Web
Analytics
Ακμή και αντιμετώπιση με Φωτοδυναμική Θεραπεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ακμή και αντιμετώπιση με Φωτοδυναμική Θεραπεία

Γράφει: Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος

 

Η φυσική δερματολογική θεραπεία της Ακμής χωρίς φάρμακα

 

Η ακμή είναι η νόσος της εφηβικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη συχνότητα και στους ενήλικες.
Το εξάνθημα είναι πολύμορφο αποτελούμενο από φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια, κύστεις, ουλές και μπορεί να συνοδεύεται από σμηγματόρροια.
Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, και παρόλο που δεν σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές, μπορεί να έχει σημαντικές ψυχοκοινωνικές συνέπειες στους πάσχοντες.
Σε αντίθεση με ότι πιστεύαμε στο παρελθόν, η ακμή δεν προκαλείται από κακή διατροφή ή λιπαρές τροφές.

Η νόσος εντοπίζεται σε περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες και προσβάλλει κυρίως έφηβους ενώ υποχωρεί βαθμιαίως στην ενήλικη ζωή.
Η ακμή αναπτύσσεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα. Αυτό συνδυάζεται με την υπερπαραγωγή κερατινοκυττάρων στα τοιχώματα των αδένων που φράζουν τους πόρους τους προς την επιφάνεια του δέρματος.
Τα βακτηρίδια που βρίσκονται στο δέρμα αναπτύσσονται στους φραγμένους πόρους προκαλώντας την αντίδραση του δέρματος, που μεταφράζεται σε φλεγμονή, την οποία ονομάζουμε ακμή.

Η φυσική μέθοδος της Φωτοδυναμικής θεραπείας

Παραμένει πρόκληση για την δερματολογία η ανεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για την ακμή, καθώς αναπτύσσεται η αντίσταση στα φάρμακα ενώ παράλληλα είναι ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες τους.

Με τη φυσική μέθοδο της Φωτοδυναμικής θεραπείας, καθαρό φως που δεν περιέχει UVA & UVB ακτινοβολία, στοχεύει στο προπιονοβακτηρίδιο της ακμής και στην φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για τις βλάβες της ακμής.

Η τοπική αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της θερμικής ενέργειας του φωτός, προκαλεί καταστροφή των βακτηριδίων τα οποία περιέχουν ένα φυσικό συστατικό την κοπροπορφυρίνη ΙΙΙ, η οποία αντιδρά με το φως και παράγει ρίζες ελεύθερου οξυγόνου, με αποτέλεσμα να εξολοθρεύει τα βακτήρια του σμηγματογόνου αδένα.

Ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι η Φωτοδυναμική Θεραπεία, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της φλεγμονής κατά 73%.
Αποτελείται από δύο συνεδρίες την εβδομάδα, για 4 συνολικά εβδομάδες, δηλαδή 8 συνεδρίες συνολικά.

Βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου:

  • δεν παρεμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα.
  • δεν παρατηρείται πόνος.
  • η μείωση της φλεγμονής ολοκληρώνεται εως και 16 βδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας.
  • περισσότερο από το 70% των ασθενών ανταποκρίνονται στη θεραπεία.
  • μη επεμβατικό.

Αντενδεικνύεται μόσο σε ασθενείς με φωτοευαισθησία και νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος.

Στην περίπτωση της κυστικής ακμής, η φωτοδυναμική θεραπεία πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με έναν φωτοευαισθητοποιητή, ώστε να επαυξηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 

Χριστόφορος Τζερμιάς
Δερματολόγος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.