Web
Analytics
Η πρόληψη στην οδοντιατρική περίθαλψη - Νεότερες Προσεγγίσεις - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η πρόληψη στην οδοντιατρική περίθαλψη - Νεότερες Προσεγγίσεις

Η στοματική κοιλότητα ως σύνολο και ο οδοντικός φραγμός, πιο συγκεκριμένα, επιτελούν μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες. Η λήψη της τροφής, η επικοινωνία διαμέσου του λόγου, η έκφραση των συναισθημάτων, το χαμόγελο είναι κάποιες μόνον από αυτές τις λειτουργίες. Μάλιστα, η θετική επίδραση που έχει ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο στην ψυχολογία, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται.

Η οδοντιατρική θεραπεία στην εποχή μας παρέχεται σε υψηλότατο επίπεδο. Θα ήταν δυνατό να χαρακτηρίσουμε ως εύκολα αντιμετωπίσιμη κάθε οδονταλγία κι εύκολα αποκαταστάσιμη κάθε έλλειψη δοντιού. Ωστόσο, η απώλεια έστω κι ενός δοντιού δεν παύει ν' αποτελεί μία μορφή ακρωτηριασμού, με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος κι εν γένει στην ψυχολογία του ατόμου. Επιπρόσθετα, ο οδοντόπονος, αν και ιάσιμος, δεν παύει να προκαλεί σημαντική ανησυχία κι αναστάτωση για τον ασθενή.

Για όλους αυτούς τους λόγους κρίναμε σκόπιμο να εστιάσουμε στην πρόληψη της υγείας των δοντιών, διαμέσου μιας σειράς απαντήσεων στα βασικότερα ερωτήματα των ασθενών μας.

Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο; Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό;

Το χρονικό διάστημα αυτό καθορίζεται από παράγοντες που σχετίζονται εξατομικευμένα με κάθε ασθενή. Η συχνότητα λήψης υδατανθράκων, ιδιαιτέρως ζάχαρης και γλυκών, η ποιότητα της στοματικής υγιεινής, το κάπνισμα παίζουν αναμφισβήτητα σημαντικό ρόλο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο τακτικός έλεγχος ανά εξάμηνο στο οδοντιατρείο αρκεί για να προλάβει και να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις νόσους που σχετίζονται με τα δόντια και τη στοματική κοιλότητα, για την πλειονότητα των ασθενών.

Πόσες φορές τη μέρα πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου; Τι οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα να χρησιμοποιώ;

Με το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα (οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα, φθοριούχος οδοντόκρεμα), προλαμβάνονται σε μέγιστο βαθμό οι δύο κύριες νόσοι που σχετίζονται με τα δόντια και τα ούλα, η τερηδόνα και η ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα. Με τη σωστή χρήση των μηχανικών μέσων (οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα) προλαμβάνεται η ουλίτιδα, ενώ με τη χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, σε συνδυασμό με την τακτική φθορίωση των δοντιών στο οδοντιατρείο από την παιδική ηλικία προλαμβάνεται η τερηδόνα.

Το «σωστό» βούρτσισμα των δοντιών σε συνδυασμό με την ορθή χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητο τουλάχιστον κάθε βράδυ. Σύμφωνα μάλιστα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τον τομέα της έρευνας, η κατανάλωση οδοντότσιχλας με κύριο συστατικό τη σορβιτόλη και φυσικά χωρίς περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προλαμβάνει σε ικανοποιητικό βαθμό την αρνητική επίδραση που ασκούν οι υδατάνθρακες στα δόντια μετά το γεύμα. Τέτοια σκευάσματα κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών, γεγονός που συχνά παραβλέπεται. Για τον λόγο αυτό, στα περισσότερα σύγχρονα οδοντιατρεία, το ραντεβού του καθαρισμού συμπληρώνεται με επίδειξη των μέσων στοματικής υγιεινής και τη χορήγηση κατάλληλης οδοντόβουρτσας.

