Web
Analytics
Ashwagandha (ασβαγκάντα): Προσαρμογόνο βότανο με πολλά οφέλη στην υγεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ashwagandha (ασβαγκάντα): Προσαρμογόνο βότανο με πολλά οφέλη στην υγεία

Το ashwagandha (ασβαγκάντα) είναι ένα προσαρμογόνο βότανο, που σημαίνει ότι βοηθάει το σώμα να διαχειριστεί το άγχος.

Το όνομα του φυτού είναι Withania somniferaανήκει στην οικογένεια Solanaceae (σολανίδες) ή nightshade, γνωστό και ως ινδικό τζίνσενγκ ή χειμωνιάτικο κεράσι (winter cherry).

Το φυτό ashwagandha είναι ένας μικρός θάμνος με κίτρινα λουλούδια, που αναπτύσσεται στην Ινδία και στην Βόρεια Αμερική. Συνήθως για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, χρησιμοποιούνται τα φύλλα και η ρίζα του φυτού.

Χρησιμοποιείται πάνω από 3.000 χρόνια, από την αγιουρβέδα για την αύξηση της ενέργειας και την βελτίωση της συγκέντρωσης.

Είναι ένα ισχυρό τονωτικό και είναι χρήσιμο στην επαναφορά της ζωτικότητας και για να έχετε μακροζωία. Λόγω της αντισπασμωδικής του επίδρασης, έχει χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία του άσθματος. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην χαλάρωση της μήτρας, που μπορεί να σταματήσει μια «αυθόρμητη αποβολή».

Το ashwagandha ωφελεί πολλά συστήματα του σώματος όπως το ανοσοποιητικό, νευρολογικό, ενδοκρινικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Επίσης προάγει την σωματική και ψυχική υγεία, προστατεύει το σώμα από παθήσεις και επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιβραδύνει την γήρανση. Πρόσφατα οι επιστήμονες απέδειξαν ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Έχει την ιδιότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, όταν αυτό έχει αποδυναμωθεί από αρρώστιες. Έχει νευροπροστατευτικές, αντιαγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Βοηθάει το σώμα να διατηρήσει την ομοιόσταση, ακόμη και σε στιγμές συναισθηματικής ή σωματικής πίεσης. Είναι πολύ αποτελεσματικό στην μείωση της κορτιζόλης και στην εξισορρόπηση των θυρεοειδών ορμονών.

Πολλά από τα οφέλη του στην υγεία, οφείλονται στην μεγάλη συγκέντρωση των βιθανολιδών (withanolides), μια ομάδα στεροειδών λακτονών, που έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμούν την φλεγμονή και την ανάπτυξη των όγκων.

Οφέλη

1. Μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Το ashwagandha έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες, επειδή περιέχει φαινολικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών.

Οι  έρευνες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή έχουν υπογλυκαιμική δράση. Μια μελέτη με διαβητικά τρωκτικά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο τα εκχυλίσματα ρίζας όσο και τα φύλλα του ashwagandha, βοήθησαν στην επίτευξη φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους έχουν επιβεβαιώσει, ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο σε υγιείς όσο και σε διαβητικούς.

2. Καταπολεμά τον καρκίνο

Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι το ashwagandha έχει πολλά υποσχόμενα αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην πρόκληση της απόπτωσης ή του «προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου» των καρκινικών κυττάρων. Εμποδίζει την ανάπτυξη νέων καρκινικών κυττάρων, λόγω της ικανότητας του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Επίσης μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη του όγκου.

Οι ερευνητές δηλώνουν, ότι το βότανο μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες των αντικαρκινικών παραγόντων, που μειώνουν την ανοσία και την ποιότητα ζωής.

Μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι το ashwagandha είναι χρήσιμο στην θεραπεία διαφόρων τύπου καρκίνου συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του εγκεφάλου και των ωοθηκών.

3. Μειώνει την κορτιζόλη

Το ashwagandha μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, σε άτομα που πάσχουν από χρόνια ασθένεια.

Η κορτιζόλη είναι γνωστή ως «ορμόνη του στρες» επειδή τα επινεφρίδια την απελευθερώνουν ως απόκριση στο στρες και όταν το σάκχαρο στο αίμα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα επίπεδα της κορτιζόλης μπορούν να μείνουν υψηλά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται υψηλό σάκχαρο στο αίμα και αύξηση αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

4. Μειώνει το άγχος και την ανησυχία

Σύμφωνα με μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, το ashwagandha μειώνει το άγχος και την ανησυχία.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Plos One το 2009, αποδείχτηκε ότι το ashwagandha είναι παρεμφερές με τα κοινά φάρμακα λοραζεπάμη (lorazepam) και ιμιπρεμίνη (imipramine), χωρίς όμως παρενέργειες.

