Web
Analytics
Αποτοξίνωση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία
Αποτοξίνωση

Αποτοξίνωση (8)

Ο χυμός του ροδιού είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά σε όλο τον κόσμο.  Μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός ροδιού περιέχει τρεις διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ από ό,τι άλλα γνωστά αντιοξειδωτικά ροφήματα. 

Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, φυτικές ίνες και κάλιο. Το ρόδι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη καταπολέμηση των ασθενειών, στην πρόληψη του καρκίνου και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Το ρόφημα με ρόδι βοηθάει στη αποτοξίνωση του οργανισμού και στη μείωση του σωματικού βάρους. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι μπορεί να βοηθήσει έναντι του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της μείωσης της χοληστερόλης, να «ενθαρρύνει» την απώλεια βάρους, να επιφέρει πνευματική εγρήγορση.
Δε φαίνεται να υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στο τσάι. Αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική ή κύρια λύση για ρόφημα. Έχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ και ταυτόχρονα τα φλαβονοειδή που περιέχει λειτουργούν καρδιοπροστατευτικά και αντικαρκινικά.

Το ρόφημα με ρόδι και πράσινο τσάι βοηθάει στη αποτοξίνωση του οργανισμού και στη μείωση του σωματικού βάρους. Το ρόφημα μπορείτε να το πίνετε συνοδευτικά σε κάθε δίαιτα που ακολουθείτε.
Αν επίσης προσθέσετε πιπερόριζα και κανέλα. Το τζίντζερ ταιριάζει καλά σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βοηθώντας να ξεπεραστούν τα ισχυρά συναισθήματα της πείνας που προέρχονται από τις δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες. H κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά οπότε θεωρείται πολύ καλή για την υγεία της επιδερμίδας. Σύμφωνα με έρευνες επίσης μειώνει τη χοληστερίνη, ρυθμίζει το σάκχαρο και συμβάλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η κανέλα μειώνει το σωματικό λίπος.

Το ρόφημα από ρόδι και πράσινο τσάι, πιπερόριζα, κανέλα

 •  Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε το πράσινο τσάι, την κανέλα και την πιπερόριζα. 
 •  Αφαιρούμε τα φακελάκια τσαγιού ή αν έχουμε προσθέσει αποξηραμένο το στραγγίζουμε, σε μια τσαγιέρα και 
 •  στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ρόδι και ανακατεύουμε.
 •  Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο. 
 •  Μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε 1 κουταλιά μέλι και ανακατεύουμε

Το αντιοξειδωτικό ρόφημα με ρόδι διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και 3 ημέρες. 

 

Η χηλίωση αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο αποτοξίνωσης, καθώς απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες, από το σώμα.

Η θεραπεία χηλίωσης (chelation therapy), πραγματοποιείται με την ενδοφλέβια χορήγηση χηλικών παραγόντων, όπως το αιθυλενο-διαμινο-τετραοξικό οξύ (EDTA), τα οποία δεσμεύουν τα ανεπιθύμητα μέταλλα του σώματος.

Μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία χηλίωσης έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο των έντονων φλεγμονών, καρδιακών παθήσεων, λοιμώξεων κ.α.

Δηλητηρίαση βαρέων μετάλλων και συμπτώματα

Ενδεχομένως, να έχετε τοξικότητα βαρέων μετάλλων, σε κάποιο βαθμό αν:

 • έχετε μαύρα σφραγίσματα (περιέχουν υδράργυρο) στα δόντια σας
 • έχετε εμβολιαστεί προληπτικά έναντι κάποιων παθήσεων
 • καταναλώνετε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας
 • καταναλώνετε τρόφιμα που δεν είναι βιολογικά
 • κάνετε χημειοθεραπείες ή λαμβάνετε θεραπεία ακτινοβολίας.
 • έχετε έρθει σε επαφή με βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα
 • έχετε λάβει ορισμένα φάρμακα

Η θεραπεία χηλίωσης, απομακρύνει κοινά βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, υδράργυρο, χαλκό, σίδηρο, αρσενικό, αλουμίνιο, καθώς και το ασβέστιο που συσσωρεύεται στις φλέβες και στις αρτηρίες.

Το επίπεδο τοξικότητας βαρέων μετάλλων εξαρτάται από τη διάρκεια της έκθεσης, το ποσό απορρόφησης, τον τρόπο απορρόφησης, τον τύπο του μετάλλου και την ηλικία του ατόμου.

Τα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αλουμίνιο και το αρσενικό, μπορούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να πλήξουν την υγεία, καθώς επηρεάζουν τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού, καρδιαγγειακού, ανοσοποιητικού και σκελετικού συστήματος. Όταν το σώμα είναι εκτός ομοιόστασης λόγω ανισορροπίας μετάλλων, μπορεί να προκληθεί δυσλειτουργία και βλάβη στα ζωτικά όργανα.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα ενδεχομένως να διαφέρουν, ανάλογα με το μέταλλο.

Ωστόσο, μερικά από τα συμπτώματα τοξικότητας είναι:

 • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
 • Προβλήματα μνήμης
 • Ομίχλη εγκεφάλου (Brain fog) και δυσκολία συγκέντρωσης

- Αυτοάνοσα

 • Νευρολογικές διαταραχές και Μείωση των γνωστικών λειτουργιών
 • Πόνος στις αρθρώσεις ή τους μυς
 • Εναλλαγές διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης και του άγχους

Πως λειτουργεί

Κατά την θεραπεία χηλίωσης χορηγούνται φάρμακα, ενδοφλέβια στο σώμα, που ονομάζονται χηλικοί παράγοντες.

Ο πιο συνηθισμένος είναι το EDTA, που ένα συνθετικό αμινοξύ.

Άλλοι χηλικοί παράγοντες είναι:

 • succimer
 • dimercaprol (BAL)
 • edetate calcium disodium
 • deferoxamine
 • penicillamine

Μερικοί χηλικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των πεπτιδίων όπως η γλουταθειόνη (glutathione) και η μεταλλοθειονίνη (metallothionein), μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί, ότι εκκρίνουν τις τοξίνες από το σώμα, χωρίς την ανάγκη δαπανηρών χειρουργικών επεμβάσεων και επικίνδυνων φαρμάκων.

Οι χηλικοί παράγοντες όταν περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, δεσμεύουν τα μόρια μετάλλων. Στη συνέχεια φιλτράρονται στα νεφρά και αποβάλλονται μέσω των ούρων. Επιπλέον, έχουν την  δυνατότητα να δεσμεύουν μέταλλα που συσσωρεύονται στο αίμα, τα κύρια όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η θεραπεία χηλίωσης πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα. Τα φάρμακα (χηλικοί παράγοντες) έχουν σοβαρές παρενέργειες και ενδεχομένως μερικές φορές να δεσμεύουν ίχνη μετάλλων που είναι απαραίτητα στο ανθρώπινο σώμα.

Οφέλη

Η χηλική θεραπεία, ενδεχομένως, να βοηθήσει στην αποτοξίνωση βαρέων μετάλλων, που συμβάλλουν στην δημιουργία χρόνιων παθήσεων.

Πολλά άτομα μετά την θεραπεία, έχουν μεγαλύτερη ενέργεια και ανοσία έναντι ασθενειών, περιβαλλοντικών τοξινών και άγχους.

Βοηθάει και στις παρακάτω παθήσεις:

Καρδιακές παθήσεις

Αν και η έρευνα είναι σε εξέλιξη, πολλοί ειδικοί εφαρμόζουν την θεραπεία χηλίωσης για να βοηθήσουν στη θεραπεία καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης.

Ο παράγοντας χηλίωσης, δεσμεύει το ασβέστιο που βρίσκεται στις αρτηρίες, βοηθώντας στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας και των εναποθέσεων, που μπορούν να διακόψουν τη ροή του αίματος.

Με παρόμοιο τρόπο, o χηλικός παράγοντας, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των υψηλών επιπέδων φλεγμονής και χοληστερόλης, που αποτελούν επίσης κίνδυνο για τις καρδιακές παθήσεις.

Δρα ως αντιοξειδωτικό

Ο χηλικός παράγοντας, δρα παρόμοια με τα αντιοξειδωτικά, καθώς μειώνει τη φλεγμονή, καταπολεμά τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα που προκαλούν την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων.

