Καθαρίστε το πεπτικό σας σύστημα με εύκολο τρόπο τρώγοντας Kitchari
Γράφει: Kiva Bottero
Αν σας αρέσει το φαγητό και το ποτό και θέλετε να καθαρίσετε τον οργανισμό σας αλλά δεν αντέχετε την ιδέα μιας αυστηρής νηστείας, προσπαθήστε να φάτε kitchari.
Οι γιατροί της αγιουβέρδα ορκίζονται ότι με αυτό το χορταστικό πιάτο φτιαγμένο από ρύζι μπασμάτι, mung dal και αρωματικά ινδικά βότανα, επειδή είναι εξαιρετικά εύκολο να χωνευτεί, ιδιαίτερα θρεπτικό και αποτοξινωτικό, είναι ένα ιδανικό φαγητό για το καθαρισμό ενός καταπονημένου πεπτικού συστήματος, φραγμένου από λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα φορτωμένα με χημικά.
Σύμφωνα με την Αγιουβέρδα, το αρχαίο ολιστικό θεραπευτικό σύστημα της Ινδίας, η σωστή πέψη είναι απαραίτητη για την καλή υγεία.
Τρώγοντας kitchari για ένα χρονικό διάστημα προσφέρετε στο πεπτικό σύστημα την ευκαιρία να αφοσιωθεί στην θεραπεία.
Το βασικό της Αγιουβερδικής δίαιτας είναι το Kitchari να καταναλώνεται τακτικά (ως η μόνη τροφή σε αυτή την δίαιτα καθαρισμού) και ως μέρος της Panchakarma (ένα ολοκληρωμένο αγιουβερδικό αποτοξινωτικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί τεχνικές όπως μασάζ με λάδι, εφίδρωση και κλύσμα για να διώξει τις τοξίνες από το σώμα).
Μία μικρή αποτοξίνωση Panchakarma του Dr. Vasant Lad περιλαμβάνει κυρίως κατανάλωση Kitchari για λίγες μέρες μαζί με ghee (βούτυρο που προέρχεται από την Νότια Ασία), άλλη μια θεραπευτική τροφή όπου οι επαγγελματίες της Αγιουβέρδα πιστεύουν ότι αυξάνουν το agni (η εσωτερική φωτιά που τροφοδοτεί την πέψη και τον μεταβολισμό).
Μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας, η Αργιουβέρδα έχει αποδείξει ότι αυτός ο απλός συνδυασμός είναι αποτελεσματικός για την αποτοξίνωση του σώματος.
Δεδομένου ότι η Αργιουβέρδα προτείνει συγκεκριμένες δίαιτες για μεμονωμένα doshas (ιδιοσυγκρασίες του σώματος και του πνεύματος) τρώγοντας αργιουβερδικά, αναπόφευκτα μεταφράζεται σε περιορισμένες επιλογές τροφίμων, καθιστώντας την μη δημοφιλή, για όσους θέλουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα των γαστρονομικών επιλογών.
Πάντως το kitchari είναι ασφαλή για τον καθένα να το καταναλώσει, γιατί είναι tridoshic, που σημαίνει ότι είναι καλό και για τα τρία doshas.
Πέρα από τα θεραπευτικά οφέλη, το Kitchari χρησιμοποιείται και για την ιδιαίτερη γεύση του.
Τα αρωματικά βότανα στην ινδική μαγειρική είναι γνωστά για τα άρωμα που προσδίδουν ενώ το ghee προσθέτει πλούσια γεύση.
Όπως συμβαίνει και με την σούπα, μπορούν να προστεθούν λαχανικά στο μείγμα εφόσον αυτά είναι συμβατά με το dosha, καθιστώντας το kitchari μια ευέλικτη συνταγή ανοιχτή σε αυτοσχεδιασμό.