Σε άλλη μελέτη που συμμετείχαν 64 άνθρωποι με χρόνιο άγχος, τα άτομα που λάμβαναν ashwagandha ανέφεραν μείωση του άγχους και της αϋπνίας κατά 69%, σε σύγκριση με την άλλη ομάδα που είχε 11%.

5. Ανακουφίζει από την κόπωση επινεφριδίων

Η έρευνα δείχνει ότι το ashwagandha υποστηρίζει την λειτουργία των επινεφριδίων και βοηθάει να ξεπεράσετε την «κόπωση επινεφριδίων».

Αν τα επινεφρίδια επιβαρυνθούν λόγω ενός έντονου συναισθηματικού, σωματικού ή διανοητικού στρες, μπορεί να προκληθεί «κόπωση επινεφριδίων». Όταν τα επινεφρίδια εξαντληθούν, μπορεί να διαταραχθούν ορισμένες ορμόνες στο σώμα, όπως η προγεστερόνη, που προκαλεί στειρότητα και χαμηλά επίπεδα DHEA, μια ορμόνη που συνδέεται με την μακροζωία και το δυνατό σώμα.

6. Μειώνει την κατάθλιψη

Μερικές μελέτες δείχνουν, ότι το ashwagandha βοηθάει στην μείωση της σοβαρής κατάθλιψης.

Σε μια ελεγχόμενη μελέτη διάρκειας 60 ημερών, συμμετείχαν 60 ενήλικες που είχαν άγχος. Όσοι πήραν 600 mg την ημέρα ashwagandha, παρουσίασαν μείωση της κατάθλιψης, κατά 79%. Αντίθετα η ομάδα του εικονικού φαρμάκου, παρουσίασε αύξηση κατά 10%.

7. Αυξάνει την τεστοστερόνη και την γονιμότητα στους άντρες

Το ashwagandha βοηθάει στην αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος και την γονιμότητα στον άντρα. Στην αγιουβέρδα  χρησιμοποιείται ως αφροδισιακό και βοηθάει στην βελτίωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Σε μελέτη που συμμετείχαν 75 στείροι άνδρες και έλαβαν ashwagandha, είχαν μια αύξηση στον αριθμό και στην κινητικότητα του σπέρματος. Επίσης υπήρξε σημαντική αύξηση της τεστοστερόνης. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ομάδα που έλαβε το βότανο είχε αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα.

8. Αυξάνει την μυϊκή μάζα και την δύναμη

Το ashwagandha έχει την ικανότητα να μειώνει το σωματικό λίπος, να αυξάνει την μυϊκή μάζα και την δύναμη του σώματος.

Μια μελέτη που διενεργήθηκε το 2015 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ιnternational Society of Sports Nutrition, διαπίστωσε ότι η χορήγηση ashwagandha συνδέεται με σημαντική αύξηση της μυϊκής μάζας  και της δύναμης. Στην μελέτη, που διήρκησε 8 εβδομάδες, συμμετείχαν  57 άντρες,  ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών με μικρή εμπειρία στην εκγύμναση του σώματος.  Η ομάδα θεραπείας έλαβε 300 mg εκχυλίσματος ρίζας ashwagandha, 2 φορές την ημέρα. Η ομάδα ελέγχου κατανάλωσε εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα θεραπείας, είχε σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της μυϊκής μάζας, κατά την εκτέλεση οργάνων γυμναστικής. Επίσης μειώθηκαν σημαντικά οι μυϊκές βλάβες κατά την άσκηση, αυξήθηκε η τεστοστερόνη και μειώθηκε το σωματικό λίπος.

9. Μειώνει την φλεγμονή

Ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ashwagandha μειώνει την φλεγμονή.

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν διαπιστώσει ότι το βότανο, αυξάνει την δραστηριότητα των φονικών κυττάρων (natural killer cells), τα οποία είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και σας βοηθούν να παραμείνετε υγιείς.

Επίσης έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τους δείκτες της φλεγμονής π.χ C-reactive protein (CRP: C Αντιδρώσα Πρωτεΐνη). Αυτός ο δείκτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, η ομάδα που έλαβε 250 mg ashwagandha ημερησίως, είχε κατά 36% μείωση στη CRP, σε σύγκριση με το 6% της ομάδας ελέγχου.

10. Μειώνει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Το ashwagandha βελτιώνει την καρδιακή υγεία, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Πολλές μελέτες σε ζώα, έχουν διαπιστώσει την σημαντική μείωση τους στο αίμα.

Μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε, ότι η συνολική χοληστερίνη μειώθηκε έως και 53% και τα τριγλυκερίδια σχεδόν κατά 45%.

