Web
Analytics
Χηλίωση: Μέθοδος αποτοξίνωσης του οργανισμού - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Χηλίωση: Μέθοδος αποτοξίνωσης του οργανισμού

Η χηλίωση αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο αποτοξίνωσης, καθώς απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες, από το σώμα.

Η θεραπεία χηλίωσης (chelation therapy), πραγματοποιείται με την ενδοφλέβια χορήγηση χηλικών παραγόντων, όπως το αιθυλενο-διαμινο-τετραοξικό οξύ (EDTA), τα οποία δεσμεύουν τα ανεπιθύμητα μέταλλα του σώματος.

Μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία χηλίωσης έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο των έντονων φλεγμονών, καρδιακών παθήσεων, λοιμώξεων κ.α.

Δηλητηρίαση βαρέων μετάλλων και συμπτώματα

Ενδεχομένως, να έχετε τοξικότητα βαρέων μετάλλων, σε κάποιο βαθμό αν:

 • έχετε μαύρα σφραγίσματα (περιέχουν υδράργυρο) στα δόντια σας
 • έχετε εμβολιαστεί προληπτικά έναντι κάποιων παθήσεων
 • καταναλώνετε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας
 • καταναλώνετε τρόφιμα που δεν είναι βιολογικά
 • κάνετε χημειοθεραπείες ή λαμβάνετε θεραπεία ακτινοβολίας.
 • έχετε έρθει σε επαφή με βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα
 • έχετε λάβει ορισμένα φάρμακα

Η θεραπεία χηλίωσης, απομακρύνει κοινά βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, υδράργυρο, χαλκό, σίδηρο, αρσενικό, αλουμίνιο, καθώς και το ασβέστιο που συσσωρεύεται στις φλέβες και στις αρτηρίες.

Το επίπεδο τοξικότητας βαρέων μετάλλων εξαρτάται από τη διάρκεια της έκθεσης, το ποσό απορρόφησης, τον τρόπο απορρόφησης, τον τύπο του μετάλλου και την ηλικία του ατόμου.

Τα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αλουμίνιο και το αρσενικό, μπορούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να πλήξουν την υγεία, καθώς επηρεάζουν τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού, καρδιαγγειακού, ανοσοποιητικού και σκελετικού συστήματος. Όταν το σώμα είναι εκτός ομοιόστασης λόγω ανισορροπίας μετάλλων, μπορεί να προκληθεί δυσλειτουργία και βλάβη στα ζωτικά όργανα.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα ενδεχομένως να διαφέρουν, ανάλογα με το μέταλλο.

Ωστόσο, μερικά από τα συμπτώματα τοξικότητας είναι:

 • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
 • Προβλήματα μνήμης
 • Ομίχλη εγκεφάλου (Brain fog) και δυσκολία συγκέντρωσης

- Αυτοάνοσα

 • Νευρολογικές διαταραχές και Μείωση των γνωστικών λειτουργιών
 • Πόνος στις αρθρώσεις ή τους μυς
 • Εναλλαγές διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης και του άγχους

Πως λειτουργεί

Κατά την θεραπεία χηλίωσης χορηγούνται φάρμακα, ενδοφλέβια στο σώμα, που ονομάζονται χηλικοί παράγοντες.

Ο πιο συνηθισμένος είναι το EDTA, που ένα συνθετικό αμινοξύ.

Άλλοι χηλικοί παράγοντες είναι:

 • succimer
 • dimercaprol (BAL)
 • edetate calcium disodium
 • deferoxamine
 • penicillamine

Μερικοί χηλικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των πεπτιδίων όπως η γλουταθειόνη (glutathione) και η μεταλλοθειονίνη (metallothionein), μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί, ότι εκκρίνουν τις τοξίνες από το σώμα, χωρίς την ανάγκη δαπανηρών χειρουργικών επεμβάσεων και επικίνδυνων φαρμάκων.

Οι χηλικοί παράγοντες όταν περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, δεσμεύουν τα μόρια μετάλλων. Στη συνέχεια φιλτράρονται στα νεφρά και αποβάλλονται μέσω των ούρων. Επιπλέον, έχουν την  δυνατότητα να δεσμεύουν μέταλλα που συσσωρεύονται στο αίμα, τα κύρια όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η θεραπεία χηλίωσης πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα. Τα φάρμακα (χηλικοί παράγοντες) έχουν σοβαρές παρενέργειες και ενδεχομένως μερικές φορές να δεσμεύουν ίχνη μετάλλων που είναι απαραίτητα στο ανθρώπινο σώμα.