Ο χηλικός παράγοντας δεν δεσμεύει μόνο το ασβέστιο που βρίσκεται στις αρτηρίες, αλλά και άλλα μέταλλα που αποθηκεύονται σε οστά, μύες και ιστούς του σώματος, που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη φλεγμονή ή πόνο.

Η χρήση ορισμένων χηλικών παραγόντων έχει αποδειχθεί, ότι μειώνει επιτυχώς την τοξικότητα που προκαλεί η έκθεση σε ακτινοβολία πλουτωνίου, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Το ουράνιο και το ραδιονουκλίδιο είναι δύο χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα, λευχαιμία και οστεοσάρκωμα, μετά από μακροχρόνια έκθεση σε ακτινοβολία. Ωστόσο, οι χηλικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του DTPA, μπορούν να τα απομακρύνουν, προτού εμφανιστούν σοβαρές ασθένειες.

Μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο

Η θεραπεία χηλίωσης στοχεύει στη φλεγμονή, τη ρίζα των περισσότερων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της αρθρίτιδας και πολλών αυτοάνοσων διαταραχών. Πολλά άτομα που εφαρμόζουν την θεραπεία, αναφέρουν λιγότερο πόνο από φλεγμονές σε μύες, αρθρώσεις και οστά.

Αν και αυτή η θεωρία δεν έχει ακόμη αποδειχθεί σε ελεγχόμενες επιστημονικές μελέτες, η θεραπεία χηλίωσης είναι αποτελεσματική, καθώς βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες, που βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και τους ιστούς. Όταν η φλεγμονή προκαλεί απόφραξη των τοιχωμάτων των αγγείων, η κυκλοφορία μειώνεται και ο πόνος αυξάνεται.

Η θεραπεία χηλίωσης αποτελεί μια εναλλακτική λύση στις συνεχιζόμενες φαρμακευτικές αγωγές για τον χρόνιο πόνο.

Καταπολεμά τις γνωστικές διαταραχές

Υπάρχουν στοιχεία ότι η θεραπεία χηλίωσης μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς γνωστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Alzheimer, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Parkinson.

Παρόλο, που δεν έχει αποδειχτεί με μελέτες, φαίνεται να υπάρχει μια σχέση μεταξύ δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα (ή τοξικότητας), συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων μολύβδου ή υδραργύρου στο αίμα, και ιατρικών διαταραχών που επηρεάζει  τον εγκέφαλο, τη μνήμη και τη μάθηση.

Επίσης, οι έρευνες δείχνουν  ότι η αυξημένη συσσώρευση χαλκού, σιδήρου και ψευδαργύρου στον εγκέφαλο μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Η μακροχρόνια έκθεση σε βαρέα μέταλλα μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές, μυϊκές και νευρολογικές εκφυλιστικές αλλαγές στον εγκέφαλο που προετοιμάζουν το έδαφος, για την εμφάνιση των νόσων του Alzheimer, της άνοιας, του Parkinson και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μαθησιακές δυσκολίες/Διάσπαση προσοχής/Αυτισμός

Τα ποσοστά εμφάνισης των μαθησιακών δυσκολιών, της διάσπασης προσοχής (ADHD) και των διαταραχών αυτιστικού φάσματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, και η αντιμετώπισή τους παραμένει αμφιλεγόμενο θέμα στην ιατρική κοινότητα.

Πολλοί ειδικοί αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας για τον έλεγχο των γνωστικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας χηλίωσης που στοχεύει στη δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα.

Ενώ, η θεραπεία χηλίωσης δεν έχει εγκριθεί, ως θεραπεία τέτοιων παθήσεων, μπορεί να ωφελήσει την γνωστική υγεία, λόγω της ικανότητάς της να μειώνει τα τοξικά μέταλλα που κυκλοφορούν ή είναι αποθηκευμένα στο σώμα, τα οποία αλληλεπιδρούν με την λειτουργία του εγκεφάλου.

Στο μέλλον, περιμένουμε νέες στρατηγικές με χηλικούς παράγοντες, που αποδεδειγμένα μπορούν να διασχίσουν το αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να επαναφέρουν την ομοιόσταση των μετάλλων.

Πως εφαρμόζεται η θεραπεία

Χρειάζονται πολλές ώρες (3 περίπου) για να ολοκληρωθεί, μια συνεδρία θεραπείας χηλίωσης και συνήθως πραγματοποιείται σε ιατρείο  υπό παρακολούθηση.

Χορηγείται ο χηλικός παράγοντας ενδοφλέβια, συνήθως στο χέρι. Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη αλλά είναι πιθανό να εμφανίσετε κάψιμο, ερυθρότητα ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.

Μετά το τέλος της συνεδρίας μπορείτε να οδηγήσετε και να επιστρέψετε στο σπίτι και στην καθημερινότητα.

Μερικά άτομα, μετά την θεραπεία, έχουν αυξημένη ανάγκη για ούρηση, που είναι επωφελές γιατί με αυτό τον τρόπο αποβάλλονται τα βαρέα μέταλλα από το σώμα.

Παρενέργειες

Η θεραπεία χηλίωσης ενέχει πολλούς κινδύνους και παρενέργειες και μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραία. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπεία μόνο υπό ιατρική επίβλεψη και μόνο εάν έχετε δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα.

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά οι κίνδυνοι υπερτερούν των πιθανών οφελών. Ο ασθενής πρέπει να στραφεί σε ασφαλέστερες θεραπείες που είναι διαθέσιμες.

Είναι πολύ σημαντικό ο παράγοντας χηλίωσης να εγχύεται σωστά και αργά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθούν ανισορροπίες ηλεκτρολυτών. 

Επίσης, είναι πιθανό ο παράγοντας χηλίωσης να δεσμεύσει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, και να τα απομακρύνει από το σώμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκειες. Για να αντισταθμίσουν τις παραπάνω απώλειες, πολλοί επαγγελματίες δίνουν στους ασθενείς μεγάλες δόσεις βιταμινών/μετάλλων μετά τη θεραπεία χηλίωσης.

Πολύ σπάνια, μπορεί να προκληθεί βλάβη στα νεφρά και καρδιακή ανεπάρκεια λόγω της ξαφνικής πτώσης της αρτηριακής πίεσης και ασυνήθιστα χαμηλών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα (υποκαλιαιμία).

Τα παιδιά, οι έγκυες και όσοι έχουν ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή νεφρικών προβλημάτων δεν πρέπει να κάνουν την θεραπεία χηλίωσης, χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα έναν γιατρό.

Μερικές συχνές παρενέργειες που προκαλεί η θεραπεία χηλίωσης είναι:

 • πυρετός και ρίγη
 • πονοκεφάλοι
 • ναυτία και έμετος
 • διάρροια

Πιο σοβαρές παρενέργειες είναι:

 • επιληπτικές κρίσεις
 • πτώση της αρτηριακής πίεσης
 • αναπνευστική ανεπάρκεια
 • χαμηλό ασβέστιο στο αίμα (υποκαλιαιμία)
 • ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 • σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις
 • σοβαρή υπερευαισθησία
 • αναιμία
 • νεφρική βλάβη
 • βλάβη στο ήπαρ
 • απώλεια βιταμινών και θρεπτικών συστατικών

 

 

Πηγές

Dr. Axe

Medical News Today

 

 

 

 

 

 

 

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πολλά δημοσιεύματα γύρω από τους όρους «αποτοξίνωση» και «νερό αποτοξίνωσης». Είμαι σίγουρος πως όλο και κάτι έχει πάρει το αυτί σου… Το νερό είναι δεδομένο πως είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, καθώς η αφυδάτωση σχετίζεται με μειωμένη λειτουργικότητα του μεταβολισμού, του γαστρεντερικού συστήματος, με κόπωση, ξηρότητα της επιδερμίδας και άλλες διαταραχές. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να προσλαμβάνεις αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας με τις συστάσεις να αναφέρουν την πρόσληψη τουλάχιστον 9 ποτηριών την ημέρα για τις γυναίκες και 13 ποτηριών την ημέρα για τους άντρες (MayoClinic). Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα; Γιατί οι άντρες έχουν περισσότερη άλιπη μάζα σώματος, η οποία συγκρατεί νερό, επομένως χρειάζεται να καλύπτουν περισσότερες ανάγκες σε νερό σε σχέση με τις γυναίκες!

