Web
Analytics
Ολιστικές θεραπείες και βοτανική - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ολιστικές θεραπείες και βοτανική

Γράφει: Ανδρέας Καλλιβωκάς, Φαρμακοποιός


Στην σύγχρονη εποχή ο άνθρωπος, απομακρύνθηκε από την φυσική του μητέρα την φύση. Απομακρύνθηκε από τον φυσικό τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα να έχει κατακλεισθεί από αρρώστιες. Κάτω από το φάσμα της καταστροφής, ο ίδιος ο άνθρωπος πρέπει να πάρει τη ευθύνη για την υγεία στα χέρια του, να εφαρμόζει τον φυσικό τρόπο ζωής, και τους φυσικούς νομούς. Καθημερινά σχεδόν έρχονται σε δημοσιότητα ανακοινώσεις που αποτελούν έρευνα Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και ανεξαρτήτων φορέων, για τους κινδύνους της χρήσης των φαρμάκων. Είναι γνωστό επίσης ότι η αλόγιστη και παρατεταμένη χρήση των φαρμάκων, επιφέρει σημαντικές επιβαρύνσεις στην υγεία του ανθρωπίνου είδους.

Ο πατήρ Σεμπάστιαν Κέμπ, πίστευε ότι ο Θεός μας έστειλε τα βότανα σαν τροφή και φάρμακο. Είναι γεγονός πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ότι σαν << παιδιά της μάνα γης >> η ίδια θα έχει και τον τρόπο να μας προστατεύσει. Η συνεχής αναζήτηση, νέων φαρμάκων, εξέλιξε την επιστήμη, αλλά και το παραγόμενο προϊόν. Ουδείς μπορεί να αμφισβητεί, το γεγονός ότι πληθώρα φαρμάκων, έχουν τους μακρινούς πρόγονους, στα ίδια τα βότανα. Η εξέλιξη της φόρμουλας αύξησε την δραστικότητα τους, αναγκαία σε μερικές οξείες καταστάσεις. Σε άλλες όμως περιπτώσεις, η λελογισμένη χρήση των βοτάνων, επιφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα, με την ελάχιστη έως μηδενική παρενέργεια. Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τόσο τα βότανα, όσο και τα αιθέρια έλαια, αποτελούν φυσικά φάρμακα, και ως τέτοια χρίζουν προσοχής και σεβασμού στην χορήγηση. Ουδείς σοβαρός επιστήμονας, ισχυρίζεται ότι το φυσικό είναι και αθώο και πρέπει να χρησιμοποιείτε ασύστολα, λαμβανόμενο από χέρι τυχαίου και όχι δια χειρός φαρμακοποιού. Σε αρκετές περιπτώσεις δε, είναι αναγκαία η συνεργασία του ιατρού, για καλλίτερη κατανόηση του ιστορικού του ασθενούς.

Η βοτανολογία ασκείτε ολιστικά, όπως ολιστικά μπορεί να ασκηθεί και η κλασσική ιατρική αλλά και άλλες συμπληρωματικές θεραπείες. Αλλά τι είναι ολιστική ιατρική, που έχει γίνει σαν λέξη αρκετά της μόδας. Οι άνθρωποι σε όλους τους τομείς της ζωής τους εξερευνούν τις συνέπειες μια ολιστικής και οικολογικής αντιμετώπισης του κόσμου, και η ιατρική βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η ολιστική προσέγγιση, απευθύνεται στην φυσική, νοητική, πνευματική πλευρά όλων όσων καταφεύγουν σε αυτή. Η ολιστική άποψη δέχεται ότι οι 3 αυτοί παράμετροι συνυπάρχουν, και πρέπει να αντιμετωπίζονται μαζί. Δεν ασθενεί το σώμα, αλλά η ψυχή, κατά τον Ιπποκράτη, απλά το σώμα << εκφράζει >>, την ασθένεια της ψυχής. Θεωρεί κάθε άτομο μοναδικό, και δέχεται ότι με μοναδικό τρόπο σε κάθε άτομο πρέπει να γίνεται η προσέγγιση της θεραπείας του. Η ολιστική ιατρική δεν αρνείται την αναγκαιότητα μιας χειρουργικής επέμβασης τονίζει όμως ότι παράλληλα πρέπει να βοηθάμε το άτομο, να κατανοεί τον εαυτόν του, στηριζόμενο στην επιμόρφωση και αυτοπερίθαλψη και όχι στην ιατρική αγωγή και εξάρτηση. Η αρρώστια μπορεί να μην είναι απλώς μια ατυχία αλλά και μια ευκαιρία για αυτοανακάλυψη. Η ολιστική προσέγγιση στην υγεία περιλαμβάνει την κατανόηση και αγωγή του ατόμου, μέσα στο πλαίσιο της κουλτούρας, και της κοινωνικής του ομάδας. Η κατανόηση και η προσπάθεια βελτίωσης των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που διαιωνίζουν την κακή υγεία, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ολιστικής ιατρικής, στον ίδιο βαθμό, που αποτελεί, μέρος της και η έμφαση στην ατομική ευθύνη. Και το πλέον σημαντικό η ολιστική ιατρική μεταμορφώνει τόσο αυτούς που την ασκούν όσο και τους ασθενείς της.

Μια τέτοια ολιστική προοπτική μας προτείνει εξαιρετικά σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα υγείας. Απαραίτητη προϋπόθεση, μεγαλύτερη ανάπτυξη σχέσης ανάμεσα στις ολιστικές θεραπείες και συμβατική ιατρική.

Η βοτανική ιατρική, έρχεται με την δύναμη που προσφέρει η φύση, να δέσει αρμονικά στην έννοια ολιστικές θεραπείες. Η παρουσία των θεραπευτικών βοτάνων στην ζωή του ανθρωπίνου είδους είναι διαχρονική. Εξ άλλου τα σύγχρονα φάρμακα, έχουν τις ρίζες τους στην βοτανική, και την δύναμη των δραστικών ουσιών των φυτών. Το φυτό αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ του ανθρωπίνου γένους, και της γης που μας φιλοξενεί. Πολλά από τα δεινά μας, οφείλονται στον διαχωρισμό μας από τη γη. Σήμερα η σύγχρονη βοτανική με τα τεράστια μέσα και γνώσεις, είναι σε θέση να προσφέρει, σημαντική βοήθεια στο ανθρώπινο γένος, τόσο για θεραπευτικούς σκοπούς, όσο και για καλλωπιστικούς σκοπούς. Δυστυχώς η άγνοια των λεγομένων ειδικών, οδηγεί σε λάθος χρήση του πολύτιμου αυτού οπλοστασίου. Τα βότανα και οι δραστικές τους ουσίες, δεν είναι ουσίες ακίνδυνες. Πρέπει να δίνονται πάντα δια χειρός φαρμακοποιού, και μάλιστα με γνώση στο τρόπο χορήγησης. Η βοτανική ιατρική είναι μια έγκυρη και αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας προσωπικής ή ακόμη και κοινωνικής μεταμόρφωσης.Ανδρέας Καλλιβωκάς

Φαρμακοποιός

www.kallivokas.gr


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.