Web
Analytics
Ρήξη τένοντα στο ποντίκι: Λύση δίνει το χειρουργείο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ρήξη τένοντα στο ποντίκι: Λύση δίνει το χειρουργείο

Ρήξη τένοντα στο «ποντίκι»; Άμεσα στο χειρουργείο συνιστούν οι γιατροί για να αποφευχθούν τα χειρότερα. 

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την εκτίμηση  κορυφαίων χειρουργών στο 74ο ετήσιο Συνέδριο της  Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Ορθοπαιδικών, (Αθήνα 10-13 Οκτώβρη) αλλά και προσφάτων διεθνών συνεδρίων, το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνά το 90 % όταν η επέμβαση γίνεται άμεσα και φυσικά αν ακολουθηθεί από κατάλληλη φυσικοθεραπεία.

«Η άμεση αντιμετώπιση της ρήξης στο   «ποντίκι», πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει πλήρη αποκατάσταση , αποκλείει τις επιπλοκές και την ανάγκη να  απαιτηθούν μοσχεύματα» τονίζει ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης,  Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού.

Το χειρουργείο γίνεται εύκολα μέσα από δυο μικρές τομές, διαρκεί λιγότερο από μία ώρα  και  γίνεται με τοπική νάρκωση στη μασχάλη , ενώ ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν.

Για να αποφευχθεί η αγκύλωση αλλά και η περίπτωση νέας ρήξης, λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο το χέρι μπαίνει σε δυναμικό νάρθηκα με  γωνιόμετρο και απελευθερώνεται σταδιακά κατά 20 μοίρες κάθε βδομάδα το εύρος κίνησης αρχίζοντας από θέση ακινητοποίησης 90 μοιρών . Ο ασθενής συνήθως επιστρέφει στην εργασία του μετά από 40 ημέρες.

ΡΗΞΗ ΤΕΝΟΝΤΑ

Η ρήξη του τένοντα,  πλήττει κυρίως τους άνδρες, σπάνια τις  γυναίκες και  οφείλεται   σε  ατυχήματα που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της εργασίας ( απότομη ανύψωση μεγάλου βάρους κλπ) η της άθλησης.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οφείλεται σε φθορά λόγω γονιδίου, κακής διατροφής,  χρήση κορτιζόνης και  έλλειψη άσκησης.

Οι εργαζόμενοι σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες και οι αθλητές Body Buildig, ακόντιου, σφύρας, σφαίρας   κ.α. είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο για ρήξη στο «ποντίκι». 

 Η ρήξη συνοδεύεται πάντα από:

  • Επώδυνο κρότο,
  • Τοπικό πόνο, πρήξιμο και μελανιά στον αγκώνα
  • Αδυναμία στο λύγισμα (κάμψη) και πλήρη αδυναμία έξω στροφής του αγκώνα
  •  «Μπαλάκι» το οποίο εμφανίζεται στο πάνω μέρος του μπράτσου

Η  επίσκεψη σε ορθοπεδικό κρίνεται αναγκαία και άμεση αν κάποιος  αισθανθεί  τα παραπάνω συμπτώματα, προκειμένου πέρα από την  κλινική εξέταση να  επιβεβαιωθεί η ρήξη  με τις απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις(Μαγνητική Τομογραφία (MRI) αγκώνα και υπερηχογραφία)..

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Για νέους άνδρες συνίσταται άμεσα το χειρουργείο. Η ρήξη του τένοντα πρέπει να χειρουργείται το πολύ εντός 3-4 εβδομάδων, καθώς η επέμβαση είναι τεχνικά απλή και αποφεύγονται οι επιπλοκές.

«Αν η ρήξη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά και αφεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα,  τότε η αντιμετώπιση γίνεται δύσκολη καθώς η χειρουργική λύση είναι πολύπλοκη και απαιτούνται  μοσχεύματα» καταλήγει ο κ. Ιγνατιάδης.

Αντίθετα η αντιμετώπιση για ασθενείς μεγάλης ηλικίας και κυρίως γι αυτούς που δεν ασκούν χειρωνακτική εργασία ή αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει συντηρητικά με φυσικοθεραπεία.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.