Το ιχθυέλαιο κατά την εγκυμοσύνη μειώνει τις αλλεργίες στα παιδιά
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν ιχθυέλαιο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποιο είδος αλλεργίας.
Σύμφωνα με ευρήματα προηγούμενης έρευνας το docosahexaenoic acid (DHA), ένα ωμέγα-3 που απαντάται στα ψάρια και στα ιχθυέλαια, μπορεί να αλλάξει τον τύπο των ανοσολογικών αποκρίσεων που ευθύνονται για τις αλλεργίες.
Το DHA παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που ο εγκέφαλος λειτουργεί και αναπτύσσεται και συμμετέχει στη ρύθμιση των ανοσοαποκρίσεων.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 605 οικογενειών που συμμετείχαν στην μελέτη. Παρακολούθησαν για έξι χρόνια, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατά την εγκυμοσύνη, είτε έλαβαν συμπληρώματα ιχθυελαίου που περιείχαν DHA είτε όχι.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ηλικία του ενός έτους τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες ιχθυελαίου κατά την εγκυμοσύνη, παρουσίασαν μικρότερη αλλεργία στο αυγό. Επίσης ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν έκζεμα σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν έλαβαν ωμέγα-3. Στην ηλικία των 3 ετών δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές μεταξύ των δύο ομάδων. Ενώ στην ηλικία των έξι ετών, υπήρξε μείωση κατά 40% στο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας σε ακάρεα οικιακής σκόνης, στα παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν συμπληρώματα με DHA. Επιπλέον είχαν λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πυρετό.
Η ερευνήτρια Karen Best εξήγησε ότι θα χρειαστούν και άλλες έρευνες ώστε να προσδιοριστεί η ιδανική δόση του DHA και να βρεθούν οι συνολικές επιδράσεις του, αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη. Πρόσθεσε επίσης ότι θα μπορούσαν να αναπτύξουν διατροφικές συστάσεις για να βοηθήσουν την έγκυο να σταματήσει την ανάπτυξη αλλεργιών στα παιδιά.
Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών του «South Australian Health and Medical Research Institute».
Οφέλη των ωμέγα-3
Τα ωμέγα-3 είναι σημαντικά λιπαρά οξέα για την παραγωγή των προσταγλανδινών, που βοηθούν στην ρύθμιση βασικών φυσιολογικών λειτουργιών όπως η αρτηριακή πίεση, η πήξη του αίματος, η νευροδιαβίβαση, οι φλεγμονώδεις και αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην νευρολογική ανάπτυξη του βρέφους. Οι έγκυες όμως έχουν χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 επειδή το έμβρυο τα χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος.
Τα ωμέγα-3 χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.
Σύμφωνα με μελέτες η προσθήκη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, EPA και DHA στην διατροφή των εγκύων βελτιώνει την οπτική και γνωστική ανάπτυξη του μωρού.
Επίσης τα συμπληρώματα ιχθυελαίου κατά την εγκυμοσύνη, μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη στα παιδιά.
Τα ωμέγα-3 είναι πολύ επωφελή και για την ίδια την εγκυμοσύνη. Έχει διαπιστωθεί ότι αποτρέπει τον πρόωρο τοκετό, μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας και ενδέχεται να αυξήσει το βάρος γέννησης.
Πηγή: Natural News

Συντακτική ομάδα
Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Συντακτική ομάδα
- Βαρύ τίμημα από τα πολεμικα τραύματα πληρώνει η Ελλάδα παρότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο
- Νέα μέθοδος αντιμετωπίζει ριζικά τη χρόνια ρινόρροια
- Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η COVID-19
- Αυχεναλγία και οσφυαλγία σε νέους αθλητές
- 9 συμβουλές που κάνουν τις δουλειές του σπιτιού πολύ πιο εύκολες στα άτομα με ρευματικό νόσημα