται στους πνεύμονες.
ιι) Ο φάρυγγας με την αμυγδαλή.
ιιι) Ο λάρυγγας και οι φωνητικές χορδές.
ίν) Η τραχεία που διχάζεται σε 2 βρόγχους δεξιό και αριστερό, ολοκληρώνοντας το αναπνευστικό (βρογχικό) δένδρο.

Τέλος, οι πνεύμονες κύρια όργανα του αναπνευστικού συστήματος, με τον τρίλοβο δεξιό λοβό και το δίλοβο αριστερό πνεύμονα.
Ο πνεύμονας αποτελείται από εκατομμύρια κυψελίδες, κυψελιδικούς σάκους, βρογχιόλια και βρόγχους.

Διαταραχές του Αναπνευστικού Συστήματος

Οι πνεύμονες είναι το όργανο που εμβρυολογικά έχουν κοινή καταγωγή με το στόμαχο και το γαστρεντερικό σωλήνα, παράγονται από το ενδόδερμα και αυτό συντελεί στο να υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο όργανα (και σε υγεία και σε ασθένεια). Έτσι σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, οτιδήποτε μπορεί να βλάψει το ένα όργανο, βλάπτει και το άλλο.

Αντίστοιχα κάτι που μπορεί να καθαρίσει το στομάχι, έχει ευεργετική επίδραση και στους πνεύμονες, αλλά και το αντίστροφο. Με τον τρόπο αυτό π.χ. ο εμετός (φυσικός ή τεχνητός) θα ανακουφίσει όχι μόνο από τη συσσώρευση τοξινών στο στομάχι, αλλά ακόμη και από την υπερβολική παρουσία βλέννας στους πνεύμονες, και όλη την αναπνευστική οδό.

Υπάρχει δηλαδή μια άμεση ανακούφιση αναπνευστικών προβλημάτων, όπως η βρογχίτιδα, το άσθμα, ο βήχας κ.α. Για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής του τεχνητού εμετού χρησιμοποιείται χλιαρό αλατόνερο ή αφέψημα βοτάνων (γλυκόριζα, φασκόμηλο ή άλλων καταλλήλων βοτάνων με λίγη ποσότητα γάλακτος, με τις οδηγίες και τη βοήθεια ειδικού βοτανολόγου της Ayurveda. (Απόσπασμα από το βιβλίο Ayurveda του Α. Τσουρουκτσόγλου) Οι πνεύμονες είναι το όργανο κατά την Κ.Ι. (παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική), το πιο Yang από τα 5 Yin (Zang) όργανα. Η ιδιότητα του αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι είναι στην κορυφή του κορμιού και έρχεται σε επαφή με τον αέρα και σε απευθείας επαφή με κάποιο στοιχείο του εξωτερικού περιβάλλοντος π.χ. κρύο, υγρασία και ιοί.

Την περίοδο που οι εξωτερικοί αυτοί παράγοντες είναι έντονοι, ο αναπνευστικός σωλήνας προσβάλλεται από αερογενείς λοιμώξεις, όπως οι ιοί (περίπου 80) του κοινού κρυολογήματος. Το κρυολόγημα μπορεί να μεταδίδεται και στις παραρινικές κοιλότητες (ιγμορίτιδα). Το πύο που σχηματίζεται μέσα στα ιγμόρεια δύσκολα παροχετεύεται, γιατί το άνοιγμα τους στη ρινική κοιλότητα δεν είναι στο κατώτερο μέρος του, όπως ήταν πριν ο άνθρωπος αποκτήσει ακόμη την ικανότητα να περπατά όρθιος.

Ερεθισμένος λαιμός, βήχας, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα

Οι κυριότερες παθήσεις των πνευμόνων είναι: άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα (ΧΑΠ), εμφύσημα, πνευμονία, φυματίωση και καρκίνος.

Από τις αναπνευστικές παθολογίες προς το παρόν θα περιοριστούμε στις πιο συνηθισμένες που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη χρήση βοτάνων, από το φαρμακείο της «παραδοσιακής βοτανοθεραπευτικής».

