Web
Analytics
Τι Χρειαζόμαστε για να Είμαστε Ευτυχισμένοι; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τι Χρειαζόμαστε για να Είμαστε Ευτυχισμένοι;

Από το Βιβλίο του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ, ΤΟΛΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

 

Η ευτυχία είναι μια κατάσταση, στην οποία έχουμε αυτό που θέλουμε σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι έχουμε δύο λύσεις και μια προϋπόθεση.

Μία λύση είναι να έχουμε λιγότερες ανάγκες, ώστε να έχουμε λιγότερες προϋποθέσεις για την ευτυχία μας.

Η δεύτερη λύση είναι να γίνουμε περισσότερο ικανοί στην ικανοποίηση αυτών των αναγκών.

Η προϋπόθεση είναι να Τολμούμε να είμαστε Ευτυχισμένοι, να είμαστε ελεύθεροι από τους διάφορους φόβους μας γύρω από το να είμαστε ευτυχισμένοι.

Σ' αυτό το βιβλίο θα ερευνήσουμε όλα αυτά.

Όλοι αναζητούμε την ευτυχία κι όμως λίγοι τη βιώνουμε. Τον Ιούνιο του 2014 ο Οργανισμός για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε μια ερευνητική μελέτη που έδειχνε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με το χαμηλότερο αίσθημα ικανοποίησης μεταξύ των πολιτών.

Έθεσαν ερωτήσεις που αφορούσαν στο πόσοι άνθρωποι ήταν ικανοποιημένοι με τις ακόλουθες όψεις της ζωής τους σε μια κλίμακα από 0 έως 10, Κατοικία (3,8), Έσοδα (1,9), Εργασία (2,2), Αίσθηση της Κοινότητας και της Ενότητας με τους άλλους (0), Μόρφωση (6,1), Περιβάλλον (4,6), Εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση (3,9), Υγεία (8,2), Ικανοποίηση από τη Ζωή (0), Ασφάλεια (8,8), Ισορροπία Ζωής-Εργασίας (7,2).

Η ανάλυση, η οποία αναφέρεται στην Ελλάδα σαν μία από τις 36 χώρες στην Ευρώπη, Ρωσία και Βόρεια Αμερική και αποκλείει την Αφρική, Ασία και Νότια Αμερική, δίνεται στην ιστοσελίδα: http://www.oecdbetterlifeindex.org/topics/life-satisfaction/

Βασικά Ευρήματα

Η ευτυχία ή η υποκειμενική ευημερία μπορεί να μετρηθεί σε όρους της ικανοποίησης από τη ζωή, της παρουσίας θετικών βιωμάτων και συναισθημάτων και της απουσίας αρνητικών βιωμάτων και συναισθημάτων. Παρόμοιες μετρήσεις, παρόλο που είναι υποκειμενικές, είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα στα αντικειμενικά δεδομένα σύγκρισης της ποιότητας ζωής ανάμεσα στις χώρες.

Η ικανοποίηση από τη ζωή μετρά πώς οι άνθρωποι αξιολογούν τη ζωή τους σαν σύνολο παρά σαν την τωρινή τους αίσθηση. Αποδίδει μια αντανακλαστική εκτίμηση των περιστάσεων και συνθηκών της ζωής που είναι σημαντικές για την υποκειμενική ευημερία. Όταν ζητήθηκε από τους Έλληνες να δώσουν ένα μέσο όρο γενικής ικανοποίησης από τη ζωή σε μια κλίμακα από 0 έως 10, έδωσαν βαθμό 4,7, το χαμηλότερο βαθμό στον ΟΟΣΑ, όπου η μέση ικανοποίηση από τη ζωή είναι 6,6.

