Web
Analytics
Το λουμπάγκο πάει διακοπές - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Το λουμπάγκο πάει διακοπές

Γράφει: Τερζόπουλος Αναστάσιος, Φυσικοθεραπευτής - Θεραπευτής Bowtech

 

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος αλλαγής της διάθεσης και χαλάρωσης. Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι διακοπές και θάλασσα. Όλοι έχουμε όρεξη να βγούμε, να κολυμπήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει ο καιρός για ψυχαγωγία. Ιδιαίτερα όσοι μένουν στις μεγαλουπόλεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε Σαββατοκύριακο και να αποδράσουν σε κάποια παραλία ή να επισκεφτούν την παραθεριστική-εξοχική τους κατοικία.

Όμως, αυτή η μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά μας έχει αποδειχτεί ότι απειλεί την μέση μας -ιδιαίτερα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια οσφυαλγία- όταν γίνει απότομα και όχι σταδιακά. Η αύξηση της δραστηριότητας κατά τους θερινούς μήνες αυξάνει την πιθανότητα για οξύ επεισόδιο οσφυαλγίας ή ισχιαλγίας. Μετά από ένα χειμώνα καθιστικών δραστηριοτήτων με καθόλου ή περιορισμένη άσκηση, η προσπάθεια να απολαύσουμε την ηλιοθεραπεία με τις ώρες και τα θαλάσσια σπορ μπορούνε να οδηγήσουν σε ένα ενοχλητικό καλοκαιρινό λουμπάγκο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το καλοκαίρι αυξάνονται τα επεισόδια οξείας οσφυαλγίας κατά 30%-50% στις χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως είναι οι μεσογειακές.

Το λουμπάγκο προκαλείται από μυϊκό σπασμό των μυών της μέσης ύστερα από απότομη κίνηση ή αυξημένη μυική προσπάθεια ή κόπωση. Για την αντιμετώπιση του συνιστάται 2-3 μέρες παραμονή στο κρεβάτι και χορήγηση μυοχαλαρωτικών φαρμάκων. Μετά το πέρας του 3ημέρου καλό είναι να αρχίσουμε να κινούμαστε με μέτρο αλλιώς θα προκαλέσουμε ατροφία των μυών.

Επίσης, η θεραπευτική μέθοδος Bowtech μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε αυτό, αφού δεν είναι επίπονη και θα έχει άμεσο αναλγητικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Έτσι όταν υποστούμε ένα τέτοιο επεισόδιο λουμπάγκο μπορούμε να επισκεφτούμε άμεσα έναν θεραπευτή Bowtech και να κάνουμε μια συνεδρία. Θα μας ανακουφίσει άμεσα από τους δυνατούς πόνους, ενώ θα αποτρέψει και τα χειρότερα, όπως πολυήμερη παραμονή στο κρεβάτι.

Παράλληλα, μπορούμε προληπτικά με 1-2 συνεδρίες Bowtech πριν αρχίσει το καλοκαίρι να προετοιμάσουμε το σώμα μας για την περίοδο αυξημένης δραστηριότητας που θα ακολουθήσει και να αποτρέψουμε την πιθανότητα ενός επεισοδίου λουμπάγκο, που θα μας ταλαιπωρήσει με πιθανότητα να μας ακινητοποιήσει, διαταράσσοντας την υγεία μας και τις διακοπές μας.

Χρήσιμα tips:

  1. Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα οσφυαλγίας δεν πρέπει να βουτάνε σε πολύ κρύα θάλασσα. Αν όμως δεν μπορούν να αντισταθούν, καλό είναι να φορούν ένα μπουρνούζι ή μία πετσέτα μόλις βγουν από το νερό για να προστατεύσουν τη μέση τους και να αλλάζουν κατευθείαν το βρεγμένο μαγιό.
  2. Όσοι έχουν διαγνωσμένη οσφυαλγία δεν πρέπει να κολυμπάνε με βατραχοπέδιλα, διότι αυξάνουν τα φορτία που δέχεται η μέση τους. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού τους την ώρα που κολυμπάνε ή μόλις βγουν από την θάλασσα.
  3. Προτιμούμε περισσότερο το ύπτιο κολύμπι -ανάσκελα- επειδή έτσι γυμνάζουμε τους ραχιαίους και ιδιαίτερα τους μύες της μέσης και δεν κινδυνεύουμε από τραυματισμούς. Αυτό συμβαίνει διότι στο ύπτιο κολύμπι η μέση μας βρίσκεται στην σωστή ανατομική θέση με μειωμένα φορτία λόγω της άνωσης του θαλασσινού νερού.

Θαλάσσια σπορ

Το wind surfing, το jet ski, η «μπανάνα», οι "σαμπρέλες" καλό θα ήταν να αποφεύγονται από άτομα με διαγνωσμένη μηχανική βλάβη (δισκοκήλη, σπονδυλολίσθηση, δισκοπάθεια) αφού λόγω των φορτίων που δέχεται η μέση τους κατά τη διάρκεια τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν λουμπάγκο. Ενώ μπορούνε άνετα να χαρούν το beach volley παίζοντας με λυγισμένα τα γόνατα και χωρίς άλματα -όταν παράγεται πόνος- και τις δημοφιλείς ρακέτες αποφεύγοντας τις πτώσεις.

Τέλος, αποφεύγοντας να ξαπλώσουμε στη ξαπλώστρα ή στην πετσέτα σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) με ανασηκωμένο το κεφάλι, θα περιορίζαμε τις πιθανότητες να μας πιάσει ένα λουμπάγκο γιατί σ' αυτή τη θέση αυξάνεται πολύ η λόρδωση, οι μύες στην μέση υπερδιατείνονται, ενώ είναι πολύ επίπονη και επικίνδυνη για όλη την σπονδυλική στήλη.

 

Τερζόπουλος Αναστάσιος
Φυσικοθεραπευτής - Θεραπευτής Bowtech

 

Πηγή: www.therapeutis.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: BOWTECH: Μια μέθοδος πou μιλάει στο σώμα »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.