Web
Analytics
Ποια αιθέρια έλαια να αποφεύγετε κατά την εγκυμοσύνη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ποια αιθέρια έλαια να αποφεύγετε κατά την εγκυμοσύνη

Η χρήση των αιθέριων ελαίων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Η κύρια ανησυχία κατά την εγκυμοσύνη φαίνεται ότι είναι ο κίνδυνος των συστατικών των αιθέριων ελαίων που περνάνε μέσα στον πλακούντα. Σύμφωνα με τους αρωματοθεραπευτές Tisserand και Balacs, που έχουν γράψει το βιβλίο «Essential Oil Safety” (1995), το γεγονός ότι θα περάσει το αιθέριο έλαιο στον πλακούντα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας του βρέφους. Αυτό θα εξαρτηθεί από την τοξικότητα και την  συγκέντρωση πλάσματος του ελαίου. Είναι πιθανόν οι δευτερογενείς μεταβολίτες των αιθέριων ελαίων να περνάνε στον πλακούντα,  λόγω της στενής (αλλά όχι άμεσης) επαφής μεταξύ του μητρικού και εμβρυικού αίματος.

Η αρωματοθεραπεύτρια Jane Buckle δηλώνει:  Η χρήση των αιθέριων ελαίων στην εγκυμοσύνη, είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, ειδικά κατά την διάρκεια των πρώτων 3 μηνών, που είναι ζωτικής σημασίας. Είναι εξαιρετικά απίθανο, ένα μπάνιο της εγκύου σε νερό που περιέχει λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων, να προκαλέσει προβλήματα στο αγέννητο παιδί». Προσθέτει: «Δεν υπάρχουν στοιχεία για μη φυσιολογικά έμβρυα ή για κυήσεις που διακόπηκαν λόγω της μη σωστής χρήσης των αιθέριων ελαίων, είτε με εισπνοή είτε με τοπική εφαρμογή.

Σύμφωνα με μια άλλη αρωματοθεραπεύτρια την Christine Wildwood: «Ένας κοινός μύθος στην αρωματοθεραπεία είναι ότι τα λάδια του μασάζ, περιέχουν αιθέρια έλαια όπως το ιεροβότανο (Clary Sage), το τριαντάφυλλο ή ακόμα και το δεντρολίβανο που μπορούν να προκαλέσουν αποβολή και επομένως πρέπει να αποφεύγονται σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης». Συγγραφείς όπως οι Ron Guba, Kurt Schnaubelt, και Chrissie Wildwood έχουν επισημάνει ότι δεν έχουν υπάρξει καταγεγραμμένα περιστατικά αποβολής ή γενετικού ελαττώματος, που να προκύπτει από μασάζ αρωματοθεραπείας χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο.

Ο Ron Guba επισημαίνει ότι η τοξικότητα κατά την εγκυμοσύνη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο γεγονός, ότι οι έγκυες γυναίκες λαμβάνουν μεγάλες και τοξικές δόσεις αιθέριων ελαίων, κυρίως pennyroyal (πλούσια σε κετόνη, pulegone, που μεταβολίζεται στο εξαιρετικά τοξικό furan epoxide, menthofuron) και parsley seed (μαϊντανός, πλούσιος σε διμεθυλαιθέρα, apiol) σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν αποβολή. Και ο Battaglia συμμερίζεται αυτή την γνώμη λέγοντας: «Η συνετή χρήση των αιθέριων ελαίων με ένα κατάλληλο μασάζ, που γίνεται από έναν εξειδικευμένο θεραπευτή ανακουφίζει τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης”.

Εξαιτίας όμως της έλλειψης των σαφών πληροφοριών σχετικά με την τοξικότητα των αιθέριων ελαίων κατά την εγκυμοσύνη, θα ήταν καλύτερο να τηρούνται οι γενικές οδηγίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους Tisserand και Balacs, τα ακόλουθα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: wormwood, rue, oakmoss (βελανιδιά), Lavandula stoechas, camphor (καμφορά), parsley seed (μαιντανός), sage (φασκόμηλο) και hyssop (ύσσωπος).

Τα ακόλουθα σωστά αραιωμένα αιθέρια έλαια φαίνεται ότι είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη: benzoin (βενζόη), bergamot (περγαμόντο), black pepper (μαύρο πιπέρι), chamomile (γερμανικό και ρωμαικό χαμομήλι), clary sage (φασκόμηλο), cypress, eucalyptus (ευκάλυπτος), frankincense (λιβάνι), geranium (γεράνι), ginger (τζίντζερ), grapefruit (γκρέιπφρουτ), juniper (άρκευθος), lavender (λεβάντα), lemon (λεμόνι), mandarin (μανταρίνι), sweet majoram (γλυκιά μαντζουράνα), neroli (νέρολι), petitgrain (φύλλα νερατζιάς), rose (τριαντάφυλλο), sandalwood (σανταλόξυλο), sweet orange (γλυκό πορτοκάλιt), tea tree (τεϊόδεντρο), ylang ylang.

Τα αιθέρια έλαια που πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό, αναφέρονται παρακάτω:

Essential Oil

Latin Name

Aniseed

Pimpinella anisum

Basil ct. estragole

Ocimum basilicum

Birch

Betula lenta

*Camphor

Cinnamomum camphora*

Hyssop

Hyssopus officinalis

Mugwort

Artemisia vulgaris

Parsley seed or leaf

Petroselinum sativum

Pennyroyal

Mentha pulegium

Sage

Salvia officinalis

Tansy

Tanacetum vulgare

Tarragon

Artemisia dracunculus

Thuja

Thuja occidentalis

Wintergreen

Gaultheria procumbens

Wormwood

Artemisia absinthium

 

*Δεν είναι το ίδιο με το Ho Wood/Ho Leaf chemotype Linalool (Cinnamomum camphora ct. Linalool), το οποίο δεν έχει γνωστές αντενδείξεις. 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
National Association for Holistic Aromatherapy

"Εθνική Ένωση Ολιστικής Αρωματοθεραπείας" στις ΗΠΑ.

Ιστότοπος: https://naha.org

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.