Στις χώρες του ΟΟΣΑ υπάρχει μικρή διαφορά στα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, όπου οι άνδρες έδωσαν βαθμό 4,6 και οι γυναίκες 4,8. Τα επίπεδα μόρφωσης, όμως, επηρεάζουν την υποκειμενική ευημερία. Ενώ οι άνθρωποι με πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα έχουν επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή 4,0, αυτή η βαθμολογία φθάνει το 5,8 για ανθρώπους με τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ευτυχία ή η υποκειμενική ευημερία μετράται επίσης από την παρουσία θετικών βιωμάτων και συναισθημάτων ή και την απουσία αρνητικών βιωμάτων και συναισθημάτων. Στην Ελλάδα, το 52% των ανθρώπων ανέφεραν ότι έχουν περισσότερα θετικά βιώματα μέσα σε μια μέση μέρα (συναισθήματα ηρεμίας, περηφάνιας λόγω εκπλήρωσης, απόλαυσης κλπ) παρά αρνητικά (πόνου, ανησυχίας, θλίψης, ανίας κλπ). Αυτός ο αριθμός είναι ο χαμηλότερος στον ΟΟΣΑ και πολύ χαμηλότερος από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 76%.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν την απόλυτη αλήθεια, επειδή εδώ στην Ελλάδα έχουμε την τάση να είμαστε πιο ειλικρινείς για τα συναισθήματά μας από τις άλλες χώρες και επίσης έχουμε την τάση να παραπονιόμαστε. Έτσι, μπορεί να μην είμαστε οι τελευταίοι στην κλίματα της ευτυχίας. Αλλά, προφανώς, χρειάζεται να προσέξουμε το θέμα της ευτυχίας.

Τι χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Μερικές από τις βασικές μας ανάγκες αναφέρθηκαν πιο πάνω, όπως η κατοικία, τα έσοδα και η εργασία. Μπορούμε να τις ομαδοποιήσουμε στην ανάγκη για ασφάλεια.

Χρειαζόμαστε, επίσης, μια αίσθηση αξίας, αποδοχής και επιβεβαίωσης από τους γύρω μας, μέχρι να αναπτύξουμε μια εσωτερική αίσθηση αξίας, η οποία είναι η ύψιστη λύση. Χρειαζόμαστε να νιώθουμε ότι οι άλλοι μάς αποδέχονται όπως είμαστε. Φυσικά, είναι ακόμη πιο σημαντικό να αποδεχόμαστε εμείς τον εαυτό μας όπως είμαστε.

Μια αίσθηση ενότητας και συνδιαλλαγής με τους άλλους είναι άλλη μια βασική ανάγκη. Αν νιώθουμε αποξενωμένοι ή τους φοβόμαστε ή είμαστε θυμωμένοι μαζί τους, δεν θα είμαστε ευτυχισμένοι.

Η ευτυχία απαιτεί να είμαστε απελευθερωμένοι από φόβο ή άγχος. Αυτό είναι ένα θέμα, με το οποίο θα ασχοληθούμε λεπτομερώς σ' αυτό το βιβλίο.

Για να νιώθουμε απόλυτα ασφαλείς και σίγουροι, θα χρειαστεί να νιώθουμε ότι έχουμε αρκετή εσωτερική δύναμη να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μπορεί να μας φέρει η ζωή. Δεν μπορούμε να έχουμε εγγυήσεις ότι η ζωή μας θα είναι χωρίς προκλήσεις. Επομένως χρειαζόμαστε πίστη σε δύο πραγματικότητες. Η μία είναι ότι η ζωή θα μας εμφανίσει μόνο γεγονότα και καταστάσεις που είναι ωφέλιμα για τη διαδικασία εξέλιξής μας. Η δεύτερη είναι ότι έχουμε την εσωτερική δύναμη να αντιμετωπίσουμε ένα γεγονός και ακόμη και να το χρησιμοποιήσουμε θετικά σαν προωθητική διαδικασία στη ζωή.

Χρειάζεται, επίσης, να πιστεύουμε και να αισθανόμαστε το ίδιο για τους αγαπημένους μας. Πως κι εκείνοι θα συναντήσουν μόνο ό,τι είναι για το ύψιστο πνευματικό καλό τους και πως έχουν κι αυτοί επίσης την εσωτερική δύναμη να αντιμετωπίσουν και να χρησιμοποιήσουν θετικά αυτές τις εμπειρίες. Εντούτοις, έχουμε όλοι ελεύθερη βούληση και μπορούμε να επιλέξουμε να μην χρησιμοποιήσουμε θετικά τις εμπειρίες μας. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε εμείς για τους άλλους και δεν μπορούν εκείνοι να επιλέξουν για μας.

Η ελευθερία είναι επίσης μια άλλη βασική ανάγκη για ευτυχία. Αν δεν είμαστε ελεύθεροι να σκεφτόμαστε, να εκφραζόμαστε και να δρούμε με τον τρόπο που καθοδηγούμαστε από μέσα μας, δεν θα είμαστε ευτυχισμένοι. Ευτυχώς ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα και οι πραγματικοί περιορισμοί μας δεν είναι εξωτερικοί αλλά εσωτερικοί, στο βαθμό που φοβόμαστε να είμαστε ο εαυτός μας. (Δείτε το βιβλίο Η Ελευθερία να Είσαι ο Εαυτός σου)

Το να είμαστε ο εαυτός μας είναι επίσης βασική ανάγκη. Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, όσο φοβόμαστε να είμαστε ο εαυτός μας και να εκφραζόμαστε όπως είμαστε αληθινά μέσα μας.

