Web
Analytics
Ηλεκτροβελονισμός - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Λίγα λόγια για την ιστορία

Από ευρήματα διαπιστώνεται πως οι Κινέζοι πρώτοι, πριν από χιλιετηρίδες χρησιμοποίησαν εμπειρικά τον βελονισμό με ικανοποιητικά, για τις τότε εποχές αποτελέσματα. Ο Huang Ti, βασιλιάς της Κίνας προ πέντε χιλιάδων χρόνων, ανακάλυψε τον βελονισμό και έγραψε πολλά συγγράμματα σχετικά με την εφαρμογή και την δράση του. Εκτός από την Κίνα αναπτύχθηκε και σε άλλες χώρες, όπως η Ανατολική Ασία, Κορέα, Ιαπωνία, Ελλάδα, Αφρική, Ν. Αμερική ακόμα και οι Εσκιμώοι από έρευνες φαίνεται ότι γνώριζαν την βελονοθεραπεία με διάφορες παραλλαγές και τεχνικές.

Κατά την διάρκεια της δυναστείας των Ching το 1644 έως το 1911 ο βελονισμός απαγορεύτηκε με αυστηρές ποινές. Το 1949 ερχόμενος στην κυβέρνηση ο Μαο Τσε Τουνκ, υποστηρίζει τον βελονισμό και τον επαναφέρει εισάγοντάς τον ακόμα και στα πανεπιστήμια.

Εμπνευστές της λέξης Acupuncture, που σημαίνει βελονισμός (προέρχεται απ' τις λατινικές λέξεις Acus δηλαδή βελόνα - απ' το ελληνικό ακίς - και Pungere που σημαίνει διατρυπώ), ήταν στην Ευρώπη οι Ιησουΐτες οι πρώτοι Ιεραπόστολοι που πήγαν στην Άπω Ανατολή, φέρνοντας τις πρώτες ειδήσεις, με την έκδοση του βιβλίου το 1671 στο Γκραινόμπλ, με τίτλο "Τα μυστικά της κινέζικης Ιατρικής που συνίστανται στην τέλεια γνώσει των σφυγμών".

Από τον δέκατο έκτο αιώνα έως και σήμερα διάφοροι ιατροί Ολλανδοί, Σουηδοί, Ιταλοί, Άγγλοι, Γάλλοι, μελετούν και διαδίδουν τον βελονισμό. 

Τον τελευταίο καιρό στην Ιταλία έχουν ιδρυθεί δύο σωματεία βελονισμού. Υπάρχουν έδρες στα πανεπιστήμια όπως στο Τορίνο και το Μιλάνο, ενώ εφαρμόζεται θεραπευτικά σε μερικά Νοσοκομεία.

Στην Φιλανδία το 1972 το υπουργείο υγείας δημιουργεί 200 κέντρα υγείας που εφαρμόζεται και διδάσκεται ο βελονισμός. Παρόμοια πορεία είχαν και έχουν άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ρωσία, η Γαλλία, και η Αυστρία.

Στην Ελλάδα, ο βελονισμός ασκείται στον ιδιωτικό τομέα, μόνο από Ιατρούς βάση απόφασης του Υπουργείου Υγείας. 
Το 1967 ανακαλύπτεται ο ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ από Σοβιετικούς ερευνητές και στην συνέχεια ιδρύονται σχολές και σωματεία στον Καναδά, στην Αγγλία, στην Αυστρία, και στην Γερμανία.

Τι είναι ο ηλεκτροβελονισμός;

Είναι μια φυσική αγωγή που ενεργοποιεί, αποσυμφορεί και εξισορροπεί, τα θεραπευτικά κέντρα του σώματος, που έχουν σχέση με την λειτουργικότητα και την ζωτικότητα του ανθρωπίνου οργανισμού.

Φιλοσοφική άποψη και επιστημονική σκοπιά

Οι Κινέζοι πίστευαν ότι το ανθρώπινο σώμα, είναι μια μικρογραφία του σύμπαντος που υπόκειται στην καθοδήγηση μιας κυρίαρχης δύναμης που την έλεγαν "Tao". Αυτή δρούσε μέσω δύο αντίθετων ενεργειών της φύσης, της Yin (αρνητική, παθητική, σκοτεινή) και τηςYang (θετική, ενεργητική, φωτεινή, αρσενική). Η ισορροπία των δύο δυνάμεων αυτών προσέδιδε αρμονία στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και στην ψυχή. Πιθανή διαταραχή της ισορροπίας αυτής, εκδηλώνεται ανάλογα με το πια ενέργεια θα υπερίσχυε.

