Web
Analytics
Ηπατίτιδα Α: Μύθοι και Αλήθειες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ηπατίτιδα Α: Μύθοι και Αλήθειες

Γράφει: Ι. Θ. Καβαλιώτης, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος

 

Μύθος. Η ηπατίτιδα Α είναι ήπια νόσος χωρίς συνέπειες και ιδιαίτερα προβλήματα

Αλήθεια. Γενικά είναι πολύ πιο ήπια από τις άλλες μορφές ηπατίτιδας και δεν μεταπίπτει σε χρονιότητα. Ωστόσο, υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ηπατικό κώμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή άλλες χρόνιες ηπατοπάθειες. Οι θάνατοι είναι σπάνιοι (0.3%).

Μύθος. Η ηπατίτιδα Α είναι βαρύτερη στα παιδιά

Αλήθεια. Όχι. Ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει τη βαρύτητα της νόσου είναι η ηλικία. Όσο αυξάνει η ηλικία τόσο αυξάνει η πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών, νοσηρότητας και θνητότητας.

Μύθος. Η ηπατίτιδα Α υποτροπιάζει

Αλήθεια. Κατά τεκμήριο όχι. Η νόσηση οδηγεί σε μακρόχρονη ανοσία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι σε μεγάλη ηλικία μπορεί σε ορισμένα άτομα που έχουν χάσει τα αντισώματα να συμβεί επαναλοίμωξη, αλλά αυτή δεν σχετίζεται με κλινική νόσηση παρά με μεγάλη αύξηση των IgG αντισωμάτων.

Μύθος. Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται με τη μετάγγιση αίματος

Αλήθεια. Η μετάδοση της λοίμωξης γίνεται με την εντεροστοματική οδό. Ο ιός βρίσκεται στα κόπρανα και απαιτείται να έρθει σε επαφή με το στόμα. Η επαφή αυτή δεν είναι αναγκαστικά άμεση. Μπορεί να είναι έμμεση.

Μύθος. Η ηπατίτιδα Α δεν μεταδίδεται με τη σεξουαλική οδό

Αλήθεια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όχι. Ωστόσο, επειδή ο ιός υπάρχει στα κόπρανα, άνδρες που έχουν σχέση με άνδρες είναι δυνατόν να προσβληθούν από ηπατίτιδα A μέσω διαφόρων τρόπων επαφής (άμεσης ή έμμεσης), με όλες τις συνέπειες της νόσου.

Μύθος. Οι πάσχοντες από ηπατίτιδα δεν χρειάζονται απομόνωση

Αλήθεια. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα, αλλά απαιτούνται μέτρα προσωπικής υγιεινής και αποφυγής εντεροστοματικής μετάδοσης. Άτομα που διαχειρίζονται τρόφιμα, άτομα που εργάζονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή σε σχολεία και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας απομακρύνονται.

Μύθος. Όταν υπάρχει κρούσμα ηπατίτιδας Α στο σχολείο, πρέπει να διακοπεί η λειτουργία του και να απολυμανθεί όλος ο χώρος

Αλήθεια. Όχι. Με δεδομένο ότι η λοίμωξη μεταδίδεται κυρίως τις δυο προηγούμενες των συμπτωμάτων εβδομάδες, απαιτείται απλώς απομάκρυνση του μαθητή που έχει ίκτερο και καλή καθαριότητα τυχόν μολυσμένων επιφανειών. Ευνόητη είναι η οδηγία για καλό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση τουαλέτας, καθώς και πριν το φαγητό.

Μύθος. Δεν απαγορεύεται η χρήση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ σε ασθενείς με ηπατίτιδα Α

Αλήθεια. Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται. Είναι δυνητικά τοξικό για το ήπαρ.

Μύθος. Η ηπατίτιδα Α απαιτεί ειδική δίαιτα και κλινοστατισμό

Αλήθεια. Δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη δίαιτα, αλλά επαρκής και ισορροπημένη διαιτητική αντιμετώπιση. Ο κλινοστατισμός ίσως έχει κάποια έννοια στην οξεία φάση της νόσου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την τακτική αυτή. H σωστή διατροφή και η ελαφρά άσκηση βοηθούν συνολικά τον ασθενή αλλά και ειδικότερα διατηρούν πιο υγιές το ήπαρ.

Μύθος. Άτομα που ήδη έχουν ηπατοπάθεια οποιασδήποτε αιτιολογίας δεν έχουν ένδειξη εμβολιασμού

Αλήθεια. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό με ποσοστά που εγγίζουν το 100%. Τα άτομα με ηπατοπάθεια μπορεί να έχουν μικρότερη αντισωματική απάντηση, όμως χρειάζονται το εμβόλιο διότι κινδυνεύουν, αν νοσήσουν από ηπατίτιδα Α.

 

Ι. Θ. Καβαλιώτης
Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.