Υπάρχει η θεώρηση πως η προσθήκη άλλων συστατικών μέσα στο νερό, μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση και τη μείωση του σωματικού βάρους. Σε αυτό τον οδηγό λοιπόν, θα σου δώσω αναλυτικές πληροφορίες για το τί είναι το νερό αποτοξίνωσης (detoxwater), πώς φτιάχνεται, ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία και θα σου διαχωρίσω τις αλήθειες από τους μύθους!

Τί είναι το νερό αποτοξίνωσης;

Τί είναι το νερό αποτοξίνωσης;

To νερό αποτοξίνωσης είναι πόσιμο νερό στο οποίο έχουν εγχυθεί, δηλαδή έχουν μουλιάσει για αρκετή ώρα, φρούτα, λαχανικά και βότανα. Έτσι, το νερό αρωματίζεται και είναι πιο ευχάριστο στη γεύση και την οσμή. Επιπλέον, λόγω του ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχει δεν καταναλώνονται, το νερό αποτοξίνωσης καταλήγει να έχει ελάχιστες έως και μηδενικές θερμίδες, με αποτέλεσμα να αποτελεί ιδανική εναλλακτική ροφημάτων, χυμών και αναψυκτικών με ζάχαρη.

Πως να το φτιάξεις;

Η παρασκευή του νερού αποτοξίνωσης είναι πάρα πολύ απλή και μπορείς να το φτιάξεις στο σπίτι αξιοποιώντας ό,τι φρούτα, λαχανικά και βότανα θέλεις. Το μόνο που χρειάζεται από εσένα είναι να κόψεις τα φρούτα και τα λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια, κύβους ή φέτες και να τα προσθέσεις σε ζεστό ή κρύο νερό, αναλόγως την προτίμησή σου. Όσο περισσότερα τα συστατικά, τόσο πιο έντονη η γεύση! Μπορείς να προσθέσεις ακόμα και ροδοπέταλα!

Είναι σημαντικό να πλύνεις τα λαχανικά, τα φρούτα και τα βότανα πολύ καλά, σε τρεχούμενο νερό πριν τα προσθέσεις στο νερό που θα φτιάξεις.

Εάν θέλεις να φτιάξεις κρύο νερό αποτοξίνωσης, άφησε τα συστατικά στο νερό αρκετή ώρα, ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να επιτρέψεις στις γεύσεις να απελευθερωθούν πιο έντονα.

Χρήσιμο tip

Συστήνεται να μην αφήνεις τα συστατικά πάνω από 12 ώρες, καθώς θα αρχίσει η αποσύνθεσή τους.

Μπορείς να κάνεις πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς και στο τέλος του άρθρου θα σου δώσω αρκετές ενδιαφέρουσες συνταγές Αρκετά δημοφιλείς συνδυασμοί είναι οι ακόλουθοι:

 • Αγγούρι με μέντα
 • Λεμόνι με τζίντζερ
 • Βατόμουρα με πορτοκάλι
 • Λεμόνι με πιπέρι καγιέν
 • Καρπούζι με μέντα
 • Γκρέιπφρουτ με δεντρολίβανο
 • Πορτοκάλι με λεμόνι
 • Λεμόνι με λάιμ
 • Φράουλες με βασιλικό
 • Μήλο με κανέλα

Εάν βιάζεσαι, μπορείς να συνθλίψεις τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα προσθέσεις στο νερό, ώστε να βγάλουν πιο γρήγορα τους χυμούς και τη γεύση τους στο νερό.

Χρήσιμο tip

Αξιοποίησε φρούτα και λαχανικά εποχής! Εάν είναι και βιολογικής καλλιέργειας, ακόμα καλύτερα!

Detox water και Αποτοξίνωση

Ποιοι ισχυρισμοί υγείας έχουν αποδοθεί στο νερό αποτοξίνωσης;

Λόγω των φρούτων και των λαχανικών που περιέχονται στο νερό αποτοξίνωσης, κατά καιρούς του έχουν αποδοθεί (ανεπίσημα) κάποιοι ισχυρισμοί υγείας, δηλαδή κάποια οφέλη που φημολογείται πως έχει στην υγεία σου η κατανάλωσή του. Κάποιοι από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι οι ακόλουθοι:

 • Αποτοξίνωση, δηλαδή αποβολή τοξινών από το σώμα
 • Απώλεια βάρους
 • Εξισορρόπηση του pH του αίματος
 • Καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος
 • Ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού
 • Βελτίωση της διάθεσης
 • Αύξηση των επιπέδων ενέργειας – τόνωση
 • Βελτίωση της όψης της επιδερμίδας

Μακάρι να μπορούσε το νερό αποτοξίνωσης να σου προσφέρει όλα τα παραπάνω, όμως αρκετά από αυτά τα οφέλη δεν στηρίζονται επιστημονικά και αυτά που μπορούν να υποστηριχθούν, οφείλονται στην κατανάλωση νερού, ανεξάρτητα από τα φρούτα και τα λαχανικά με τα οποία αυτό αρωματίζεται.

Πριν περάσω στο διαχωρισμό του ποιοι από τους ισχυρισμούς είναι αληθείς και ποιοι είναι μυθοπλασία, θα σταθώ στο θέμα της αποτοξίνωσης που είναι αρκετά διαδεδομένο και ιδιαίτερα παρεξηγημένο, όπως και ασαφές! Μάλιστα, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για να υποδηλώσει ακόμα και γρήγορη μείωση βάρους πχ «δίαιτα αποτοξίνωσης». Δεν είναι λίγες οι φορές που στο διαιτολογικό γραφείο μου έχουν ζητήσει «μία δίαιτα αποτοξίνωσης για να καθαρίσει το σώμα»! Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ μακρυά από αυτό…

Πώς το σώμα σου κάνει αποτοξίνωση;

Το ανθρώπινο σώμα είναι μία εξαιρετική μηχανή, τόσο καλά σχεδιασμένη που περιλαμβάνει όλους τους μηχανισμούς που χρειάζεται για να κάνει αποτοξίνωση! Και με τον όρο «αποτοξίνωση» εννοούμε την αποβολή των τοξινών που παράγονται από το μεταβολισμό του φαγητού, από την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και άλλες τοξίνες άγνωστης προέλευσης.

Ποιοι είναι λοιπόν οι μηχανισμοί με τους οποίους το σώμα σου κάνει φυσιολογικά την αποτοξίνωσή του; Αυτή την εργασία επιτελούν με επιτυχία οι νεφροί, το συκώτι, οι πνεύμονες, το δέρμα και το γαστρεντερικό σύστημα. Επειδή λοιπόν δε γνωρίζουμε ποιες είναι οι τοξίνες που πρέπει να αποβληθούν, δεν μπορεί επιστημονικά να προταθεί κάποιο βότανο ή σκεύμασμα ή τρόφιμο ως αποτοξινωτικό! Ας αφήσουμε λοιπόν το σώμα μας να κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει να την κάνει και ας το βοηθήσουμε δίνοντάς του τα εργαλεία που χρειάζεται για να την κάνει πιο αποτελεσματικά, όπως φρούτα, λαχανικά, καλά λιπαρά από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς και άπαχη πρωτεΐνη από αυγά, γαλακτοκομικά, κοτόπουλο και ψάρι. Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί τον καλύτερο διατροφικό οδηγό για εσένα.

Οφέλη για την Υγεία

Όλα τα οφέλη που έχει το νερό αποτοξίνωσης στην υγεία, οφείλονται στο νερό, καθώς η ποσότητα των βιταμινών και ιχνοστοιχείων που αποκτά λόγω των φρούτων και των λαχανικών είναι πολύ μικρή για να έχει κάποιο επιπλέον όφελος στην υγεία σου. Συνεπώς, θα σου αναφέρω ποια οφέλη αποδίδονται στην επαρκή πρόσληψη νερού.

Μείωση σωματικού βάρους

Το νερό είναι γεγονός πως είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και όλων των βιοχημικών διεργασιών που επιτελεί το σώμα σου καθημερινά. Μία από αυτές τις βιοχημικές διαδικασίες είναι και ο μεταβολισμός, δηλαδή η διάσπαση των τροφών για την παραγωγή ενέργειας. Η επαρκής πρόσληψη νερού φαίνεται πως βοηθάει στις καύσεις του μεταβολισμού, αυξάνοντάς τες για λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή του.

