Web
Analytics
Η Δερματολογία στα στάδια της ζωής του ανθρώπου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Δερματολογία στα στάδια της ζωής του ανθρώπου

ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

 

Μήπως το δέρμα σας γερνάει γρηγορότερα από εσάς; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας... Χάρη στις νέες τεχνολογίες, στις νέες τεχνικές καις τις συνεχώς διευρυνόμενες δεξιότητες των δερματολόγων, δεν είναι πλέον απαραίτητο να ζείτε με τα ορατά σημάδια της ηλικίας και του ήλιου. Μάλιστα, οι πρόσφατες εξελίξεις δίνουν τη δυνατότητα στους δερματολόγους να αντιμετωπίσουν μια ποικιλία δερματικών παθήσεων παιδιών και ενηλίκων, που παλαιότερα δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ή απαιτούσαν ριζικές επεμβάσεις και μεγάλη περίοδο ανάρρωσης. Τώρα που οι δερματολόγοι μπορούν να προλαμβάνουν, να διατηρούν ακόμα και να επαναφέρουν μια νεανική εμφάνιση σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το υγιές δέρμα και οι σωστές συνθήκες περιποίησής τους έχουν αφετηρία την παιδική ηλικία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της θετικής εικόνας του εαυτού μας.

Στη συνέχεια, μπορείτε να μας ακολουθήσετε, καθώς ανασκοπούμε στα στάδια της ζωής, τα συνηθέστερα δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με κάθε στάδιο και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα στην αντιμετώπισή τους και στη μείωση των εμφανών σημαδιών της γήρανσης.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Προβλήματα κατά τη γέννηση

Δερματικά προβλήματα εμφανίζονται συχνά κατά τη γέννηση. Συγγενείς δερματικές βλάβες, αιμαγγειώματα και σπίλοι μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους στα νεογνά. «Ιδιαίτερα οι συγγενείς δερματικές βλάβες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ανησυχία στην οικογένεια που περιμένει ένα τέλειο μωρό», σημειώνει ο δερματολόγος L.F. Eichenfield, MD, Διευθυντής στο τμήμα παιδικής και εφηβικής δερματολογίας του παιδιατρικού νοσοκομείου του Σαν Ντιέγκο και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο. «Αν και ορισμένα αιμαγγειώματα είναι μικρής σημασίας και στερούνται ιατρικών επιπλοκών, άλλα είναι περισσότερο σοβαρά και μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και λειτουργικές μειονεξίες».

Ευτυχώς στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές, οφειλόμενες κατά ένα μέρος στην επιστημονική πρόοδο ως προς την κατανόηση της βιολογίας των βλαβών, αλλά και στην εξέλιξη των τεχνικών laser.

Ο Δρ. Eichenfield συμπληρώνει πως «η συνετή εφαρμογή φαρμακευτικής και θεραπευτικής αγωγής μπορεί να έχει θεαματικά και θετικά αποτελέσματα στα βρέφη και στα παιδιά αποτρέποντας μια ζωή με δυσμορφία και ψυχολογικά προβλήματα». Επίσης, σημειώνει πως η πρόσφατη πρόοδος στις αναισθητικές κρέμες, κάνει τις δερματικές θεραπείες σημαντικά λιγότερο επώδυνες απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Μεγαλώνοντας

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι δερματικές βλάβες, τα αιμαγγειώματα, ακόμα και η πρόωρη εμφάνιση της ακμής απειλούν το «μαλακό» παιδικό «δερματάκι».

Είναι παρήγορο για τα παιδιά και τους γονείς τους να γνωρίζουν πως οι καταστάσεις αυτές αντιμετωπίζονται με άριστα αποτελέσματα. Οι γονείς επίσης θα πρέπει να μεριμνούν, ώστε τα παιδιά τους να μην εκτίθενται στον ήλιο για πολλή ώρα, χωρίς επαρκή αντηλιακή προστασία, καθώς φαίνεται πως η τάση για ανάπτυξη δερματικού καρκίνου σε μεγαλύτερες ηλικίες πηγάζει από την παιδική ηλικία.

Τραύματα και ουλές

Καθώς η παιδική ηλικία συνοδεύεται από έντονη δραστηριότητα, είναι φυσικό τα παιδιά να έχουν την εμπειρία τυχαίων τραυματισμών.