Αναφέραμε πιο πάνω την εργασία σαν βασική ανάγκη, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Για να είμαστε ευτυχισμένοι, χρειαζόμαστε μια εργασία ή δραστηριότητα με νόημα. Να νιώθουμε ότι αυτό που κάνουμε έχει κάποια σημασία και προσφέρει κάτι στους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω μας. Χρειάζεται να βρούμε το συγκεκριμένο τρόπο να εκφράσουμε τον εαυτό μας και τη δημιουργικότητά μας μέσα από κάποιο είδος εργασίας ή δραστηριότητας, με ή χωρίς αμοιβή, μέσα ή έξω από το σπίτι.

Οι σχέσεις με νόημα είναι ένα βασικό μέρος της ευτυχίας. Χρειαζόμαστε να νιώθουμε ότι έχουμε ανθρώπους γύρω μας, οι οποίοι νοιάζονται για μας και θα είναι εκεί για μας όταν τους έχουμε ανάγκη. Χρειαζόμαστε ανθρώπους, με τους οποίους θα μοιραστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Ανθρώπους να μας βοηθήσουν να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Η μοναξιά είναι μία από τις πιο οδυνηρές εμπειρίες και από τους σημαντικότερους φόβους μας. Οι σχέσεις με νόημα είναι η λύση. Απαιτούν να γίνουμε εμείς οι ίδιοι για τους άλλους όπως θα θέλαμε να είναι εκείνοι για μας.

Μια άλλη προϋπόθεση για πολλούς από μας είναι η ανάγκη για δικαιοσύνη και ισότητα. Χρειαζόμαστε να νιώθουμε ότι μας σέβονται όσο και τους άλλους και επίσης ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους. Σε μια άδικη και άνιση κοινωνία, μπορεί να χρειαστεί να υπερβούμε αυτές τις ανάγκες, ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι ακόμη κι όταν δεν ικανοποιούνται, καθώς εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία μέσα στην οποία υπάρχουν η δικαιοσύνη και η ισότητα. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, καθώς στην ανθρώπινη ιστορία πολύ λίγα όντα με εξουσία ήταν ικανά να αποφύγουν τη διαφθορά από αυτή την εξουσία. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι καθώς εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας.

Η βαθύτερη ανάγκη μας είναι να αγαπάμε και να μας αγαπούν. Δεν μπορούμε πάντα να καταφέρουμε να βρούμε ανθρώπους να μας αγαπούν με το συγκεκριμένο τρόπο που χρειαζόμαστε για να νιώσουμε την αγάπη τους (παρόλο που εκείνοι μας αγαπούν). Μπορεί να είμαστε προγραμματισμένοι να πιστεύουμε ότι δεν μας αγαπούν. Μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με τρεις τρόπους:

  • Με το να αγαπάμε τους άλλους χωρίς όρους.
  • Με το να αγαπάμε τον εαυτό μας χωρίς όρους.
  • Με το να νιώθουμε μια σχέση αγάπης με τον Θεό και το Σύμπαν.

Αν είμαστε σε μια κατάσταση αγάπης, η ανάγκη μας για αγάπη θα ικανοποιείται, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι άλλοι.

Για να είμαστε πραγματικά και σταθερά ευτυχισμένοι, με τις λιγότερες κατά το δυνατόν αποκλίσεις, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε μια πνευματική ή φιλοσοφική αντίληψη του εαυτού μας, των άλλων και της ζωής. Όσο ταυτιζόμαστε αποκλειστικά με αυτό το σώμα και το νου, η ευτυχία μας θα είναι εύθραυστη. Μόνο η πίστη στους πνευματικούς νόμους και σε μια υψηλότερη μορφή δικαιοσύνης και σ' ένα λόγο για τον οποίο συμβαίνουν όλα, θα μας απελευθερώσει από το φόβο και τον πόνο που σχετίζονται με τις εμπειρίες της ζωής μας. Αν μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτή την πίστη με την ίδια αντίληψη που έχει εκφραστεί από τον Χριστό, τον Σωκράτη, τον Πυθαγόρα και όλους τους Έλληνες και Ινδούς Φιλοσόφους, θα βρούμε εσωτερική ηρεμία και ευτυχία.

