Web
Analytics
Αντιμετωπίστε άγχος, αϋπνία και κατάθλιψη με χαμομήλι - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετωπίστε άγχος, αϋπνία και κατάθλιψη με χαμομήλι

Γράφει: Celeste M. Smucker, MPH, PhD

 

Το άγχος και η αϋπνία είναι προβλήματα υγείας που ενδέχεται να εμφανίζονται μαζί και συχνά συνδέονται με κατάθλιψη. Αυτά τα τρία προβλήματα υγείας έχουν σημαντική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων καθώς και στην εθνική οικονομία της υγειονομικής περίθαλψης. Σε οποιοδήποτε διάστημα 12 μηνών, 18% των ενηλίκων υποφέρουν από άγχος, ενώ σχεδόν το 29% θα εμφανίσουν κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής τους. Ομοίως, το 30% του πληθυσμού μπορεί να υποφέρει από κάποια μορφή αϋπνίας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που διαγνώστηκαν ως καταθλιπτικοί. Ενώ οι ιατρικές παρεμβάσεις είναι συνηθισμένες, υπάρχουν πολλές φυσικές λύσεις όπως το χαμομήλι, ένα κοινό βότανο το οποίο είναι φτηνό, εύκολα διαθέσιμο και με ελάχιστες παρενέργειες.

Το Χαμομήλι κατά του άγχους

Ενώ οι παραδοσιακοί θεραπευτές συνιστούν εδώ και πολύ καιρό το χαμομήλι για το άγχος, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας ήταν από τους πρώτους που εξέτασαν αυτή την σχέση επιστημονικά. Σε μια μελέτη του 2009, οι συντάκτες συνέκριναν τα αποτελέσματα από τυποποιημένα τεστ που σχεδιάστηκαν για να μετρούν την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (ΓΑΔ). Για μία περίοδο πάνω από οχτώ εβδομάδες, μια ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο, ενώ μια άλλη πήρε φαρμακευτικές κάψουλες χαμομηλιού. Όσοι έλαβαν χαμομήλι είχαν μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και οι αλλαγές χαρακτηρίστηκαν ως «κλινικά σημαντικές και στατιστικά σπουδαίες».

Το χαμομήλι είναι σπουδαίο γιατρικό για τον ύπνο

Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε ότι το χαμομήλι είναι ένα καταπραϋντικό τσάι που προωθεί την χαλάρωση και το αίσθημα της νύστας πριν τον βραδυνό ύπνο. Η αποτελεσματικότητα του οφείλεται πιθανόν στην ήπια ηρεμιστική δράση του. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν επιβεβαιώσει την σύνδεση μεταξύ χαμομηλιού και ύπνου σε ανθρώπους, υπάρχουν μελέτες σε ζώα που υποστηρίζουν μια σχέση. Για παράδειγμα μια Ιαπωνική μελέτη που χρησιμοποίησε αρουραίους με διαταραχές ύπνου, διαπίστωσε ότι το χαμομήλι λειτούργησε εξίσου καλά με ένα ηρεμιστικό στο να τους βοηθήσει να κοιμηθούν. Το χαμομήλι έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να προάγει τον ύπνο, βοηθώντας στην μείωση του οιδήματος που προκαλείται από την φλεγμονή που συνδέεται με τις αλλεργίες.

Το χαμομήλι επιδρά έμμεσα στην κατάθλιψη

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Affective Disorders αναφέρεται ότι αν έχεις διαγνωστεί με αϋπνία, ο κίνδυνος να διαγνωστείς με κατάθλιψη τα επόμενα ένα με τρία χρόνια είναι πολύ μεγάλος. Φυσικά και το άγχος συνδέεται έντονα με την κατάθλιψη. Tο 85% των καταθλιπτικών βρέθηκαν να είναι και αγχωμένοι σύμφωνα με την ιστοσελίδα ψυχικής υγείας του καταναλωτή Healthyplace.com. Η συχνότητα άγχους και αϋπνίας κατά την διάρκεια της κατάθλιψης, δείχνει ότι το χαμομήλι μπορεί να είναι χρήσιμο στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της.

Μακροχρόνιες επιδράσεις του χαμομηλιού

Σε αντίθεση με ορισμένα συμπληρώματα διατροφής τα οποία είναι αποτελεσματικά μόνο για λίγες ώρες, το χαμομήλι φαίνεται να παραμένει στον οργανισμό σας για σχετικά μεγάλο διάστημα. Μία μελέτη του 2005 ανέφερε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, ότι εξέτασε τα ούρα εθελοντών, οι οποίοι έπιναν τσάι χαμομηλιού καθημερινά για δύο εβδομάδες. Βρήκαν αυξημένα επίπεδα του αντιφλεγμονώδους ιππουρικού και της γλυκερίνης η οποία βοηθάει στην μείωση των μυϊκών σπασμών. Δύο εβδομάδες μετά, οι εθελοντές σταμάτησαν να πίνουν χαμομήλι και τα επίπεδα αυτά παρέμεναν ακόμα μετρήσιμα.

Αν το βότανο ragweed σας προκαλεί συνάχι ή φτέρνισμα, πρέπει να λάβετε το χαμομήλι με προσοχή γιατί τα δύο αυτά φυτά ανήκουν στην ίδια οικογένεια και μπορεί να προκαλέσει παρόμοια αλλεργική αντίδραση.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.