Η σωστή περιποίηση της πληγής ευνοεί την επούλωση χωρίς να αφήνει ουλή, αναπόφευκτα όμως κάποιοι σοβαρότεροι τραυματισμοί αφήνουν το σημάδι τους στο σώμα. Ευτυχώς, οι νέες τεχνικές laser και τοπικές φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να περιορίσουν σημαντικά αυτές τις ατέλειες.

Πρόληψη ρυτίδων

Η εμφάνιση λεπτών γραμμώσεων και ελαφρά θαμπάδα στο δέρμα δεν είναι ασυνήθη ακόμη και σ' αυτό το νεανικό στάδιο. Σύμφωνα με το δερματοχειρουργό του Σαν Φρανσίσκο Richard Glogau, η ρυτίδα είναι η κοσμητική εμφάνιση μια πτυχής ή γράμμωσης στο δέρμα που οφείλεται στο συνδυασμό της επερχόμενης γήρανσης και των βλαβών από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. «Ουσιαστικά, μια ρυτίδα είναι το τελικό αποτέλεσμα των μοριακών αλλαγών που εμφανίζονται στην ελαστικότητα του δέρματός μας και οι οποίες οφείλονται στην καταστροφή των κολλαγόνων και ελαστικών ινών», εξηγεί ο Dr. Glogau.

Αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη τους, είναι δυνατόν να συσσωρευτούν αργότερα, γι' αυτό καλό είναι να πάρεις τώρα μερικά μέτρα αν θέλεις να διατηρήσεις το πρόσωπό σου φρέσκο και σφριγηλό για πολλά χρόνια.

Κλινικά ελεγμένες και εγκεκριμένες κρέμες και λοσιόν μπορεί να προσφέρουν σημαντική βοήθεια. Οι καλύτερες έχουν προληπτική και θεραπευτική αξία και μπορεί να χρησιμοποιηθούν εφ' όρου ζωής. Ακόμη και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις ρυτίδων και άλλων ατελειών του προσώπου, αυτές οι κρέμες συχνά συνδυάζονται με άλλες θεραπείες για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Έχει αποδειχθεί ότι με τη χρήση ρετινοϊδών και αλφαυδροξυοξέων είναι δυνατόν να καθυστερήσουμε σε ένα βαθμό την αρχόμενη διαδικασία της γήρανσης, διεγείροντας την εναπόθεση νέου κολλαγόνου, λέει ο Dr. Glogau. «Τα τοπικά φάρμακα και οι μέθοδοι ανάπλασης βελτιώνουν την εμφάνιση μιας υπάρχουσας ρυτίδας, ενώ τα αντηλιακά και η σωστή προστασία από τον ήλιο προλαμβάνουν τη ζημιά που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες».

Μια άλλη στρατηγική, που χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση των γραμμώσεων και των ρυτίδων, είναι η εφαρμογή των εμφυτευμάτων. Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται γενικά για να γεμίσουν ρυτίδες, πτυχές και βαθουλώματα του προσώπου, έτσι ώστε να το κάνουν λείο και σφριγηλό.

Μια πολύ δημοφιλής ουσία κατά των ρυτίδων είναι η Botulinum Toxin Τύπου Α (Botox, Dysport). Αυτή η ουσία χορηγείται σε πολύ μικρές ποσότητες με ενέσιμο τρόπο, σε καθορισμένους μυς του προσώπου και τους μπλοκάρει με αποτέλεσμα να σταματήσει τις συσπάσεις τους. Έτσι, σταματάει και το δέρμα να ρυτιδώνεται. Έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολύ ασφαλής και πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τις λεπτές ρυτίδες του μετώπου, των φρυδιών, των ματιών και της μύτης, χωρίς να απαιτείται χρόνος ανάρρωσης.

Μια άλλη πολύ αποτελεσματική θεραπεία ανανέωσης του προσώπου είναι ένα επιφανειακό ή ήπιο χημικό πήλινγκ, το οποίο προσφέρει γενικά ανάπλαση και φρεσκάρισμα στο δέρμα. Σ' αυτή τη θεραπεία εφαρμόζεται ένα χημικό διάλυμα, το οποίο απομακρύνει τις εξωτερικές στοιβάδες του γηρασμένου, με λεκέδες, θαμπού ή με διάφορες ατέλειες δέρματος. Φρέσκο, νεοσχηματισμένο δέρμα, το οποίο είναι πιο λείο και ομοιόμορφο στο χρώμα, δημιουργεί μια πιο νεανική και δροσερή εμφάνιση.

Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας υποδείξει πιο ειδικά ποια απ' αυτές τις μεθόδους ή ποια σειρά μεθόδων θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για σας.

Απ' όλα τα θαύματα της ζωής, το πιο αξιοθαύμαστο είναι η δημιουργία μιας ζωής. Συγχρόνως όμως η εγκυμοσύνη είναι μια επιβάρυνση για όλο το σώμα και «πολλές επιδράσεις δείχνουν στο δέρμα.

Πολλές από τις ραβδώσεις (ραγάδες) που εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη κάποια στιγμή εξαφανίζονται, ενώ άλλες δε φεύγουν ποτέ. Οι θεραπείες με Laser προσφέρουν έναν απλό τρόπο ελάττωσης αυτών των δυσάρεστων σημαδιών. Επίσης, κιρσοί και ευρυαγγείες συχνά είναι συνυφασμένες με την εγκυμοσύνη κι ευτυχώς υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που εξαλείφουν αυτά τα προβλήματα. Στο επόμενο κεφάλαιο (ηλικίες 30-40) θα βρείτε λεπτομερή πληροφόρηση για τη θεραπεία των φλεβών. Ομοίως, ενώ οι πιο πολλές γυναίκες χάνουν το βάρος που πήραν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά από έξι με 12 μήνες, μερικές φορές το πάχος ανθίσταται σ' όλες τις δίαιτες κι ασκήσεις γυμναστικής. H λιποαναρρόφηση, μια πολύ ασφαλής μέθοδος, όταν ασκείται από ένα ειδικά εκπαιδευμένο δερματολόγο, μπορεί να αφαιρέσει το τελευταίο εναπομείναν πάχος μετά την εγκυμοσύνη. Αυτή η μέθοδος καλύπτεται με περισσότερες λεπτομέρειες στο κεφαλαίο για τις ηλικίες 40-55.

Η εγκυμοσύνη επίσης προκαλεί έναν αριθμό ορμονικών αλλαγών στο γυναίκειο σώμα, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα ανεπιθύμητες επιδράσεις. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από υπερβολική ανάπτυξη τριχοφυΐας μέχρι δυσχρωμίες η υπέρχρωση του δέρματος, από όψιμη έξαρση ακμής μέχρι απώλεια μαλλιών και μερικές άλλες πιθανόν σοβαρές διαταραχές της υγείας. H συμβουλή του γυναικολόγου σας καθώς και του δερματολόγου σας μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα συμπτώματα και τις αιτίες τους και να καθορίσετε τις καλύτερες μεθόδους για να τις θεραπεύσετε.

Τα αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Μερικές από τις πιο κοινές ανεπιθύμητες επιδράσεις που σχετίζονται με το δέρμα είναι διαταραχές στο χρώμα του δέρματος.

Χημικό πίλινγκ, και laser θεραπείες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση αυτών των καταστάσεων.

Ηλικίες 30-40

Αν και σε μικρό βαθμό, το πέρασμα του χρόνου αρχίζει να γίνεται εμφανές σε αυτή τη δεκαετία. Κάποιες βλάβες από την έκθεση στον ήλιο, κάποιες προεξοχές στην κοιλιά και τους μηρούς, κάποιες ρυτίδες στο μέτωπο ή γύρω από τα μάτια και το στόμα, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός φλεβών στο πρόσωπο κιρσών και ευρυαγγειών στα πόδια είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους. Σε αυτό το στάδιο όμως, μια έγκαιρη αντιμετώπιση οποιασδήποτε αλλαγής στο δέρμα οδηγεί σχεδόν πάντα σε επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα, οι επιλογές στον τρόπο ζωής αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν την περίοδο. Ιδανικά, η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται μεταξύ της 10ης πμ και της 4ης μ.μ., οπότε και οι ακτίνες του ήλιου είναι εντονότερες και θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντηλιακό πριν την έκθεση στον ήλιο. Σ' αυτή την ηλικία είναι καλό να αρχίσει κάποιος να αυτοεξετάζεται μηνιαίως για να ελέγχει για δερματικό καρκίνο. Αν κάποιος διαπιστώσει ύποπτους σπίλους, σκούρα σημάδια ή ασυνήθεις αλλαγές στο δέρμα, θα πρέπει το συντομότερο να επισκεφθεί το δερματολόγο του για να τα εξετάσει, γιατί είναι πιθανό να πρόκειται για πρώιμα σημάδια δερματικού καρκίνου.

