Web
Analytics
27ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων: Πολυμέτωπη «μάχη» εναντίον πολυάριθμων παθήσεων - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

27ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων: Πολυμέτωπη «μάχη» εναντίον πολυάριθμων παθήσεων

Πολυμέτωπη«μάχη» εναντίον πολυάριθμων παθήσεων που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «μάστιγες» του σύγχρονου κόσμου, και οι οποίες πλήττουν εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε παγκόσμιο επίπεδο, καλείται να δώσει σήμερα, σε καιρό ειρήνης, και το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό του Ελληνικού Στρατεύματος!

Καρδιαγγειακά συμβάματα, ένας από τους μεγαλύτερους «δολοφόνους» του ανθρωπίνου είδους διεθνώς, νεοπλασματικές ασθένειες, ο επιπολασμός και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των οποίων, παρά τις προόδους, τόσο στη φαρμακευτική, όσο και τη χειρουργική αντιμετώπιση με πρωτοποριακές τεχνικές, παραμένουν αμείωτα σε παγκόσμιο επίπεδο, σακχαρώδης διαβήτηςδιαταραχή με βαριές επιπλοκές σε ζωτικά οργανικά συστήματα και μείζον πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο, σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, παρά τις διαθέσιμες νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους, ψυχιατρικές διαταραχές, η εντυπωσιακή αύξηση των οποίων συνδέεται άρρηκτα με τον σύγχρονο αγχώδη τρόπο ζωής και την οικονομική κρίση που σοβεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αποτελούν μερικά, μόνο, από τα σύγχρονα «πολεμικά πεδία» στα οποία «επιχειρούν» από τις δικές τους «επάλξεις» οι υγειονομικοί επιστήμονες και των τριών Όπλων μας.

Σύμφωνα με τους ένστολους ειδικούς, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται σήμερα για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 30% της παγκόσμιας θνησιμότητας. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται να ξεπερνά τα

Από την άλλη πλευρά,όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο  καρκίνος αποτελεί στις μέρες μας μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Το 2010 η νόσος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου του συνόλου των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα), αριθμός που αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, με περίπου 13.1 εκατομμύρια θανάτους το 2030 σε διεθνές επίπεδο.

Στην Ελλάδα, διαγιγνώσκονται άνω των 20.000 νέων περιπτώσεων νεοπλασματικών ασθενειών σε άνδρες και άνω των 15.000 σε γυναίκες ετησίως. Οι συχνότερες νεοπλασίες στον ανδρικό πληθυσμό είναι οι καρκίνοι του πνεύμονα, του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, του παχέος εντέρου και του ήπατος, ενώ μεταξύ των Ελληνίδων συχνότερα εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού,  του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των ωοθηκών και της μήτρας.

Σε ό,τι αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη, η νόσος υπολογίζεται ότι σήμερα αποτελεί τη 12η αιτία θανάτου παγκοσμίως και προβλέπεται ότι το 2030 θα είναι η 7η, ενώ οι διαβητικοί εμφανίζουν διπλάσια θνησιμότητα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των πασχόντων από διαβήτη το 2003 ήταν 57,1%, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, και για τις επόμενες δεκαετίες οι επιστημονικές προβλέψεις συνηγορούν υπέρ της μεγάλης αύξησης του επιπολασμού της νόσου στη χώρα μας.

Παράλληλα,είναι χαρακτηριστικό ότι οφθαλμολογικές παθήσεις όπως εκείνες της ωχράς κηλίδας συνιστούν, πλέον, μια σοβαρότατη «απειλή» για το ύψιστο αγαθό της όρασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ηλικιακή εκφύλιση (ΗΕΩ) αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των πασχόντων ηλικίας άνω των 60 ετών, το διαβητικό οίδημα της ωχράς αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ και το οίδημα της ωχράς, που οφείλεται σε θρόμβωση φλεβών του αμφιβληστροειδούς, αποτελεί συχνή αγγειακή αιτία τύφλωσης για τους ενήλικες.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και της οικονομικής δυσπραγίας που κυριαρχεί στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, φαίνεται ότι θα ακολουθούν την παθούσα γενιά και θα την επηρεάζουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, καθώς οι σημερινοί Έλληνες πολίτες διακατέχονται από συναισθήματα παραμέλησης και μη σεβασμού, τα οποία εξαπλώνονται όλο και περισσότερο και δημιουργούν το κλίμα της «ατομικής και κοινωνικής ψυχικής διαταραχής».

Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο, η συνολική συνεισφορά των ειδικών του Υγειονομικού Σώματος του Στρατεύματος στα επιστημονικά δρώμενα της χώρας μας, καθώς και ο διαχρονικά σημαντικός κοινωνικός τους ρόλος, παραμένουν πάντα το ίδιο ουσιαστικά και επίκαιρα. Ο στρατιωτικός υγειονομικός εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό του πάσχοντα ανθρώπου, στις φυσικές καταστροφές, στις δύσκολες αεροπορικές και θαλάσσιες διακομιδές, στην αιμοδοσία, στις ιατρικές μελέτες και καινοτομίες, καθώς και σε κάθε στρατιωτικό και πολιτικό τομέα όπου απαιτείται η παροχή επιστημονικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Με αυτά τα δεδομένα, η «καρδιά» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα «χτυπήσει» τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί το 27ο Ιατρικό Συνέδριό τους, με τίτλο «Υγειονομικό στις Ένοπλες Δυνάμεις: Μια νότα αισιοδοξίας για το Μέλλον και την Κοινωνία», στις  18 – 20 Οκτωβρίου 2018 (ξενοδοχείο Makedonia Palace).

Πρόεδρος της συνολικής διοργάνωσης είναι ο Διευθυντής ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ, Υποπτέραρχος (ΥΙ) κ. Γεώργιος Τολούμης ΠΑ και Επίτιμοι Πρόεδροι ο Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΥΓ, Υποστράτηγος (ΥΙ) κ. Παναγιώτης Κοτιλέας ΣΞ, ο Διευθυντής ΓΕΝ/ΔΥΓ, Υποναύαρχος κ. Αναστάσιος Σπανός ΠΝ και ο Διευθυντής ΓΕΑ/ΔΥΓ, Ταξίαρχος (ΥΙ) κ. Δημήτριος Χατζηγεωργίου ΠΑ, ενώ στην Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχει πλήθος στρατιωτικών και πολιτικών ειδικών.  

Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γενικός Αρχίατρος (ΥΙ) κ. Κωνσταντίνος Μηλιάς ΣΞ, Χειρουργός, 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, Θεσσαλονίκη, πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός, το οποίο διεξάγεται από το 1970 κάθε δύο χρόνια και πάντα στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος είναι ότι, με εξαίρεση τους νοσηλευτές, όλοι οι υπόλοιποι Υγειονομικοί των Ενόπλων Δυνάμεων προέρχονται από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), η οποία, ως γνωστόν, εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση αποτελεί το μεγαλύτερο πολυθεματικό Συνέδριο της χώρας και το κορυφαίο του Υγειονομικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με περισσότερες από χίλιες εγγραφές, συνιστώντας το καλύτερο βήμα ανάδειξης του έργου του στρατιωτικού υγειονομικού, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο σε νοσοκομεία ή στρατιωτικές μονάδες, αλλά έχει και ευρεία κοινωνική διάσταση. Το Συνέδριο είναι ανοικτό σε όλους τους επαγγελματίες υγείας της χώρας.

Στο επιστημονικό Πρόγραμμα του 27ου Συνεδρίου των Ενόπλων Δυνάμεων θα συμμετάσχουν έγκριτοι ειδικοί και διακεκριμένοι επιστήμονες, πρωτοπόροι στα θέματα της ειδικότητάς τους, οι οποίοι έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη συνεχή προαγωγή της επιστήμης τους, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

Ταυτόχρονα, σε αυτό έχουν περιληφθεί Διαλέξεις (άνω των 40), Στρογγυλές Τράπεζες (άνω των 100) και Κλινικά Φροντιστήρια (8) στοχευμένα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία που αφορούν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις, καθώς και Κτηνιάτρους, Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτές, ενώ θα παρουσιαστεί και πληθώρα Προφορικών και Αναρτημένων Ανακοινώσεων (άνω των 250), οι οποίες καταδεικνύουν την επιστημονική ανησυχία, αλλά και επάρκεια, των συμμετεχόντων.   

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της διοργάνωσης θα αποτελέσει η Τελετή Έναρξης, την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, στις 19:30 – 21:00, στο Βασιλικό Θέατρο. Μετά τις Προσφωνήσεις των επισήμων πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, την Εναρκτήρια Διάλεξη, με θέμα «Πέραν από την επιδεξιότητα και την ευφυία», θα δώσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος. Θα ακολουθήσει σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί Πολιτιστική Εκδήλωση του Ψυχιατρικού Τμήματος Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης του 424 ΓΣΝΕ, με την υπαίθρια προβολή της ταινίας «Η Ημέρα της Μαρμότας», την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στις 18:30, στον αύλειο χώρο του Στρατοπέδου «Μακεδονομάχου Κώττα» (παλαιό Στρατιωτικό Νοσοκομείο). Η εκδήλωση, η οποία διεξάγεται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Γ’ Σώματος Στρατού και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας/ Κλάδος Στρατιωτικής Ιατρικής, είναι ανοιχτή για το κοινό (Είσοδος 5 €).