Έτσι λοιπόν για να θεραπεύσουν οι Κινέζοι την ανισορροπία αυτή χαρτογράφησαν την ροή του "Chi" δηλαδή των ενεργειακών δυνάμεων στο σώμα κατά μήκος των καναλιών που ονομάζονται μεσημβρινοί. Η χαρτογραφημένη πορεία των μεσημβρινών προβάλει στην επιφάνεια του ανθρωπίνου σώματος, σε καθορισμένα σημεία που λέγονται σημεία βελονισμού.

Μια ομάδα ερευνητών πιστεύει πως οι μεσημβρινοί δεν ακολουθούν ακριβώς κανένα γνωστό κανάλι του νευρικού, κυκλοφορικού ή λεμφικού συστήματος.

Μια άλλη ομάδα πιστεύει ότι οι μεσημβρινοί είναι κανάλια ροής ενέργειας, σχετιζόμενα με την πορεία των ινών του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Πιστεύουν ακόμη, ότι η ροή του "Chi" κατά μήκος των μεσημβρινών είναι ένα κύμα εκπόλωσης, που ταξιδεύει κατά μήκος μιας ίνας του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Θεραπεία - Αποτελέσματα

Στόχος της θεραπείας είναι η αντιμετώπιση της διαταραχής, αποκατάσταση της ισορροπίας των ενεργειακών δυνάμεων, έτσι ώστε να επέλθει η σωστή λειτουργικότητα και ζωτικότητα του ανθρωπίνου οργανισμού. Αυτό επιτυγχάνεται με την τροποποίηση της ροής του "Chi" κατά μήκος των μεσημβρινών, που γίνεται είτε με την είσοδο βελόνων, είτε με την εφαρμογή ηλεκτροβελονισμού πάνω στα σημεία βελονισμού.

Πολλοί επιστήμονες σήμερα, προτιμούν τον ηλεκτροβελονισμό σαν μια ασφαλή αντιμετώπιση προβλημάτων χρόνιων ή μη, επειδή αποφεύγεται το τρύπημα της βελόνας, ο ερεθισμός, η απελευθέρωση διαφόρων ουσιών, και ο τραυματισμός του δέρματος. Με τις ειδικές συσκευές και τα πρακτικά εργαλεία, είναι ακριβής η εφαρμογή, με καθορισμένη δόση ενέργειας για κάθε σημείο. Η συχνότητα της εφαρμογής, είναι τρεις με τέσσερις φορές την πρώτη εβδομάδα και τρεις με δυο φορές την δεύτερη εβδομάδα.

Η διάρκεια εφαρμογής, είναι συνολικά πέντε έως δεκαπέντε λεπτά ενώ στο κάθε σημείο είκοσι έως ενενήντα δευτερόλεπτα.

Η ένταση, διαφέρει ανάλογα το άτομο (αγωγιμότητα, τύπος δέρματος).

Πρόσκαιρη αντίδραση είναι μια επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από την πρώτη συνεδρία. Αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο, δεν διαρκεί ενώ ακολουθεί ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν ένα αίσθημα ζάλης ή κούρασης την πρώτη ή την δεύτερη μέρα μετά την πρώτη συνεδρία, αλλά και αυτό είναι πρόσκαιρο.

Σημαντικά αποτελέσματα υπήρξαν μετά την εφαρμογή της μεθόδου αυτής σε προβλήματα όπως είναι, η διακοπή του καπνίσματος, ο αλκοολισμός, η παχυσαρκία, το άγχος, ο πονοκέφαλος, η ημικρανίες, η γαστρίτιδα, και οι αλλεργίες. Παθήσεις όπως το αυχενικό σύνδρομο, η οστεοπόρωση, οι μυϊκοί σπασμοί, ημιπληγία, πώρωση καταγμάτων, γοναλγίες, κακώσεις ποδοκνημικής, οσφυαλγία, ραχιαλγία, φλεγμονές κ.λπ., έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Συμπεράσματα

Η φιλοσοφία, η μεθοδολογία, ο τρόπος δράσης αλλά και τα αποτελέσματα της τεχνικής του ηλεκτροβελονισμού δεν μας αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για το τι μπορεί να προσφέρει. Η παρουσία του στο χώρο της υγείας, έχει φέρει επανάσταση. Στο ερώτημα: ο Ηλεκτροβελονισμός μπορεί να ενισχύσει τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού, ώστε να ξεπεράσει κάποιες παθολογικές ή άλλες καταστάσεις; Η απάντηση είναι: ΝΑΙ! Μπορεί να βοηθήσει, ολιστικά και όχι μεμονωμένα στην αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών της ισορροπίας της ψυχοσωματικής υπόστασης του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χαράλαμπος Γ. Τιγγινάγκας,  MT, CST, ΜΝΤ

Φυσικοθεραπευτής
Προϊστάμενος Τμήματος Φυσικοθεραπείας, Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»
Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO release"

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

www.physio.gr

http://craniosacral.gr

 

Ιστότοπος: craniosacral.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.