Web
Analytics
Shirodhara: Για την κάθαρση του σώματος και του πνεύματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Shirodhara: Για την κάθαρση του σώματος και του πνεύματος

Γράφει: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός-Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α

 

Η Shirodhara είναι μια κλασική αγιουρβεδική θεραπευτική μέθοδος η οποία εφαρμόζεται γiα περισσότερα από χίλια χρόνια. Στη θεραπεία αυτή ένα μίγμα από έλαια βοτάνων, αποστειρωμένο γάλα ή βουτυρόγαλα και συμπύκνωμα βοτάνων ρέει σταθερά πάνω στο μέτωπο επί 30 έως 45 λεπτά ενώ παράλληλα γίνεται ένα ήπιο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Έχοντας τις ρίζες της στην Αγιουρβέδα, την παραδοσιακή Ινδική θεραπευτική αγωγή η οποία είναι γνωστή ως η επιστήμη της ζωής, Shirodhara σημαίνει «στάξιμο κλωστής (dhara) ελαίου στο κεφάλι (shiro)». Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο στάζει θερμό εξειδικευμένο έλαιο σταθερά σαν κλωστή στο μέτωπο, ιδιαίτερα στην περιοχή του μετώπου και ανάμεσα στα μάτια.

Είναι μια ιδιαιτέρως αποτελεσματική θεραπεία για την ισορροπία της. Επενεργεί στο σύστημα του εγκεφάλου, βοηθά στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και στην ισορροπία του Prana vayu γύρω από το κεφάλι.

Τακτική εφαρμογή της Shirodhara βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη, τρέφει τα μαλλιά και το δέρμα της κεφαλής, βοηθά στον ομαλό ύπνο και χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα. Η Shirodhara είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη μείωση του stress και της έντασης. Παραδοσιακά έχει αποδείξει ότι βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης, της πνευματικής καταπόνησης, του άγχους, της αϋπνίας, αρκετών νοητικών διαταραχών, των πονοκεφάλων, της έντονης σκέψης, της νευρικότητας και πολλών άλλων καταστάσεων.

Στάση

Ο ασθενής ξαπλώνει ανάσκελα σε επίπεδη επιφάνεια με το κεφάλι προς τα πίσω και έχοντας μια τυλιγμένη σε ρολό πετσέτα ή μαξιλάρι κάτω από τον αυχένα.

Ένα ρυάκι θερμού ελαίου πέφτει πολύ αργά και σταθερά στο κέντρο του μετώπου του (στην περιοχή του «τρίτου ματιού»). Συνήθως, η κάθε θεραπευτική συνάντηση διαρκεί μισή ώρα και το έλαιο που χρησιμοποιείται εξαρτάται από το prakrit και το vikrit του ατόμου.

Βελτιώνει τη λειτουργία των πέντε αισθήσεων, βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, του stress του άγχους και της κατάθλιψης, στην απώλεια των μαλλιών, την κόπωση, την χαλάρωση και τη διατήρηση της φρεσκάδας του ατόμου. Η διαδικασία αυτή σκοπό έχει να απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες και τις ενεργειακά άχρηστες ουσίες από το σώμα και να επανεφοδιάσει και να θρέψει το σώμα σας. Επίσης προτείνεται η προηγούμενη εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών. Την χαλαρωτική αυτή θεραπεία ακολουθούν διάφοροι τύποι μασάζ και τεχνικές επαφής στα ενεργειακά κέντρα τα οποία βρίσκονται στο κεφάλι, το λαιμό, τους ώμους και την πλάτη και που μέσω αυτών αυξάνεται η ροή της ενέργειας προς τον εγκέφαλο αφού απελευθερώνονται τα εμπόδια του σώματος.

Μπορεί να ακολουθήσει και μασάζ των ποδιών εφόσον κάτι τέτοιο θεωρηθεί ευεργετικό για την απολαβή όλων των πλεονεκτημάτων της θεραπείας.

Τα βασικά ειδικά λάδια που χρησιμοποιούνται είναι διάφοροι συνδυασμοί, ανάλογα με τον αγιουρβεδικό τύπο του καθένα, των παρακάτω:

 • Mahanarayan tail oil
 • Sesame Oil1 (Σησαμέλαιο)
 • Bhringraj thailam oil
 • Ashawagandha thailam oil
 • Brahmi oil

Θεραπευτικά Οφέλη

Τακτική εφαρμογή της μεθόδου Shirodhara βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη, τρέφει τα μαλλιά και το δέρμα της κεφαλής, βοηθά στον ομαλό ύπνο και χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα.

Η Shirodhara είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη μείωση του stress και της έντασης. Παραδοσιακά έχει αποδείξει ότι βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης, της πνευματικής κόπωσης, του άγχους, της αϋπνίας, αρκετών νοητικών διαταραχών, των πονοκεφάλων, της έντονης σκέψης, της νευρικότητας και άλλων πολλών καταστάσεων.

Μετά από την θεραπεία Shirodhara ο ασθενής αισθάνεται ήρεμος και ανανεωμένος. Αυτό συμβαίνει διότι η Shirodhara ευεργετεί με διάφορους τρόπους την υγεία, μεταξύ ταξύ των οποίων:

 • Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα
 • Βελτιώνει την λειτουργία των πέντε αισθήσεων
 • Ανακουφίζει από το stess και την πνευματική κόπωση απομακρύνοντας τις τοξίνες του σώματος
 • Βελτιώνει τη ζωτικότητα και την ισορροπία
 • Θρέφει το σώμα, το μυαλό, το πνεύμα και το συναισθηματικό κόσμο του ασθενούς
 • Αυξάνει την κυκλοφορία των θρεπτικών ουσιών μέσα στο σώμα
 • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο
 • Βελτιώνει την μνήμη
 • Θρέφει τα μαλλιά και το δέρμα τη< κεφαλής
 • Βοηθά στον ομαλό ύπνο.

Από τις πιο παλιές και μοναδικές θεραπευτικές μεθόδους στον κόσμο, η Shirodhara χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ασθενειών.

Η τακτική εφαρμογή των θεραπειών Shirodhara ανακουφίζει από το stess και τις εντάσεις του σύγχρονου, καθημερινού τρόπου ζωής.

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση κάποιας σοβαρής ασθένειας προτείνεται οι θεραπευτικές συναντήσεις να διαρκούν για 14 έως 21 ημέρες ανάλογα με την τη σοβαρότητα της ασθένειας.

 

Σοφία Παπαδοπούλου
Χημικός-Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.