Web
Analytics
Αιμαγγειώματα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα διάφορα ερυθρωπά στίγματα ή αλλιώς αιμαγγειώματα ποια μπορεί να είναι η αιτιολογία τους;

Όλες αυτές οι βλάβες ερυθρωπού χρώματος αφορούν στο μικροαγγειακό δίκτυο ή και μεγαλύτερα αγγεία, τα οποία κύρια εντοπίζονται στο δέρμα, αλλά και σε βαθύτερα στρώματα. Φυσικά, όλες αυτές οι βλάβες δεν αποτελούν αιμαγγειώματα, αλλά μέρος αυτών, ενώ τα υπόλοιπα είναι αγγειακές δυσπλασίες και αγγειακές βλάβες στα πλαίσια διαφόρων συνδρόμων ( Klippel, Trenowney, P arkes Weber κ.λ.π.).

Τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται άμεσα μετά τη γέννηση;

Τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται μετά τη γέννηση και δεν τα φέρει το παιδί εξαρχής. Συνήθως αναπτύσσονται σε ποικίλο χρόνο μετά τη γέννηση, που μπορεί να είναι σε ηλικία δύο εβδομάδων μέχρι 1-2 χρονών.

Σε περίπτωση που ένα παιδί γεννιέται με μια αγγειακή βλάβη είναι αιμαγγείωμα ή άλλη βλάβη;

Κατά κανόνα πρόκειται για αγγειακή δυσπλασία και όχι αιμαγγείωμα. Διότι τα αιμαγγειώματα δεν είναι παρόντα κατά τη γέννηση σε μεγάλη και πλήρη ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, υπάρχει η πιθανότητα των συγγενών μεγάλων αιμαγγειωμάτων. Φυσικά, η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση από Πλαστικό Χειρουργό, την υπερηχογραφία και πιθανότατα μια μαγνητική τομογραφία.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ότι και πολλές άλλες μορφές νεοπλασιών μπορεί να έχουν την απατηλή εικόνα αιμαγγειώματος (όπως εμβρυικό ινονάρκωμα,ραβδωειδές σάρκωμα κ.λ.π.).

Μπορεί οι αγγειακές αυτές βλάβες να συνοδεύουν διάφορα σύνδρομα;

Όπως προανέφερα, οι διάφορες αγγειακές βλάβες δε συνοδεύονται απλά, αλλά αποτελούν κλινική εικόνα ξεχωριστής οντότητας αγγειακών βλαβών, που είναι τα διάφορα σύνδρομα π.χ. Kassabach Meritt (με σύνοδο θρομβοκυτοπενίας και μικροαιμορραγίας ) Κlippel – Trenaunay syndrome, Parkes Weber syndrome (που συνήθως καταλαμβάνει ένα άκρο), Mufucc syndrome (τυπικά αναπτύσσεται στα άκρα και έχει σχέση με ανάπτυξη ενχονδρωματικών και άλλων κακοηθειών).

Είναι η ανάπτυξη των συνδρόμων αυτών συχνή;

Ευτυχώς η ανάπτυξη τέτοιων συνδρόμων δεν είναι συχνή. Το πιο συχνά αντιμετωπιζόμενο σύνδρομο είναι το Sturge Weber Syndrome. Κατά το σύνδρομο αυτό αναπτύσσονται τριχοειδικές αγγειακές ανωμαλίες σε όλη την περιοχή κατανομής του τρίδυμου νεύρου, όπως επίσης αναπτύσσονται και φλεβικές βλάβες στις μήνιγγες, σκελετικές και αγγειακές υπερτροφίες στην περιοχή κατανομής του συνδρόμου.

Κλινικά η εικόνα μπορεί να χαρακτηρισθεί με ανάπτυξη ενός αιμαγγειώματος που καταλαμβάνει τα βλέφαρα, την παρειά, τα χείλη και παρουσιάζει κατά τόπους διόγκωση και υπέργερση μαζί με υπερτροφία σκελετικών και μαλακών μορίων.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς, όταν βλέπουν τέτοια σημάδια στο παιδί τους;

Καταρχήν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των βλαβών αυτών μπορεί να υποχωρήσουν απο μόνες τους μέχρι την ηλικία των 10–12 ετών. Φυσικά, το πρώτο πράγμα του θα πρέπει να πράξουν είναι να ζητήσουν τη γνώμη του Παιδιάτρου τους και ενός Πλαστικού Χειρουργού για να μπορέσει να διευκρινησθεί και να τροποποιηθεί η μορφή της αγγειακής βλάβης, η έκταση της και οι τρόποι αντιμετώπισης. Στη διαφορική διάγνωση μπορεί να συμβάλλει ο υπέρηχος, μαγνητική τομογραφία και σπανίως μπορεί να χρειασθεί και ιστική βιοψία.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης τοπικής αγγειακής βλάβης;

Πολλοί είναι οι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της αγγειακής αυτής ανωμαλίας. Για παράδειγμα η χρήση Dye –Laser ή χρήση σκληρυντικών ουσιών, η χειρουργική εξαίρεση, η χορήγηση κορτικοστεροειδών απο το στόμα και επιλεκτικά σε κάποιες περιπτώσεις ενδοφλεβίως.

Πότε νομίζετε ότι θα ήταν η κατάλληλη στιγμή θεραπείας;

Επειδή αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με γενικότητες θα το προσδιορίσουμε διαφορετικά.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιμαγγειωμάτων είναι σε τριχοειδικό επίπεδο, αλλά μπορεί να καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση. Αποτελεί ένα στίγμα για το παιδί και τους γονείς. Παρά το γεγονός ότι αυτά υποχωρούν σε κάποιο βαθμό με την ηλικία, μπορεί να αποτελούν σημείο δημιουργίας ψυχολογικών προβλημάτων για το παιδί απο την ηλικία των τεσσάρων χρόνων και έπειτα όπου και αναπτύσσεται η ικανότητα μνήμης, όσο και για τους γονείς.

Γι' αυτό στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται τέτοια ειδικά προβλήματα, γίνεται η εφαρμογή θεραπείας με Dye – Laser (V-Beam Laser) για θεραπεία του προβλήματος νωρίτερα.

Αυτό ισχύει και σε μεγαλύτερες ηλικίες;

Εφόσον ένα αιμαγγείωμα δεν έχει υποχωρήσει μέχρι την ηλικία των 10–12 χρόνων, είναι απίθανο να υποχωρήσει μετά οπότε και η αντιμετώπισή του είτε με Laser είτε με άλλους τρόπους επιβάλλεται.

Κλείνοντας τη συζήτησή μας γιατρέ τι θα θέλατε να συμβουλεύσετε τους γονείς;

Καλό θα είναι οι γονείς όταν διαπιστώσουν τέτοιες βλάβες στο παιδί τους να μην πανικοβληθούν αλλά να μην το αγνοήσουν. Η σωστή ενημέρωση απο τον παιδίατρό τους, αλλά και απο Πλαστικό Χειρουργό με εξειδίκευση στα Laser επιβάλλεται, για να μπορεί να γνωρίζουν και να προστατέψουν τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία του παιδιού τους.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανδρέας Ιωαννίδης

Πλαστικός - Επανορθωτικός Χειρουργός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.andreasioannides.com/el/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.