Web
Analytics
Αντιμετωπίστε τα προβλήματα εντέρου με αιθέρια έλαια - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετωπίστε τα προβλήματα εντέρου με αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα φυτικά εκχυλίσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές θεραπείες σε πολλά θέματα υγείας.

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους προκειμένου να πετύχετε το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Μπορείτε είτε να τα διαχέετε στον αέρα είτε να τα αραιώσετε με έλαιο βάσης και να τα εφαρμόσετε τοπικά.

Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες, από λιγότερο δραστικά αιθέρια έλαια, σε μια κάψουλα και να την καταναλώσετε για να αντιμετωπίσετε συγκεκριμένες παθήσεις, όπως πεπτικά προβλήματα.

Κάθε αιθέριο έλαιο έχει το δικό του άρωμα, μοναδικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστές θεραπευτικές ιδιότητες. Μερικά αιθέρια έλαια, διαθέτουν ακόμη και αντιβακτηριακές, αντιικές, αντισηπτικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να απολυμάνετε τις πληγές, να καταπολεμήσετε τις βακτηριακές λοιμώξεις και να απαλλαγείτε από την ναυτία. Επιπλέον, με τα αιθέρια έλαια μπορείτε να προάγετε την συνολική σας υγεία και ευεξία.

Προβλήματα εντέρου που μπορούν να αντιμετωπιστούν με αιθέρια έλαια

Με τα αιθέρια έλαια μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα των παρακάτω  5 προβλημάτων του εντέρου:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ-GERD)

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η παλινδρόμηση στομαχικών οξέων στον οισοφάγο, προκαλώντας πόνο και καούρα.

Τα επίπεδα των οξέων μπορούν να επηρεαστούν από την διατροφή, τον τρόπο ζωής και τα βακτήρια. Τα αιθέρια έλαια που προστατεύουν το στομάχι και βελτιώνουν τις πεπτικές διαδικασίες βοηθούν την ΓΟΠ.

Σύμφωνα με μελέτη του 2015 σε αρουραίους, τα έλαια του τζίντζερ και της κουρκούμης αυξάνουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών και μειώνουν τις βλάβες στα τοιχώματα του στομάχου.

Διαπερατό έντερο (Leaky Gut)

Το σύνδρομο διαπερατού εντέρου είναι ένα κοινό γαστρεντερικό πρόβλημα  που έχει συγκεντρώσει πολλή προσοχή το τελευταίο διάστημα, διότι οι έρευνες συνεχίζουν να το συνδέουν με πολλά προβλήματα υγείας. Η κακή διατροφή, το άγχος, η τοξική υπερφόρτωση και η βακτηριακή ανισορροπία στο σώμα έχει συμβάλλει στην επιδημία αυτή του εντέρου, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Το έντερο είναι δύσκολο να θεραπευτεί, καθώς βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να φτάσουν στο έντερο είναι να χρησιμοποιήσετε εντερικά επικαλυμμένη κάψουλα.

Η μέντα και το κύμινο έχουν αποδειχτεί ότι καταπραΰνουν  το έντερο όσο κανένα άλλο μείγμα αιθέριων ελαίων, που λαμβάνεται με εσωτερική λήψη. Αυτός ο συνδυασμός είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικός στην προαγωγή της υγιής γαστρεντερικής κινητικότητας.

Η θυμόλη και η καρβακρόλη (thymol, carvacrol) είναι φανταστικά αιθέρια έλαια για την προαγωγή της εντερικής συνοχής και των ανοσολογικών αποκρίσεων.

Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχει αποδειχτεί ότι  επιδιορθώνει την επένδυση του εντέρου, εμποδίζοντας έτσι την διαρροή των χημικών ουσιών από το έντερο.

Όλα τα αιθέρια έλαια μπορούν να εφαρμοστούν  τοπικά πάνω στην κοιλιακή χώρα 2-3 φορές την ημέρα. Σε αραίωση2-5% ανάλογα το έλαιο και το μέγιστο συνιστώμενο όριο που μπορεί να εφαρμοστεί πάνω στο δέρμα.

Μικρή εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη (SIBO) 

Διαφορετικά στελέχη βακτηρίων αναπτύσσονται φυσιολογικά σε διάφορα μέρη του εντέρου σας. Όταν όμως βακτήρια που δεν ανήκουν στο λεπτό έντερο ξεκινούν να αναπτύσσονται σε αυτό, προκαλείται μικρή εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη (SIBO).

