Web
Analytics
Φροντίδα χρειάζονται τα μάτια μας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Φροντίδα χρειάζονται τα μάτια μας

Σε λίγες μέρες σχεδόν όλοι μας ολοκληρώνουμε τις καλοκαιρινές διακοπές και ετοιμαζόμαστε για την επάνοδο στις κανονικές δραστηριότητες και λειτουργίες μας. Η φροντίδα των ματιών μας είναι απαραίτητη, αφού όλο αυτόν τον καιρό έχουν εκτεθεί πάρα πολύ στην υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Αρχίζουμε πρώτα με τα παιδιά που καλό θα ήταν σε αυτό το διάστημα να κάνουν μια καλή οφθαλμολογική εξέταση με τον οφθαλμίατρο τους και να γίνει κάποια πιθανή διόρθωση στα γυαλιά που φοράνε ή γυαλιά που θα χρειαστεί να φορέσουν για την αρχή της σχολικής χρονιάς. Για παιδιά που έχουν σταθερή μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία συνήθως αυτό πρέπει να γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια, εκτός εάν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή ή φυσικά εάν τα γυαλιά υπέστηκαν κάποιες «κακουχίες» στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την άψογη κατάσταση του μέρους του γυαλιού που μας βοηθάει να βλέπουμε, είτε αυτό είναι πλαστικό είτε είναι γυαλί, πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και ο σκελετός, γιατί οποιαδήποτε κλίση ή χαλάρωση του σκελετού, αλλοιώνει το οπτικό αποτέλεσμα που δίνουν οι φακοί που έχει συναρμολογήσει ο οπτικός μας για να μας βοηθήσει με την όραση μας. Όσον αφορά τους ωριμότερους διοπτροφόρους που έχουν τελειώσει τις σχολικές τους υποχρεώσεις, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία μετά από τους μήνες του καλοκαιριού, να γίνει μια καινούργια μέτρηση τns μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και φυσικά θα ήταν μια καλή ευκαιρία, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχει η χρήση των γυαλιών και των φακών επαφής στις διακοπές του καλοκαιριού, να συμβουλευτούν τον οφθαλμίατρο τους για το αν είναι καλοί υποψήφιοι ή όχι για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας, μυωπίας ή αστιγματισμού με laser. Σχετικά με αυτούς που φορούσαν φακούς επαφής το καλοκαίρι, όπως και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, θα πρέπει να κοιτάξουν με προσοχή αφενός τις θήκες που χρησιμοποιούν για την αποθήκευση των φακών επαφής, όσο και τα καθαριστικά υγρά.

Συνιστάται πάντα να αγοράζουμε συσκευασία καθαριστικών υγρών φακών επαφής που είναι όσο το δυνατόν μικρότερες, έτσι ώστε να τις ανανεώνουμε πολύ συχνά. Είναι συχνό φαινόμενο να αναπτύσσονται μικρόβια τόσο στις θήκες των φακών επαφής όσο και στα πώματα των μπουκαλιών με καθαριστικά ή φυσιολογικό ορρό. Σημαντικό είναι να γίνει ένας πολύ προσεκτικός καθαρισμός ή να επισκεφτούμε τον οφθαλμίατρο μας ή τον οπτικό μας και να γίνει αντικατάσταση των θηκών αυτών και των υγρών αυτών με καινούργια στείρα προϊόντα. Όσον αφορά τους μεσήλικες ασθενείς μας, as μην πανικοβληθούν αν τις πρώτες μέρες δουλειάς τον Σεπτέμβριο ανακαλύψουν ότι η κοντινή τους όραση έχει εξαφανισθεί. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε άτομα μεταξύ 38 και 43 ετών που «ερωτοτροπούν» με την πρεσβυωπία, όταν σταματήσουν να δουλεύουν με τον συνηθισμένο ρυθμό εργασίας τους, να χαλαρώνει και ο ακτινωτός μυς του ματιού ο οποίος είναι αυτός που μας βοηθάει να εστιάζουμε κοντά. Έτσι. τα συμπτώματα τnς πρεσβυωπίας είναι πολύ πιο έντονα μετά από μέρες η εβδομάδες ξεκούρασης και αρκεί βέβαια να επανέλθουμε στον ρυθμό εργασίας μας έτσι ώστε αυτά να περάσουν.

