Web
Analytics
Πότε πρέπει να κάνουμε θεραπεία με τεστοστερόνη; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πότε πρέπει να κάνουμε θεραπεία με τεστοστερόνη;

Από: The johns Hopkins Medical Letter

Αν υποπτεύεστε ότι έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος με μια αιματολογική εξέταση θα σας ενημερώσει αν τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας είναι όντως κλινικά χαμηλά. Προσοχή όμως: αυτό από μόνο του δεν αποτελεί επαρκή ένδειξη για να υποβληθεί κάποιος σε θεραπεία.

Οι σεξουαλικές μας ορμόνες μειώνονται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου αυτό ισχύει και για τους άντρες και για τις γυναίκες. Στις γυναίκες η μείωση των οιστρογόνων σχετίζεται με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, ενώ οι άντρες, όταν εισέρχονται στην τρίτη ηλικία, παρουσιάζουν βαθμιαία πτώση της τεστοστερόνης, της ορμόνης που βοηθά να επιτύχουν και να διατηρήσουν τη στύση τους και τη σεξουαλική τους ορμή (κοινώς libido).

Για τους άντρες, η παραδοσιακή θεραπεία για τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης -ο κλινικός όρος είναι καθυστερημένος υπογοναδισμός ή αλλιώς ανδρόπαυση- είναι η υποκατάσταση της ορμόνης αυτής (TRT). Ωστόσο, η θεραπεία αυτή είναι σχετικώς αμφιλεγόμενη και, ενώ φαίνεται να βοηθά μερικούς άντρες, σε κάποιους άλλους μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Εντοπίζοντας τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα, που συνήθως υποδηλώνουν στους άντρες πτώση της τεστοστερόνης είναι τα ακόλουθα: στυτική δυσλειτουργία, απώλεια οστικής μάζας, θλίψη, κόπωση, περιορισμένη δύναμη και σφρίγος. Ωστόσο, ορισμένοι άντρες με ελαττωμένη τεστοστερόνη δεν αισθάνονται κανένα από αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, ενώ άλλοι με κανονικά επίπεδα τεστοστερόνης τα βιώνουν έντονα. Ο λόγος; Τα κυκλοφορικά προβλήματα και πολλές ακόμη καταστάσεις, όπως, για παράδειγμα, ο διαβήτης και η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο. Αυτά τα νοσήματα, εάν μείνουν χωρίς θεραπεία, ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της χαμηλής τεστοστερόνης.

Τον περασμένο χρόνο, σε μελέτη Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine, διαπιστώθηκε ότι μόνο τρία συμπτώματα -στυτική δυσλειτουργία, περιορισμένη συχνότητα σεξουαλικών σκέψεων και μειωμένες πρωινές στύσεις- σχετίζονται τελικά με τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης εξαιτίας της μεγάλης ηλικίας. Πολλά από τα υπόλοιπα συμπτώματα, τα οποία συχνά αποδίδονται στη χαμηλή τεστοστερόνη των μεγαλύτερης ηλικίας αντρών, όπως η κόπωση, η θλίψη ή το μειωμένο σωματικό σφρίγος, δεν έχουν σχέση με τα ελαττωμένα επίπεδα της.

Οφέλη και κίνδυνοι από την TRT

Τα ευρήματα από τις κλινικές δοκιμές για τη δράση της TRT στην υγεία των ηλικιωμένων αντρών ήταν ανάμεικτα. Σε άλλους τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με μειωμένη μυϊκή μάζα και δύναμη στα κάτω άκρα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένη κινητικότητα, πτώσεις και κακή ποιότητα ζωής. Μελέτες σε υγιείς μεσήλικους άντρες έδειξαν ότι η TRT αυξάνει τη μυϊκή μάζα και πιθανόν τη δύναμη. Μια ανασκόπηση των δράσεων της συμπληρωματικής θεραπείας με τεστοστερόνη στην υγεία των οστών ηλικιωμένων αντρών κατέδειξε ότι οι ενδομυϊκές ενέσεις της ορμόνης, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, συσχετίστηκαν με 8% αύξηση της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η χαμηλή τεστοστερόνη λόγω ηλικίας συχνά συνδέεται και με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον η συμπληρωματική αγωγή τεστοστερόνης πράγματι εμποδίζει τα κατάγματα των αδύναμων από την οστεοπόρωση οστών.

Τα οφέλη της TRT στη σεξουαλική υγεία είναι μέτρια. Στην ιατρική ανασκόπηση του 2007, η οποία δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Mayo Clinic, διαπιστώθηκε ότι η χρήση τεστοστερόνης σε υγιείς ηλικιωμένους άντρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συσχετίζεται με μικρή βελτίωση στο πρόβλημα της χαλαρής στύσης και μέτρια βελτίωση στη libido.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα κάποιων μελετών εγείρουν ερωτήματα αν οι κίνδυνοι της θεραπείας υποκατάστασης τεστοστερόνης επισκιάζουν τα οφέλη, ιδιαιτέρως στους άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και στους λιγότερο υγιείς. Πρόσφατη έρευνα σε περισσότερους από 200 άντρες, ηλικίας περίπου 74 ετών, στους οποίους δοκιμάστηκε η δράση της TRT, κατέδειξε ότι, ενώ η ομάδα που έλαβε τεστοστερόνη παρουσίασε σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα της, σε σύγκριση με την ομάδα που της χορηγήθηκε ορμόνη placebo (εικονική), διέτρεχε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια.

Παραμένει, πάντως, ασαφές αν τελικά η TRT είναι επικίνδυνη για την καρδιακή υγεία του άντρα. Επίσης, η δοσολογία του φαρμάκου δεν είναι ίδια για όλους, αλλά πρέπει να εξατομικεύεται. Μια άλλη ανησυχία σχετικά με τη θεραπεία εμπλέκει και τον καρκίνο του προστάτη. Ομως, δεν υπάρχουν μελέτες που να αναφέρουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του με τη θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης (TRT). Οι ειδικοί τονίζουν πως, προτού οδηγηθεί κάποιος στη θεραπεία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις άλλες καταστάσεις που ενδεχομένως επιδεινώνουν τα συ μπτώματά του: να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, να υιοθετήσει δηλαδή την υγιεινή διατροφή και την καθημερινή φυσική δραστηριότητα, οι οποίες θα διατηρήσουν την ενέργεια και τη μυϊκή του μάζα.

ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης γίνεται με τη μορφή τσίχλας, χαπιών, ενέσεων, τζελ, καθώς και διαδερμικών εμπλάστρων.

Οι ενδομυϊκές ενέσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού κάθε 7 έως 22 ημέρες. Τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται δύο με τρεις ημέρες μετά την ένεση και σταδιακά μειώνονται μέχρι την επόμενη ένεση. Τα τζελ και τα διαδερμικά έμπλαστρα μπορεί να εφαρμόζονται καθημερινά στο δέρμα. Τέλος, οι τσίχλες σε ταμπλέτα αποτελούν τη νέα μορφή θεραπείας. Μια ταμπλέτα τοποθετείται μεταξύ των ούλων και του άνω χείλους κάθε δώδεκα ώρες και απελευθερώνει αργά-αργά την ορμόνη, όπως συμβαίνει με το τζελ ή το διαδερμικά έμπλαστρο. Τα χάπια δεν συνιστώνται για θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης στους άντρες, επειδή είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τις άλλες μορφές θεραπείας και, όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να βλάψουν το συκώτι.

 

K-Life (Εφημερίδα Καθημερινή)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.