Αν ψάχνετε να καθαρίσετε το πεπτικό σας σύστημα μετά από χρόνια καταχρήσεων ή απλά ψάχνετε να βρείτε νέα γευστικά πιάτα, μαγειρέψτε kitchari για μια πλήρης τροφή, το οποίο θα σας χορτάσει χωρίς να αδυνατίσετε.
Kitchari
Η συνταγή είναι για 4 μερίδες:
- 1 φλιτζάνι άσπρο ρύζι
- 1 φλιτζάνι διαιρεμένα φασόλια mung
- 1 κουτάλια της σούπας ghee
- ¼ κουταλιά της σούπας σπόροι κύμινου
- ¼ κουταλιά της σούπας καστανοί σπόροι μουστάρδας
- ¼ κουταλιά της σούπας κουρκούμη
- ¼ κουταλιά της σούπας ορυκτό ή θαλασσινό αλάτι
- 4 φλυτζάνια νερό
Εκτέλεση
1. Ξεπλύνετε το ρύζι και τα διαιρεμένα φασόλια μέχρι το νερό να είναι καθαρό.
2. Σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ghee και προσθέτουμε τους κόκκους μουστάρδας και κύμινου. Ανακατεύουμε μια στιγμή, μέχρι οι κόκκοι να «σκάσουν».
3. Προσθέστε το ρύζι, τα φασόλια mung, τη κουρκούμη και το αλάτι, και ανακατέψτε καλά μέχρι ν' ανακατευτούν με τα μπαχαρικά.
4. Προσθέστε το νερό και αφήστε το να πάρει βράση. Βράζουμε για 5 λεπτά ξεσκέπαστο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
5. Κατεβάστε την θερμοκρασία στο χαμηλό, και σκεπάστε αφήνοντας το καπάκι μισάνοιχτο. Βράστε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20-25 λεπτά.
Μεταφρασμένο από το dromostherapeia.gr
Προσαρμογή από Usha Lad and Vashant Lad's Ayurvedic Cooking for Self-Healing (Albuquerque: The Ayurvedic Press, 1997).
Πηγές
Vasant Lad, The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies (New York: ; Vasant Lad; Three Rivers Press, 1999)
Usha Lad and Vashant Lad, Ayurvedic Cooking for Self-Healing (Albuquerque: The Ayurvedic Press, 2002) Salt Spring Centre of Yoga: Kitcheree Recipe (http://saltspringcentre.com/2011/05...)
The Ayurvedic Institute: Kitchari Recipe (http://www.ayurveda.com/online_reso...)
Αναφορές
All About Fasting: Kitchari fasting is an ancient Ayurvedic practice (http://www.allaboutfasting.com/kitc...)
Ayurvedic Resources: Kitchari (http://www.ayurveda-berkeley.com/Ay...)
YOGAChicago: Spring Cleansing with Ayurveda (http://www.yogachicago.com/mar08/cl...)
Yoga Journal: Cleansing Kitchari (http://www.yogajournal.com/lifestyl...)
The Ayurvedic Institute: Kitchari Recipe (http://www.ayurveda.com/online_reso...)
Σχετικά με τον Συγγραφέα
O Kiva Bottero αρθρογραφεί σε πολλές ιστοσελίδες και περιοδικά. Επίσης δουλεύει για την δημοσίευση του περιοδικού The Mindful Word το οποίο ααχολείται με την διαβίωση.
Πηγή: www.naturalnews.com
Τελευταία άρθρα από τον/την .
- Το Nusinersen Εγκρίθηκε στην ΕΕ ως η Πρώτη Θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA)
- Παρουσίαση δεδομένων για τη μελέτη CheckMate -204 που αξιολογεί το συνδυασμό nivolumab και ipilimuma
- Γυναικολογία: Κολπική ατροφία, Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα κατά την εγκυμοσύνη και τον Θηλασμό
- Πρωτοποριακή Συνδυαστική Θεραπεία για τον Καρκίνο του Εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV)
- Τροφές για σούπερ ενυδάτωση το καλοκαίρι