Web
Analytics
Πεπτικό έλκος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Το έλκος είναι μια πληγή στον πεπτικό σωλήνα. Έλκος μπορεί να εμφανιστεί από το στόμα, μέχρι και στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου. Εδώ θα αναφερθούμε μόνο στα έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου.

Οι κυριότερες αιτίες που μπορούν να σχετιστούν με την εμφάνιση έλκους είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ασπιρίνη και πολλά άλλα παυσίπονα που χρησιμοποιεί πολύς κόσμος σε καθημερινή βάση.

Δεν εμφανίζει έλκος όποιος έχει ελικοβακτηρίδιο στο στομάχι, ούτε και όλοι όσοι παίρνουν αντιφλεγμονώδη. Συχνότερα έλκη από λήψη αντιφλεγμονωδών εμφανίζονται σε άτομα άνω των 60 ετών, σε γυναίκες, σε αυτούς που παίρνουν αντιφλεγμονώδη για μεγάλο χρονικό διάστημα ή που είχαν γνωστό έλκος από παλιά.

Υπάρχουν καλοήθη και κακοήθη έλκη. Στο δωδεκαδάκτυλο παρουσιάζονται μόνο καλοήθη ενώ στο στομάχι και κακοήθη. Εδώ θα αναφερθούμε μόνο στα καλοήθη πεπτικά έλκη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του έλκους

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή έντονα.

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος, που μπορεί να είναι βύθιος ή καυστικός και μπορεί να εντοπίζεται μεταξύ ομφαλού και στέρνου. Ανάλογα αν έχουμε έλκος στο στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο ο πόνος μπορεί να ξεκινάει μετά το φαγητό ή να ανακουφίζεται με το φαγητό. Σταματάει με τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων, μπορεί να διαρκέσει ώρες και πιθανό να έχει έξαρση την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι η απώλεια βάρους και η ανορεξία γιατί οι ασθενείς που πάσχουν φοβούνται να φάνε, φούσκωμα στην κοιλιά, ναυτία, εμετοί και ρεψίματα.

Τα πικάντικα φαγητά καθώς και το στρες, μπορεί να επιδεινώσουν το έλκος, όχι όμως να το προκαλέσουν.

Τι επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν

Οι κυριότερες επιπλοκές είναι η διάτρηση στομάχου και η αιμορραγία (γαστρορραγία). Και οι δυο αυτές καταστάσεις χρειάζονται νοσηλεία, γιατί βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή.

Πως γίνεται η διάγνωση του έλκους

Ο καλύτερος τρόπος για να μπει η διάγνωση, είναι να γίνει γαστροσκόπηση και να ληφθούν βιοψίες για ελικοβακτηρίδιο. Το βαριούχο γεύμα μπορεί να δείξει αν υπάρχει έλκος αλλά δε γίνεται λήψη βιοψιών.

Ποια είναι η θεραπεία

Η επούλωση του έλκους γίνεται με χορήγηση ανταγωνιστών αντλίας πρωτονίων. Αν κάποιος παίρνει αντιφλεγμονώδη πρέπει να τα διακόψει. Το κάπνισμα καθώς και η λήψη αλκοόλ καθυστερούν την επούλωση των ελκών.

Αν υπάρχει ελικοβακτηρίδιο θα πρέπει να εκριζωθεί με χορήγηση ανιβιοτικών.

Τα αντιόξινα δεν θεραπευουν τα έλκη.

Η χειρουργική αντιμετώπιση δεν έχει θέση στη θεραπεία των καλοήθων ελκών, παρά μόνο αν έχουμε διάτρηση, σοβαρή γαστρορραγία ή πυλωρική στένωση.

Μηνύματα που πρέπει να θυμόμαστε

  • Το έλκος είναι μια πληγή στον πεπτικό σωλήνα.
  • Υπάρχουν καλοήθη και κακοήθη έλκη.
  • Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και μετά η λήψη μη στεροειδών φαρμάκων όπως η ασπιρίνη.
  • Τροφές πικάντικες και βαριές όπως και το στρες, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα έλκους, δεν προκαλούν όμως έλκος.
  • Το κάπνισμα και το αλκοόλ εμποδίζουν την επούλωση του έλκους.
  • Οι κυριότερες και σοβαρότερες επιπλοκές είναι η γαστρορραγία και η διάτρηση.
  • Η διάγνωση είναι εύκολη και γίνεται με γαστροσκόπηση.
  • Τα καλοήθη έλκη θεραπεύονται.
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βασιλική Αρβανίτη

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος - Ενδοσκόπος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.peptiko.com/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.