Συγκεκριμένα, έχει φανεί αύξηση ακόμα και κατά 24-30% των καύσεων του μεταβολισμού για περίπου 1 ώρα από την πρόσληψη νερού. Αυτό μεταφράζεται ως συνολική αύξηση της τάξης των 23kcal. Δεν είναι και πολύ μεγάλη, είναι παροδική αύξηση, δηλαδή αυτό το ποσοστό δεν αφορά τον ημερήσιο μεταβολικό ρυθμό.

Πέρα από την παροδική και μικρή αύξηση στις καύσεις, γύρω στα 23kcal ανά 500ml κατανάλωσης νερού, η επαρκής πρόσληψη νερού θα σε οδηγήσει σε καλύτερο αίσθημα κορεσμού μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, βοηθάει στο φούσκωμα των φυτικών ινών στο στομάχι και το έντερο, με αποτέλεσμα και πάλι τον καλύτερο κορεσμό. Τέλος, η πρόσληψη νερού πριν από το γεύμα, μπορεί να σε βοηθήσει να καταναλώσεις λίγο μικρότερη ποσότητα, καθώς καταλαμβάνει όγκο στο στομάχι σου.

Καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος

Το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, καθώς αφενός μεν αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου, αφετέρου δε βοηθάει τις φυτικές ίνες να διογκωθούν με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Έτσι, σε βοηθάει να ενεργηθείς πιο αποτελεσματικά, με καλύτερη συχνότητα και να αποφύγεις φουσκώματα που σου προκαλούν δυσφορία.

Βελτίωση της Διάθεσης και Τόνωση

Η αφυδάτωση επηρεάζει τη συγκέντρωση, τη διάθεση και τη σωματική σου ενέργεια, ως εκ τούτου η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική. Μελέτες έχουν δείξει πτώση της διάθεσης, μείωση της συγκέντρωσης και την εμφάνιση πονοκεφάλου σε ενήλικες με αφυδάτωση ακόμα και κατά 1%!

Σε άλλη έρευνα, η πρόσληψη λιγότερων από 2 ποτηριών νερού την ημέρα έδειξε αύξηση στην πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης κατά 73% στους άντρες και 54% στις γυναίκες.

Όσον αφορά τη σωματική ενέργεια, μία αφυδάτωση της τάξης του 5% μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της σωματικής σου ενέργειας ακόμα και κατα 30%!

Ενυδάτωση

Δεν αποτελεί κάποια από τις φήμες που έχουν ακουστεί για το νερό αποτοξίνωσης, καθώς είναι γεγονός ότι το νερό, είτε με γεύση, είτε χωρίς, σε ενυδατώνει και η ενυδάτωση είναι ουσιώδης για τη πνευματική και σωματική σου λειτουργία! Θέλω όμως σε αυτή την παράγραφο να σου μιλήσω για το πόσο σημαντικό είναι να αναπληρώνεις τις απώλειες νερού που έχεις καθημερινά. Ειδικά εάν είσαι από τους ανθρώπους που δεν πίνουν αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, το νερό αποτοξίνωσης είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος να πιεις περισσότερο, καθώς έχει πολύ ευχάριστη γεύση. Το πόσο νερό χρειάζεσαι καθημερινά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

 • τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος: χρειάζεσαι περισσότερο νερό το καλοκαίρι που κάνει ζέστη και οι απώλειες είναι μεγαλύτερες
 • την άσκηση που κάνεις: χάνεις νερό μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής
 • το πόσο δραστήριος/α είσαι: όσο περισσότερο κινείσαι, τόσο περισσότερες απώλειες έχεις
 • το πόσο μιλάς: με την ομιλία αποβάλλεται νερό με τη μορφή σταγονιδίων
 • τη σύστασης του σώματός σου: όσο περισσότερο σωματικό βάρος, ύψος και μυική μάζα έχεις, τόσο περισσότερες είναι οι ανάγκες σου σε νερό

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις αφυδατωθεί; Ένα πολύ καλό κριτήριο είναι το χρώμα των ούρων σου. Όσο πιο σκούρο το χρώμα, τόσο μεγαλύτερη η αφυδάτωση σου! Αξιοποίησε λοιπόν το νερό αποτοξίνωσης εάν είσαι από αυτούς που δυσκολεύονται και καταπολέμησε την αφυδάτωση.

Συμπερασματικά, το νερό είναι απαραίτητο για τη καλή διαχείριση του σωματικού βάρους, τη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και τη πνευματική και σωματική τόνωση. Η προσθήκη φρούτων, λαχανικών και βοτάνων κάνει το νερό σου ακόμα πιο γευστικό και δροσιστικό, με αποτέλεσμα να έχεις περισσότερες πιθανότητες να καλύψεις τις ανάγκες σου και να αποφύγεις την αφυδάτωση! Ωστόσο, η προσθήκη αυτών των συστατικών στο νερό δε φαίνεται να επιφέρει κάποιο επιπρόσθετο όφελος.

Ανυπόστατοι Ισχυρισμοί Υγείας - Μύθοι

Αποτοξίνωση, δηλαδή αποβολή τοξινών από το σώμα

Όπως ανέφερα και προηγουμένως στην επεξήγηση του όρου «αποτοξίνωση», το νερό αποτοξίνωσης δεν αποβάλει τοξίνες από το σώμα σου. Αυτό το κάνουν φυσιολογικά οι νεφροί, το συκώτι, το γαστρεντερικό, οι πνεύμονες και το δέρμα. Ως εκ τούτου δεν έχει φανεί ότι κάποια δίαιτα ή κάποιο βότανο ή κάποιο συμπλήρωμα μπορεί να επιταχύνει την αποτοξίνωση.

Εξισορρόπηση του pH του αίματος

Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με το pH του αίματος και τα τρόφιμα. Αυτός ο μύθος αναφέρει πως τα αλκαλικά τρόφιμα, δηλαδή τα τρόφιμα που δημιουργούν ένα αλκαλικό περιβάλλον στο στομάχι ή και το αίμα, είναι πιο υγιεινά και οδηγούν σε βελτίωση της υγείας. Η αλήθεια είναι πως κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να αλλάξει το pHτου αίματος. Αυτό συμβαίνει γιατί το pHείναι τόσο κρίσιμο για τη διατήρηση της ισορροπίας στο σώμα, που αν ήταν τόσο εύκολο να αλλάξει θα κινδύνευε άμεσα η υγεία σου. Συνεπώς, το νερό αποτοξίνωσης, όπως και κανένα «αλκαλικό» τρόφιμο, δεν μπορεί να πειράξει το pHτου αίματος.

Ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού

Είναι τόσο μικρή η ποσότητα των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που εισχωρούν στο νερό από τα φρούτα και τα λαχανικά που έχεις μουλιάσει σε αυτό, που δεν επαρκούν για να οδηγήσουν σε ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Συνεπώς, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πως το νερό αποτοξίνωσης βοηθάει το ανοσοποιητικό.

Βελτίωση της όψης της επιδερμίδας

Η επαρκής πρόσληψη νερού θα σε βοηθήσει να ενυδατώσεις μία αφυδατωμένη επιδερμίδα και να επαναφέρεις την ελαστικότητά της. Ωστόσο, εάν η όψη της επιδερμίδας σου δεν οφείλεται σε έντονη αφυδάτωση αλλά σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το κλίμα του περιβάλλοντος, η χρήση αντισηπτικών, οι δερματοπάθειες κ.ά., το νερό αποτοξίνωσης δε θα αλλάξει την όψη της επιδερμίδας σου.

Συμπερασματικά

Το νερό αποτοξίνωσης είναι απλό πόσιμο νερό το οποίο έχει αρωματιστεί και έχει πάρει τη γεύση από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα που έχεις αφήσει να μουλιάσουν για κάποιες ώρες. Μπορεί να μην έχει όλα τα οφέλη που του προσάπτουν και επί της ουσίας να έχει τα ίδια οφέλη με το απλό νερό, αλλά σίγουρα έχει πιο ενδιαφέρουσα γεύση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα νερού σε σχέση με αυτή που θα έπινες εάν ήταν σκέτο, κάτι που σίγουρα θα συμβάλει στην ενυδάτωσή σου! Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει έναν καλό σύμμαχο στην προσπάθειά σου για μείωση του βάρους, καθώς είναι πολύ πιθανό να πιεις αυτό στη θέση ενός ροφήματος ή αναψυκτικού, γλιτώνοντας θερμίδες και ζάχαρη.

