Web
Analytics
"Ολα μπορούν να θεραπευτούν" από τον Martin Brofman - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

"Ολα μπορούν να θεραπευτούν" από τον Martin Brofman

Συνέντευξη του θεραπευτή Martin Brofman στο περιοδικό People

 

O Μάρτιν Μπρόφμαν είναι θεραπευτής και δάσκαλος θεραπευτικών τεχνών, πάνω από 25 χρόνια. Είναι παγκοσμίως γνωστός για τις θεραπευτικές του ικανότητες αλλά και για τις μεθόδους του. Έχει ιδρύσει το «Brofman Foundation for Advancement of Healing» (Ίδρυμα Μπρόφμαν για την εξέλιξη των Θεραπευτικών Τεχνών), τα σεμινάρια "Τhe Vision" και έχει εμπνευστεί το σύστημα "Καθρέφτης του Σώματος" (Body Mirror System). 

 

1. Θα θέλατε να μας περιγράψετε τι κάνετε;

Ουσιαστικά, είμαι θεραπευτής. Ένας άνθρωπος καταφεύγει σε εμένα όποτε θέλει να θεραπευτεί από κάτι, όποτε πάσχει από κάποιο σωματικό σύμπτωμα, όποτε επιθυμεί να αλλάξει κάποιο στοιχείο της συνειδητότητάς του, όποτε βιώνει ένταση σε σωματικό ή συναισθηματικό επίπεδο, προκειμένου να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Όταν προσφέρω θεραπεία, επισκοπώ το σώμα, θεωρώντας το χάρτη της συνειδητότητας. Βασική αρχή της θεραπείας είναι ότι όλα ξεκινούν από τη συνειδητότητα. Όταν λοιπόν κάποιος πάσχει από ένα σύμπτωμα, κατ' αρχήν θέλω να του γνωστοποιήσω ποια ένταση της συνειδητότητάς του δημιούργησε το σύμπτωμα στο υλικό επίπεδο. Όπως σας είπα, επισκοπώ το σώμα, θεωρώντας το χάρτη της συνειδητότητας, και το «κλειδί» αυτού του χάρτη είναι τα ενεργειακά κέντρα που καλούνται Τσάκρα. Συνεπώς, η μέθοδός μου συνιστά και μια ερμηνεία του τρόπου με τον οποίο το σώμα επικοινωνεί με τη συνειδητότητα.

Διδάσκω τους ανθρώπους πώς μπορούν να πραγματοποιήσουν και οι ίδιοι θεραπείες σύμφωνα με το μοντέλο της σχολής μου. Έτσι, ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και δίνω σεμινάρια. Κατ' αυτόν τον τρόπο, μοιράζομαι με τους ανθρώπους το μοντέλο του θεραπευτικού μου συστήματος, και τους δείχνω πώς θα μπορέσουν και εκείνοι να λειτουργήσουν ως θεραπευτές.

2. Τι σημαίνει να είναι κανείς θεραπευτής; Θέλετε να μας εξηγήσετε τι είναι η τέχνη της θεραπευτικής;

Θεραπευτής είναι εκείνος ο οποίος παρεμβαίνει ώστε να επέλθει θεραπεία. Θεραπευτής είναι εκείνος ο οποίος είναι σε θέση να βοηθήσει το άτομο που ζητά θεραπεία. Μάλλον η ερώτησή σας αφορά στο τι είδους άνθρωπος είναι ο θεραπευτής, και αν πρέπει να έχει μια ιδιαίτερη σύνδεση με το Θεό. Κατά την άποψή μου, η θεραπεία έγκειται στη χρήση ενός συνόλου εργαλείων. Αυτό διδάσκεται μέσω μιας διαδικασίας, η οποία είναι ανοιχτή σε όλους. Τη διδάσκουμε σε ενήλικες και σε παιδιά. Είναι πολύ απλή και εύκολη.