Βέβαια, εάν τα συμπτώματα πρεσβυωπίας. δηλαδή δυσκολίας στην κοντινή ανάγνωση, συνεχίσουν, είναι μια καλή αφορμή επίσκεψης στον οφθαλμίατρο μας για μια καλή οφθαλμολογική εξέταση στην οποία ίσως κριθεί απαραίτητο να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε σε ορισμένες περιστάσεις γυαλιά πρεσβυωπικά ή μπορεί να μας δοθούν κάποιες ασκήσεις που θα μας βοηθήσουν για μερικά χρόνια να αποφύγουμε τη χρήση γυαλιών πρεσβυωπίας ή ακόμα να συζητήσουμε με τον οφθαλμίατρο μας την πιθανότητα της διόρθωσης της πρεσβυωπίας με laser.

Όσον αφορά τους ασθενείς της τρίτης ηλικίας, οι καλοκαιρινοί μήνες και η έκθεση σε πολύ έντονο ήλιο θα έκαναν προφανές σε αυτούς που δεν το είχαν αντιληφθεί τον περασμένο χειμώνα πιθανώς την παρουσία ενοχλητικών συμπτωμάτων καταρράκτη. Εάν η όραση σας είναι θαμπή σε πολύ έντονο φως και κάθε φορά που οδηγείτε το βράδυ αντιμέτωποι με τα φώτα των άλλων αυτοκινήτων, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας γιατί υπάρχει σημαντική περίπτωση, ειδικά εάν βρίσκεστε σε ηλικία πάνω από 60 ετών, να πάσχετε από καταρράκτη και αναλόγου με τη σοβαρότητα και την ενόχληση που έχετε στην καθημερινή σας ζωή, ίσως να χρειαστεί να προγραμματίσετε μέσα στον επόμενο χρόνο να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο καταρράκτης ίσως είναι η μόνη κατάσταση του ανθρωπίνου σώματος που μπορεί να αντιστραφεί ολοτελώς. δηλαδή να μπορέσει κάποιος να επανέλθει στην πολύ νεαρότερη κατάσταση όρασης από ό,τι βρίσκεται στη στιγμή που εμφανίζεται το πρόβλημα.

Η δική μας σύσταση είναι ότι παρότι οι μήνες της πολύ έντονης έκθεσης στον ήλιο πέρασαν, ειδικά στη χώρα μας θα ήταν καλό να φοράμε πάντα τα γυαλιά ηλίου σε οποιαδήποτε στιγμή βρισκόμαστε σε έκθεση στο ηλιακό φως, γιατί αυτό προστατεύει τόσο τους φακούς του ματιού μας όσο και την ωχρά κηλίδα του ματιού από σημαντική ποσότητα ενέργειας που μπορεί να προδιαθέσει τόσο στον σχηματισμό του καταρράκτη, όσο και στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Σ' αυτούς που βρήκαν ανακούφιση από συμπτώματα βλεφαρίτιδας και ροδόχρου ακμής στους μήνες που πέρασαν κοντά στη θάλασσα (είναι γνωστό ότι το θαλασσινό νερό βελτιώνει πάρα πολύ τη συμπτωματολογία της ενδοφθαλμίτιδας, ξηροφθαλμίας και ροδόχρου ακμής), η επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα, ειδικά στο περιβάλλον της πόλης, με περισσότερο άγχος, με διαφορετική διατροφή και φυσικά με λιγότερη έκθεση σε θαλασσινό νερό, θα επαναφέρει πιθανώς τα ενοχλητικά συμπτώματα της αίσθησης ξένου σώματος, της δακρύρροιας, της ενόχλησης στα μάτια, το κοκκίνισμα, το πρήξιμο των βλεφάρων που μπορεί να φτάσει σε σημείο να μας ενοχλεί στην καθημερινή μας ζωή.

Έτσι. λοιπόν, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε τον οφθαλμίατρο μας για μια καλή εκτίμηση της κατάστασης και μια πιθανή συστηματική αγωγή, έτσι ώστε να είμαστε όσο πιο άνετα γίνεται με τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας.

 

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος,  ΜD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιδρυτής & Επιστημονικός Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision
Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, NY, NY

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://www.laservision.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.