Κιρσοί και Ευρυαγγείες

Αν και πρωταρχικά αντιμετωπίζονται ως αισθητικό πρόβλημα, οι αγγειακές διαταραχές, όπως οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα. Μπορούν να προκαλέσουν άλγος και κόπωση στα πόδια, και σε μερικές περιπτώσεις προκαλούν κυκλοφορικές διαταραχές με ενδεχόμενες σοβαρές επιπλοκές. Το να αντιμετωπίσει κάποιος από νωρίς αυτές τις καταστάσεις αποτελεί έξυπνη κίνηση και από ιατρικής πλευράς, αλλά και από πλευράς απλούστευσης της θεραπευτικής διαδικασίας.

Αν και ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής αιτία αυτών των καταστάσεων, υπάρχουν ευχάριστα νέα ως προς την πρόοδο της θεραπευτικής αντιμετώπισής τους. Ο χρυσός κανόνας της θεραπείας παραμένει η σκληροθεραπεία, όπου ενίεται ένα διάλυμα απ' ευθείας μέσα στη φλέβα, το οποίο προκαλεί τη διάλυσή της και την επαναρρόφησή της από τον οργανισμό.

Επιπρόσθετα, όλο και περισσότεροι δερματολόγοι στρέφονται προς νεότερες τεχνολογίες, όπως τα laser και τις πηγές παλμικού φωτός. Σε ορισμένους τύπους φλεβικών προβλημάτων, μπορούν να εφαρμοστούν εναλλακτικά της παραδοσιακής φλεβοχειρουργικής στο νοσοκομείο δυο πρόσφατες και σε ελάχιστο βαθμό επεμβατικές μέθοδοι, η περιπατική φλεβεκτομή ή η VENUS closure. Με αυτές τις νέες τεχνικές αφαιρείται ή καταστρέφεται η ελαττωματική φλέβα στο χώρο του ιατρείου.

Ηλικίες 40-55

Λένε πως η ζωή αρχίζει στα 40. Θα έπρεπε να προσθέσουν πως και τα σημάδια του χρόνου αρχίζουν στα 40!

Παρόλα αυτά δεν υπάρχει λόγος για απογοήτευση. Οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών είναι πιο υγιείς και πιο δραστήριοι από ποτέ. Η επιθετική αντιμετώπιση του επηρεασμένου από τον ήλιο δέρματος και των αισθητικών ψεγαδιών μπορεί να διατηρήσει τη νεανική εμφάνιση του δέρματος και του σώματος, ώστε να ταιριάζει με τη νεανική ψυχική διάθεση. Η συνέχιση της άσκησης και της σωστής διατροφής είναι σημαντική για την καρδιά, τα οστά, τη δύναμη και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού, αλλά και του δέρματος και της γενικότερης εμφάνισης.

Ρυτίδες και Σακούλες

Καθώς αθροίζονται τα σχετικώς μικρά ψεγάδια στο πρόσωπο, το αποτέλεσμα είναι μια ζωντανή προσωπικότητα πίσω από ένα κουρασμένο πρόσωπο. Οι αλλαγές που άρχισαν στα 30 γίνονται εντονότερες, με τις γραμμώσεις από τη σύσπαση των μυών να παραμένουν και μετά τη χαλάρωσή τους, το «κρέμασμα» από την επίδραση της βαρύτητας και την αυξημένη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, τις σκούρες κηλίδες της ηλικίας που γίνονται εμφανέστερες και γενικότερα τη μειωμένη ανάρρωση του δέρματος από την κακοποίηση του άγχους και της κούρασης. Ανάμεσα στις προσεγγίσεις, που υιοθετούν οι δερματολόγοι για να αναχαιτίσουν τα σημάδια ενός προσώπου που μεγαλώνει σε αυτή την ηλικία, είναι:

Το γέμισμα των ρυτίδων και η μεταφορά λίπους για το γέμισμα και την υπογράμμιση των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Οι ενέσεις τοξίνης botulinum για τη βελτίωση των γραμμώσεων και των ρυτίδων, που σχετίζονται με την έκφραση.