Οφέλη

Η χηλική θεραπεία, ενδεχομένως, να βοηθήσει στην αποτοξίνωση βαρέων μετάλλων, που συμβάλλουν στην δημιουργία χρόνιων παθήσεων.

Πολλά άτομα μετά την θεραπεία, έχουν μεγαλύτερη ενέργεια και ανοσία έναντι ασθενειών, περιβαλλοντικών τοξινών και άγχους.

Βοηθάει και στις παρακάτω παθήσεις:

Καρδιακές παθήσεις

Αν και η έρευνα είναι σε εξέλιξη, πολλοί ειδικοί εφαρμόζουν την θεραπεία χηλίωσης για να βοηθήσουν στη θεραπεία καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης.

Ο παράγοντας χηλίωσης, δεσμεύει το ασβέστιο που βρίσκεται στις αρτηρίες, βοηθώντας στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας και των εναποθέσεων, που μπορούν να διακόψουν τη ροή του αίματος.

Με παρόμοιο τρόπο, o χηλικός παράγοντας, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των υψηλών επιπέδων φλεγμονής και χοληστερόλης, που αποτελούν επίσης κίνδυνο για τις καρδιακές παθήσεις.

Δρα ως αντιοξειδωτικό

Ο χηλικός παράγοντας, δρα παρόμοια με τα αντιοξειδωτικά, καθώς μειώνει τη φλεγμονή, καταπολεμά τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα που προκαλούν την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων.

Ο χηλικός παράγοντας δεν δεσμεύει μόνο το ασβέστιο που βρίσκεται στις αρτηρίες, αλλά και άλλα μέταλλα που αποθηκεύονται σε οστά, μύες και ιστούς του σώματος, που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη φλεγμονή ή πόνο.

Η χρήση ορισμένων χηλικών παραγόντων έχει αποδειχθεί, ότι μειώνει επιτυχώς την τοξικότητα που προκαλεί η έκθεση σε ακτινοβολία πλουτωνίου, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Το ουράνιο και το ραδιονουκλίδιο είναι δύο χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα, λευχαιμία και οστεοσάρκωμα, μετά από μακροχρόνια έκθεση σε ακτινοβολία. Ωστόσο, οι χηλικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του DTPA, μπορούν να τα απομακρύνουν, προτού εμφανιστούν σοβαρές ασθένειες.

Μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο

Η θεραπεία χηλίωσης στοχεύει στη φλεγμονή, τη ρίζα των περισσότερων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της αρθρίτιδας και πολλών αυτοάνοσων διαταραχών. Πολλά άτομα που εφαρμόζουν την θεραπεία, αναφέρουν λιγότερο πόνο από φλεγμονές σε μύες, αρθρώσεις και οστά.

Αν και αυτή η θεωρία δεν έχει ακόμη αποδειχθεί σε ελεγχόμενες επιστημονικές μελέτες, η θεραπεία χηλίωσης είναι αποτελεσματική, καθώς βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες, που βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και τους ιστούς. Όταν η φλεγμονή προκαλεί απόφραξη των τοιχωμάτων των αγγείων, η κυκλοφορία μειώνεται και ο πόνος αυξάνεται.

Η θεραπεία χηλίωσης αποτελεί μια εναλλακτική λύση στις συνεχιζόμενες φαρμακευτικές αγωγές για τον χρόνιο πόνο.

Καταπολεμά τις γνωστικές διαταραχές

Υπάρχουν στοιχεία ότι η θεραπεία χηλίωσης μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς γνωστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Alzheimer, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Parkinson.

Παρόλο, που δεν έχει αποδειχτεί με μελέτες, φαίνεται να υπάρχει μια σχέση μεταξύ δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα (ή τοξικότητας), συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων μολύβδου ή υδραργύρου στο αίμα, και ιατρικών διαταραχών που επηρεάζει  τον εγκέφαλο, τη μνήμη και τη μάθηση.

Επίσης, οι έρευνες δείχνουν  ότι η αυξημένη συσσώρευση χαλκού, σιδήρου και ψευδαργύρου στον εγκέφαλο μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Η μακροχρόνια έκθεση σε βαρέα μέταλλα μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές, μυϊκές και νευρολογικές εκφυλιστικές αλλαγές στον εγκέφαλο που προετοιμάζουν το έδαφος, για την εμφάνιση των νόσων του Alzheimer, της άνοιας, του Parkinson και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μαθησιακές δυσκολίες/Διάσπαση προσοχής/Αυτισμός

Τα ποσοστά εμφάνισης των μαθησιακών δυσκολιών, της διάσπασης προσοχής (ADHD) και των διαταραχών αυτιστικού φάσματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, και η αντιμετώπισή τους παραμένει αμφιλεγόμενο θέμα στην ιατρική κοινότητα.

