Web
Analytics
Σαρκοείδωση: Αίτια και Θεραπεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σαρκοείδωση: Αίτια και Θεραπεία

Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο η οποία χαρακτηρίζεται απο την δημιουργία κοκκιωμάτων που μπορεί να προσβάλουν οποιοδήποτε όργανο. Η συχνότητα της νόσου έχει υπολογιστεί να κυμαίνεται απο 1 εως 64 περιπτώσεις σε 100.000 πληθυσμό. Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 40 ετών.

ΑΙΤΙΑ-ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΝΟΣΟΥ

Η αιτία παραμένει άγνωστη παρότι έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για την παθογένεια της νόσου. Φαίνεται οτι διάφοροι ιοί, μυκοβακτηρίδια αλλά και περιβαντολογικοί παράγοντες, δρουν σαν αντιγόνα και προκαλούν μια παθολογική απάντηση απο το ανοσοποιητικό σύστημα που αποτελεί την άμυνα του οργανισμού μας. Φυσιολογικά,όταν ο οργανισμός μας απειλείται απο διάφορα αντιγόνα ενεργοποιείται ένας μηχανισμός εξόντωσης των "εισβολέων" απο διάφορα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα κύτταρα απελευθερώνουν διάφορες ουσίες που καταστρέφουν τα αντιγόνα αλλά και προσελκύουν και άλλα κύτταρα που συμμετέχουν στην φλεγμονώδη αντίδραση. Όταν αντιμετωπιστεί ο εξωγενής παράγοντας η φλεγμονώδης αντίδραση υποχωρεί. Στη σαρκοείδωση η ανοσολογική αντίδραση συντηρείται με αποτέλεσμα τα κύτταρα να προσκολλώνται μετεξύ τους δημιουργώντας κοκκιώματα σε διάφορα όργανα. Έχουν επίσης ενοχοποιηθεί γενετικοί παράγοντες στην παθογένεια της σαρκοείδωσης.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πολλές φορές η νόσος είναι ασυμπτωματική και η διάγνωση γίνεται μετά απο τυχαίο ακτινολογικό έλεγχο θώρακος μια και η πιο συχνή εντόπιση της νόσου είναι οι πνεύμονες. Ακολουθούν οι λεμφαδένες, το δέρμα, οι οφθαλμοί, το νευρικό σύστημα, η καρδιά, αλλά και άλλα όργανα. Ανάλογα με τα συστήματα που προσβάλλονται έχουμε και την ανάλογη συμπτωματολογία. Στο ένα τρίτο των ασθενών συνυπάρχουν γενικά συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση, απώλεια βάρους, αρθρίτιδα.

Αναλυτικά:

  • ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ:  Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών υπάρχει πυλαία λεμφαδενοπάθεια με ή χωρίς πνευμονική διήθηση. Άν υπάρχουν συμπτώματα αυτά είναι δύσπνοια, ξηρός βήχας, θωρακικό άλγος, συριγμός.
  • ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ :  Διογκωμένοι επώδυνοι λεμφαδένες -τυπικότερα οι τραχηλικοί και οι λεμαδένες του μεσοθωρακίου.
  • ΔΕΡΜΑ :  Δερματικές βλάβες υπάρχουν στο 25% των ασθενών. Μπορεί να εμφανιστούν καφέ-ιώδεις διηθημένες πλάκες πολυκυκλικές, στα άκρα, τους γλουτούς και τον κορμό με ατροφία στο κέντρο. Μπορεί να υπάρχει κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, οζίδια στο πρόσωπο και τον κορμό. Η πιο συχνή εκδήλωση στο δέρμα είναι το οζώδες ερύθημα-επώδυνα ερυθροιώδη οζίδια κυρίως στις κνήμες ..Χαρακτηριστικό επίσης της νόσου είναι και η εμφάνιση ερυθροιώδους πλάκας στη μύτη, αυτιά, μάγουλα και χείλη (lupus pernio).
  • ΟΦΘΑΛΜΟΙ   :  Διόγκωση δακρυϊκού αδένα, ραγοειδίτιδα, επιπεφυκίτιδα.
  • ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ :  ίλιγγος, εγκεφαλοπάθεια, πάρεση προσωπικού νεύρου.

Γενικά μπορεί να προσβληθεί οποιοδήποτε όργανο η σύστημα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται:

  1. με την κλινική εξέταση όπου διαπιστώνεται η παρουσία λεμφαδένων, σπληνομεγαλίας, δερματικού εξανθήματος κ.λ.π,
  2. με ακτινολογικό έλεγχο, αναπνευστικές δοκιμασίες, εξετάσεις νεφρικής λειτουργίας κ.λ.π,
  3. με εξετάσεις αίματος: ACE (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης), αυξημένες γ-σφαιρίνες, ασβέστιο ορού και ούρων, ΤΚΕ (ταχύτητα καθίζησης ερυθρών), ενζύμων ήπατος.
  4. λήψη βιοψίας απο τις βλάβες: ανεύρεση κοκκιωμάτων.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Στο 50% των περιπτώσεων η νόσος υποχωρεί αυτόματα εντός 3 ετών. Μπορεί όμως να υπάρξει εκ νέου ενεργοποίηση στο μέλλον. Αν η νόσος εξελιχθεί καταλήγει, σε βλάβη οργάνων και επιπλοκές οι οποίες μπορεί να είναι θανατηφόρες όταν προσβληθούν όργανα όπως ο εγκέφαλος ή η καρδιά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα Κορτικοστεροειδή είναι η αρχική θεραπεία. Όταν αυτή αποτύχει ή για να περιορίσουμε τη χορήγηση κορτικοστεροειδών, χρησιμοποιούμε κυτταροστατικά όπως μεθοτρεξάτη, αζαθειοπρίνη. Η θαλιδομίδη είναι μια άλλη εναλλακτική θεραπεία, όπως πρόσφατα έχει χρησιμοποιηθεί ο βιολογικός παράγοντας infliximab. Για θεραπεία δερματικών βλαβών η υδρόξυ χλωροκίνη έχει αποδειχθεί χρήσιμη.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χριστιάνα Ιωσηφίδη

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Βιογραφικό

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.