Αντίθετα, ελεγχόμενες μελέτες σε ανθρώπους έχουν αναφέρει μικρότερα ποσοστά μείωσης, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική βελτίωση σε αυτούς τους δείκτες.

Σε μια μελέτη 60 ημερών, με ενήλικους σε κατάσταση χρόνιου άγχους, η ομάδα που έλαβε την υψηλότερη δόση ashwagandha παρουσίασε μείωση κατά 17% στην LDL-χοληστερίνη και κατά 11% στα τριγλυκερίδια, κατά μέσο όρο.

11. Μειώνει τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνει την μνήμη

Το συναισθηματικό, σωματικό στρες καθώς και η επιβάρυνση του οργανισμού από  επιβλαβείς  χημικές ουσίες (φάρμακα, εντομοκτόνα, καλλυντικά, πρόσθετα σε τρόφιμα κ.α) μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι το ashwagandha δεν ανακουφίζει απλά από το άγχος, καθώς προστατεύει τον εγκέφαλο από την εκφύλιση των κυττάρων, που μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος αλτσχάιμερ και πάρκινσον. Το ashwagandha είναι πολύ αποτελεσματικό στην θεραπεία του εγκεφάλου, επειδή περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για την γήρανση.

Η βιθαφερίνη Α (Withaferin A) και η βιθανολίδη D (withanolide D), είναι φυσικά στεροειδή που υπάρχουν στο βότανο και χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Μια πιλοτική μελέτη που διενεργήθηκε το 2017 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dietary Supplements found, διαπίστωσε ότι το βότανο βελτίωσε αποτελεσματικά την μνήμη σε άτομα με ήπια γνωστική δυσλειτουργία. Επίσης βελτίωσε την προσοχή, την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και τις διανοητικές ικανότητες. Η μελέτη περιλάμβανε 50 ενήλικους, που έλαβαν 300 mg εκχυλίσματος ρίζας ashwagandha ή placebo, για  8 εβδομάδες.

12. Μειώνει τα σημάδια της λεύκης

Η λεύκη είναι μία δερματολογική πάθηση, που προκαλεί σταδιακά απώλεια της μελανίνης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών κηλίδων στο σώμα. Επειδή η λεύκη, ως αυτοάνοσο νόσημα  συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, το ashwagandha βοηθάει στην μείωση αυτών των κηλίδων.

Συστατικά

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Home Science», 1 gr  αποξηραμένης σκόνης ρίζας ashwagandha περιέχει:

 • 2,5 θερμίδες
 • 0,04 gr πρωτεΐνης
 • 0,032 gr φυτικές ίνες
 • 0,05 gr υδατάνθρακες
 • 0,03 mgr σιδήρου
 • 0,02 mgr ασβεστίου
 • 0,08 mgr καροτίνης
 • 0,06 mgr βιταμίνης C

Περιέχει πολλά επωφελή στοιχεία όπως τα φλαβονοειδή, τα αντιοξειδωτικά, καταλάση, δισμουτάση υπεροξειδίου και γλουταθειόνη, που είναι γνωστή ως «μητέρα όλων των αντιοξειδωτικών». Επίσης περιέχει αλκαλοειδή, αμινοξέα (συμπεριλαμβανομένης της τρυπτοφάνης), νευροδιαβιβαστές, στερόλες, τανίνες, λιγνάνες και τριτερπένια. Λόγω αυτών των πολύτιμων ενώσεων, το ashwagandha έχει θετική επίδραση στην υγεία.

Σύγκριση των Ashwagandha- Maca - Ginseng

Ομοιότητες

Και τα 3 βότανα χρησιμοποιούνται για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την μνήμη, την λειτουργία του εγκεφάλου, την διάθεση, την σεξουαλική λειτουργία, ισορροπούν τα επίπεδα του σακχάρου, μειώνουν την φλεγμονή και αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας. Είναι διαθέσιμα σε μορφή εκχυλίσματος, κάψουλας και σκόνης τα οποία προέρχονται από την ρίζα των βοτάνων.

Διαφορές

Έχουν διαφορετική γεύση. Το ashwagandha έχει πικρή γεύση και μυρίζει σαν άλογο. Το maca (μάκα) έχει γεύση βύνης, ενώ το ginseng (τζίνσενγκ) είναι πικρό και πικάντικο.

Το ginseng χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το maca από τους αρχαίους Περουβιανούς και η ασβαγκάντα από την Αγιουβέρδα.

Υπάρχει διαφορά και στην ημερήσια συνιστώμενη δόση. Για το ginseng η αποτελεσματική δόση κυμαίνεται από 200 έως 900 mg, για την σκόνη ρίζας maca είναι 1 έως 3 κουταλιές της σούπας και για το ashwagandha 1.000 έως 1.500 mg.

