Web
Analytics
Πως να εκμεταλλευόμαστε τα εμπόδια της ζωής - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πως να εκμεταλλευόμαστε τα εμπόδια της ζωής

Από το βιβλίο «Η ψυχολογία της ευτυχίας» του ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΑΤΖΕΜΥ 

 

Ακολουθούν μερικά αξιώματα που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε µέσα από τις εμπειρίες της ζωής.

 

1. Δεχθείτε πως η ζωή είναι ένα σχολείο. Κάθε βίωμα είναι μια ευκαιρία ή ένα μάθημα που η ζωή προσπαθεί να μας διδάξει. Η ζωή, μας προσφέρει ακριβώς το μάθημα που χρειαζόμαστε, σε κάθε στιγµή.

2. Δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα ή αδικίες. Οτιδήποτε μας συμβαίνει είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να μας συμβεί για να διδαχθούμε το επόμενο µάθηµα. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν, να φοβόµαστε τι θα µας τύχει. Ας πάψουμε να παραπονιόμαστε για τις αδικίες της ζωής. Ας εγκαταλείψουμε την πικρία που νιώθουμε απέναντι σ' αυτούς που η ζωή χρησιμοποιεί για να µας διδάξει κάτι. Ας εγκαταλείψουμε τη ζήλια και το φθόνο που μας κυριεύουν, όταν άλλοι μοιάζουν να έχουν περισσότερα από μας.

3. Ο καθένας βρίσκεται ακριβώς εκεί που πρέπει, για να πάρει το απαραίτητο μάθημα. Αυτά τα µαθήµατα μπορεί να μας δίνονται σαν αποτέλεσμα κάποιας παλιάς καρμικής αιτίας που δημιούργησε µια πράξη μας στο παρελθόν. Ή ίσως να μας συµβαίνουν, απλά και µόνο, για να βοηθήσουν τη σημερινή πνευματική μας ανάπτυξη.

Και στις δύο περιπτώσεις, μας συμφέρει ν' ανακαλύψουµε ποιο είναι το μάθημα.

4. Ανακαλύπτω ποια μαθήματα προσπαθεί να µου δώσει η ζωή. Ο Richard Bach, ο συγγραφέας του «Jonathan Lίvingston Seagull» και των «Ιllusions» λέει πως «ένα πρόβληµα δεν έρχεται ποτέ χωρίς ένα δώρο στα χέρια του». Πάψτε να παραπονιέστε για το πρόβλημα σας, κοιτάξτε το κατάματα δίχως φόβο κι ανακαλύψτε το διαμάντι στα χέρια του.

5. Τι αλλαγές θέλω να κάνω στον τρόπο ζωής ή σκέψης µου για ν' απαλλαγώ απ' αυτό το πρόβλημα.

  1. Από τι θέλω να ελευθερωθώ; (συνήθειες, συγκινησιακές τάσεις, προσκολλήσεις, πάθη, φοβίες, προσδοκίες, αντιλήψεις, πεποιθήσεις).
  2. Τι θέλω να κάνω ή να βελτιώσω; (πειθαρχίες, ικανότητες, αντιλήψεις).
  3. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί απλούστατα να χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε πως αυτό που θεωρούμε πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα στ' αλήθεια. Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να μάθουμε να δεχόμαστε τις αλλαγές ή τις διαφορετικές συνθήκες.

6. Πώς μπορώ ν' αρχίσω να εφαρμόζω τις αλλαγές που θα µου ξαναδώσουν τη γαλήνη, την υγεία και την αρµονία;

7. Δέχομαι πως εγώ και μόνον εγώ μπορώ να λύσω το πρόβλημα, διαφορετικά η λύση του είναι άχρηστη για μένα.

Μπορώ να ζητήσω τη συμβουλή του θεραπευτή, του ψυχολόγου, του ιερέα ή του πνευματικού δάσκαλου αλλά μόνον εγώ μπορώ να πραγματοποιήσω την αλλαγή. Το εμπόδιο που αντιμετωπίζω είναι ένα δώρο της ζωής για να µε βοηθήσει να εξελιχθώ. Είναι δική µου ευθύνη κι ευκαιρία.

Γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στον αισιόδοξο και τον απαισιόδοξο;

Ο απαισιόδοξος βλέπει το πρόβληµα σε κάθε ευκαιρία ενώ ο αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε πρόβλημα.

Ας πάρουμε τώρα μερικά παραδείγματα µε "προβλήματα" (ευκαιρίες) που μπορούν να μας τύχουν και ας εξετάσουμε τα πιθανά διδάγματα που είναι δυνατόν ν' αποκομίσουμε απ' αυτά. Μια και οι πιθανότητες είναι άπειρες, θ' αναφέρω µόνο μερικά που µου έρχονται στο νου αυτή τη στιγµή.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ

1. Ν' αλλάξω τη διατροφή µου, ώστε να τρέφομαι µε πιο αγνές τροφές, στις σωστές ποσότητες, για να εξαγνίσω το σώµα και το νου και να βελτιώσω τη λειτουργία τους στον υλικό και τον πνευματικό τομέα.

2. Ν' αλλάξω τον τρόπο ζωής µου. Να μάθω να ασκούμαι τακτικά, ν' αναπνέω και να χαλαρώνω και να μην σπαταλώ τις ζωτικές δυνάμεις του οργανισμού σε άχρηστες δραστηριότητες που μειώνουν την αντίστασή του στην αρρώστια και τις άλλες δυσλειτουργίες.

3. Να μεταμορφώσω, να απελευθερωθώ από τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα µου, που παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή της ενέργειας και την υγεία.