Σε ποια ηλικία πρέπει να φέρω το παιδί μου για τον πρώτο οδοντιατρικό έλεγχο;

Ο πλέον κατάλληλος χρόνος για την πρώτη επίσκεψη του παιδιού σας στο οδοντιατρείο είναι μόλις έχει ανατείλει η πρώτη σειρά νεογιλών δοντιών, στην ηλικία περίπου των 2,5 ετών. Τότε, με τη μορφή ευχάριστου παιχνιδιού γίνεται η πρώτη οδοντιατρική εξέταση και δίνονται στους γονείς πολύτιμες συμβουλές για τη στοματική υγιεινή των παιδιών, και για τις κατηγορίες των τροφών που επιταχύνουν το «χάλασμα» των δοντιών.

Σε καμία περίπτωση η πρώτη οδοντιατρική εξέταση δεν πρέπει να αναβάλλεται για μετά το 3ο έτος ηλικίας. Η πιθανότητα να έχουν τερηδονιστεί μερικά νεογιλά δόντια σε αυτήν την ηλικία, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία οδοντιατρική μέριμνα πρόληψης, είναι αρκετά αυξημένη.

Γιατί πρέπει να φροντίζουμε για τη διατήρηση των νεογιλών δοντιών, αφού μετά από λίγα χρόνια θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα;

Η διατήρηση των νεογιλών δοντιών σε υγιή κατάσταση μέχρι το χρόνο της φυσιολογικής απόπτωσης τους κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική:

  1. Ο οδοντόπονος που σχετίζεται με νεογιλό δόντι δεν διαφέρει σε τίποτα ως προς την ένταση και την ανάγκη για θεραπεία σε σχέση με τον πόνο μονίμου δοντιού. Όταν μάλιστα η πρώτη οδοντιατρική εμπειρία στην ζωή ενός παιδιού αφορά την ανακούφιση από τον οδοντόπονο, αντιλαμβανόμαστε τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει στην ψυχοσύνθεσή του απέναντι στην οδοντιατρική περίθαλψη συνολικά.
  2. Τα νεογιλά δόντια εξασφαλίζουν την ομαλή θρέψη του παιδιού, το οποίο βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης. Παράλληλα η ύπαρξη όλων των προσθίων νεογιλών δοντιών συμβάλλει στην εκμάθηση της ομιλίας.
  3. Τα νεογιλά δόντια συμμετέχουν στην φυσιολογική ανάπτυξη των γνάθων.
  4. Παράλληλα δίνουν μια αρμονική εικόνα στο κάτω τριτημόριο του προσώπου.
  5. Μία κύστη προερχόμενη από «χάλασμα» νεογιλού δοντιού θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του διαδόχου μονίμου.
  6. Τέλος, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι στην παιδική ηλικία η προσωπικότητα του παιδιού βρίσκεται υπό διαρκή διαμόρφωση . Ένα παιδί που μαθαίνει να νοιάζεται για τη στοματική του υγιεινή και για τη σημασία της φροντίδας των δοντιών του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναπτυχθεί σε έναν έφηβο κι αργότερα σε έναν ενήλικα με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ως επίλογο, θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία και την αξία της επιμόρφωσης επί θεμάτων πρόληψης, σε όλους τους τομείς της υγείας. Το διαδίκτυο, είναι γεγονός ότι μπορεί να συνεισφέρει προς αυτήν την κατεύθυνση. Προτρέπουμε, ωστόσο, και συμβουλεύουμε τον πολίτη του 21ου αιώνα να επισκέπτεται τον ιατρό της κατάλληλης ειδικότητας έγκαιρα. Η πρόληψη διέπεται από γενικευμένα πρωτόκολλα και κατευθύνσεις. Μολαταύτα, η άμεση επικοινωνία, η κλινική εξέταση και η κατάρτιση εξατομικευμένου σχεδίου προληπτικής μέριμνας κι αγωγής δεν είναι δυνατό υποκατασταθούν.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Φώτιος Δ. Παλαμιδάκης

Χειρουργός Οδοντίατρος
Ειδικός Ενδοδοντολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: odontiatros-athinon.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την Φώτιος Δ. Παλαμιδάκης

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.