Web
Analytics
«Καλοκαίρι ήρθε...........ας προστατευθούμε» - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

«Καλοκαίρι ήρθε...........ας προστατευθούμε»

Όλοι μας έχουμε καταλάβει από τις διαθέσεις του καιρού, ότι μπαίνουμε σιγά- σιγά στο καλοκαίρι και όλοι έχουμε αρχίσει με ενθουσιασμό να προγραμματίζουμε τις θερινές μας διακοπές. Όσο όμως ευχάριστο και αν φαντάζει αυτό, θα πρέπει να σκεφτούμε και πως θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούμε από τις συνέπειες της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο. Αν και ο ήλιος είναι απαραίτητη πηγή ενέργειας για τη ζωή στη γη, την ανάπτυξη του ανθρώπου, του ζωικού και του φυτικού βασιλείου, ωστόσο η μη σωστή λήψη μέτρων, μπορεί να επιφέρει βλαβερές συνέπειες τόσο στο σώμα όσο και στον οργανισμό του ανθρώπου.

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας είναι οι εξής:

 • To ηλιακό έγκαυμα : είναι η συχνότερη και πιο γνωστή βλάβη, η οποία προξενείται από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιλιακή προστασία. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από 2 έως 6 ώρες και εκδηλώνεται με κοκκινίλες, πρήξιμο, φουσκάλες, πόνο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε και την εκδήλωση πυρετού.
 • Η Φωτοτοξική και φωτοαλλεργική αντίδραση : για να προκληθεί χρειάζεται εκτός από εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο και η χρήση κάποιας άλλης ουσίας όπως αρωματικά έλαια, φυτά, προϊόντα της πίσσας, φάρμακα, βαφές, ρουζ, ουσίες, σαπούνια, σαμπουάν, αποσμητικά, after-shave, αντηλιακά με χημικά φίλτρα, καθώς και κάποια συστατικά κρεμών και αλοιφών. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν είτε άμεσα, είτε μετά από ώρες και για να καταπολεμηθούν δεν αρκούν μόνο συμβατικά ανακουφιστικά μέσα, αλλά απαιτείται και η επίσκεψη στον δερματολόγο.
 • Η Φωτογήρανση : Έχουμε πολλές φορές ακούσει τη φράση «το δέρμα έχει μνήμη», εννοώντας ότι το δέρμα δέχεται αθροιστικά τις επιδράσεις των υπεριωδών ακτινών, γεγονός που διευκολύνει και επιταχύνει το φαινόμενο της γήρανσης, το οποίο εμφανίζεται με τα εξής συμπτώματα: ρυτίδες, άγριο και χαλαρό δέρμα, ευρυαγγείες προκαρκινωματώδεις βλάβες τους δέρματος.
 • Ο καρκίνος του δέρματος : Η ακτινοβολία του ήλιου θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι παντού παρούσα και καρκινογόνος. Εκτός από τις αισθητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καρκίνος του δέρματος, δημιουργούνται τα επιθηλιώματα, καθώς και το κακόηθες μελάνωμα, που μπορεί να οφείλεται σε παλαιότερο έγκαυμα, ή στην εκτεταμένη έκθεση ενός σπίλου στην ηλιακή ακτινοβολία.
 • Άλλες παθήσεις  είναι το πολύμορφο εκ φωτός ερύθημα, η ηλιακή κνίδωση, οι πορφυρίες, η πελλάγρα καθώς και ο καταρράκτης στα μάτια. Αν όμως πρόκειται για επιδείνωση παλαιών δερματοπαθειών, μπορεί να εμφανιστεί ερυθηματώδης λύκος, απλός έρπης, μελάνωμα κ.α.

Ακόμα οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας ποικίλλουν και ανάλογα με την διάρκεια έκθεσης στον ήλιο.

Απλές συμβουλές προφύλαξης

Οι πιθανότητες να κινδυνεύει κάποιος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο αν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, τα οποία διεξοδικώς αναφέρονται παρακάτω:

 • Δεν θα πρέπει να στεκόμαστε στον ήλιο, όσο είναι δυνατόν να αποφευχθεί αυτό κατά τις ώρες 10.00 π.μ. έως 3.00 μ.μ., που ο ήλιος είναι δυνατός.
 • Θα πρέπει κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, να προστατεύουμε το σώμα μας φορώντας καπέλο, μακριμάνικο πουκάμισο ή και παντελόνι, προκειμένου να γίνεται η απορρόφηση της ακτινοβολίας.
 • Οπωσδήποτε χρήση αντηλιακής κρέμας προσώπου και σώματος άνω των 15 βαθμών δείκτη προστασίας, ακόμη και τις ημέρες που έχει συννεφιά και να την ανανεώνουν συνέχεια.
 • Ο ήλιος επιδρά στο μαστό όπως επιδρά και σ' οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος μας. Θα πρέπει λοιπόν να μην κάνουμε γυμνόστηθες ηλιοθεραπεία, και πολύ περισσότερο οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία να μην εκτίθενται στον ήλιο. 
 • Επομένως, καλό είναι ως συμπέρασμα να διαφυλάξουμε στο μυαλό μας, πως ότι κάνουμε θα πρέπει να το κάνουμε με μέτρο και έχοντας επίγνωση της κατάστασης. Μπορεί ο ήλιος το καλοκαίρι να είναι φίλος μας, ωστόσο υπάρχει περίπτωση να αποβεί σε επικίνδυνο εχθρό αν δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μπορούμε άφοβα και χωρίς συνέπειες να χαρούμε τις διακοπές μας.
 • Ακόμα και σε περίπτωση πεζοπορίας ή σκι, πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.
 • Εάν κάποιος ακολουθεί δια βίου φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει πριν εκτεθεί στον ήλιο να συμβουλεύεται τον ιατρό του.
 • Επίσης ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνετε στα αντηλιακά, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση κάποιας αλλεργικής αντίδρασης.
 • Αποφυγή των solarium καθώς προκαλούν πρόωρη γήρανση.
 • Ιδιαίτερη προσοχή στα μικρά παιδιά που η επιδερμίδα τους είναι ιδιαίτερα τρυφερή και ευαίσθητη, είτε φορώντας τα κατάλληλα ρούχα, είτε χρησιμοποιώντας πάντα αντηλιακό.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα

Χειρουργός - Γυναικολόγος, Μαστολόγος - Ογκολόγος
ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.mastologos.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.