Web
Analytics
Καθαρίστε τους αεραγωγούς σας! - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Καθαρίστε τους αεραγωγούς σας!

Γράφει: Harald Gaier, Βοτανολόγος

 

Οι υποδοχείς της πικρής γεύσης στους πνεύμονες, αποτελούν το κλειδί για την εύρεση νέων ιατρικών βοτάνων, εξίσου αποτελεσματικών με τα φάρμακα, για τις αναπνευστικές διαταραχές.


Η πικρή γεύση των βοτάνων έπαιξε σημαντικό ρόλο στη φυσική ιατρική για πολλούς αιώνες. Φυτά με έντονα πικρή γεύση— εξαιτίας της παρουσίας κάποιων «πικρών στοιχείων», όπως οι σεσκιτερπενικές λακτόνες και μια ποικιλία άλλων χημικών συστατικών, όπως αλκαλοειδή και πτητικά έλαια— είναι συνηθισμένα στην βοτανική ιατρική.

Γράφει: Harald Gaier, Βοτανολόγος


Οι υποδοχείς της πικρής γεύσης στους πνεύμονες, αποτελούν το κλειδί για την εύρεση νέων ιατρικών βοτάνων, εξίσου αποτελεσματικών με τα φάρμακα, για τις αναπνευστικές διαταραχές.


