Web
Analytics
The Ayurvedic Way: Αγιουρβέδα & οι 7 ιστοί του σώματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

The Ayurvedic Way: Αγιουρβέδα & οι 7 ιστοί του σώματος

Γράφει: Δρ Ντίπα Απτέ, Διαπιστευμένη ιατρός της ινδικής ιατρικής, Καθηγήτρια γιόγκα, Θεραπεύτρια αγιουρβέδα

 

Η Δρ Ντίπα Απτέ εξηγεί τη θεωρία των 7 ιστών του σώματος και δίνει συμβουλές για το πώς να τους διατηρούμε υγιείς

 

Όπως στη σύγχρονη ιατρική, στην Αγιουρβέδα έχουμε επίσης την έννοια της ανατομίας και της φυσιολογίας. Η τελευταία έχει περισσότερο να κάνει με τα doshas – vata, pitta, kapha. Η αγιουρβεδική ανατομία αποτελείται από τους επτά κύριους ιστούς, που ονομάζονται επίσης dhatu.

Αυτοί οι εφτά ιστοί είναι οι: rasa (πλάσμα), rakta (ιστός αίματος), mamsa (μύες), medhas (λίπος), asthi (οστά), majja (νευρικός ιστός) και shukra (αναπαραγωγικό σύστημα). Η έξοχη ιδιότητα αυτών των ιστών είναι ότι αναφέρονται πάντα με αυτή τη σειρά, γιατί μορφοποιούνται με αυτή τη συγκεκριμένη σειρά. Όταν τρώμε, η τροφή χωνεύεται και αρχικά μετατρέπεται στο rasa (πλάσμα ή υγρά). Μόνο όταν το rasaσχηματιστεί εντελώς ο επόμενος ιστός rakta (αίμα) μπορεί να σχηματιστεί κανονικά. Ο πλήρης σχηματισμός του ιστού του αίματος δημιουργεί το mamsa (μύες). Έτσι η υγεία του προηγούμενου ιστού είναι καθοριστική για τι αν δεν έχει μορφοποιηθεί σωστά, αυτό με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα μία μη υγιή μορφή του επόμενου ιστού. Για παράδειγμα αν το rasa ή ο ιστός του πλάσματος έχει ανισορροπίες, τότε αυτό θα επηρεάσει τον ιστό του αίματος και ίσως οδηγήσει σε ανισορροπίες και εκεί.

Μία άλλη μοναδική ιδιότητα αυτών των ιστών είναι ότι δεν σχηματίζονται μέσα σε μια μέρα. Η Αγιουρβέδα λέει ότι από τη στιγμή που καταναλώνεται η τροφή και ξεκινά η πέψη, θα χρειαστούν περίπου πέντε μέρες για να μετατραπεί σε υγιές πλάσμα. Όταν το πλάσμα σχηματιστεί πλήρως, θα χρειαστούν πάλι περίπου πέντε μέρες για να δημιουργηθεί ιστός αίματος. Μετά θα χρειαστούν άλλες πέντε μέρες για να σχηματιστεί ο μυϊκός ιστός. Έτσι, βασικά η τροφή που καταναλώνεται και χωνεύεται, θα χρειαστεί περίπου 25 μέρες για να μετατραπεί σε οστά.

Έτσι, η υγεία του shukra η αναπαραγωγικού ιστού εξαρτάται από την υγεία όλων των προηγούμενων ιστών. Όπως η Αγιουρβέδα μιλάει για πεπτική φωτιά για ολόκληρο το σώμα για να το διατηρεί υγιές και χωρίς ασθένειες, επίσης μιλάει για μία πεπτική φωτιά για κάθε έναν από τους ιστούς. Όταν κάθε μία από αυτές τις φωτιές γίνεται αδύναμη, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες εκείνων των ιστών.

Υπάρχουν κάποια αγιουρβεδικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν να δυναμώσει η πεπτική φωτιά για την βέλτιστη υγεία του κάθε ιστού. Τα βότανα μπορούν να αναμιχθούν με τα υγρά που αναφέρονται και προτείνεται να λαμβάνονται μία φορά τη μέρα για να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των ιστών.

  • Rasadhatu (ιστός πλάσματος): Ginger (πιπερόριζα) και tulsi (βασιλικός) με ζεστό νερό.
  • Raktadhatu (ιστός αίματος): Neemκαι turmeric(κουρκουμάς), συνήθως μαζί με χυμό aloevera (αλόη) ή ghee (ινδικό καθαρό φρέσκο βούτυρο)
  • Μamsadhatu (μυϊκός ιστός): Ashwagandhaκαι guggul μαζί με γάλα αμυγδάλου
  • Μedhasdhatu (λιπώδης ιστός): Guggul και turmeric(κουρκουμάς) και pippali μαζί με μέλι
  • Αsthidhatu (οστικός ιστός): Guggul και turmeric(κουρκουμάς) με γάλα ή γάλα καρύδας
  • Μajjadhatu (νευρικός ιστός): Brahmi, ashwagandha και turmeric(κουρκουμάς) με ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
  • Shukradhatu (αναπαραγωγικό σύστημα): Για τις γυναίκες δοκιμάστε turmeric(κουρκουμάς), shatavari και brahmi σε χυμό aloevera.

 

Η Δρ Ντίπα Απτέ είναι διαπιστευμένη ιατρός της ινδικής ιατρικής, καθηγήτρια γιόγκα και θεραπεύτρια αγιουρβέδα. Κάνει συχνά διαλέξεις για την αγιουρβέδα και τη γιόγκα και διευθύνει το δικό της ιατρείο στο Λονδίνο.

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ακμή και Αγιουβέρδα »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.