Web
Analytics
6 αιθέρια έλαια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

6 αιθέρια έλαια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Το ανθρώπινο σώμα αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση μεγάλες ποσότητες ατμοσφαιρικού ρύπους και επιβλαβείς ουσίες που μπορούν να επιβαρύνουν την ανοσοποιητική λειτουργία.

Παντού γύρω μας υπάρχουν τοξίνες, από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που υπάρχουν στα οικιακά καθαριστικά έως τις καρκινογόνες ουσίες που συναντώνται στο επεξεργασμένο κρέας.

Εκτός από την κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων και τον επαρκή ύπνο, οι ειδικοί υγείας συνιστούν τη χρήση αιθέριων ελαίων για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής υγείας.

Εκτός από την ευχάριστη μυρωδιά, τα αιθέρια έλαια μεταφέρουν ισχυρές οργανικές ενώσεις και φυσικές χημικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσίας κατά των λοιμώξεων και των ασθενειών.

Αιθέρια έλαια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η εισπνοή είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος χρήσης αιθέριων ελαίων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Αυτό επιτυγχάνεται με την:

  • άμεση εισπνοή από το μπουκάλι
  • διάχυση στον αέρα
  • πρόσθεση μερικών σταγόνων σε μια κρύα ή ζεστή κομπρέσα

Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού:

Αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών

Τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών, όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι και το περγαμόντο, διαθέτουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Για το λόγο αυτό, τα έλαια εσπεριδοειδών, συχνά αποτελούν τα πιο συνηθισμένα συστατικά στα οικιακά καθαριστικά.

Τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών δρουν επίσης ως αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των παθογόνων και προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, το άρωμα τους

έχει κατευναστική επίδραση και μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να δώσει ενέργεια στο σώμα.

Αιθέριο έλαιο τζίντζερ

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το αιθέριο έλαιο τζίντζερ (ginger) μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσίας. Στην πραγματικότητα, μια προ-κλινική μελέτη διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο τζίντζερ ενίσχυσε την ανοσοαπόκριση σε ανοσοκατασταλμένους ποντικούς.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου παρουσίασαν βελτίωση σε κόπωση, πόνο και άγχος μετά από μασάζ με αιθέριο έλαιο τζίντζερ που αναμείχθηκε με λάδι καρύδας.

Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα. Επίσης, έχει φυσική αντιβακτηριακή επίδραση έναντι ορισμένων παθογόνων στελεχών βακτηρίων και μυκήτων, π.χ Escherichia coli (E.coli) και Candida albicans (κάντιντα).

Αιθέριο έλαιο Hinoki

Το άρωμα του hinoki (ή Hinoki-cypress) όχι μόνο ηρεμεί το σώμα αλλά επίσης βοηθά στη θεραπεία της βουλωμένης μύτης και στη συμφόρηση των κόλπων. Επιπλέον, περιέχει φυτοκτόνα, μια φυτική χημική ουσία που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Αυτό το έλαιο χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς ο επαρκής ύπνος διασφαλίζει ότι μπορεί να γίνει σωστή αποκατάσταση του σώματος.

Έλαιο Άγριας τριανταφυλλιάς

Το έλαιο άγριας τριανταφυλλιάς (Rosehip oil) είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα που βοηθούν στο να παραμείνουν υγιή τα κύτταρα του δέρματος. Αυτά τα κύτταρα εμποδίζουν τα βακτήρια να εισέλθουν μέσω του δέρματος στον οργανισμό, προστατεύοντας έτσι το σώμα από πιθανή μόλυνση και ασθένεια.

Προφυλάξεις χρήσης των αιθέριων ελαίων

Επειδή τα αιθέρια έλαια περιέχουν συμπυκνωμένες δόσεις πολύ ισχυρών φυτικών ενώσεων, είναι σημαντικό να παίρνετε κάποιες προφυλάξεις κατά την χρήση τους.

Αραιώστε τα αιθέρια έλαια

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το έλαιο πρέπει να αραιωθεί για να μειωθεί η συγκέντρωση των ενώσεων του. Επίσης, η αραίωση είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν το έλαιο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί τοπικά, καθώς ορισμένα έλαια μπορούν να κάψουν το δέρμα εάν εφαρμοστούν αδιάλυτα.

Κάντε ένα patch test πριν χρησιμοποιήσετε ένα έλαιο

Επειδή μερικά άτομα, μπορεί να είναι αλλεργικά στα φυτά από τα οποία προέρχονται τα αιθέρια έλαια, είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε ένα patch test. Απλά, εφαρμόστε μερικές σταγόνες αραιωμένου αιθέριου ελαίου στο χέρι και αφήστε το για 24 ώρες. Στη συνέχεια, ελέγξτε για σημάδια φλεγμονής.

Κρατήστε τα αιθέρια έλαια μακριά από παιδιά και κατοικίδια

Ορισμένα έλαια ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για παιδιά και κατοικίδια, οπότε κρατήστε τα μακριά από αυτά.

Επίσης, τα αιθέρια έλαια πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό περιβάλλον, καθώς μερικά από αυτά είναι εύφλεκτα.

Μην διαχέεται έλαια για περισσότερο από 60 λεπτά

Να διαχέετε αιθέρια έλαια στο περιβάλλον μόνο για 10-15 λεπτά κάθε φορά.

Μην τα διαχέετε για περισσότερο από 60 λεπτά, καθώς δεν υπάρχει απόδειξη ότι η διάχυση τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενισχύει τα οφέλη για την υγεία ή τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

Η διάχυση των ελαίων να γίνεται μόνο όταν υπάρχει καλός αερισμός

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ο κατάλληλος αερισμός πριν από τη διάχυση αιθέριων ελαίων για την αποφυγή εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων. Επίσης, ο σωστός αερισμός διασφαλίζει ότι ο αέρας δεν γίνεται αποπνικτικός που επιβαρύνει το σώμα και επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Σωστή υγιεινή μετά την χρήση των αιθέριων ελαίων

Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μετά την χρήση των αιθέριων ελαίων για την αποφυγή καψίματος ή δηλητηρίασης. Χρησιμοποιήστε χαρτί ή πανί για να απαλλαγείτε από τυχόν υπολείμματα των ελαίων, που έμειναν στα χέρια.

 

Συγγραφέας άρθρου: Divina Ramirez

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Natural News

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.