Μορφή - Δοσολογία

Η πιο δημοφιλής μορφή του a shwagandha είναι το εκχύλισμα ρίζας, αλλά είναι διαθέσιμο και σε εκχύλισμα φύλλων. Μπορείτε να το βρείτε σε μορφή κάψουλας ή σκόνης.

Η περιεκτικότητα των βιθανολιδών (withanolides), πρέπει να κυμαίνετε από 1% έως 10%. Όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το συμπλήρωμα.

Πρέπει να ξεκινήσετε με μια ποσότητα από 300 mg μέχρι 500 mg  ημερησίως, με τις βιθανολίδες να κυμαίνονται από 5% έως 10%. Αυξήστε σιγά την δόση, προσέχοντας για τυχόν παρενέργειες.

Πολλά συμπληρώματα συνιστούν συνολική ημερήσια δόση 1-1,5 gr. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η βέλτιστη δόση που μπορείς να λάβεις είναι 6 gr ημερησίως. Είναι προτιμότερο να βρείτε την σωστή δοσολογία, με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού.

Σε μελέτες, η δοσολογία του ashwagandha,  κυμαινόταν από 125-1.250 mg ημερησίως. Οι πιο υψηλές δοσολογίες, έφερναν και την μεγαλύτερη βελτίωση.

Η μυρωδιά του δεν είναι ευχάριστη. Αν το προμηθευτείτε όμως σε μορφή σκόνης, μπορείτε να το αναμείξετε με το φαγητό ή το χυμό σας, για να έχετε πιο ευχάριστη γεύση.

Πρέπει να λαμβάνεται μαζί με το φαγητό.

Το ashwagandha δεν είναι τοξικό

Το εκχύλισμα φύλλων του βοτάνου, περιέχει υψηλότερα επίπεδα βιθαφερίνης Α (Withaferin A), που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και έχει κυτταροτοξική επίδραση.  Σύμφωνα όμως με ερευνητές που μελέτησαν την επίδραση του a shwagandha στον καρκίνο, παρόλο που η κατανάλωση της βιθαφερίνης Α είναι τοξική και σε χαμηλή δόση, το ίδιο το βότανο δεν είναι τοξικό ακόμη και σε υψηλή δόση. Αυτό πιθανότητα οφείλεται στο γεγονός ότι τα συστατικά του εκχυλίσματος, αλληλεπιδρούν και συνεργούν στο να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα ή για να εξουδετερώσουν την τοξικότητα του βοτάνου. Με απλά λόγια, ολόκληρο το βότανο μπορεί να είναι πολύ πιο ασφαλές και αποτελεσματικό από τα μεμονωμένα ενεργά συστατικά του. 

Παρενέργειες- Προφυλάξεις

Όταν το ashwagandha λαμβάνετε στη συνιστώμενη δόση θεωρείται ασφαλές.

Ορισμένες πιθανές παρενέργειες σε περίπτωση υπερβολικής δόσης είναι στομαχικές διαταραχές, εμετός και διάρροια. Αν παρουσιάσετε κάποια από αυτές, σταματήστε αμέσως το βότανο.

Επίσης ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στο βότανο.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσει αποβολή και δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το πώς αντιδρά, κατά τον θηλασμό.

Το ashwagandha μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα ενισχύοντας ή αναιρώντας τις ενέργειές τους.

Άτομα που πάσχουν από αυτόανοσες παθήσεις, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας, πρέπει να το αποφεύγουν. Τα άτομα αυτά συνήθως λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ το βότανο το ενισχύει.

Όσοι βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή για πάθηση του θυρεοειδούς, πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν παίρνουν ashwagandha, επειδή είναι πιθανόν να αυξήσει τα επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών.

Επίσης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, έτσι ώστε να χρειαστεί να προσαρμόσετε την φαρμακευτική σας δόση.

Επειδή το βότανο βοηθάει στην βελτίωση του ύπνου, ηρεμώντας το σώμα και το μυαλό, τα άτομα που καταναλώνουν ηρεμιστικά, δεν πρέπει να λαμβάνουν Ashwagandha.

Τέλος, αν έχετε προγραμματίσει να υποβληθείτε σε χειρουργείο, που απαιτεί αναισθησία, είναι προτιμότερο να διακόψετε το βότανο τουλάχιστον 2 εβδομάδες νωρίτερα, καθώς ενδέχεται να επιβραδύνει περισσότερο το κεντρικό νευρικό σας σύστημα.

 

Πηγές

 1. www.naturalnews.com
 2. https://draxe.com
 3. www.healthline.com
 4. www.curejoy.com
 5. www.onlymyhealth.com
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.