 

 

Αφότου διανύσουμε την περίοδο των εορτών που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε τοξίνες όπως το κρέας, τα γλυκά και το αλκοόλ, καλό θα είναι να επιτρέψουμε στον οργανισμό μας να «αποφορτιστεί», ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε νερό και αντιοξειδωτικά.

Καθημερινά ο οργανισμός μας εκτίθεται σε χιλιάδες χημικές ουσίες, είτε από το περιβάλλον (υπεριώδης ακτινοβολία,  μόλυνση, παθητικό κάπνισμα και απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας), είτε μέσω της διατροφής μας (αλκοόλ, συντηρητικά, ζάχαρη, υδρογονωμένα λίπη, αντιβιοτικά του κρέατος και φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά).

Επιπλέον, το κάπνισμα, το στρες και η έλλειψη ύπνου ευνοούν τη σύνθεση ακόμη περισσότερων τοξινών.

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης;

 • Άφθονα υγρά (νερό, χυμούς, αφεψήματα), για αύξηση της διούρησης και της εφίδρωσης. Η ενυδάτωση είναι το πρώτο βήμα για την «αποτοξίνωση» του οργανισμού. 
 • Αφεψήματα βοτάνων, όπως το τίλιο, το τσάι του βουνού, η λουίζα και η τσουκνίδα, ενισχύουν τη διούρηση.
 • Επιπλέον, τα ροφήματα χαμομηλιού και μέντας, χαλαρώνουν τους μυς του εντέρου και αυξάνουν τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας έτσι από τον τυμπανισμό και τις καούρες, οι οποίες μας βασανίζουν μετά τα γιορτινά τραπέζια!
 • Διαιτολόγιο φτωχό σε ζωικά λίπη και πλούσιο σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ενισχύοντας τη λειτουργία του οργανισμού.

Επιπλέον, οι παραπάνω τροφές σε συνδυασμό με τα υγρά καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

Το έντερο είναι ένα από τα βασικά όργανα στη διαδικασία της απομάκρυνσης των αποβλήτων του σώματος και πρέπει να λειτουργεί τέλεια.

Τρεις ώρες αερόβιας γυμναστικής την εβδομάδα (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κλπ).

Τέλος, σε περιπτώσεις δυσπεψίας καλό θα ήταν να τηρούνται μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μη μένετε νηστικοί πολλές ώρες, καθώς η έκκριση γαστρικών υγρών σε άδειο στομάχι εντείνει τα συμπτώματα δυσπεψίας και σας φουσκώνει! 

Για το πρήξιμο του στομαχιού δοκιμάστε μαστίχα Χίου η οποία λειτουργεί καταπραϋντικά.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

 • «Κακά» λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (π.χ βούτυρο), μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και να φράξουν τους πόρους του δέρματος.

Τα τρανς λιπαρά, τα οποία περιέχονται σε επεξεργασμένες τροφές, όπως τα τσιπς, τα ντόνατς, οι σφολιάτες και τα κρουασάν είναι υδρογονωμένα φυτικά λίπη που ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και αυξάνουν επικίνδυνα τις πιθανότητες καρδιαγγειακών νόσων.

Ωστόσο, υπάρχουν και «καλά» λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο στις ελιές, στη μαλακή μαργαρίνη και στα ψάρια, τα οποία ενισχύουν τη λειτουργία του οργανισμού και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιό μας!

 • Ζάχαρη

Όταν τροφοδοτούμε το σώμα με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, προκαλούμε μια χημική διεργασία που επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. 

Επιπλέον, η ζάχαρη συνδέεται με την υπερπαραγωγή ινσουλίνης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε διαβήτη.

Είναι προτιμότερο να την αντικαταστήσετε με μέλι ή φυτικά γλυκαντικά (στέβια).

 • Αλκοόλ

Αφυδατώνει το σώμα.

Καλό είναι να προτιμάμε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα αντί για ένα «σκληρό» ποτό, καθώς έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

 • Τυποποιημένα τρόφιμα

Τα συντηρητικά, τα πρόσθετα των τροφών και οι τεχνητές χρωστικές ουσίες αν και προστίθενται στις τροφές για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα ή να ενισχύσουν τη γεύση, τελικά κάνουν κακό στον οργανισμό (η υπερβολική επεξεργασία μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφών και μηδενίζει τη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες).

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες συνταγές γευμάτων τα οποία θα ενυδατώσουν τον οργανισμό σας, θα τον βοηθήσουν να απαλλαγεί από τις τοξίνες και θα σας ανακουφίσουν από οποιαδήποτε συμπτώματα δυσπεψίας/καούρας και hangover…

tip: Ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο θα βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα να ξεκινήσει να λειτουργεί και ταυτόχρονα θα σας ενυδατώσει

Για πρωινό

Υλικά (3 μερίδες)

 • 3/4 φλιτζάνι νερό
 • 3/4 φλιτζάνι χυμό μήλου
 • 1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως
 • 1/2 κ.γ αλάτι
 • 1/2 φλιτζάνι αχλάδι, κομμένο σε κύβους
 • 1/4 φλιτζάνι cranberries
 • 1/2 κ.γ κανέλα
 • 1/4 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
 • 1/4 φλιτζάνι γάλα χωρίς λιπαρά

Εκτέλεση

 1. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και το χυμό μήλου και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.  Στη συνέχεια προσθέτουμε τα δημητριακά και το αλάτι.  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε 3 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
 2. Προσθέτουμε το αχλάδι, τα cranberries, την κανέλα και τη βανίλια, ανακατεύοντας απαλά και μαγειρεύουμε 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα δημητριακά.  Τέλος, προσθέτουμε το γάλα.

tip: Επιλέξτε τρόφιμα φυτικής προέλευσης πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως τα όσπρια.  Παράλληλα, προσθέτοντας τσίλι στη συγκεκριμένη συνταγή έχετε έναν λιποδιαλύτη στο πιάτο σας.

Για κυρίως γεύμα

Υλικά (6 μερίδες)

 • 1 κ.σ ελαιόλαδο
 • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 • 1 μέτρια ψιλοκομμένη κίτρινη πιπεριά
 • 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
 • 2 φλ φασόλια μαυρομάτικα,  στραγγισμένα
 • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
 • 1 ντομάτες κομμένες σε κύβους
 • 1 κ.γ σκόνη τσίλι
 • 1/2 κ.γ αποξηραμένη ρίγανη
 • 1/4 κ.γ αλάτι

Εκτέλεση

 1. Βράζουμε τα φασόλια σε νερό για 30-40 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
 2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.  
 3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.  
 4. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό.  
 5. Έπειτα προσθέτουμε τα φασόλια, το ζωμό, τις ντομάτες, το τσίλι, και τη ρίγανη.
 6. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, σκεπασμένα και στη συνέχεια άλλα 10 λεπτά χωρίς το καπάκι.
 7. Προσθέτουμε το αλάτι και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

tip: Τα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη όπως το μέλι σε αυτή τη συνταγή, βοηθούν το σώμα σας να κάψει οποιαδήποτε περίσσεια αλκοόλ στον οργανισμό σας.  Επιπλέον, προσθέτουν μια γλυκιά γεύση στο ελαφρώς ξινό γιαούρτι και με τους ξηρούς καρπούς ο οργανισμός τροφοδοτείται με πρωτεΐνη και βιταμίνη Β6 που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του hangover

Για όσους ήπιαν λίγο παραπάνω

Υλικά (4 μερίδες)

 • 3 φλιτζάνια γιαούρτι 2%
 • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
 • 4 κ.γ μέλι
 • 4 μανταρίνια
 • 1/4 φλιτζάνι αποφλοιωμένα, ανάλατα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση

 1. Ανακατέψτε ο γιαούρτι και τη βανίλια σε ένα μπολ.  Μοιράστε το 1/3 του γιαουρτιού σε 4 μικρά ποτήρια.
 2. Προσθέστε στο καθένα 1/2 κ.γ μέλι, 5 κομμάτια από κλημεντίνες και 1/2 κ.σ ξηρούς καρπούς
 3. Μοιράστε το υπόλοιπο γιαούρτι στα ποτήρια και προσθέστε στο καθένα 1/2 κ.γ μέλι, 2 κομμάτια από κλημεντίνες, και 1/2 κ.σ ξηρούς καρπούς.
 4. Σερβίρετε

tip: Μετά τις γιορτές μπορεί να αναζητάτε τη γλυκιά γεύση. Η παρακάτω συνταγή θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας αυτή και ταυτόχρονα είναι φτωχή σε λιπαρά και χοληστερόλη, σε αντίθεση με τα κοινά γλυκά.