Η βλεφαροπλαστική για την αφαίρεση του δέρματος και του λίπους, που περισσεύει από τα βλέφαρα.

Η ανόρθωση φρυδιών, ώστε να μην κρεμάνε πάνω από τα μάτια και να μειώνονται επίσης οι ρυτίδες του μετώπου.

Το χημικό πήλιγκ για την αναγέννηση του δέρματος με σημαντικές ρυτίδες, βλάβες από τον ήλιο και αποχρωματισμούς.

Η αναγέννηση επιφάνειας με laser, ώστε να εξουδετερώνονται οι ρυτίδες και να αντιμετωπίζονται άλλα ψεγάδια του προσώπου, όπως σημάδια από τη γέννηση και έγχρωμες αλλοιώσεις, σπασμένα τριχοειδή και ακανόνιστος χρωματισμός του δέρματος.

Η μικροδερμοαπόξεση για την αφαίρεση της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος και την εξομάλυνση του δέρματος γενικότερα.

Θεραπείες για το Λαιμό και τις Παρειές

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός τεχνικών αναγέννησης προσώπου που χρησιμοποιούνται είτε μόνες είτε σε συνδυασμό για την επιτυχή αντιμετώπιση των αισθητικών προβλημάτων του λαιμού και των παρειών. Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν χημικά peeling, αναγέννηση επιφάνειας δέρματος με laser, θεραπεία με τοξίνη botulinum, λιποαναρρόφηση και λίφτιγκ λαιμού.

Λιποαναρρόφηση

Η συμπαγής συσσώρευση λίπους είναι αναπόφευκτη, καθώς οι άνδρες και οι γυναίκες περνάνε την ηλικία των 40. Η δυνατότητα της ασφαλούς και αποτελεσματικής λιποαναρρόφησης οφείλεται κυρίως στο δερματολόγο, που εφηύρε τη διογκωτική τεχνική της τοπικής αναισθησίας. Αυτή η σημαντική εξέλιξη, συμπληρωμένη από νέα εργαλεία, επιτρέπει τη λιποαναρρόφηση να γίνεται στο ιατρείο με μεγάλη ασφάλεια και σπουδαία αποτελέσματα για τον ασθενή.

Με τη διογκωτική λιποαναρρόφηση, αφαιρούνται αποθέματα λίπους που είναι ανθεκτικά στη δίαιτα και τη γυμναστική, όπου και αν βρίσκονται στο σώμα: γοφοί, μηροί, κοιλιά, χέρια, πόδια και πλάτη. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στους δερματολόγους να διαμορφώνουν με ακρίβεια το σχήμα του σώματος με λίγες παρενέργειες και ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης.

Όταν πραγματοποιείται από δερματολόγο σε εξωνοσοκομειακό ιατρείο με τοπική αναισθησία, η διογκωτική λιποαναρρόφηση είναι από τις ασφαλέστερες τεχνικές που χρησιμοποιείται σήμερα στις ΗΠΑ, αλλά και η πιο εκλεπτυσμένη και αισθητικά ικανοποιητική.

Σπίλοι, ακροχορδές και ογκίδια δέρματος

Το πέρασμα του χρόνου κάνει το σώμα πιο επιρρεπές σε μικρά εξογκώματα, όπως οι σπίλοι και οι ακροχορδόνες, δηλαδή μικρά κομμάτια δέρματος που περισσεύουν και εμφανίζονται οπουδήποτε χωρίς εμφανές λόγο. Ευτυχώς, αρκετές απλές και αποτελεσματικές τεχνικές μπορούν να αφαιρέσουν αυτά τα εξογκώματα γρήγορα, με ασφάλεια και χωρίς διακοπή των δραστηριοτήτων του ατόμου.  