Πολλοί ενδεχομένως θεωρούν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως θεραπευτές. Ωστόσο, έχω διδάξει περί τους 60.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και δεν έχω συναντήσει ούτε έναν που να μην είναι σε θέση να το κάνει. Συνεπώς, θεραπευτής είναι εκείνος ο οποίος είναι σε θέση να λειτουργήσει στη συνεργασία – δηλ. στη θεραπεία – μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, και να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να ανακτήσει τη φυσιολογική του κατάσταση. Και αυτή η φυσιολογική κατάσταση είναι η κατάσταση που επιτυγχάνεται μέσω της θεραπείας.

Ρωτήσατε τι είναι η τέχνη της θεραπευτικής. Η θεραπευτική είναι μια τέχνη, αλλά συνάμα είναι και μια επιστήμη. Έγκειται στο να μπορεί κανείς να λειτουργήσει ως θεραπευτής με επιτυχία, είτε αισθάνεται ότι μετέχει ενεργά στη θεραπεία, είτε ότι αποτελεί έναν αγωγό μέσω του οποίου διοχετεύεται η θεραπευτική ενέργεια. Ο θεραπευτής θεωρεί ότι επιτελεί ικανοποιητικά το έργο του, ότι επιτυγχάνει στο να προσφέρει θεραπεία.

Ασφαλώς, δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Ούτε καν η συμβατική ιατρική δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί αποτελέσματα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να εργαστούμε σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη θεραπευτική τέχνη. Σε αυτή την τέχνη, η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι σημαντικός παράγοντας. Εμείς συνεκτιμούμε τις παραμέτρους αυτής της συνεργασίας, και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για την πραγματοποίηση της θεραπείας.

3. Σε τι είδους περιστατικά απευθύνεστε;

Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω τι εννοείτε. Ποιους ανθρώπους αναλαμβάνω; Προσφέρω θεραπεία σε όποιον χρειάζεται βοήθεια, σε όποιον χτυπήσει την πόρτα μου, σε όποιον επιθυμεί να αισθανθεί καλύτερα και χρειάζεται βοήθεια προκειμένου να το επιτύχει. Αυτή είναι η δουλειά μου

4. Δηλώνετε με βεβαιότητα ότι όλα μπορούν να θεραπευτούν;

Ναι, πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό. Όλα μπορούν να θεραπευτούν.

5. Από πού αντλείτε αυτή σας τη βεβαιότητα;

(Γέλια). Αναρωτιέμαι τι απάντηση θα είχε δώσει σε αυτή την ερώτηση Εκείνος ο θεραπευτής που έζησε πριν από λίγες χιλιάδες χρόνια. Αν κάποιος κατέφευγε σε Εκείνον ζητώντας θεραπεία, άραγε θα πρόσφερε τη βοήθειά Του όντας βέβαιος ότι το άτομο θα μπορούσε να θεραπευτεί, όποιο κι αν ήταν το πρόβλημά του; Από όσα καταλαβαίνω για Εκείνον, ναι, πιστεύω ότι Εκείνος θα ήταν βέβαιος. Άλλωστε, δήλωσε ότι κι εμείς μπορούμε να επιτύχουμε όσα έκανε Εκείνος, ίσως και ακόμα καλύτερα. Αν θεωρήσουμε ότι η δήλωσή Του είναι αληθής, θα πρέπει να Τον πιστέψουμε. Διαβάζοντας την ιστορία Του, διακρίνω μια διέπουσα αρχή, την οποία μάλιστα Εκείνος εφάρμοζε στην πράξη. Αυτή η αρχή είναι η εξής: Όποτε ένας θεραπευτής καλείται να προσφέρει θεραπεία, αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να επιτύχει αυτή τη θεραπεία.