Σε ό,τι αφορά την πλούσια θεματολογία του Συνεδρίου, μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες Στρογγυλές Τράπεζες αποτελούν οι:

 1. ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ, όπου θα παρουσιαστούν εντελώς νέες τεχνικές μικρής επεμβατικότηττας σε διάφορες παθήσεις (εντέρου, θυρεοειδούς κλπ)
 2. ΚΕΝΤΡΑ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ, όπου θα αναδειχθεί η πολύ σημαντική και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, δουλειά που γίνεται σε αυτά στη μάχη για την πολλαπλή σκλήρυνση
 3. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΟΥ 424 ΓΣΝΕ, όπου θα αναλυθούν πρωτότυπες μέθοδοι θεραπείας και επανένταξης ατόμων με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
 4. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ. Τράπεζα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα αναλυθούν θέματα που αφορούν όλους μας
 5. ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. Σύγχρονο θέμα με μεγάλη απήχηση στο κοινό κατά την τελευταία διετία. Καιρός να ακουστεί η πραγματική διάσταση της κατάστασης
 6. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ: ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ. Ενδελεχής ανάλυση του προβλήματος που απασχολεί πολλές ελληνικές οικογένειες, από τους κορυφαίους στο είδος
 7. ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. Ανάλυση-ενημέρωση του πολύ σημαντικού αυτού τμήματος του υγειονομικού για τις οικογένειες των στελεχών, και όχι μόνο
 8. ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΑ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ. Ό,τι νεότερο με την αύξηση του ρυθμού εισροής παράτυπων μεταναστών και του αντιεμβολιαστικού κινήματος
 9. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ και ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΜΑΧΗΣ. Οι νεότερες εξελίξεις για την υγειονομική υποστήριξη στο πεδίο της μάχης
 10. ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Μια διαφορετική ματιά για την άσκηση στους ένστολους από Εργοφυσιολόγους
 11. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ. Όλες οι νεότερες απόψεις για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που αποτελούν μείζον πρόβλημα σε όλα τα νοσοκομεία
 12. ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ: ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Ανάλυση της πολυποίκιλης δραστηριότητας του κτηνιατρικού σώματος, σε τομείς που δεν είναι ευρέως γνωστοί
 13. ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΗΘΙΚΗΣ (ΒΙΟΗΘΙΚΗ) ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΖΩΑ, ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Πώς θα έπρεπε να συνυπάρχουν ζώα και άνθρωποι
 14. ΥΠΕΡΘΕΡΜΗ ΕΝΔΟΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. Ένα νέο όπλο για τους μεταστατικούς καρκίνους
 15. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ.Ό,τι πιο νέο για το πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς
 16. ΝΑΤΟΪKH ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ: Θέμα επιχειρησιακό που επιβάλλεται να γνωρίζουμε
 17. ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ:Πολύ ενδιαφέρουσα τράπεζα που συγκροτήθηκε από εφέδρους αξιωματικούς
 18. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΕ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥΣ:Ειδικό αντικείμενο, για ειδικούς ανθρώπους και ειδικές καταστάσεις
 19. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ: Πολύ ιδιαίτερο αντικείμενο, κατάλληλο για παρακολούθηση και από ιατρούς
 20. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ LASER ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ: Όλα τα νεότερα επιτεύγματα στην τεχνολογία laser και τις εφαρμογές της στην οδοντιατρική
 21. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ: Άγνωστες έννοιες για τους περισσότερους. Κατάλληλες πληροφορίες για τα γενόσημα
 22. TO ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ παγκοσμίου πολέμου
 23. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ: Θέμα που καίει: διαζύγια, bullying, ενδοοικογενειακή βία κλπ
 24. AΣΚΗΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ: ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. ΟΙ ΟΠΤΙΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ: Φλέγον θέμα για τους χειρουργούς ειδικά

Τέλος, μεταξύ των πλέον καινοτόμων Διαλέξεων περιλαμβάνονται οι:

 1. ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ: ΑΝΑΓΚΗ Ή ΕΠΙΛΟΓΗ: Σύγχρονη ιατρική και ορθόδοξης πίστης ματιά
 2. ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ: Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες μετά από μαστεκτομή
 3. ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: Διάλεξη από κορυφαίο Αμερικανό Καθηγητή
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Premium

Εταιρεία Διοργάνωσης Συνεδρίων 

Ιστότοπος: www.premium-events.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.