Web
Analytics
Κρύο και γαστρεντερολογικά προβλήματα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κρύο και γαστρεντερολογικά προβλήματα

Γράφει: Ιωάννα Αθ. Θεοφανίδου, Ειδικός γαστρεντερολόγος

 

Την εποχή αυτή του χρόνου, παρά το αντίξοο των υψηλών θερµοκρασιών στις αρχές του τρέχοντος χειµώνα, το κρύο αναγκάζει τους ανθρώπους να είναι την περισσότερη ώρα της ηµέρας και της νύχτας σε κλειστούς χώρους.

Αυτό και µόνο είναι αρκετό στη διευκόλυνση µετάδοσης ιογενών λοιµώξεων, κυρίως, του αναπνευστικού αλλά και του πεπτικού συστήµατος. Ιογενείς γαστρεντερίτιδες µεταδίδονται ταχύτατα από άνθρωπο σε άνθρωπο και µε σταγονίδια της αναπνοής, µηχανισµός που διευκολύνει την ταχύτατη µετάδοση σε κλειστούς χώρους, όπως γραφεία, σχολεία, καφετέριες κ.τ.λ. Ναυτία, εµετοί, πυρετός, διαρροϊκές κενώσεις, δυσπεψία, τυµπανισµός, διάχυτο κοιλιακό άλγος ή και εντοπισµένο στο επιγάστριο είναι συνήθη συµπτώµατα γαστρεντερολογικών ιογενών λοιµώξεων. Συνήθως υπάρχουν περισσότεροι του ενός πάσχοντες στο ίδιο γραφείο ή οικογένεια ή σχολείο που εκδηλώνουν τα ίδια συνήθως συµπτώµατα µε διαφορά ωρών ή εικοσιτετραώρων ανάλογα µε το χρόνο επώασης του ιού.

Τα συµπτώµατα αυτά µπορούν να εµφανίζονται όλα συγχρόνως ή µόνο κάποια από αυτά ή και ένα µόνο από αυτά στον ασθενή. Συνυπάρχουν, βέβαια, κακουχία, µυαλγίες, καταβολή. Η διάρκειά τους ποικίλλει από µία έως και πέντε ηµέρες. Η διάρκεια αυτή εξαρτάται από τον τύπο του ιού που προσβάλλει τον ασθενή, αλλά και το «έδαφος» που βρίσκει ο ιός, τη γενική κατάσταση δηλαδή του ασθενούς-ξενιστή. Κοινώς, πόσο καταπονηµένος είναι ο ασθενής λόγω κόπωσης (σωµατικής, αλλά και ψυχολογικής) ή λόγω άλλων προβληµάτων υγείας που καθιστούν ευαίσθητο τον οργανισµό του.

Ευτυχώς, το σύνηθες είναι τα προβλήµατα αυτά να παρέρχονται µε συµπτωµατική αγωγή κατ' οίκον, δηλ. αντιπυρετικά, αντιεµετικά, αντιδιαρροϊκά φάρµακα ή και µόνο µε δίαιτα. Σπάνια και σε επιβαρηµένους οργανισµούς θα χρειαστεί ενδονοσοκοµειακή αγωγή µε χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών.

Τα συνηθέστερα όµως προβλήµατα που αντιµετωπίζει ένας γαστρεντερολόγος το χειµώνα είναι οι συνέπειες των λοιµώξεων του αναπνευστικού που είναι συχνές το χειµώνα. Είτε στο πλαίσιο της ίδιας της λοίµωξης είτε συνεπεία της φαρµακευτικής αγωγής που λαµβάνει ο ασθενής. Παγκρεατίτιδες στο πλαίσιο ιογενών λοιµώξεων, που εκδηλώνονται µε πόνο, εµετούς και κοιλιακό άλγος, ευτυχώς ήπιες και αυτοϊώµενες που συχνά διαλάθουν της προσοχής.

Τρανσαµινασαιµίες και ήπια υπερχολερυθριναιµία στο πλαίσιο λοιµώξεων του αναπνευστικού που αποκαθίστανται µετά το πέρας της λοίµωξης. Λοιµώξεις ανωτέρου και κατωτέρου αναπνευστικού, όπως παραρρινοκολπίτιδες, αµυγδαλίτιδες, πνευµονίες, βρογχίτιδες, απαιτούν πολλές φορές µακρά αντιβιοτική αγωγή, χρήση κορτιζόνης και βρογχοδιασταλτικά φάρµακα.

Μεγάλη χρήση επίσης γίνεται στα αντιφλεγµονώδη φάρµακα ως αναλγητικά ή αντιπυρετικά στο πλαίσιο ακόµη και απλών ιώσεων. Όλα τα ανωτέρω φάρµακα έχουν σοβαρές επιδράσεις-παρενέργειες στο πεπτικό, οι οποίες µπορεί να ταλαιπωρήσουν τον ασθενή ή ακόµη και να τον οδηγήσουν στο νοσοκοµείο.