Ποια είναι μερικά από τα βασικά εμπόδια της ευτυχίας;

Τα αναφέρουμε εδώ περιληπτικά και θα τα συζητήσουμε λεπτομερώς σε άλλα κεφάλαια.

1. Η άγνοιά μας του αληθινού πνευματικού εαυτού εμποδίζει την ευτυχία μας.

2. Ο φόβος μας σχετικά με την ικανοποίηση των αναγκών μας για ασφάλεια, αξία, ελευθερία και απόλαυση, δημιουργεί άγχος.

3. Η προσκόλλησή μας σε εξωτερικές πηγές ασφάλειας, αξίας, ελευθερίας και απόλαυσης, μας προκαλεί πολύ πόνο.

4. Τα αθεράπευτα συναισθήματά μας από το παρελθόν, όπως πόνος, αδικία, θυμός, μίσος, ντροπή ή ενοχή, κάνουν το παρόν να επισκιάζεται αρνητικά από το παρελθόν.

5. Το άγχος και οι φόβοι για το μέλλον μάς εμποδίζουν να απολαύσουμε το παρόν.

6. Όταν εστιάζουμε σ' αυτό που δεν έχουμε παρά σ' αυτό που έχουμε, είναι σαν να μην το έχουμε, επειδή δεν επωφελούμαστε απ' αυτό.

7. Η έλλειψη πίστης στην αθανασία μας κάνει να φοβόμαστε την αναχώρηση μας (τη δική μας και των αγαπημένων μας) από τη φυσική μορφή.

8. Η αμφιβολία μας για την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τη ζωή μάς προκαλεί άγχος για κάθε ευθύνη και γεγονός.

9. Η αμφιβολία μας για την ικανότητα των αγαπημένων μας να αντιμετωπίσουν τη ζωή μάς κάνει να ζούμε με συνεχές άγχος για το πώς είναι και τι θα τους συμβεί.

10. Η αμφιβολία μας σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι ένα πανάγαθο θεϊκό ον και αν όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, δημιουργεί φόβο για το καθετί.

11. Και τέλος φοβόμαστε την ίδια την ευτυχία. Όλα αυτά θα εξηγηθούν σε βάθος.

Επομένως, ποιες είναι οι λύσεις;

1. Χρειάζεται να αφήσουμε τις προσκολλήσεις και τους εθισμούς που εμποδίζουν την εσωτερική ηρεμία μας.

2. Μπορούμε να αναπτύξουμε μια εσωτερική αίσθηση ασφάλειας, αξίας, ελευθερίας και ικανοποίησης.

3. Χρειάζεται να αφήσουμε το παρελθόν, να το αποδεχτούμε όπως ήταν και να συγχωρήσουμε τους άλλους και τον εαυτό μας.

4. Με τον ίδιο τρόπο, χρειάζεται να αφήσουμε το μέλλον και να έχουμε πίστη ότι η θεϊκή σοφία, αγάπη και δικαιοσύνη θα φέρουν σε μας και στους αγαπημένους μας μόνον αυτό που είναι για το ύψιστο καλό μας σαν ψυχές σε εξέλιξη.

5. Χρειάζεται, επίσης, να έχουμε πίστη στην ικανότητα, τη δική μας και των αγαπημένων μας, να αντιμετωπίσουμε θετικά οτιδήποτε μπορεί να προκύψει στο μέλλον.

6. Με άλλα λόγια, χρειάζεται να ζούμε στο παρόν.

7. Η ευγνωμοσύνη και η ικανότητα να απολαμβάνουμε τις λεπτομέρειες της ζωής μας είναι ουσιαστικές για την ευτυχία.

8. Όπως αναφέραμε ήδη, χρειάζεται να αναπτύξουμε μια πνευματική ή τουλάχιστον μια φιλοσοφική αντίληψη της πραγματικότητας.

9. Θα χρειαστεί, επίσης, να υπερβούμε το φόβο της ευτυχίας και κάθε κινδύνου που νιώθουμε με το να είμαστε ευτυχισμένοι.

10. Η ύψιστη λύση για ευτυχία είναι το βίωμα του θεϊκού πυρήνα μας, όπου είμαστε σε συνεχή αδιάκοπη ευδαιμονία χωρίς κανέναν άλλο λόγο, εκτός από το βίωμα της θεϊκής μας ύπαρξης.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ρόμπερτ Ήλια Νατζέμυ

Συγγραφέας - Δάσκαλος σεμιναρίων αυτογνωσίας

 

Ιστότοπος: www.armonikizoi.com/greek

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.