Αν ένα άτομο τρέφει περιοριστικές απόψεις, αν στη συνειδητότητά του έχει αμφιβολίες για το αν μπορεί να επιτύχει μια θεραπεία, θα πρέπει να υπερβεί το δισταγμό του και να δράσει με τη βεβαιότητα ότι μπορεί να προσφέρει θεραπεία. Δεν μου έχει συμβεί ποτέ να κληθώ να πραγματοποιήσω μια θεραπεία την οποία δεν ήμουν σε θέση να επιτύχω. Κι επειδή έχω αυτή την εμπειρία, λειτουργώ κατ' αυτόν τον τρόπο με όλους όσους ζητούν από εμένα θεραπεία. Π.χ. μια γυναίκα μού ζήτησε να κάνω θεραπεία στο πόδι της. Το ένα πόδι της ήταν 7 εκ. κοντύτερο από το άλλο. Όταν η γυναίκα πρωτοήρθε, δεν ήμουν σίγουρος ότι μπορούσα να τη βοηθήσω. Δίσταζα. Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω. Το σκέφτηκα για λίγο. Έκανα δουλειά με τον εαυτό μου, ώστε να είμαι βέβαιος ότι εάν η γυναίκα ερχόταν ξανά, θα ήμουν τουλάχιστον πρόθυμος να το προσπαθήσω.

Μετά από ένα χρόνο, η γυναίκα επέστρεψε. Κάναμε μια θεραπευτική συνεδρία. Μόλις η συνεδρία τελείωσε, η γυναίκα σηκώθηκε και τότε διαπιστώσαμε ότι και τα δυο της πόδια είχαν το ίδιο μήκος.

Έχω κάνει επιτυχημένες θεραπείες σε καρκινοπαθείς και σε άτομα με διάφορες σωματικές αναπηρίες. Κάποτε, μια γυναίκα ψήλωσε 7 εκ. μετά από μια συνεδρία (γέλια). Έχω δει πράγματα που καταρρίπτουν τις συνήθεις πεποιθήσεις σχετικά με το τι είναι εφικτό μέσω μιας θεραπευτικής συνεδρίας. Γι' αυτό δηλώνω τόσο κατηγορηματικά ότι όλα είναι εφικτά. Ορισμένα όντα τα οποία θεωρούνται εξελιγμένα, μας λένε ότι οι δυνατότητές μας είναι απεριόριστες. Αν λοιπόν αυτό που μας λένε ισχύει, τότε οποιαδήποτε άποψη που μας περιορίζει είναι από τη φύση της αβάσιμη, και μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με μια οπτική που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δυνατότητές μας. Συνεπώς, αν ένα άτομο με μια γενετική πάθηση ζητήσει τη βοήθειά μου, θα το αναλάβω. Έχω δει άτομα με γενετικές παθήσεις να θεραπεύονται. Γνωρίζω κάποιον που θεραπεύτηκε από αχρωματοψία μετά από ένα σεμινάριο. Ουσιαστικά, έχω υπάρξει μάρτυρας παρόμοιων περιστατικών πολλές φορές. Έτσι, είμαι πρόθυμος να προσφέρω τη βοήθειά μου σε όλους.

6. Τι θα απαντούσατε στους δύσπιστους;

Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν. Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται να είναι επιφυλακτικοί, και να αποδέχονται ή να απορρίπτουν οποιαδήποτε ιδέα. Αντί να προσπαθήσω να πείσω κάποιον για κάτι, εστιάζομαι στο να μοιράζομαι τη μέθοδο και τις γνώσεις μου με τους ανθρώπους που είναι ανοιχτοί σε αυτά. Οι αμφισβητίες έχουν κάθε δικαίωμα να δυσπιστούν. Αν ακούσουν αρκετά για τα αποτελέσματα της θεραπείας, ίσως πάψουν να είναι δύσπιστοι κι αρχίσουν να αναρωτιούνται για το πώς πραγματοποιούνται οι θεραπείες. Όταν ένας δύσπιστος γίνει πιο δεκτικός, με μεγάλη μου χαρά μοιράζομαι μαζί του τις απόψεις μου.

7. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το βιβλίο σας;

Ω, θέλετε να σας μιλήσω για το βιβλίο μου; (γέλια) Το βιβλίο μου είναι ένα εγχειρίδιο για το θεραπευτικό σύστημα που έχω αναπτύξει. Πραγματεύεται τη σχέση σώματος-νου, αναλύει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επισκοπείται ως χάρτης της συνειδητότητας, εξηγεί πώς όλα ξεκινούν από τη συνειδητότητα, και δίνει οδηγίες για την εργασία με την ενέργεια, καθώς και για την αντίληψη και την κατεύθυνση της ενέργειας. Στόχος του είναι να κάνει τον αναγνώστη να αντιληφθεί ότι το σώμα είναι ένα ενεργειακό σύστημα – κάτι σαν ένα εύπλαστο ολόγραμμα – το οποίο έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε. Επίσης, εξετάζει ορισμένες θεωρίες των εσωτερικών φιλοσοφιών που συσχετίζονται με τη θεραπευτική τέχνη. Νομίζω ότι είναι καλό βιβλίο!

8. Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας στον κόσμο της θεραπευτικής τέχνης;

Αρχικά δεν πίστευα τίποτα από όλα αυτά. Σχεδίαζα συστήματα υπολογιστών στη Wall Street. Κάποια στιγμή, άρχισαν να συμβαίνουν πράγματα στο σώμα μου. Το δεξί μου χέρι παρέλυσε, εμφάνισα σπαστικότητα κάτω άκρων και υπέφερα από σοβαρούς πόνους στον αυχένα. Τελικά, μου είπαν ότι είχα έναν όγκο στο νωτιαίο μυελό, και υποβλήθηκα σε χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, οι γιατροί μου είπαν ότι αδυνατούσαν να αφαιρέσουν τον όγκο, επειδή είχε εγκατασταθεί στο νωτιαίο μυελό. Για να τον αφαιρέσουν, θα έπρεπε να κόψουν το νωτιαίο μυελό – πράγμα αδύνατον. Έτσι, με ενημέρωσαν ότι μου απέμεναν 1-2 μήνες ζωής, και μου είπαν να πάω σπίτι μου. Πονούσα αφόρητα όποτε έβηχα ή φτερνιζόμουν.

Ξέρετε, όταν γνωρίζεις ότι έχεις μια καταληκτική πάθηση, νιώθεις ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις. Έτσι, άλλαξα τρόπο ζωής. Έκανα ό,τι με έκανε να αισθάνομαι καλά, και απέφευγα ό,τι δεν μου άρεσε. Και μετά από 8 μήνες, ήμουν ακόμα ζωντανός. Αποφάσισα να το γιορτάσω, και πήγα στη Μαρτινίκα, σε ένα κέντρο διακοπών ClubMed. Εκεί γνώρισα έναν άντρα που δίδασκε Ζεν διαλογισμό, ο οποίος μου είπε, «Ο καρκίνος ξεκινά στον νου και θεραπεύεται από τον νου». Για πρώτη φορά σκέφτηκα ότι ίσως θα μπορούσα να κάνω κάτι γι' αυτό χωρίς να εξαρτιέμαι από οτιδήποτε βρίσκεται έξω από τον εαυτό μου.

Κάποιοι φίλοι μου πρότειναν να πάω σε μια εισαγωγική ομιλία για τη Μέθοδο Σίλβα. Αυτή η μέθοδος βασίζεται στη χρήση του νου ως εργαλείο, και περιλαμβάνει θετικές επιβεβαιώσεις, οραματισμό, τεχνικές χαλάρωσης κτλ. Όταν λοιπόν πήγα σε αυτή την ομιλία, αυτά που άκουσα είχαν απήχηση σε εμένα κι έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με τη μέθοδο.