Η πικρή γεύση των βοτάνων έπαιξε σημαντικό ρόλο στη φυσική ιατρική για πολλούς αιώνες. Φυτά με έντονα πικρή γεύση— εξαιτίας της παρουσίας κάποιων «πικρών στοιχείων», όπως οι σεσκιτερπενικές λακτόνες και μια ποικιλία άλλων χημικών συστατικών, όπως αλκαλοειδή και πτητικά έλαια— είναι συνηθισμένα στην βοτανική ιατρική.
Η πικρή τους γεύση θεωρείται υψίστης σημασίας και εξαιτίας αυτής, υπάρχει και η τόσο σπουδαία φαρμακευτική τους δράση. Όπως εξηγεί και ο Σίμον Μίλς στο «Λεξικό της Σύγχρονης Βοτανολογίας»: «Στην ουσία, η δράση των πικρών ουσιών περνά από τους ευαίσθητους στην πικρή γεύση, γευστικούς κάλυκες... (οι οποίοι) κάνουν πολύ περισσότερα από μια απλή αναγνώριση της γεύσης φαγητών ή φαρμάκων και στην πραγματικότητα συνδέονται μέσω του νευρικού συστήματος με τέτοιο τρόπο, ώστε η διέγερσή τους να οδηγεί σε απελευθέρωση... στο αίμα, ορμονών... ανάμεσα σε άλλες πιθανές αποκρίσεις. Οι ισχυρισμοί είναι όντως φιλόδοξοι, αλλά βασίζονται σε στοιχεία... Η επιλογή του πικρού είναι μία από τις σημαντικότερες επιλογές που πρέπει να κάνει ο βοτανολόγος. Πολλά βότανα έχουν έντονα πικρή γεύση— και σύμφωνα με τα παραπάνω, η γεύση μετράει— η επίδραση του πικρού όμως εξαφανίζεται εντελώς, εκτός και αν κάποιος γεύεται το πικρό και η ένταση της επίδρασης βρίσκεται σε άμεση αντιστοιχία με την ισχύ της γεύσης.» (Mills SY. The Dictionary of Modern Herbalism, Wellingborough, Northants, UK: Thorsons Publishers, 1985, pp 39-40;ISBN-0722511272).
Σύμφωνα με ένα άλλο κείμενο που αναφέρεται στο θέμα: «Τα πικρά είναι διεγερτικά για το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες... που αυτόματα ξεκινούν την έκκριση... ορμονών στη ροή του αίματος.» (Bartram, T. Bartram's Encyclopaedia of Herbal Medicine, London: Robinson Publishing, 1998, p 58;ISBN-1854875868).
Ο συμβατικός νους από παλιά είχε καταλήξει στο ότι οι υποδοχείς της πικρής γεύσης στη γλώσσα, σταδιακά εξελίσσονταν εκπέμποντας σήματα για να υποκινήσουν την αποφυγή κατανάλωσης φυτικών τοξίνων. Παρόλα αυτά και προς έκπληξη όλων, εντοπίστηκαν κάλυκες γεύσης στα μυϊκά κύτταρα των αεραγωγών του ανθρώπου (Nat Med, 2010; 16: 1299-304). Το εύρημα αυτό οδήγησε αυτόματα στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένοι κάλυκες αποτελούσαν υποδοχείς για την αποφυγή αναπνεύσιμων ουσιών, που όταν ενεργοποιούνταν, οδηγούσαν σε συστολή των μυών και βρογχόσπασμο.
Παρόλα αυτά και όλως παραδόξως, όταν πικρές ουσίες (όπως η σακχαρίνη, η χλωροκίνη και το δενατόνιο) εισήχθησαν μέσω του αναπνευστικού σε ποντίκια με άσθμα, κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, προκάλεσαν χαλάρωση των μυών.
Μάλιστα, η διαστολή που παρατηρήθηκε στους αεραγωγούς των ποντικιών, ήταν τριπλάσια από αυτή που προκαλούν οι εκλεκτικοί β2-αδρενεργικοί διεγέρτες που χρησιμοποιεί η ορθόδοξη ιατρική, όπως η σαλβουταμόλη και η σαλμετερόλη.
Μάλιστα, οι εισπνεόμενες πικρές γεύσεις μείωσαν τη συμφόρηση των αεραγωγών με τρόπο που να επιτρέπει στη φυσική ιατρική να πειραματιστεί με την πληθώρα πολύ πικρών γιατρικών, ως πιθανές εισπνεόμενες ουσίες. Δεδομένης της ανάγκης για αποτελεσματικά βρογχοδιασταλτικά για τη θεραπεία πνευμονικών διαταραχών, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το μονοπάτι της εισπνοής μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί και από τη φυσιοπαθητική ιατρική— αλλά φυσικά, μόνο μετά τη διεξαγωγή ελεγχόμενων, τυχαιοποιημένων, κλινικών δοκιμασιών, για κάθε μία από τις εκατοντάδες, γνωστές, φυσικές, πικρές ουσίες.
Παρόλα αυτά, προς το παρόν και μόνο υπό την επίβλεψη κάποιου επαγγελματία φυσιοπαθητικού ή γιατρού βοτανολόγου, μόνο οι ουσίες Lobelia inflate (Ινδικός καπνός) και Hyssopus officinalis (ύσσωπος) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εισπνεόμενες, για αναπνευστικές παθήσεις. Στην περίπτωση αυτή, 30g από το βότανο τοποθετούνται σε 1και 1/4L βραστό νερό για 15 λεπτά, έπειτα στραγγίζονται και τοποθετούνται σε μια μεγάλη λεκάνη. Ο ασθενής εισπνέει τον ατμό που βγαίνει με τη βοήθεια μιας πετσέτας που σκεπάζει τη λεκάνη και το κεφάλι του, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες.
Η αρωματοθεραπεία μπορεί να μας χαρίσει ένα έλαιο του Hyssopus officinalis: 10 σταγόνες επιπλέουν στη επιφάνεια 1 και 1/4L βραστού νερού το οποίο αφήσαμε να ησυχάσει για τουλάχιστον 3 λεπτά.
Μια εναλλακτική μέθοδος εισπνοής, περιλαμβάνει αντί για λεκάνη, ένα δοχείο θερμός στο οποίο έχουμε χύσει το βραστό νερό και έχουμε προσθέσει σε αυτό 10 σταγόνες του ελαίου. Ένα μεγάλο χωνί τοποθετείται στο στόμιο του θερμός και ο ασθενής βάζει τη μύτη και το στόμα του μέσα σε αυτό ώστε να εισπνέει τους ατμούς. Σε οποιοδήποτε σημείο που δεν εφαρμόζει καλά στο λαιμό του μπουκαλιού, θα πρέπει να τοποθετείται ύφασμα.


Προσοχή: οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τη διάγνωση, την καθοδήγηση και τη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει ένας επαγγελματίας θεραπευτής, φυσιοπαθητικός ή σύμβουλος σε θέματα ιατρικής με βότανα. Επίσης, οι διαβητικοί δε θα πρέπει να εισπνεύσουν ή να προσλάβουν Hyssopus officinalis και καλό είναι σε περιόδους εγκυμοσύνης, να αποφεύγεται κάθε είδους φάρμακο.


Ο Harald Gaier είναι ένας εγγεγραμμένος φυσιοπαθητικός, οστεοπaθητικός, ομοιοπαθητικός και βοτανολόγος που εργάζεται στην Κλινική Αλλεργίας και Διατροφής στο Λονδίνο (22 Harley Street, London) αλλά και στο Ιρλανδικό Κέντρο Ιατρικής (www.drgaier.com).


Holistic Life, τεύχος 42

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.