Για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στο γλυκό

Υλικά (4 μερίδες)

 • 2 μεγάλα αχλάδια
 • 2 κ.γ ζάχαρη
 • 1/4 κ.γ κανέλα
 • 1/4 φλιτζάνι cranberries ή διάφορα αποξηραμένα φρούτα
 • 1/4 φλιτζάνι χυμό μήλου
 • 1/2 φλιτζάνι παγωμένο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών χωρισμένο στα

Εκτέλεση

 1. Καθαρίστε τα αχλάδια και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος. Αφαιρέστε τον πυρήνα και τους σπόρους
 2. Τοποθετήστε τα αχλάδια, με τις κομμένες πλευρές επάνω, σε ένα γυάλινο πιάτο Ανακατέψτε τη ζάχαρη με την κανέλα και πασπαλίστε ομοιόμορφα τα αχλάδια
 3. Προσθέστε τα cranberries στις κοιλότητες των αχλαδιών. Ρίξτε το χυμό μήλου μέσα και γύρω από τα αχλάδια και καλύψτε το πιάτο χαλαρά με λαδόκολλα
 4. Ψήστε τα σε φούρνο μικροκυμάτων 6-8 λεπτά ή μέχρι τα αχλάδια να είναι τρυφερά.  Αφήστε το πιάτο να κρυώσει 5 λεπτά. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα για να μεταφέρετε τα αχλάδια σε πιάτα σερβιρίσματος.
 5. Περιχύστε τους χυμούς πάνω από τα αχλάδια και τα σερβίρετε με παγωμένο γιαούρτι.

 

Γράφουν: Jonathan Benson, αρθρογράφος στο naturalnews.com και Dr. Group, Φυσικός θεραπευτής

 

Ο κύριος τρόπος με τον οποίο το σώμα σας αποβάλλει τις τοξίνες είναι μέσω του συκωτιού σας, το οποίο αποτοξινώνει και καθαρίζει τον οργανισμό σας φιλτράροντας συνεχώς το αίμα από τα δηλητήρια που εισέρχονται σε αυτό μέσω της πεπτικής οδού, του δέρματος και του αναπνευστικού συστήματος.

Αλλά όταν το συκώτι σας καταπονηθεί ως αποτέλεσμα του στρες ή της υπερβολικής έκθεσης σε τοξίνες, ολόκληρο το σύστημα μπορεί να «αποτινάξει» την ισορροπία και να θέσει την υγεία σας σε σοβαρό κίνδυνο.
Δεδομένου ότι το συκώτι είναι επίσης υπεύθυνο για την παραγωγή της χολής, μια άλλη μορφή αποτοξίνωσης που είναι μεταβολικά απαραίτητη για την διάσπαση και την αφομοίωση των λιπών και των πρωτεϊνών από το φαγητό σας, είναι εξαιρετικά σημαντικό το συκώτι σας να διατηρηθεί σωστά. Χωρίς τη σωστή λειτουργία του συκωτιού, το σώμα σας δεν θα είναι σε θέση να καθαρίζει τον εαυτό του και ν' απορροφά θρεπτικά συστατικά, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την υγεία.

Ο Δρ. Karl Maret, MD γράφει για την σημασία της ηπατικής λειτουργίας: «Τα χιλιάδες συστήματα ένζυμων που είναι υπεύθυνα σχεδόν για κάθε σωματική δραστηριότητα κατασκευάζονται στο συκώτι. Η σωστή λειτουργία των ματιών, της καρδιάς, του εγκεφάλου, των γεννητικών αδένων, των αρθρώσεων και των νεφρών εξαρτάται από την σωστή δραστηριότητα του συκωτιού.»

Αν το συκώτι εμποδίζει την κατασκευή έστω και ενός συστήματος ένζυμων που απαιτεί ο οργανισμός, υφίσταται μια δυσλειτουργία στην συνολική λειτουργία του σώματος και προκύπτει ένα μεγαλύτερο μεταβολικό στρες στο άτομο.

Παρακάτω υπάρχουν τροφές που μπορεί να θέλετε να ενσωματώσετε στην διατροφή σας προκειμένου να διατηρήσετε το συκώτι υγιές.

 • Το σκόρδο περιέχει πολλές θειούχες ενώσεις που ενεργοποιούν τα ηπατικά ένζυμα τα οποία ευθύνονται για την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Περιέχει allicin και σελήνιο, δύο ισχυρά θρεπτικά συστατικά που αποδεδειγμένα βοηθούν στην προστασία του συκωτιού από την τοξική βλάβη και το βοηθούν στην διαδικασία της αποτοξίνωσης.
 • Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε φυσική βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, δύο ισχυρά καθαριστικά ήπατος. Επίσης περιέχει μια ένωση φλαβονοειδών, που είναι γνωστή ως ναριγκενίνη και αναγκάζει το συκώτι να κάψει λίπος αντί να το αποθηκεύσει.
 • Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ένα είδος φυτικού αντιοξειδωτικού που έχει αποδειχτεί σε μελέτες ότι εξαλείφει την συσσώρευση λίπους στο συκώτι και προωθεί την σωστή λειτουργία του συκωτιού. Επίσης αυτό το ισχυρό φυτικό ρόφημα προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες, διαφορετικά θα συσσωρευόντουσαν και θα προκαλούσαν σοβαρή ζημιά.
 • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως πικρή κολοκύθα, ρόκα, χόρτα πικραλίδας, σπανάκι, χόρτα μουστάρδας και το κιχώριο περιέχουν πολλές καθαριστικές ενώσεις που εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα που πιθανόν να υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό στο συκώτι. Τα φυλλώδη λαχανικά εξαλείφουν τα φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα από τον οργανισμό και προωθούν την δημιουργία και την ροή του καθαρισμού της χολής.
 • Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ενώσεις που παράγουν γλουταθειόνη και προωθεί ενεργά την υγεία του συκωτιού προστατεύοντας το από την τοξική υπερφόρτιση, ενισχύοντας την διαδικασία του καθαρισμού. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός ή δύο αβοκάντο την εβδομάδα για μόλις 30 ημέρες, μπορεί να αποκαταστήσει το κατεστραμμένο ήπαρ.
 • Τα καρύδια τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα l-arginine, γλουταθειόνης και ωμέγα-3 λιπαρά οξέων βοηθάνε στην αποτοξίνωση του συκωτιού από την αμμωνία. Επίσης βοηθούν στην οξυγόνωση του αίματος και το απόσταγμα από το φλοιό τους συχνά χρησιμοποιείται στην συνταγή για τον καθαρισμό του συκωτιού.
 • Η κουρκουμίνη είναι μία από τις πιο ισχυρά τροφές για την διατήρηση ενός υγιούς ήπατος, έχει αποδειχτεί ότι το προστατεύει ενεργά από την τοξική βλάβη και ακόμη αναζωογονεί τα κατεστραμμένα ηπατικά κύτταρα. Επίσης ενισχύει την φυσική παραγωγή της χολής και προωθεί την συνολική λειτουργία της χοληδόχου κύστης, που αποτελεί ένα άλλο όργανο καθαρισμού του οργανισμού.
 • Τα παντζάρια και τα καρότα είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικά φλαβονοειδή και βήτα καροτίνη και μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση και στην βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του ήπατος.
 • Τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη και διαθέτουν τα χημικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για τον καθαρισμό και την απελευθέρωση των τοξινών από την πεπτική οδό. Αυτό καθιστά το συκώτι ικανό να χειριστεί το τοξικό φορτίο ευκολότερα, κατά την διάρκεια της διαδικασίας του καθαρισμού.
 • Βιολογικά έλαια υψηλής πίεσης όπως ελαιόλαδο, έλαιο κάνναβης και λινέλαιο είναι σπουδαία για το ήπαρ όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο. Βοηθούν τον οργανισμό παρέχοντας μια βάση λιπιδίων που μπορούν να ρουφήξουν τις βλαβερές τοξίνες του σώματος. Με αυτό τον τρόπο παίρνουν ένα μέρος της τοξικής υπερφόρτωσης μακριά από το συκώτι.
 • Σιτηρά όπως το καστανό ρύζι είναι πλούσια σε βιταμίνες B-complex που είναι γνωστές για την βελτίωση του συνολικού μεταβολικού λίπους, της λειτουργίας και της αποσυμφόρησης του συκωτιού. Είναι προτιμότερο να τρώτε τροφές με ολόκληρο το σπόρο και να αποφεύγετε το άσπρο αλεύρι.
 • Τρώγοντας μπρόκολο και κουνουπίδι θα αυξήσετε το ποσό της γλυκοζινόλης στον οργανισμό σας προσθέτοντας την παραγωγή ένζυμων στο ήπαρ. Αυτά τα φυσικά ένζυμα βοηθούν στην απομάκρυνση των καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξίνων από το σώμα σας και με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος του καρκίνου.
 • Τα λεμόνια και τα limes περιέχουν πολύ υψηλά ποσά βιταμίνης C, η οποία βοηθάει τον οργανισμό στην σύνθεση τοξικού φορτίου σε μια ουσία που μπορεί ν' απορροφηθεί από το νερό. Πίνοντας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού ή χυμό lime το πρωί βοηθάτε στην τόνωση του συκωτιού.
 • Η κατανάλωση του λάχανου βοηθάει στην τόνωση της ενεργοποίησης δύο σημαντικών ηπατικών ένζυμων, τα οποία αποβάλλουν τις τοξίνες. Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερο Κιμτσί (kimchi), λαχανοσαλάτα, λαχανόσουπα και ξινολάχανο.
 • Άλλα τρόφιμα που καθαρίζουν το συκώτι είναι αγκινάρα, σπαράγγια, kale και λαχανάκια Βρυξελλών.