Έκανα εντατική δουλειά με τον εαυτό μου για δυο μήνες, κάνοντας άσκηση τρεις φορές την ημέρα κάθε μέρα. Έκανα διαλογισμό και φανταζόμουν ότι ο όγκος συρρικνώνεται. Φανταζόμουν μια σκηνή στην οποία ξαναπήγαινα να δω τους γιατρούς μου, κι εκείνοι έξυναν το κεφάλι τους με απορία λέγοντας, «Ουπς, μάλλον κάναμε λάθος. Δεν υπάρχει ίχνος του όγκου εδώ». Έτσι λοιπόν, μετά από αυτούς τους δυο μήνες εργασίας με αυτά τα εργαλεία, πήγα να δω το γιατρό. Και τότε ο γιατρός έξυσε το κεφάλι του και είπε, «Ουπς, έκανα λάθος. Δεν υπάρχει ίχνος του όγκου εδώ. Αλλά ελάτε ξανά του χρόνου για τσεκ-απ». Μετά από έναν χρόνο πήγα ξανά στο γιατρό, και τότε μου είπε, «Δεν χρειάζεται να ξανάρθεις». Έτσι λοιπόν, έφυγα με την αίσθηση ότι εγώ είχα δημιουργήσει αυτή τη σκηνή.

Βέβαια, σε αυτό το διάστημα είχα εντρυφήσει στη μεταφυσική και έκανα εργασία με τη συνειδητότητα. Η ενασχόληση με αυτά κέντριζαν το ενδιαφέρον μου παρασάγγες περισσότερο σε σχέση με τη δουλειά μου στη Wall Street. Συνεπώς, παραιτήθηκα και άρχισα να ασχολούμαι με την ενέργεια, να παίζω με αυτήν. Άρχισα να διδάσκω ανθρώπους πώς θα μπορούσαν να θεραπευτούν όπως είχα θεραπευτεί κι εγώ. Κάποια στιγμή, κάποιοι μου ζήτησαν να τους θεραπεύσω. Τελικά συμφώνησα, και άρχισα να δουλεύω με τη θεραπευτική ενέργεια, κατευθύνοντας την ενέργεια στο δικό τους ενεργειακό σύστημα. Η δουλειά μου είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Έτσι, άρχισα να αναλαμβάνω ολοένα και περισσότερους ανθρώπους και να λειτουργώ ως θεραπευτής.

Όταν ασχολούμουν με τη Μέθοδο Σίλβα, μια μέρα έκανα μια τεχνική χαλάρωσης. Ένιωσα ότι τα χέρια μου πάλλονταν, και ρώτησα την εκπαιδεύτριά μου τι συνέβαινε. Εκείνη απάντησε, «Έχεις χέρι θεραπευτή». Σκέφτηκα, «Μα τι λέει; Εμένα η δουλειά μου είναι στη Wall Street». Μετά όμως σκέφτηκα, «Μπορεί να έχει δίκιο. Για να κάνω μια έρευνα για το τι εστί θεραπευτής». Πήγα στη βιβλιοθήκη και βρήκα βιογραφίες θεραπευτών. Τις διάβασα, προκειμένου να δω τι κοινό είχαν μεταξύ τους – ίσως όλοι κατανάλωναν κάποια τροφή ή ένα ρόφημα, συμμερίζονταν μια πεποίθηση ή είχαν κάποιο άλλο κοινό στοιχείο. Διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε κανένα κοινό γνώρισμα μεταξύ τους, εκτός από το γεγονός ότι όλοι πίστευαν ότι είναι θεραπευτές. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα, «Ωραία. Αν πιστεύω ότι είμαι θεραπευτής, τότε θα γίνω θεραπευτής». Έτσι λοιπόν, αποφάσισα ότι είμαι θεραπευτής. Έπειτα, ένιωθα την ενέργεια να εκπέμπεται από τα χέρια μου, και ήξερα ότι αυτό είναι θεραπευτική ενέργεια.

