Web
Analytics
Η μουσική ως θεραπευτικό μέσο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η μουσική ως θεραπευτικό μέσο

Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση της μουσικής ως φάρμακο μπορεί να μειώσει τον πόνο, να διώξει το άγχος, ακόμα και να αντιστρέψει τις εγκεφαλικές βλάβες.

 

Οι περισσότεροι από εμάς ακούν μουσική άλλοτε για να νιώσουν ζωντάνια, άλλοτε για να χαλαρώσουν και άλλοτε για να εμπνευστούν. Όμως λίγοι είναι αυτοί που συνειδητοποιούν το πόσο ισχυρό μπορεί να γίνει αυτό το ακουστικό ερέθισμα. Από αρχαιοτάτων χρόνων, η μουσική χρησίμευε ως θεραπευτικό μέσο και για το πνεύμα αλλά και για το σώμα. Σήμερα, μελέτες δείχνουν ότι η μουσική μπορεί και να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για διάφορες περιπτώσεις όπως καρδιοπάθειες, κατάθλιψη και εγκεφαλικά.

Ανάμεσα στις τελευταίες αναφορές βρίσκεται και μία που βασίζεται σε 23 δοκιμές, που περιλαμβάνουν σχεδόν 1500 συμμετέχοντες και παρουσιάζει τη μουσική ως θεραπευτικό μέσο για τη στεφανιαία νόσο της καρδιάς. Κάθε ασθενής λάμβανε την καθορισμένη φροντίδα αλλά σε κάποιους, τυχαία επιλεγμένους, συνδυαζόταν και με μουσική, ενώ σε κάποιους άλλους πάλι, όχι.

Τα ευρήματα περιλάμβαναν τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής σε διάφορους τομείς, όπως αυτόν της πίεσης του αίματος, της καρδιάς, του αναπνευστικού συστήματος καθώς και του άγχους και του πόνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό περιλάμβανε το άκουσμα ηχογραφημένης μουσικής σε συνδυασμό με την συνηθισμένη φροντίδα. Μένει να αποδειχτεί αν ένας εκπαιδευμένος μουσικοθεραπευτής θα μπορέσει να φέρει στο φως επιπλέον ευεργετήματα. (Cochrane Data-base Syst Rev, 2009; 2: CD006577)

Αυτή η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό στοιχείων για το ότι η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες ιατρικές περιπτώσεις. Οι επιδράσεις της στη μείωση του άγχους και του πόνου μπορεί να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς, αυτούς που υπόκεινται σε χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς επίσης και τους ενήλικους αλλά και τα παιδιά. (South Med J, 2005; 98: 282-8)

Σε μια αξιοσημείωτη μελέτη, το άκουσμα της μουσικής αποδείχθηκε το ίδιο αποτελεσματικό με τα ηρεμιστικά στην ανακούφιση από το άγχος σε 207 ασθενείς λίγο πριν το χειρουργείο. Οι ερευνητές δε βρήκαν σημαντικές διαφορές στο άγχος, τα επίπεδα κορτιζόλης, το ρυθμό της καρδιάς και την πίεση του αίματος μεταξύ αυτών που έπαιρναν διαζεπάμη και εκείνων που άκουγαν μουσική καθ' οδόν για το χειρουργείο (Rev Esp Anestesiol Reanim, 2007; 54: 355-8).

Σε μια αναφορά που βασίστηκε σε διάφορες δοκιμές και πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Stanford, η θεραπεία με μουσική αποδείχτηκε αποτελεσματική για το χρόνιο και συχνά εξουθενωτικό πόνο που κατέβαλλε τους καρκινοπαθείς. Με τη μείωση της νευρικότητας, η μουσική κατάφερνε με έμμεσο τρόπο να ελαττώνει την ένταση του πόνου και έτσι βελτίωνε την ποιότητα ζωής των ασθενών. (Hawaii Med J, 2007; 66: 292-5)

Μουσική και εγκέφαλος

Τα πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στο φως και υποστηρίζουν ότι η μουσική παίζει ρόλο στην αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό, ίσως αποτελούν την πιο συναρπαστική έρευνα με θέμα τη μουσική ως μέσο θεραπείας. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ακούγοντας μουσική λίγες ώρες κάθε μέρα, αυξάνεται ο ρυθμός αποκατάστασης των γνωστικών και συναισθηματικών λειτουργιών κατά τα πρώτα στάδια που ακολουθούν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές σύγκριναν την αποκατάσταση 60 ασθενών με εγκεφαλικό που άκουγαν καθημερινά είτε μουσική δικής τους επιλογής, είτε οπτικοακουστικό υλικό είτε τίποτα απολύτως για ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών. Επιπλέον, όλοι οι ασθενείς λάμβαναν την συνήθη καθορισμένη ιατρική φροντίδα αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αποκατάσταση της λεκτικής μνήμης και της εστίασης της προσοχής (ικανότητα ελέγχου και πραγματοποίησης νοητικών λειτουργιών καθώς και επίλυσης προβλημάτων) βελτιώθηκε σημαντικά περισσότερο με τη μουσική και λιγότερο με το οπτικοακουστικό υλικό ή χωρίς κανένα από τα δύο. Τα άτομα της ομάδας που προτίμησε τη μουσική, ένιωθαν λιγότερο στεναχωρημένα και μπερδεμένα από τα άτομα των άλλων ομάδων. Οι διαφορές αυτές συνέχιζαν να υπάρχουν ακόμα και μετά από έξι μήνες, κάτι που φανέρωνε ότι η μουσική μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιδράσεις στη διάθεση και τη λειτουργία του εγκεφάλου. (Brain, 2008; 131:866-76)