 

Μεταφρασμένο από το dromostherapeia.gr

 

Πηγές

 

Ο σύγχρονος κόσμος είναι γεμάτος από περιβαλλοντικές τοξίνες. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 80.000 τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνά στην Αμερική. Υπάρχουν πάνω από 500 χημικές ουσίες που αποθηκεύονται στο σώμα και στο μέσο άτομο μπορούν να εντοπιστούν στα ούρα του, τουλάχιστον 7 φυτοφάρμακα. Είναι απαραίτητο να έχουμε έναν καθημερινό τρόπο αποτοξίνωσης στην ζωή μας, ώστε να αποβάλλουμε αυτές τις ανεπιθύμητες τοξίνες από τον οργανισμό μας. Η τεχνολογία της υπέρυθρης (infrared) σάουνας είναι μια προηγμένη στρατηγική αποτοξίνωσης με αξιοσημείωτα αποτελέσματα για την υγεία.

Τα κύρια όργανα αποτοξίνωσης του οργανισμού είναι το συκώτι, τα νεφρά, το δέρμα, το αναπνευστικό σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα και το ουροποιητικό σύστημα. Οι διεργασίες με τις οποίες αποβάλλονται οι τοξίνες είναι η αναπνοή, ούρηση, αφόδευση και εφίδρωση. Λόγω των υπερβολικών τοξινών στην κοινωνία του 21ου αιώνα, η υγεία εξαρτάται απόλυτα από την άριστη λειτουργία των αποτοξινωτικών διεργασιών. Η υπέρυθρη σάουνα βοηθάει το σώμα να εξαλείψει στο μέγιστο βαθμό τις τοξίνες μέσω της εφίδρωσης.

Τι είναι η υπέρυθρη τεχνολογία

Η τεχνολογία των άπω υπέρυθρων ακτίνων (FIR) είναι μία επεμβατική μορφή θεραπείας φωτός που διαπερνά το σώμα μέχρι και τρεις ίντσες. Τα βέλτιστα μήκη κύματος της FIR ποικίλουν σε μέγεθος μεταξύ 5.6 και 20 μικρόμετρων. Η διαδικασία αυτή θερμαίνει τον μυϊκό ιστό και τα εσωτερικά όργανα χωρίς την θέρμανση του αέρα περιβάλλοντος. Αυτό βοηθάει τα όργανα και τους ιστούς να ωθήσουν τις τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος και να τις εξαλείψουν μέσω της εφίδρωσης.

Τα υπέρυθρα μήκη κύματος έχουν την ικανότητα να τονώνουν πολλαπλές λειτουργίες όπως η μεταβολικές λειτουργίες αποτοξίνωσης του συκωτιού, το φιλτράρισμα των νεφρών και η κινητοποίηση των λιπαρών κυττάρων. Επίσης σκοτώνει παθογόνους οργανισμούς, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το άγχος και τονώνει τον μεταβολισμό, το οποίο ενισχύει την υγιή απώλεια βάρους.

Η τεχνολογία FIR μπορεί να διεισδύσει μέσα στην επιφάνεια του σώματος από μία έως τρεις ίντσες. Αυτό έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το μέγεθος των συστάδων του νερού στο σώμα, τα οποία δίνουν μεγαλύτερη κινητικότητα και πρόσβαση στους ιστούς του σώματος. Αυτό ενισχύει τον τόνο και τη λειτουργικότητα της κυτταρικής μεμβράνης, η οποία βοηθάει τα κύτταρα να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά και να αποβάλλουν τις τοξίνες πιο αποτελεσματικά. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η λειτουργία του κυκλοφορικού και η απελευθέρωση των τοξινών μέσω της εφίδρωσης.

Η σάουνα FIR έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος, τονώνει τις ενδορφίνες, σκοτώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης αποτοξινώνει τα κύτταρα, σταματά το οίδημα και την φλεγμονή και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και του λεμφικού συστήματος. Η αύξηση θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σώματος έχει ως αποτέλεσμα τη βελτιωμένη μικροκυκλοφορία σε όλο το σώμα, η οποία αυξάνει την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα και στους ιστούς.

Διαφορές ανάμεσα στις υπέρυθρες σάουνες και στα δωμάτια ατμού

Η εφίδρωση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να εξαλείψεις τις τοξίνες από το σώμα. Οι υπέρυθρες σάουνες εκπέμπουν θερμική ακτινοβολία, η οποία βοηθάει το σώμα να αποβάλλει μέσω του ιδρώτα, κατά μέσο όρο 80% νερό και 20% απόβλητα και τοξίνες. Σε αντίθεση οι παραδοσιακές σάουνες που χρησιμοποιούν αέρα και ατμό αποβάλλουν 97% νερό και 3% τοξίνες. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι υπέρυθρες σάουνες είναι επτά φορές πιο αποτελεσματικές στην εξάλειψη των τοξινών απ' ότι οι παραδοσιακές σάουνες.

Οι περισσότερες υπέρυθρες σάουνες λειτουργούν περίπου στους 110-140 βαθμούς Fahrenheit, ενώ οι τυπικές σάουνες ατμού περίπου στους 150-200 βαθμούς.

Πρωτόκολλα για την χρήση της υπέρυθρης σάουνας

Είναι σημαντικό στην αρχή να μην κάνετε υπερβολική χρήση της υπέρυθρης σάουνας, ώστε να αποβάλλει τις τοξίνες σταδιακά. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν την πρώτη φορά να μείνετε μόλις 5 λεπτά και στην συνέχεια να προσθέσετε 30 δευτερόλεπτα σε κάθε χρήση της, μέχρι να φτάσετε στα 15-30 λεπτά. Είναι σημαντικό να μεγιστοποιηθεί η ενυδάτωση σας, πριν και μετά την χρήση της σάουνας. Επίσης μια διατροφή πλούσια σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά, είναι σημαντική για τη σωστή χρήση της σάουνας και τις αποτοξινωτικές διεργασίες.

Μετά την σάουνα πρέπει να ακολουθεί ένα μπάνιο με εναλλαγή ζεστού με κρύου νερού, το οποίο βελτιώνει την διεργασία της αποτοξίνωσης και κλείνει τους πόρους, τονώνει το δέρμα και αναζωογονεί το σώμα.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

Γράφει: Andreas Moritz, απόσπασματα από τα βιβλία "Αποτοξίνωση του Ήπατος και της Χολής" και "Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής" (τόμος 1) των εκδόσεων Διόπτρα

 

Να πίνετε γουλιές από ζεστό ιονισμένο νερό. Αυτό αποτοξινώνει βαθιά όλους τους ιστούς του σώματος. Συμβάλλει στη μείωση της τοξικότητας, βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και εξισορροπεί τη χολή.