 

Κατάλαβα ότι ένα από τα πράγματα για τα οποία βρισκόμουν εδώ, ήταν να γίνω θεραπευτής. Έτσι, όταν διάφοροι άνθρωποι ζητούσαν από εμένα να τους προσφέρω θεραπεία, τους αντιλαμβανόμουν ως ενεργειακά συστήματα και όχι ως υλικά σώματα, διέκρινα τις περιοχές στις οποίες η ενέργεια είχε μπλοκαριστεί, και προσπαθούσα να αποκαταστήσω την απρόσκοπτη κυκλοφορία της ενέργειας. Κατόπιν, οι άνθρωποι ανέφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο στο σώμα, όσο και στη συνειδητότητά τους. Κι έτσι ξεκίνησαν όλα. Αφότου δούλεψα με μερικές χιλιάδες θεραπευτές, σκέφτηκα ότι χρειάζομαι βοήθεια. Έτσι, αποφάσισα να στήσω ένα σεμινάριο προκειμένου να διδάξω τη μέθοδό μου σε όσους ενδιαφέρονταν να την εφαρμόσουν. Και εξακολουθώ να διδάσκω τη μέθοδό μου μέχρι και σήμερα.

9. Πώς ήταν η ζωή σας πριν γίνετε θεραπευτής; Πώς είναι τώρα η ζωή σας;

Ουάου! Μιλάμε για φο-βε-ρή μεταμόρφωση! Πριν γίνω θεραπευτής, πάσχιζα να ζω σύμφωνα με τον ορισμό της επιτυχίας που είναι γενικά αποδεκτός στην κοινωνία μας. Επιδίωκα να εξελιχθώ στην ιεραρχία της εταιρείας, δούλευα στη Wall Street, κάθε μέρα περνούσα μιάμιση ώρα πηγαινοερχόμενος στη δουλειά μου από το προάστιο στο οποίο ζούσα, έμενα στα προάστια με τη γυναίκα μου και τα δυο παιδιά μας, είχα δυο αυτοκίνητα στο γκαράζ και έναν μεγάλο σκύλο. Αλλά για κάποιον λόγο δεν ήμουν ευτυχισμένος. Και γι' αυτό αρρώστησα.

Τώρα αναγνωρίζω τη σπουδαιότητα της ευτυχίας. Πλέον καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι να νιώθουμε αγάπη, να βιώνουμε συνδετικότητα με οτιδήποτε ασχολούμαστε. Ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει ένα οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, είναι ένας άνθρωπος που είναι δυστυχής για κάτι που συμβαίνει στη ζωή του. Γι' αυτό, πρέπει να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι. Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε δυστυχείς. Και πρέπει να αφιερώνουμε ολοένα και περισσότερο χρόνο σε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε καλά. Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει μια αποστολή σε αυτή τη ζωή, όποια κι αν είναι αυτή, θα πρέπει να νιώθει καλά με αυτό – θα πρέπει να χαίρεται επιτελώντας την. Ειδάλλως, δεν πρόκειται ποτέ να επιτύχει σε αυτή την αποστολή. Αν λοιπόν κάνουμε ό,τι μας χαροποιεί και πάψουμε να κάνουμε ό,τι μας δυσαρεστεί, κατά πάσα πιθανότητα θα είμαστε ευτυχισμένοι και υγιείς.

Λέω ότι πρέπει να ακούμε την εσωτερική φωνή, τη διαίσθηση, το ένστικτό μας. Η εσωτερική φωνή μας μιλά σε πολύ απλή γλώσσα. Είτε κάτι μας δίνει καλή αίσθηση, είτε όχι. Όλα τα υπόλοιπα είναι φιλολογίες. Ναι, πρέπει να κάνουμε ότι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και να αποφεύγουμε ό,τι δεν μας δίνει καλή αίσθηση. Αν ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή, αυτή θα μας οδηγήσει στην επιτυχία και στο αίσθημα πληρότητας. Και αν αυτός ο κανόνας ισχύει για το βαθύτερο κομμάτι της ύπαρξής μας, τότε θα πρέπει να ισχύει για όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας. Γι' αυτό, κάντε ό,τι σας κάνει να νιώθετε καλά. Αυτό είναι βασικός κανόνας. Σταματήστε να κάνετε οτιδήποτε δεν σας αρέσει. Κάντε ό,τι σας κάνει ευτυχισμένους, και έχετε εμπιστοσύνη στο ταξίδι της ζωής σας.