Το SIBO μπορεί να συνδεθεί με άλλες μεταβολικές και πεπτικές διαταραχές όπως η ιογενής γαστρεντερίτιδα, η κοιλιοκάκη, η νόσος του Κρον (Crohn), υποχλωρυδρία και η κίρρωση.

Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες ορισμένων αιθέριων ελαίων μπορούν να είναι χρήσιμες στον περιορισμό της ανεπιθύμητης βακτηριακής υπερανάπτυξης και στην αποκατάσταση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Σε έρευνες, αναλύθηκαν 8 αιθέρια έλαια που είχαν την εξαιρετική ικανότητα να επηρεάζουν τα επιβλαβή βακτήρια, ενώ είχαν ήπια επίδραση στον οργανισμό και στα επωφελή στελέχη. Οι μελέτες έδειξαν ότι το κύμινο, η λεβάντα και το νερολί αποτελούν ξεχωριστά παραδείγματα αιθέριων ελαιών που μπορούν να εναρμονιστούν καλά με τα ευεργετικά βακτήρια του σώματος.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) αποτελεί ένα πρόβλημα υγείας του εντέρου που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα. Μερικά συμπτώματα του IBS είναι το κοιλιακό άλγος, οι αλλαγές στις κενώσεις, τα πολλά αέρια, το φούσκωμα και οι κράμπες στην κοιλιά και οι τροφικές δυσανεξίες. Το αιθέριο έλαιο της μέντας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας που σχετίζονται με το IBS.

Ναυτία

Η ναυτία προκαλείται από πολλές αιτίες όπως  καούρα, ιογενείς ή βακτηριακές  λοιμώξεις, έλκη, ασθένειες με διαταραχές στην κίνηση ή αντίδραση σε ορισμένα τρόφιμα ή φάρμακα. Ενώ η ναυτία μερικές φορές μπορεί να προκληθεί από ορισμένες μυρωδιές, μπορεί να ανακουφιστεί επίσης από την εισπνοή ορισμένων αρωμάτων.

Τα αιθέρια έλαια της μέντας και του τζίντζερ μπορούν να διαχυθούν στον αέρα ώστε να βοηθήσουν στην διαχείριση της ναυτίας.

Τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών μπορούν επίσης να είναι επωφελή στην ναυτία. Το λεμόνι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην πρωινή αδιαθεσία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορείτε να εισπνεύσετε το άρωμα του αιθέριου ελαίου, σε συχνότητα ανάλογα με τις ανάγκες σας ή απλά όταν έχετε συμπτώματα ναυτίας.

Αιθέρια έλαια για πεπτικά προβλήματα

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να θεραπεύσουν τα πεπτικά προβλήματα με την χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, που ενδέχεται όμως να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις. Τα αιθέρια έλαια αποτελούν μια ολιστική θεραπεία που δεν προκαλεί καμία από αυτές τις παρενέργειες, όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των πεπτικών παθήσεων με φυσικό τρόπο:

Έλαιο λεβάντας

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας (Lavender oil) διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του πρηξίματος. Ως  ένα από τα πιο αντιαγχολυτικά αιθέρια έλαια, μπορεί να μετριάσει πολλά προβλήματα του εντέρου και να προάγει την ηρεμία.

Έλαιο μέντας

Το έλαιο μέντας (Peppermint oil) είναι κατάλληλο για εσωτερική εφαρμογή σε ελεγχόμενες δόσεις. Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, μπορείτε να προσθέσετε 1 έως 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας σε μια εντεροδιαλυτή κάψουλα και να την λάβετε 2 έως 3 φορές την ημέρα, με διαφορά τουλάχιστον 5 ωρών μεταξύ κάθε δόσης.

Έλαιο κυμίνου

Το έλαιο κυμίνου (Cumin oil) είναι χρήσιμο στην διαχείριση του πόνου, της δυσφορίας και του φουσκώματος στην κοιλιά, που σχετίζονται με το ευερέθιστο έντερο.

Έλαιο θυμαριού

Το έλαιο θυμαριού (Thyme oil) περιέχει 2 χημικές ουσίες, την θυμόλη και την γερανιόλη, που είναι εξαιρετικά επωφελείς στην θεραπεία του ευερέθιστου εντέρου, καθώς βοηθούν στην καταστολή των επιβλαβών παθογόνων στο λεπτό έντερο.

 

Πηγές:

Healing News

Natural Living Family

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.