Web
Analytics
Αμηνόρροια - Aίτια και θεραπεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αμηνόρροια - Aίτια και θεραπεία

Γράφει: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός, Πρόεδρος Ayurveda Hellas A.E. , σε συνεργασία με το το R&D της Himalaya Drug Co

 

Η απουσία περιόδων κατά τα αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας εάν η γυναίκα δεν είναι έγκυος ή δεν θηλάζει.

 

Η αμηνόρροια στις γυναίκες είναι η κατάσταση κατά την οποία δεν εμφανίζεται η έμμηνος ρύση. Μετά από την ηλικία των 12 – 14 ετών και έως τα 45 – 50 έτη, σχεδόν κάθε μήνα εκκρίνεται από τον κόλπο «αίμα» το οποίο σταματά μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για μια ορισμένη περίοδο κατά την διάρκεια του θηλασμού. Οι εκκρίσεις αυτές αναστέλλονται επίσης μετά την εμμηνόπαυση και κατά την «λανθάνουσα περίοδο». Με εξαίρεση αυτές τις φυσιολογικές καταστάσεις κατά τις οποίες δεν εμφανίζεται εμμηνορρυσία, οποιαδήποτε άλλη κατάσταση ονομάζεται «Αμηνόρροια» και μπορεί να είναι σχετική ή απόλυτη. Στην πρώτη περίπτωση περιλαμβάνεται έμμηνος ροή πολύ μικρότερη ως προς την ποσότητα ενώ στην δεύτερη περίπτωση παρατηρείται παντελής απουσία της εμμήνου ρύσης.  

Αιτίες της Αμηνόρροιας

Αλλαγές στο περιβάλλον, ψυχικό σοκ και φόβος εγκυμοσύνης, μολυσματικές ή λοιμώδεις ασθένειες, παθήσεις εξασθένισης όπως χλώρωση στα νεαρά κορίτσια, διαταραχή στη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, μορφινισμός και αλκοολισμός, εντατική άσκηση και έκθεση στο κρύο κατά τη διάρκεια της καταμήνιας περιόδου, υπερβολικά μεγάλη διάρκεια γαλουχίας (όταν ο θηλασμός στις γυναίκες συνεχίζει για περισσότερους από 4 μήνες) είναι μερικές από τις κύριες αιτίες που ευθύνονται για την αμηνόρροια.

Παράλληλα με όλα αυτά, η εκ γενετής απουσία γεννητικών οργάνων (μήτρα και ωοθήκες), η ατρησία του τραχήλου της μήτρας, νεοπλάσματα στην κάτω γεννητική οδό, ατρησία υμένα, κολπικό διάφραγμα, απουσία (λόγω εξαγωγής) ή υπό ανάπτυξη μήτρα και ωοθήκες, κ.λπ. είναι επίσης παράγοντες που προκαλούν αμηνόρροια.

Αμηνόρροια - Συμπτώματα

Παράλληλα με την απουσία της εμμηνορρυσίας, εμφανίζονται όλα ή μερικά από τα συμπτώματα: πονοκέφαλος, βάρος στην περιοχή της λεκάνης, πόνος στην λεκάνη και στην πλάτη, ταχυπαλμία, έξαψη στο πρόσωπο, ίλιγγος που μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες.

Θεραπεία της Αμηνόρροιας

Η θεραπεία της αμηνόρροιας είναι κυρίως υποστηρικτική και έχει να κάνει άμεσα με έναν υγιή τρόπο ζωής. Η αμηνόρροια που οφείλεται σε πιθανή αλλαγή του περιβάλλοντος ή της εργασίας καθώς και σε νευρικές διαταραχές δεν απαιτεί θεραπευτική αντιμετώπιση. Όταν οφείλεται σε παθητική συμφόρηση (υπεραιμία) λόγω «κρυολογήματος» τότε πρέπει να κάνετε θερμά μπάνια (ατμόλουτρα) και να ακολουθεί μια περίοδος ξεκούρασης. Ευεργετική είναι επίσης η κατανάλωση ζεστού γάλακτος μαζί με λίγο «Safron» πριν τον ύπνο και τουλάχιστον για 2 εβδομάδες.

Σε περίπτωση αναιμίας και κακής διατροφής, θα πρέπει να βγαίνετε στον καθαρό αέρα, να ακολουθήσετε μια θρεπτική διατροφή και να ξεκουράζεστε. Ασκήσεις σε ανοικτούς χώρους όπως κολύμβηση, ιππασία κ.λπ. μπορεί να βοηθήσουν αρκετά. Ανάλογα με τις συμβουλές του γιατρού σας, μετά από κάθε γεύμα θα πρέπει να λαμβάνετε χάπια σιδήρου. Η δυσκοιλιότητα η οποία συνοδεύει συνήθως την αναιμία μπορεί να θεραπευτεί εάν ακολουθήσετε μια δίαιτα πλούσια σε πίτουρο σε συνδυασμό με καθαρτικά έλαια και υποκλυσμό. Η κατανάλωση σπόρων spolax ή καστορέλαιου σε μικρές ποσότητες πριν τον ύπνο είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο καθαρκτικό. Πολύ χαρακτηριστικά αγιουρβεδικά βότανα για τη δυσκοιλιότητα είναι το Triphala (Terminalia Bellirica) και το Haritaki (Terminalia Chebula).

Η Αγιουρβέδα περιλαμβάνει πολλές θεραπείες για την αντιμετώπιση της αμηνόρροιας. Μερικές από τις πιο ασφαλείς και απλές θεραπείες είναι:

  • Τα μικρά μπουμπούκια των λουλουδιών του φυτού Calotropis procera τηγανισμένα σε έλαιο σιναπιού (μουστάρδας). Παίρνετε ένα μόνο τέτοιο τηγανισμένο ανθό καθημερινά για 7 ημέρες.
  • Η κατανάλωση 2 γρ. σκόνης από ραπανάκια και καρότα αντίστοιχα μαζί με 2 γρ. σκόνης Τριγωνέλλας (συνολικά 6 γρ. σκόνη) επαναφέρει την εμμηνορρυσία. Το μείγμα πρέπει να το λαμβάνετε για μία σχεδόν εβδομάδα.
  • Η εισαγωγή ενός μίγματος από έλαιο σιναπιού (μουστάρδας) και χυμού λεμονιού μέσα στον κόλπο επαναφέρει την εμμηνορρυσία.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βότανα για την ομαλή εμμηνορρυσία, είναι το Shatavari (Asparagus Racemosus).

Τέλος, ένα σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η αμηνόρροια δεν είναι ασθένεια αλλά ένα σύμπτωμα από μια σειρά γενικών ή τοπικών διαταραχών και άρα πρέπει να αντιμετωπίζεται μάλλον σαν ένδειξη κάποιας διαταραχής παρά σαν ξεχωριστή παθολογική ασθένεια. Για παράδειγμα, η αμηνόρροια στα νεαρά κορίτσια είναι συχνά η πρώτη ένδειξη της αρχής της φυματίωσης.

Ωστόσο, εάν η αμηνόρροια δεν θεραπευτεί με τις παραπάνω απλές θεραπείες, είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας.

 

Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός, Πρόεδρος Ayurveda Hellas A.E.,
σε συνεργασία με το το R&D της Himalaya Drug Co
Εφημερίδα "SAFE", τεύχος

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.