10. Δώστε στους αναγνώστες σας τρεις βασικές συμβουλές.

  • Πρώτη συμβουλή: Συνειδητοποιήστε τη σπουδαιότητα της αγάπης στη ζωή σας, και αφιερώστε περισσότερο χρόνο στο να βιώνετε αγάπη.
  • Δεύτερη συμβουλή: Κάντε ό,τι σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένοι. Σταματήστε να κάνετε ό,τι σας κάνει να νιώθετε δυστυχείς.
  • Τρίτη συμβουλή: Έχετε εμπιστοσύνη στο ταξίδι της ζωής σας.

Πιστεύετε ότι οι θεωρίες και οι μέθοδοί σας συγκρούονται με τη συμβατική ιατρική;

Δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης. Απλώς είναι διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές αντιλήψεις για το νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος. Βασική ιδέα της σχολής μας είναι ότι όλα ξεκινούν μέσα μας, από τη συνειδητότητα. Από την άλλη, η συμβατική ιατρική βασίζεται στην ιδέα ότι οτιδήποτε συμβαίνει στο φυσικό σώμα οφείλεται σε ένα εξωγενές αίτιο, και στηρίζεται σε εξωγενείς θεραπευτικές παρεμβάσεις. Έτσι, αν ένα άτομο βιώνει ένταση ή έχει κάποιο σωματικό σύμπτωμα, η συμβατική ιατρική του λέει ότι αποτελείται από ένα σύνολο οργάνων, το ενημερώνει σχετικά με το προβληματικό όργανο και συνιστά μια εξωγενή λύση, ένα φάρμακο, μια επέμβαση που θα διορθώσει το πρόβλημα. Η ιατρική θεωρεί ότι τα μικρόβια προκαλούν παθήσεις, τα ατυχήματα κακώσεις, κτλ. Εμείς λέμε ότι αυτά όντως συμβαίνουν στο φυσικό επίπεδο, αλλά μόνον όταν υπάρχει το ανάλογο πρόσφορο έδαφος στη συνειδητότητα του ατόμου. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού. Ωστόσο, κάποιοι νοσούν από αυτά, ενώ άλλοι όχι. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Εμείς λέμε ότι οφείλεται στην κατάσταση της συνειδητότητας του κάθε ατόμου, εξαιτίας της νοοτροπίας που τρέφει κάθε άνθρωπος. Αυτό αναδεικνύει την ιδέα της θεραπείας μέσω της αλλαγής νοοτροπίας.