Μια ακόμα έγκυρη μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις της μουσικής σε τρεις ασθενείς με εγκεφαλικό, που είχαν χάσει το πεδίο όρασής τους, μια κατάσταση γνωστής και ως «οπτική αμέλεια». Οι ασθενείς συμπλήρωσαν κάποιες δοκιμασίες κάτω από τρεις διαφορετικές συνθήκες: ενώ άκουγαν τη μουσική που τους άρεσε, ενώ άκουγαν μουσική που δεν τους άρεσε και ενώ υπήρχε απόλυτη σιωπή.

Καθώς άκουγαν τη μουσική της επιλογής τους, όλοι οι ασθενείς μπορούσαν να αναγνωρίσουν με ακρίβεια τα διάφορα χρωματιστά σχέδια και τα κόκκινα φώτα που βρίσκονταν στην κενή πλευρά του οπτικού τους πεδίου. (Proc Natl Acad Sci USA, 2009; 106: 9011-6).

Οι ακριβείς μηχανισμοί που βρίσκονται πίσω από αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι αλλά είναι πολύ πιθανό η μουσική να επιταχύνει άμεσα την διαδικασία αποκατάστασης των κατεστραμμένων περιοχών του εγκεφάλου. Μια άλλη θεωρία είναι ότι τα θετικά συναισθήματα που ξυπνούν μέσω της μουσικής μπορεί να βοηθούν στην πιο αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων νευροδιαβίβασης του εγκεφάλου. Αν και είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα, ένας μεγάλος αριθμός ειδικών επιστημόνων προτείνουν ότι το άκουσμα μουσικής σε καθημερινή βάση αποτελεί ένα πολύτιμο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στην φροντίδα των ασθενών με εγκεφαλικό.

Όσο για τους υπόλοιπους από εμάς, φαίνεται πως οποιοδήποτε είδος μουσικής μπορεί να μας ωφελήσει - από τη στιγμή που μας αρέσει. Μάλιστα, με το να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική βρίσκουμε έναν αποτελεσματικό τρόπο για να απαλλαχθούμε από την αγωνία και το άγχος των οικονομικά δύσκολων καιρών που διανύουμε.

Άλλες εφαρμογές της μουσικής

 • Πολλαπλή σκλήρυνση
  Η μουσική προσφέρει μια ποικιλία ψυχοκοινωνικών και συναισθηματικών πλεονεκτημάτων σε αυτούς που υποφέρουν από πολλαπλή σκλήρυνση, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και βήματα βελτίωσης στην αυτό-αποδοχή, τη νευρικότητα και την κατάθλιψη.
 • Κατάθλιψη
  Σε σύγκριση με τα υποκείμενα ελέγχου, τα καταθλιπτικά άτομα, τα οποία κουράρονταν με χρήση της μουσικής, εκτέλεσαν αρκετά καλύτερα τις καθιερωμένες δοκιμές για κατάθλιψη, αγωνία, αυτοεκτίμηση και διάθεση.
 • Αϋπνία
  Σε μια μικρή έρευνα σε 15 άτομα, η χαλάρωση με μουσική ήταν αποτελεσματικότερη από τη χαλάρωση των μυών για τη βελτίωση του ύπνου.
 • Σχιζοφρένεια
  Η θεραπεία με μουσική, ως επιπρόσθετο στοιχείο στην καθιερωμένη φροντίδα, ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από τη σκέτη καθιερωμένη φροντίδα, για ασθενείς με σχιζοφρένεια.
 • Αλτσχάιμερ

 

Η θεραπεία με μουσική μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη νευρικότητα, το άγχος και την επιθετικότητα που παρουσιάζουν ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Επίσης επέτρεψε την πρόσβαση σε μνήμες που είχαν χαθεί.

 

Joanna Evans, WDDTY

 

Πηγή: Holistic Life

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Joanna Evans

Δημοσιογράφος υγείας, σε ιστοσελίδες του εξωτερικού.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.