Πολλοί ειδικοί αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας για τον έλεγχο των γνωστικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας χηλίωσης που στοχεύει στη δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα.

Ενώ, η θεραπεία χηλίωσης δεν έχει εγκριθεί, ως θεραπεία τέτοιων παθήσεων, μπορεί να ωφελήσει την γνωστική υγεία, λόγω της ικανότητάς της να μειώνει τα τοξικά μέταλλα που κυκλοφορούν ή είναι αποθηκευμένα στο σώμα, τα οποία αλληλεπιδρούν με την λειτουργία του εγκεφάλου.

Στο μέλλον, περιμένουμε νέες στρατηγικές με χηλικούς παράγοντες, που αποδεδειγμένα μπορούν να διασχίσουν το αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να επαναφέρουν την ομοιόσταση των μετάλλων.

Πως εφαρμόζεται η θεραπεία

Χρειάζονται πολλές ώρες (3 περίπου) για να ολοκληρωθεί, μια συνεδρία θεραπείας χηλίωσης και συνήθως πραγματοποιείται σε ιατρείο  υπό παρακολούθηση.

Χορηγείται ο χηλικός παράγοντας ενδοφλέβια, συνήθως στο χέρι. Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη αλλά είναι πιθανό να εμφανίσετε κάψιμο, ερυθρότητα ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.

Μετά το τέλος της συνεδρίας μπορείτε να οδηγήσετε και να επιστρέψετε στο σπίτι και στην καθημερινότητα.

Μερικά άτομα, μετά την θεραπεία, έχουν αυξημένη ανάγκη για ούρηση, που είναι επωφελές γιατί με αυτό τον τρόπο αποβάλλονται τα βαρέα μέταλλα από το σώμα.

Παρενέργειες

Η θεραπεία χηλίωσης ενέχει πολλούς κινδύνους και παρενέργειες και μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραία. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπεία μόνο υπό ιατρική επίβλεψη και μόνο εάν έχετε δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα.

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά οι κίνδυνοι υπερτερούν των πιθανών οφελών. Ο ασθενής πρέπει να στραφεί σε ασφαλέστερες θεραπείες που είναι διαθέσιμες.

Είναι πολύ σημαντικό ο παράγοντας χηλίωσης να εγχύεται σωστά και αργά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθούν ανισορροπίες ηλεκτρολυτών. 

Επίσης, είναι πιθανό ο παράγοντας χηλίωσης να δεσμεύσει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, και να τα απομακρύνει από το σώμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκειες. Για να αντισταθμίσουν τις παραπάνω απώλειες, πολλοί επαγγελματίες δίνουν στους ασθενείς μεγάλες δόσεις βιταμινών/μετάλλων μετά τη θεραπεία χηλίωσης.

Πολύ σπάνια, μπορεί να προκληθεί βλάβη στα νεφρά και καρδιακή ανεπάρκεια λόγω της ξαφνικής πτώσης της αρτηριακής πίεσης και ασυνήθιστα χαμηλών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα (υποκαλιαιμία).

Τα παιδιά, οι έγκυες και όσοι έχουν ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή νεφρικών προβλημάτων δεν πρέπει να κάνουν την θεραπεία χηλίωσης, χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα έναν γιατρό.

Μερικές συχνές παρενέργειες που προκαλεί η θεραπεία χηλίωσης είναι:

 • πυρετός και ρίγη
 • πονοκεφάλοι
 • ναυτία και έμετος
 • διάρροια

Πιο σοβαρές παρενέργειες είναι:

 • επιληπτικές κρίσεις
 • πτώση της αρτηριακής πίεσης
 • αναπνευστική ανεπάρκεια
 • χαμηλό ασβέστιο στο αίμα (υποκαλιαιμία)
 • ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 • σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις
 • σοβαρή υπερευαισθησία
 • αναιμία
 • νεφρική βλάβη
 • βλάβη στο ήπαρ
 • απώλεια βιταμινών και θρεπτικών συστατικών

 

 

Πηγές

Dr. Axe

Medical News Today

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 13:59
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.