Ξέρουμε ότι κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν, παρότι οι ιατροί τους αντιμετώπισαν με ορθότητα. Από την άλλη, επιβιώνουν άνθρωποι οι οποίοι είτε δεν έλαβαν ιατρική φροντίδα, είτε οι ιατροί τους ολιγώρησαν. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στη διαφορετική κατάσταση της συνειδητότητας των ανθρώπων. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα της νοοτροπίας και των πεποιθήσεων του ατόμου. Έτσι, παρότι η σχολή μου ασπάζεται διαφορετικές θεωρίες για το νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος από αυτές που ενστερνίζεται η συμβατική ιατρική, πρωταρχικό μέλημα και των δυο είναι η προσφορά βοήθειας προς τους ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αν κάποιος έρθει σε εμένα ζητώντας βοήθεια για την αντιμετώπιση ενός συμπτώματος, πρέπει να έχει υπόψη του ότι είμαι θεραπευτής και όχι ιατρός. Δεν δικαιούμαι να πω σε κάποιον ότι νοσεί, ούτε ότι θεραπεύτηκε. Όταν όμως ένας άνθρωπος αισθάνεται καλύτερα αφότου ήρθε σε εμένα, τότε του εφιστώ την προσοχή σε αυτό που νιώθει. Αν κάποιος πρωτύτερα πονούσε και μετά τη θεραπεία δε νιώθει πόνο, σαφώς το αντιλαμβάνεται μόνος του – εγώ δεν χρειάζεται να πω κάτι. Έπειτα όμως, το άτομο οφείλει να επισκεφθεί το γιατρό του και να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Ο γιατρός θα ενημερώσει το άτομο για την κατάσταση της σωματικής υγείας του τη στιγμή στην οποία έγιναν οι εξετάσεις. Όταν ο γιατρός εξετάζει ένα άτομο, το ενημερώνει για την κατάσταση της υγείας του και παρέχει μια γνωμάτευση. Ωστόσο, το άτομο πρέπει να ξέρει ότι αυτή η γνωμάτευση είναι απλώς η άποψη του συγκεκριμένου ιατρού. Αν το άτομο πάει σε έναν άλλο ιατρό, ενδέχεται να λάβει διαφορετική γνωμάτευση. Ουσιαστικά, όλοι προτρεπόμαστε να ζητήσουμε μια «δεύτερη γνώμη». Αν όλοι οι γιατροί καταλήγουν σε κοινή γνωμάτευση, τότε το άτομο πρέπει να κατανοήσει ότι αυτή είναι μια κοινή άποψη της συμβατικής ιατρικής. Αν λοιπόν η συμβατική ιατρική θεωρεί ότι ένα άτομο δεν έχει καμία ελπίδα να θεραπευτεί, το άτομο έχει πάντα τη δυνατότητα να εξερευνήσει τις συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες. Μολαταύτα, δεν πρέπει να θεωρούμαστε θεραπευτές ή εναλλακτικοί θεραπευτές. Απλώς προσφέρουμε μια συμπληρωματική ιδέα, η οποία απλώς βοηθά το άτομο να επισπεύσει τις θεραπευτικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σώμα του.

Συνεπώς, πιστεύω ότι η δική μας σχολή έχει ένα σημείο σύγκλισης με τη συμβατική ιατρική. Άλλωστε, και οι δυο έχουμε τον ίδιο στόχο, που φυσικά είναι η αποκατάσταση της υγείας του ασθενή. Κύριος στόχος και των δυο μας είναι να βοηθούμε τους ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα. Πολλοί γιατροί παρακολουθούν τα σεμινάριά μου. Οι μέθοδοί μου τους βοηθούν να κατανοήσουν τη φύση της υγείας, και να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους πέρα από την φυσική διάσταση του νόμου της αιτίας και του αποτελέσματος. Καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η νοοτροπία του ασθενή, καθώς και όσα βιώνει ο ασθενής στη ζωή του.

Όταν κάποιος ζητά θεραπεία, κατανοώ ότι το σωματικό σύμπτωμα αντικατοπτρίζει μια ένταση της συνειδητότητας, η οποία συσχετίζεται με κάτι που συμβαίνει στη ζωή του ατόμου. Έτσι, προτρέπω το άτομο να εξετάσει τι συμβαίνει στη ζωή του. Ίσως εκτίθεται σε μια στρεσογόνα κατάσταση, και ίσως το στρες που υφίσταται να προκάλεσε το σύμπτωμα που βιώνει. Αν λοιπόν το άτομο θέλει να απαλλαγεί από το σύμπτωμα, θα πρέπει να επιλύσει το εσωτερικό αίτιο που το προκάλεσε, την ένταση στη συνειδητότητά του. Αν το άτομο εστιαστεί αποκλειστικά στην καταπολέμηση του συμπτώματος, ενδεχομένως θα παρατηρήσει ότι εμφανίζει προβλήματα πάντα στο ίδιο σημείο του σώματός του. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει αντιμετωπίσει το βαθύτερο αίτιο. Εμείς είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε το άτομο να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει το βαθύτερο αίτιο, ώστε να ανακτήσει πλήρως την υγεία και τις ισορροπίες του.

 

Το βιβλία "Όλα μπορούν να θεραπευτούν"  και  "Βελτιώστε την όρασή σας"  του Martin Brofman κυκλοφορούν από τις εκδόσεις  Διόπτρα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.