Ο ρόλος της γαστροσκόπησης

Η γαστροσκόπηση είναι καθοριστική στη διάγνωση. Τα αντιβιοτικά που χρησιµοποιούνται είναι συνήθως ευρέος φάσµατος και εξουδετερώνουν τη φυσιολογική και άκρως απαραίτητη για τη λειτουργία του χλωρίδα του εντέρου. Φούσκωµα, κοιλιακό άλγος, διαρροϊκές κενώσεις µπορεί να βασανίζουν τον ασθενή µε την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής ή και πολλές ηµέρες µετά το τέλος της. Η κατάλληλη συµπτωµατική αγωγή συνήθως µε προβιοτικά φάρµακα στην κατάλληλη δόση βοηθά στο να παρέλθουν τα συµπτώµατα χωρίς περαιτέρω άλλη αγωγή. Συχνά επίσης αντιµετωπίζουµε µυκητιάσεις οισοφάγου και µυκητιασικές στοµατίτιδες απότοκες της χρήσης κορτιζόνης και βρογχοδιασταλτικών.

Εκδηλώνονται µε δυσφαγία (πόνο κατά την κατάποση της τροφής), οπισθοστερνικό καύσο. Η έγκαιρη ενδοσκοπική διάγνωση και θεραπεία µε αντιµυκητιασικά φάρµακα λύνει το πρόβληµα του ασθενούς.

Πολλά από τα βρογχοδιασταλτικά φάρµακα επηρεάζουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και προκαλούν έξαρση γαστροοισοφαγικής παλινδρόµησης. Ενίσχυση της αντιπαλινδροµικής αγωγής σε µέγιστη δόση είναι απαραίτητη καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Μεγάλη φροντίδα και προσοχή χρειάζεται το πεπτικό κατά τη χορήγηση των, κατά τα άλλα σωτήριων για µυοσκελετικά άλγη, αντιφλεγµονωδών φαρµάκων.

Προκαλούν έλκη και διαβρώσεις στον οισοφάγο, στο στόµαχο, στο δωδεκαδάκτυλο και, όπως έχει επιβεβαιώσει και η κάψουλα, σε όλο το µήκος του λεπτού εντέρου, ακόµη και σε ασθενείς χωρίς προηγούµενο ιστορικό. Επίσης επηρεάζουν το παχύ έντερο και ειδικά ασθενείς µε φλεγµονώδη νοσήµατα του εντέρου, προκαλώντας σοβαρή αιµορραγία.

Όσον αφορά στα έλκη και τις διαβρώσεις, κυρίως προκαλούν συµπτώµατα όπως επιγαστρικό, οπισθοστερνικό ή κοιλιακό άλγος. Αρκεί η αντιελκωτική αγωγή για να είναι ο ασθενής καλά από το πρώτο, συνήθως, εικοσιτετράωρο.

Τα φάρµακα αυτά, τα οποία είναι εξαιρετικά και αξεπέραστα αναλγητικά, έχουν ένα σηµαντικό µειονέκτηµα: Τα επίπεδά τους στο αίµα διαρκούν έως και επτά ηµέρες µετά τη λήψη τους. Αυτό είναι πολύ σηµαντικό στοιχείο ως ιατρική γνώση, διότι δεν πρέπει να αγνοηθούν συµπτώµατα αιµορραγίας µετά τη χρήση τους µε τη λογική ότι µπορεί να σταµατήσει.

Ασθενείς που λάµβαναν ή λαµβάνουν αντιφλεγµονώδη και εµφανίζουν µέλαινες κενώσεις ή αποβάλλουν σκέτο κόκκινο αίµα από τον πρωκτό πρέπει να εξετάζονται άµεσα από το θεράποντα ιατρό και να έχουν την ανάλογη παρακολούθηση. Το ευτυχές είναι ότι τα φάρµακα αυτά δεν είναι νέα στην αγορά και οι περισσότεροι γιατροί που τα συνταγογραφούν είναι πλήρως ενηµερωµένοι για τις παρενέργειές τους.

Ένα επίσης συχνό και ξεχωριστό πρόβληµα το χειµώνα είναι οι µεγάλες και µακρές εξάρσεις του ευερέθιστου πεπτικού. Γαστροοισοφαγική παλινδροµική νόσος και ευερέθιστο πεπτικό απασχολούν πολύ περισσότερο το χειµώνα. Σειρά συµπτωµάτων αφορούν στα συγκεκριµένα νοσήµατα που µπορεί να υπάρχουν όλα ή και ορισµένα σε κάθε ασθενή, όπως οπισθοστερνικός καύσος κ.τ.λ. Τα νοσήµατα αυτά είναι πολυπαραγοντικά όσον αφορά στην αιτιολογία τους. Μείζονες αιτίες είναι το άγχος και οι διατροφικές συνήθειες. Το άγχος επιτείνεται το χειµώνα λόγω µικρής διάρκειας της ηµέρας και κατ' επέκταση µικρής διάρκειας ηλιοφάνειας, λόγω του τέλους του έτους, όπου οι περισσότεροι εργασιακά δραστήριοι πρέπει να επιτύχουν στόχους και να επαναξιολογηθούν από την εργασία τους.

 

Ιωάννα Αθ. Θεοφανίδου
Ειδικός γαστρεντερολόγος

 

Πηγή: Περιοδικό Υγεία, Ελεύθερος Τύπος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.