Web
Analytics
Εγκυμοσύνη και όραση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η εγκυµοσύνη είναι µια πολύ σηµαντική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Στους εννέα µήνες διάρκειάς της σηµειώνεται µια πληθώρα αλλαγών στον οργανισµό της και το σώµα της µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται, αρκετές φορές, διάφορα προβλήµατα που αφορούν στη φυσιολογική λειτουργία επιµέρους συστηµάτων του οργανισµού της. Ανάµεσα στις αλλαγές που παρατηρούνται υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί και η όρασή της, γεγονός που µας υποχρεώνει σε µία συστηµατική παρακολούθησή της.

Μία πιθανή επίπτωση των ορµονικών αλλαγών που σηµειώνονται κατά την εγκυµοσύνη είναι η εµφάνιση µυωπίας ή η επιδείνωση της προϋπάρχουσας µυωπίας. Είναι πιθανή επίσης µία παροδική µεταβολή της προσαρµογής και της εστίασης. Τα προβλήµατα αυτά είναι συνήθως παροδικά και η όραση επανέρχεται στη φυσιολογική της κατάσταση µετά τον τοκετό.

Για τις γυναίκες που χρησιµοποιούν φακούς επαφής, είναι καλό να αποφεύγεται η χρήση τους κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Οι αλλαγές που φυσιολογικά συµβαίνουν στον κερατοειδή, στην αισθητικότητα και την ευαισθησία του που µειώνονται, µπορεί να κάνουν δύσκολη την εφαρµογή των φακών επαφής και να καλύψουν µια πιθανή µόλυνση ή έναν µικροτραυµατισµό σε σηµείο να µη γίνουν εύκολα αντιληπτά. Η ξηροφθαλµία που επίσης, παρατηρείται λόγω των ορµονικών αλλαγών είναι µία αντένδειξη για να φορά φακούς επαφής.

Η πολύ υψηλή πίεση που πιθανόν να παρουσιαστεί στην έγκυο µετά τις είκοσι εβδοµάδες κύησης επηρεάζει σε σηµαντικότατο βαθµό τα µάτια, µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθεί η λεγόµενη υπερτασική αµφιβληστροειδοπάθεια.

Σε περίπτωση σηµαντικής και εξελικτικής αµφιβληστροειδοπάθειας ή αποκόλλησης του αµφιβληστροειδούς χιτώνα, θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για τη συνέχιση της εγκυµοσύνης ή για µία έκτακτη καισαρική τοµή, αν η έγκυος βρίσκεται κοντά στον ένατο µήνα κύησης. Πριν όµως, φτάσουµε σε αυτό το σηµείο, η αρτηριακή πίεση συνήθως ελέγχεται µε κατάλληλη θεραπεία και κατά συνέπεια αποφεύγονται οι παθολογικές συνέπειες στα µάτια.

Ο διαβήτης µπορεί να προκαλέσει προβλήµατα στον αµφιβληστροειδή χιτώνα προκαλώντας διαβητική αµφιβληστροειδοπάθεια. Οι έγκυες που πάσχουν από διαβήτη ή που τον εµφανίζουν κατά την κύηση, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Σε περιπτώσεις προϋπάρχοντος διαβήτη της εγκύου, χωρίς αλλοιώσεις στο βυθό του µατιού, δεν υπάρχει κίνδυνος για την όραση. Συνιστάται όµως, οφθαλµολογικός έλεγχος το πρώτο τρίµηνο.
  • Αν υπάρχουν αλλοιώσεις στο βυθό του µατιού σε µη παραγωγική µορφή, τότε το 50% των εγκύων µπορεί να εµφανίσει εξέλιξη της διαβητικής αµφιβληστροειδοπάθειας, η οποία όµως θα υποχωρήσει µετά τον τοκετό. Συνιστάται τρίµηνη ή και µηνιαία παρακολούθηση.
  • Σε περίπτωση που έχει µια σοβαρής µορφής παραγωγική διαβητική αµφιβληστροειδοπάθεια, τότε είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση
  • της εγκύου καθώς και η θεραπεία µε λέιζερ.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από πονοκεφάλους ή ηµικρανίες, κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης, µπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση. Για προληπτικούς λόγους θα πρέπει να ελέγχουν περιοδικά την αρτηριακή τους πίεση, τον βυθό του µατιού και τα οπτικά τους πεδία.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος,  ΜD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιδρυτής & Επιστημονικός Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision
Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, NY, NY

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://www.laservision.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.