Έτσι για το κρυολόγημα και το στομάχι που θεωρείται η νόσος της εποχής (ο πνεύμονας αντιστοιχεί στο Φθινόπωρο στην Κινεζική Ιατρική), συνιστώνται:

 1. βρασμένο λεμόνι με μέλι και λίγο σκόρδο, μπορούμε να προσθέσουμε λάδι μαύρου σησαμιού ή τζίντζερ (θερμαντικό).
 2. Επίσης, το αλατόνερο -θαλασσόνερο (physiomer) στη μύτη εμποδίζει την ανάπτυξη των ιών, και η γαργάρα με φασκόμηλο ανακουφίζει λαιμό και είναι καλό αντισηπτικό.
 3. Ακόμη το φασκόμηλο αλλά και ο σαμπούκος (κουφοξυλιά) βοηθούν στην υποχώρηση του κρυολογήματος (εκχύλισμα φύλλων 20-259Γ σε 1Ιί νερό). Πίνουμε 1-2 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα.
 4. Στη διατροφή η κοτόσουπα (όχι το κρέας) με καγιέν (κόκκινο καυτερό πιπέρι), απελευθερώνει τη «μπουκωμένη» μύτη.
 5. Οι βιταμίνες C, Ε και ο Ζη (ψευδάργυρος) είναι ιδανικά για λοιμώξεις, επίσης κάψουλες μουρουνέλαιου.
 6. Τα αιθέρια έλαια πεύκου, ευκαλύπτου και το οριγανέλαιο, βοηθούν στην αποδομή του κρυολογήματος, ενώ συγχρόνως τα συμπτώματα υποχωρούν.
 7. Η κλινική φυτοθεραπεία προτείνει και Ανοσολογική διέγερση, (ενδυνάμωση και ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος με Echinacea (εχινάκεα), πρόπολη, και Ribes nigrum (φραγκοστάφυλλο).
 8. 8) Η Βιοχημική Ομοιοπαθητική προτείνει άλατα: φωσφορικό σίδηρο και χλωριούχο κάλιο.

Βρογχίτιδα: Λοιμώξεις του βρογχικού δένδρου φλεγμονώδεις με βήχα και απόχρεμψη (βλέννα). Μπορεί να είναι και  επακόλουθο γρίπης. Η θεραπεία περιλαμβάνει ένα αντιφλεγμονώδες και ένα αντιλοιμώδες. Η γενικότερη και ειδικότερη παροχέτευση του οργανισμού (Drainage' s) είναι απαραίτητη (απόχρεμψη).

Φυτά με αιθέρια έλαια (αντιφλεγμονώδη και αντιλοιμώδη) για ανώτερο αναπνευστικό: Origanum v. (ρίγανη), Citrus (λεμόνια), Salvia off (φασκόμηλο) και για απαλλαγή μικροβίων Calentula off (καλέντουλα).

Για το κατώτερο αναπνευστικό: Eucalyptus (ευκάλυπτος), Thymus v. (θυμάρι), και Marrubium r. (Μαρούβιο).

Σε περίπτωση βήχα συνιστώνται: ι) για ξηρό βήχα Drosera (Δροσέρα), ιι) για παραγωγικό βήχα Thymus v. (Θυμάρι).
Αλλά και η χρήση εκχυλισμάτων, μητρικών βαμμάτων (τ.μ.). που περιέχουν Althaea (μολόχα), Inula h. (ινούλα) αποσυμμφορητικό, και για εμφύσημα και Salvia off (φασκόμηλο), για εκκρίσεις υποκίτρινες.

Για το βήχα η Λαϊκή Ιατρική συνιστά νερό και μέλι ή γλυκερίνη, ενώ η Κινεζική Παραδοσιακή Ιατρική, 5 gr αφέψημα από τζίντζερ, κανέλλα και γαρύφαλλο.

Γενικά για το πρόβλημα του αναπνευστικού τα κυριότερα βότανα είναι:

 • Αντισηπτικά και αντιβιοτικά: το σκόρδο (Allium Sativum).
 • Αποχρεμπτικά: Η ινούλα (inula helenicum),Thymus v. (θυμάρι).
 • Μαλακτικά: Η μολόχα (Althaea officinales).
 • Σπασμολυτικό: Το αγριομάραθο (Ammni vishaga) και βρογχοδιασταλπκό το βήχιο (Tuscilago farfara).

Συνιστάται έγχυμα από αλθαία, θυμάρι και βήχιο σε μία κουταλιά της σούπας ανακατεμένα σε ένα ποτήρι βραστό νερό.
Στη λαρυγγίτιδα υπάρχει βραχνάδα που μπορεί να οφείλεται και στο κάπνισμα. Συνιστάται έκχυμα σε μία κουταλιά της σούπας από Αλθαία, Χαμομήλι, Τίλιο ανακατεμένα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.

 

Νίκος Σαμαρίδης N.D.
Φυσικοπαθητικός - Βοτανολόγος Α.Π.Θ

 

Πηγή: Vivere magagine

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.