4. Να μάθω να είμαι πιο ταπεινός και συμπονετικός, µια που κι εγώ ο ίδιος βρίσκομαι προσωρινά στην θέση να είμαι αδύναμος κι εξαρτημένος από άλλους.

5. Να μάθω να δέχομαι την αγάπη και τη φροντίδα των άλλων. Μερικοί άνθρωποι θέλουν πάντα να είναι εκείνοι που δίνουν. Αυτό καμία φορά βασίζεται σ' εγωιστικά κίνητρα.

6. Να εκβαθύνω περισσότερο πάνω στο νόημα της ύπαρξης. Γιατί βρισκόµαστε εδώ; Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής;

7. Να επανεξετάσω τους στόχους και τις αξίες µου. Τι αποζητώ απ' τη ζωή; Τι είναι σημαντικό για μένα; Ζω σύμφωνα µε τον τρόπο που θα εκπληρώσει τους στόχους µου;

8, Ν' αναπτύξω διανοητικές δυνάμεις για θετική προβολή σκέψης ώστε να στέλνω θεραπευτική ενέργεια στα διάφορα σημεία του σώματος µου και να το θεραπεύω. Να έρθω σε επαφή με την υγεία μέσα μου.

9. Να παίζω πιο ενεργητικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας µου και στη δημιουργία της ευτυχίας και της γαλήνης µου. Μόνο εγώ μπορώ να δημιουργήσω υγεία ή αρρώστια για τον εαυτό µου. Είμαι ο δημιουργός της πραγµατικότητάς µου.

10. Να εγκαταλείπω τη θέλησή µου στο Θεό. Παρ' όλο που μπορώ να μάθω να κάνω ό,τι µου χρειάζεται για να έχω καλή υγεία, δηλαδή, σωστή διατροφή, άσκηση, αναπνοές, χαλάρωση και θετική προβολή σκέψης, πρέπει πάντα να είμαι έτοιμος να δεχθώ το κάθε αποτέλεσμα.

11. Να συγκεντρώνομαι περισσότερο στην επαφή µου µε το Θείο, µε την προσευχή και το διαλογισμό.

12. Να συνειδητοποιώ πως δεν είμαι αυτό το σώµα και ν' αρχίσω ν' αποταυτίζοµαι από αυτό µε τη συναίσθηση πως είμαι ένα αθάνατο πνεύμα.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Ν' ΑΠΟΚΟΜΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ένα διαζύγιο, ένας χωρισμός ή γενικά οποιαδήποτε διακοπή σχέσεων είναι µια δυσάρεστη εµπειρία που μπορεί να κρύβει πολλά μαθήματα.

1. Ν' αναλύσουμε τη συμπεριφορά μας για να δούµε πώς συμβάλλαμε κι εμείς στην κατάληξη αυτή. Ο άλλος αντανακλά κάτι που υπάρχει µέσα μας. (Χο’οπονοπονο)

2. Να µάθουµε ν' αγαπάµε τον άλλο, ανεξάρτητα από τη συµπεριφορά του, άσχετα αν συνεχίζουµε να ζούµε µ' αυτόν ή όχι. Μπορούµε να εξακολουθήσουµε ν' αγαπάµε αυτό το πρόσωπο, συνειδητοποιώντας συνάµα πως οι προσωπικότητές µας δεν ταιριάζουν για συμβίωση ή συνεργασία.

3. Να διαπιστώσουμε ότι µπορούµε να ζήσουμε και χωρίς αυτό το πρόσωπο. Πολλές φορές πιστεύουμε πως δεν θα µπορέσουµε να ξανανιώσουµε ασφάλεια ή ευτυχία, τώρα που το άτοµο αυτό έχει χαθεί για µας. Η ζωή όµως µας διδάσκει το αντίθετο. Ανακαλύπτουµε πως η ευτυχία, η ασφάλεια και η αγάπη είναι εσωτερικές καταστάσεις που βρίσκονται πάντοτε µέσα µας, αν δώσουµε στον εαυτό µας την ευκαιρία να το διαπιστώσει.

4. Ν' αναπτύξουµε µεγαλύτερη εσωτερική δύναµη ώστε να νιώθουµε ικανοί ν' αντιµετωπίσουµε οτιδήποτε φέρει στο δρόµο µας το παιχνίδι της ζωής. Να συνειδητοποιήσουµε πως είµαστε ικανοί και δυνατοί, όχι αδύναµοι κι εξαρτηµένοι, όπως πιστεύαµε ως τώρα.

5. Να µεταβάλλουµε την εικόνα του εαυτού µας. Μπορεί ν' ανακαλύψουµε πως ένα απο τα προβλήµατα στη σχέση µας είναι το γεγονός πως δεν έχουµε αρκετά καλή ιδέα για τον εαυτό µας και έτσι δεν ελκύουµε το σεβασµό, την παραδοχή και την αγάπη του άλλου. Έτσι βρισκόµαστε, τώρα, αναγκασµένοι να δεχθούµε ν' αγαπάµε και να σέβόµαστε τον εαυτό µας, για να µη δηµιουργήσουµε ξανά το ίδιο πρόβληµα, στην επόµενη σχέση µας ή τη ζωή γενικά.

6. Να καθοδηγούµε τις ενέργειες µας σε µια πνευµατική κατεύθυνση για ν' αναπτύξουμε µια επαφή µε το Θεό.

 

Από το βιβλίο «Η ψυχολογία της ευτυχίας» του ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΑΤΖΕΜΥ
Εκδόσεις: Αρμονική ζωή
http://www.armonikizoi.com/

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.