Web
Analytics
Τι είναι Πρακτική Αυτογνωσία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τι είναι Πρακτική Αυτογνωσία

Η Πρακτική Αυτογνωσία αφορά μια διαφορετική και πιο ολιστική γνωριμία με τον εαυτό μας μέσα από την αντικειμενική παρατήρηση και τις (ξεχασμένες αλλά υπαρκτές) λειτουργίες του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου. Είναι μάθηση και όχι συμβουλευτική ή ψυχανάλυση. Ο κάθε άνθρωπος είναι απόλυτα ικανός να βρει ο ίδιος τις λύσεις στα προβλήματα του και να επιλέξει το σωστό για τον ίδιο, φτάνει να του δοθεί ο τρόπος, τα εργαλεία να το κάνει. Κανένας έξω από τον ίδιο δεν είναι «ειδικός» για να αποφασίσει για την πορεία της ζωής του.

Συνήθως προσπαθούμε να ελέγξουμε τα γεγονότα της ζωής μας, τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα μας. Όλα αυτά είναι μάταιες προσπάθειες που δεν μας προσφέρουν ηρεμία, σιγουριά και σταθερότητα. Η ζωή μας μέσα από αυτές τις τακτικές, παραμένει μια αδιάκοπη μάχη, χαρακτηρίζεται από άγχος με αρνητικά επακόλουθα στο σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε την πραγματικότητα μας, κάθε στιγμή, με τη σκέψη μας. Σκέψη είναι οι υποσυνείδητοι προγραμματισμοί που κρύβονται πίσω από τον εσωτερικό διάλογο, οι απόψεις, οι ιδέες, οι πεποιθήσεις που ορίζουν για μας την οπτική μας για τον κόσμο. Ο κόσμος που βλέπουμε είναι ο κόσμος που θέλουμε και επιλέγουμε να πιστεύουμε.

Ο πολιτισμός, η κοινωνική δομή και η όλη θεώρηση του κόσμου μας στηρίζεται σε μια μονόπλευρη, περιοριστική θέαση της πραγματικότητας, που μας κρύβει την αλήθεια. Όλη μας η εκπαίδευση σχεδιάστηκε με σκοπό την ανάπτυξη ενός μόνο τμήματος του εγκεφάλου, το αριστερό ημισφαίριο, την έδρα του εγώ, που είναι κατά βάση η αιτία όλων των προβλημάτων και της δυστυχίας μας. Δεν είναι όμως ολόκληρος ο νους αυτό το τμήμα, ούτε είμαστε αναγκασμένοι να παραμένουμε περιορισμένοι και στην άγνοια.

Πιστεύουμε ότι ενηλικιωνόμαστε όταν φτάνουμε σε μια συγκεκριμένη ηλικία, όπως πιστεύουμε ότι η εμπειρία αποτελεί γνώση. Τα χρόνια και η εμπειρία όμως από μόνα τους δεν αποτελούν γνώση σε καμία περίπτωση.

Αρχίζουμε να γνωρίζουμε όταν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οι ίδιοι την ευθύνη της ζωής μας. Ενηλικιωνόμαστε όταν αρχίζουμε να κατανοούμε ότι η πραγματική διαμάχη είναι εσωτερική, ότι οι εξωτερικοί εχθροί είναι στην ουσία εσωτερικοί. Αρχίζουμε να μαθαίνουμε όταν ξεκινάμε να κάνουμε ουσιαστικές ερωτήσεις με την ειλικρινή πρόθεση να μάθουμε τις απαντήσεις:

• Γιατί συμβαίνουν αυτά σε μένα;
• Γιατί δεν μπορώ να πετύχω αυτά που θέλω ή γιατί δεν μπορώ να αποφασίσω τι πραγματικά θέλω;
• Γιατί σκέφτομαι με τον συγκεκριμένο τρόπο που σκέφτομαι;
• Γιατί δεν μπορώ να ελέγξω τα συναισθήματα μου;
• Γιατί φοβάμαι τόσο πολύ, γιατί αγχώνομαι και δεν μπορώ να κοιμηθώ ή να ηρεμήσω το νου μου ποτέ;
• Πώς μπορώ να μαθαίνω πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά;
• Πότε θα αποκτήσω επιτέλους τη ζωή που θέλω;

Η θεωρία, τα βιβλία, οι συζητήσεις, είναι όμορφα αλλά δεν αλλάζουν τίποτα. Η Πρακτική Αυτογνωσία είναι μάθημα στο οποίο είναι απαραίτητη η συμβολή του μαθητή. Είναι μια δημιουργική διαδικασία, μια μοναδική σχέση μεταξύ δασκάλου – μαθητή, που αλλάζει ριζικά τον τρόπο που σκέφτεται το άτομο.  Δεν είναι περιστασιακή συμβουλευτική για συγκεκριμένα προβλήματα γιατί κανείς δεν χρειάζεται (ούτε θα έπρεπε να έχει) δεκανίκια για να ζει τη ζωή του. Όποιο και αν είναι το αρχικό πρόβλημα που ωθεί κάποιον να ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή, τα αποτελέσματα και τα οφέλη επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής του και τις σχέσεις του με τους ανθρώπους και τον κόσμο.

Πολλοί πιστεύουν ότι γνωρίζουν τον εαυτό τους και ότι δεν χρειάζονται την Αυτογνωσία. Χρειάζεται θάρρος και ταπεινότητα να ομολογήσει κανείς ότι «δεν ξέρει» και να είναι έτοιμος να κάνει κάτι για αυτό. Χρειάζεται ειλικρινή πρόθεση να είναι κάποιος ευτυχισμένος και να αισθάνεται ολοκληρωμένος στη ζωή του.

Τα μαθήματα αυτά αφορούν κάθε άνθρωπο και κάθε ηλικία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο καθένας, τι έχει να λύσει ή τι θέλει να πετύχει. Ο μόνιμος σύντροφος της ζωής μας, από την αρχή μέχρι το τέλος της, είναι ο εαυτός μας. Οφείλουμε να Τον γνωρίσουμε, διαφορετικά, πάντα θα πορευόμαστε μισοί.

Δίνουμε στους άλλους αυτό που είμαστε. Δίνουμε μόνο μέσα από τη δική μας εσωτερική αφθονία, ολοκλήρωση και ελευθερία. Ελεύθεροι δεν είμαστε ποτέ, ενόσω ζούμε τη ζωή μας ασυνείδητα και μηχανικά. Ποτέ δεν αλλάζουν τα πράγματα όσο και αν περιμένουμε ή ελπίζουμε αυτό να γίνει, ποτέ δεν αλλάζουν οι άλλοι απλά για να ικανοποιήσουν εμάς.

Αν θέλουμε να δούμε την αλλαγή στον κόσμο, πρέπει να γίνουμε και να εκφράζουμε αυτήν την αλλαγή. Ο μόνος χρόνος που μας ανήκει πραγματικά – και εκεί βρίσκεται η δύναμη της επιλογής της δράσης μας – είναι το παρόν.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εναλλακτική Μάθηση

Χριστιάνα Σοφοκλέους
Σύμβουλος Εναλλακτικής Μάθησης

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://enallaktikimathisi.blogspot.gr/
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χωρισμένοι αλλά γονείς

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.