Ηλικίες 55 και άνω

Σήμερα στην εποχή του 21ου αιώνα, όταν κάποιος φτάνει την ηλικία των 55, συνήθως σημαίνει ότι έχει μπροστά του δεκαετίες καλής και υγιούς ζωής. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και τα ετήσια check-ups φροντίζουν τη συντήρηση του οργανισμού συνολικά, ενώ ο δερματολόγος φροντίζει το δέρμα και τα εξαρτήματά του (τρίχες, νύχια). Μάλιστα, οι δερματολόγοι έχουν όλο και περισσότερους δυναμικούς και δραστήριους ασθενείς των 70 και 80 χρόνων που επιθυμούν να διατηρήσουν μια υγιή και ωραία εμφάνιση.

Συνδυαστικές θεραπείες

Η περίοδος αυτή αναφέρεται συχνά ως «η ηλικία των συνδυαστικών θεραπειών» γιατί όλα τα εργαλεία και οι τεχνικές του δερματολόγου είναι πλέον διαθέσιμες. Η θεραπεία με laser, η λιποαναρρόφηση, το χημικό peeling, το γέμισμα των ρυτίδων, η βλεφαροπλαστική, η αποκατάσταση μαλλιών και άλλες τεχνικές βοηθούν στο να φαίνεται κάποιος αυτής της ηλικίας όσο νέος αισθάνεται.

Καρκίνος Δέρματος

«Αν και ο δερματικός καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, η επίπτωσή του είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 50 και μετά», προειδοποιεί η Mary Maloney, MD, καθηγήτρια του Τμήματος Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Ουόρτσεστερ. Η Δρ. Maloney εκτιμά, ότι ένας στους εφτά ανθρώπους στις ΗΠΑ θα αναπτύξει κάποια μορφή δερματικού καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ακόμα και ένα σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ακόμα και έως 50%.

«Γι' αυτό, η αντηλιακή προστασία είναι τόσο σημαντική – όχι μόνο για να προλαμβάνονται οι ρυτίδες και τα άλλα σημάδια του γήρατος, αλλά κυρίως για να προλαμβάνεται ο δερματικός καρκίνος», προσθέτει. «Ευτυχώς οι περισσότεροι καρκίνοι δέρματος θεραπεύονται, ιδιαίτερα αν διαγνωσθούν και αντιμετωπισθούν εγκαίρως».

Υπάρχουν τρεις τύποι δερματικού καρκίνου, για τους οποίους θα έπρεπε να προσέχει κανείς – το βασικοκυτταρικό, τον ακανθοκυτταρικό και το πιο επικίνδυνο κακοήθες μελάνωμα. Οι κυριότερες θεραπείες δερματικού καρκίνου περιλαμβάνουν:

Cutterage: ένα αιχμηρό εργαλείο χρησιμοποιείται για να αποξεσθεί ο κακοήθης ιστός και στη συνέχεια μια ηλεκτρική βελόνα καταστρέφει τον καρκινικό ιστό που έμεινε.

Χειρουργική εξαίρεση: αφαιρείται το δέρμα με την εξεργασία και στη συνέχεια η πληγή κλείνει με ράμματα.

Κρυοχειρουργική: τοποθετείται υγρό άζωτο απ' ευθείας στο δέρμα, το παγώνει και καταστρέφεται ο καρκινικός ιστός.

Τοπική χημειοθεραπεία: τοποθετούνται πάνω στο δέρμα χημικά που καταστρέφουν τις προκαρκινικές βλάβες.

Χειρουργική laser: η ενέργεια του φωτός laser μπορεί να κόψει ή να εξατμίσει τον καρκινικό ιστό.

Mohs μικροχειρουργική τεχνική: η τεχνική αυτή έχει αναπτυχθεί από δερματολόγους και χρησιμοποιείται συνήθως για την αφαίρεση πιο σύνθετων δερματικών καρκίνων (πχ στο βλέφαρο ή στο πλάι της μύτης) ή μεγάλως επεκτατικών επαναλαμβανόμενων όγκων. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στον Mohs χειρουργό να αφαιρεί με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα σε στρώσεις, με τη βοήθεια μικροσκοπίου επιτυγχάνοντας μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νικόλαος Γ. Καλογερόπουλος MD

Ειδικός Δερματολόγος - Αφροσιολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.drkalogeropoulos.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.