Όταν το νερό βράζεται για 15 με 20 λεπτά, φορτίζεται και υφίσταται κορεσμό από αρνητικά ιόντα οξυγόνου. Όταν πίνετε γουλιές από αυτό το νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι ιστοί του οργανισμού καθαρίζουν και απαλλάσσονται από θετικά φορτισμένα ιόντα (αυτά είναι που συνδέονται με το υπέρμετρα όξινο ρΗ και τις τοξίνες). Οι τοξίνες και τα άχρηστα προϊόντα έχουν θετικό φορτίο. Ως εκ τούτου, εύκολα προσκολλώνται στο σώμα, το οποίο από τη φύση του έχει αρνητικό φορτίο. Καθώς τα αρνητικά ιόντα οξυγόνου εισέρχονται στον οργανισμό με το νερό, προσελκύονται στο θετικά φορτισμένο τοξικό υλικό. Αυτό μετατρέπει τα άχρηστα προϊόντα σε ουδέτερο υγρό υλικό, το οποίο αποβάλλεται εύκολα από το σώμα.

Τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες ιστικής αποτοξίνωσης, η γλώσσα μπορεί να εμφανίσει λευκό ή κίτρινο επίχρισμα. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός αποβάλλει πολλά άχρηστα προϊόντα. Αν είστε υπέρβαροι, αυτή η μέθοδος αποτοξίνωσης θα σας βοηθήσει να αποβάλετε πολλά άχρηστα προϊόντα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να παρουσιάζει τις παρουσιάζει τις παρενέργειες που συνήθως συνοδεύουν την αιφνίδια απώλεια βάρους.

Οδηγίες: Βράστε νερό επί 15 με 20 λεπτά. Κατόπιν, βάλτε το βρασμένο νερό σε ένα θερμός. Τα θερμός από ανοξείδωτο ατσάλι είναι κατάλληλα γι' αυτό, και διατηρούν το νερό καυτό και ιονισμένο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πίνετε 1 με 2 γουλιές κάθε μισή ώρα, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Φροντίστε να το πίνετε όσο καυτό θα πίνατε ένα τσάι. Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο όποτε δεν αισθάνεστε καλά, όποτε θέλετε να αποσυμφορήσετε τον οργανισμό σας, αν θέλετε να διατηρήσετε την πηκτικότητα του αίματος σε σωστά επίτιεδα ή αν απλώς θέλετε να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια και δαύγεια.

Ορισμένοι τη χρησιμοποιούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (3 με 4 εβδομάδες) και άλλοι εφ' όρου ζωής.

Τα ιόντα του οξυγόνου παράγονται μέσω των φυσαλίδων βρασμού του νερού. Αυτό μοιάζει με το νερό που πέφτει ορμητικά στο έδαφος από τον καταρράκτη ή με τα κύματα που σπάζουν στην ακτή. Στο θερμός, το νερό θα παραμείνει ιονισμένο, επί 12 ώρες, ή για όσο παραμένει ζεστό.

Η συνολική ποσότητα νερού που πρέπει να βράσετε ώστε να έχετε αρκετό ζεστό, ιονισμένο νερό για μία μέρα είναι 500-700 γρ. Αυτό το ειδικό νερό δεν αντικαθιστά το συνήθες πόσιμο νερό διότι δεν ενυδατώνει τα κύτταρα όπως το κανονοκό νερό. Ο οργανισμός το χρησιμοποιεί μόνο για να καθαρίσει τους ιστούς.

 

 

Τοξίνες

09 Φεβ 2010 Γράφτηκε από τον

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον οργανισμό μας – μεταφορικά – σαν το φυσικό περιβάλλον – μέσα στο οποίον ζούμε. Στο φυσικό περιβάλλον υπάρχουν διάφορα απόβλητα, τα οποία εάν καθαρίζονται με κατάλληλους τρόπους, το ίδιο το περιβάλλον παραμένει καθαρό. Στην αντίθετη περίπτωση, τα απόβλητα θα είχαν σαν αποτέλεσμα την ρύπανση των πόλεων και του ίδιου του περιβάλλοντος με σοβαρές συνέπειες.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον οργανισμό μας. Εάν ο οργανισμός μας δεν καθαρίζεται από τις διάφορες τοξικές ουσίες – απόβλητα – θα μαζευτούν στους ιστούς μας, στα κύτταρά μας, στα όργανά μας.

Τι είναι όμως οι τοξίνες

Κατ΄ αρχήν μπορούμε να διαχωρίσουμε τις τοξίνες σε:

1) ενδογενείς τοξίνες
2) εξωγενείς τοξίνες
3) ψυχικές τοξίνες

Οι πρώτες -ενδογενείς- είναι προϊόντα αποβολής των κανονικών μεταβολικών φαινομένων που αποβάλλονται κανονικά από τον οργανισμό. Παράδειγμα είναι οι ελεύθερες ρίζες.

Οι εξωγενείς τοξίνες αντιθέτως παράγονται από το περιβάλλον. Η μόλυνση και η ηλιακή ακτινοβολία είναι δύο παραδείγματα. Η κακή διατροφή αποτελεί μια άλλη πηγή τοξινών, τα φάρμακα είναι ισχυρές πηγές εξωγενών τοξινών.

Οι ψυχικές τοξίνες εισβάλλουν στον οργανισμό από το παρατεταμένο στρες, που παράγει χημικές ουσίες που έχουν τοξική δράση.

Έως ότου το φυσιολογικό σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού– το οποίον αποτελείτε από τα απεκκριτικά όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά, το έντερο, οι πνεύμονες, ο ιδρώτας- λειτουργούν 100%, δεν δημιουργούνται προβλήματα. Εάν όμως τα απεκκριτικά αυτά όργανα – συστήματα (πεπτικό – ουροποιητικό – δερματολογικό – πνευμονολογικό – λεμφικό) υπερφορτωθούν, τότε αυτό αυτόματα μεταφράζεται σε μεγάλη συσσώρευση τοξινών.

Κλασσικό σύμπτωμα είναι η κατακράτηση υγρών που μεταφράζεται με οιδήματα, πρηξίματα, κυτταρίτιδα, παραπάνω κιλά- παχυσαρκία. Άλλα συμπτώματα μπορούν να είναι γαστρικές και εντερικές διαταραχές όπως – γαστρίτιδα- κολίτιδα- τυμπανισμός – μετεωρισμός- φουσκώματα και πρηξίματα της κοιλιακής χώρας, δερματικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα, πονοκέφαλοι, δυσμηνόρροια, αλλεργίες, ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές , αϋπνία, υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος και άλλα.

Η ενεργοποίηση των απεκκριτικών μηχανισμών – οργάνων και συστημάτων- του οργανισμού πραγματοποιείται μονάχα δια μέσω της αποτοξίνωσής τους.

Επομένως ελαφριά και υγιεινά γεύματα και πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, βήτα καροτίνη και δηλαδή πολλά εποχιακά φρούτα και λαχανικά.

Σπουδαίο επίσης είναι και η λήψη υγρών, κυρίως το νερό, μακριά από τα γεύματα.

Προσοχή στο αλκοόλ, στα αεριούχα ποτά και στα ποτά με προσθήκη χρωστικών.

Ο τρόπος/οι αποτοξίνωσης είναι πολλοί και διαφορετικοί

Η νηστεία για κάποιο χρονικό διάστημα – υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού.

Η πλύση εντέρου από εξειδικευμένα κέντρα.

Η φυτοθεραπεία με εκχύλισμα ραδικιού, εκχύλισμα ρίζας πικροράδικο, εκχύλισμα κολλιτσίδα, εκχύλισμα σπόρων γαϊδουράγκαθου, εκχύλισμα φύλλων ορθόσιφου, εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας, εκχύλισμα καρπών μάραθου, εκχύλισμα ρίζας Λάπαθου, εκχύλισμα κορυφών χρυσόβεργας, εκχύλισμα φύλλων πράσινου τσαγιού, αλόη και άλλα.

Πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει επίσης και η νοητική, ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου.

Η χειρότερη τοξίνη είναι ένας ΝΟΥΣ που σκέφτεται αρνητικά, μια κακή ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ και ένα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ πίκρας, θλίψης, θυμού, στεναχώριας, φόβου......

 

Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΕΑΝ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ή ΟΧΙ.
ΕΠΙΣΗΣ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ.

 

Η ΑΓΑΠΗ,  Ο ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΣ, Η ΑΥΤΟΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΜΑΣ.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.