Web
Analytics
10 ερωτήσεις: στον δερματολόγο για τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

10 ερωτήσεις: στον δερματολόγο για τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Απαντά ο κ. Κωνσταντίνος Νεαμονιτός, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

 

Τι είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και πού οφείλεται; Σε τι διαφέρει από την πιτυρίδα; Πώς θεραπεύεται; Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την επάνοδο των συμπτωμάτων; Τι πρέπει να έχουν ειδικότερα υπόψη τους όσοι πάσχουν; Ο κ. Κωνσταντίνος Νεαμονιτός, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, απαντά στις απορίες μας.

 

1. Τι είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και πόσο συχνά συναντάται;

Πρόκειται για μια χρόνια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, απολέπιση και αρκετές φορές από κνησμό. Είναι αρκετά συχνή, γι' αυτό και αποτελεί τον τέταρτο συνηθέστερο λόγο επίσκεψης σε δερματολόγο. Περίπου το 3% του πληθυσμού προσβάλλεται από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ενώ εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες. Συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών αλλά και βρέφη κάτω των τριών μηνών.

2. Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται;

Η νόσος εντοπίζεται σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες και παρουσιάζουν πιο έντονη δραστηριότητα, όπως στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο (φρύδια, βλέφαρα, μουστάκι, παρειές, μέτωπο, ρινοπαρειακές πτυχές), στις μασχάλες, στη βουβωνική περιοχή και στον κορμό. Ειδικά στο τριχωτό της κεφαλής μερικές φορές εμφανίζεται σε πιο σοβαρή μορφή, που εκδηλώνεται με λιπαρά λέπια και συνοδεύεται από κνησμό.

3. Πού οφείλεται;

Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, μεταξύ των οποίων ορμονικοί, γενετικοί και περιβαλλοντικοί. Επιδεινώνεται συνήθως από τις μεταβολές του καιρού, τις αλλαγές των εποχών, το στρες και την κούραση. Επιπροσθέτως, μπορεί να ευθύνονται το έντονο βούρτσισμα, το πολύ συχνό λούσιμο, η τριβή των μαλλιών όπως και η χρήση ορισμένων προϊόντων περιποίησης μαλλιών, καθώς και τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, στην παθογένεια της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας φαίνεται πως εμπλέκεται ένας λιπόφιλος μύκητας, το Pityrosporum ovale, και ενδεχομένως η νόσος είναι μια «απάντηση» στο μύκητα αυτό. Επίσης, άτομα με νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος του Parkinson, εμφανίζουν συχνότερα σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

4. Σε τι διαφέρει από την πιτυρίδα;

Η βασική διαφορά ανάμεσα στην πιτυρίδα και τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι ότι η πρώτη αντιπροσωπεύει μια ήπια, μη φλεγμονώδη νόσο, ενώ η δεύτερη είναι φλεγμονώδης. Η πιτυρίδα θα μπορούσε να θεωρηθεί πρώιμο στάδιο της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, καθώς το πρόβλημα ξεκινάει με μια διαταραχή στην απολεπιστική διαδικασία λόγω άγχους, κακής διατροφής, υπερβολικής χρήσης προϊόντων styling και μη τακτικού λουσίματος. Στη συνέχεια αυξάνεται ο πληθυσμός του μύκητα Malassezia glosoba που τρέφεται από τα λιπαρά οξέα, τα οποία εκκρίνονται από την επιδερμίδα της κεφαλής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τοπικά φλεγμονή που οδηγεί σε πιο έντονη απολέπιση. Επιπλέον διαφορές στις δύο αυτές «παθήσεις» που μπορούν να γίνουν ορατές και με το μάτι είναι ότι στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα οι φολίδες είναι λιπαρές και υποκίτρινες, ενώ στην πιτυρίδα είναι ξηρές και πιο λευκές. Επίσης, η πιτυρίδα περιορίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζεται επίσης στα φρύδια και στη μύτη.

5. Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας του τριχωτού της κεφαλής των ενηλίκων και των εφήβων έγκειται στο λούσιμο 2 έως 3 φορές την εβδομάδα με σαμπουάν που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, σουλφιδικό σελήνιο ή κετοκοναζόλη. Επίσης, συνιστάται 2 με 3 φορές την εβδομάδα η χρήση σαμπουάν που περιέχουν εκχυλίσματα πίσσας. Εάν το πρόβλημα είναι έντονο, τα σαμπουάν αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται ημερησίως έως ότου εξαφανιστούν τα λέπια και μετά κάθε 2 ή 3 ημέρες. Οταν το σαμπουάν δεν μειώνει τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του τριχωτού της κεφαλής, τότε θα δοθεί μια λοσιόν κορτικοειδούς, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται 1 - 2 φορές ημερησίως για7-10 ημέρες.

6. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του σώματος πώς αντιμετωπίζεται;

Στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του σώματος των ενηλίκων και των εφήβων συνιστώνται λοσιόν κορτικοστεροειδών για μικρό χρονικό διάστημα. Στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα των βρεφών χρησιμοποιούνται στην αρχή, ως μαλακτικά, συνηθισμένα σαμπουάν ή κρέμες. Αν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σαμπουάν που περιέχει κετοκοναζόλη 2%.

7. Πόσο μπορεί να διαρκέσει η θεραπεία;

Επειδή η θεραπεία περιορίζει μόνο τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, όταν αυτή διακοπεί, τα συμπτώματα συνήθως επανέρχονται. Γι' αυτό μια φαρμακευτική αγωγή πρέπει να είναι ασφαλής και στη μακροχρόνια χορήγηση.

8. Για το τριχωτό της κεφαλής, πώς μπορούμε να προλάβουμε την επάνοδο των συμπτωμάτων;

Από τη στιγμή που υποχωρούν τα συμπτώματα μετά τη θεραπευτική αγωγή, πρέπει να χρησιμοποιείται αντιμυκητιασικό σαμπουάν, για παράδειγμα κετοκοναζόλη 2%, μία φορά κάθε 1 - 2 εβδομάδες. Τις υπόλοιπες ημέρες να χρησιμοποιείται ένα κοινό σαμπουάν.

9. Για το σώμα, πώς μπορούμε να δράσουμε προληπτικά;

Το καθημερινό πλύσιμο με σαπούνι και νερό βοηθά στην απομάκρυνση του λιπαρού σμήγματος από το σώμα. Ετσι, ο αριθμός των μικροοργανισμών μειώνεται στο ελάχιστο. Σε συνδυασμό με τη χρήση αντιμυκητιασικού σαμπουάν κάθε 1-2 εβδομάδες στο σώμα και το κεφάλι, εξασφαλίζεται η αποφυγή της υποτροπής της νόσου. Πολλά άτομα για πλήρη ασφάλεια χρησιμοποιούν και αντιμυκητιασική κρέμα 1 - 3 φορές την εβδομάδα, τοπικά, στις περιοχές του δέρματος που συνήθως προσβάλλονται.

10. Τι πρέπει να έχουν ειδικότερα υπόψη τους όσοι εμφανίζουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα;

Χρήσιμο είναι να ενημερώνονται για το ρόλο της σωστής υγιεινής στον έλεγχο της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και να την εφαρμόζουν όσο πιο πειθαρχημένα γίνεται. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουν ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βελτιώνεται η σμηγματόρροια, αφού η UV-A και UV-B ακτινοβολία εμποδίζει την ανάπτυξη του βλαστομύκητα Pityrosporum ovale. Πρέπει όμως να λαμβάνουν παράλληλα μέτρα για την αποφυγή δερματικής βλάβης από τον ήλιο.

 

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ

 

K-Life, Εφημερίδα Καθημερινή

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.