Web
Analytics
Οπτική Νευρίτιδα: Μήπως σημαίνει Σκλήρυνση Κατά Πλάκας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Οπτική Νευρίτιδα: Μήπως σημαίνει Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Γράφει: Βίβιαν Τούλια – Θωμοπούλου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος ΟΜΜΑ (Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών)

 

Με τον όρο «οπτική νευρίτιδα» αναφερόμαστε στη φλεγμονή του οπτικού νεύρου. Οι αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι η πολλαπλή σκλήρυνση, κάποια μικροβιακή λοίμωξη (π.χ. επέκταση λοίμωξης από τον οφθαλμικό κόγκο, τους γειτονικούς παραρρίνιους κόλπους ή τις μήνιγγες, νόσος εξονύχων γαλής και άλλες) ή ίωση (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ανεμοβλογιά κ.ά) και διάφορα συστηματικά, αυτοάνοσα νοσήματα.

Έχει καθιερωθεί όμως, όταν μιλάμε για οπτική νευρίτιδα σήμερα, να εννοούμε τη μερική ή ολική απώλεια της όρασης, που οφείλεται σε απομυελίνωση και κατά την οποία οι νευρικές ίνες χάνουν το «μονωτικό» έλυτρο μυελίνης που τις περιβάλλει, με συνέπεια να διαταράσσεται η αγωγή των νευρικών ερεθισμάτων. Η πιο συχνή μορφή απομυελίνωσης είναι αυτή που σχετίζεται με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ).

Έχει υπολογιστεί ότι οι ασθενείς που αναπτύσσουν οπτική νευρίτιδα αλλά έχουν φυσιολογική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου έχουν 16% πιθανότητα να αναπτύξουν Σκλήρυνση κατά Πλάκας μέσα σε 5 χρόνια. Από αυτούς που εμφανίζουν το πρώτο επεισόδιο οπτικής νευρίτιδας, το 50% παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη μαγνητική τομογραφία τους, και αυτοί είναι που έχουν τελικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κλινική ΣΚΠ σε 5-10 χρόνια.

Χαρακτηριστικά του ασθενούς και τα συνήθη συμπτώματα

Ο ασθενής που παρουσιάζει οπτική νευρίτιδα συνήθως:

  • Είναι 15-45 χρόνων.
  • Είναι γυναίκα (αναλογία γυναικών/ αντρών 2-3/1).
  • Έχει μονόπλευρη μείωση της όρασης, που επιδεινώνεται συνεχώς για 5-8 ημέρες.
  • Παραπονιέται για πόνο μέσα ή γύρω από το μάτι, που επιδεινώνεται με τις οφθαλμικές κινήσεις.
  • Αρχίζει να βελτιώνεται η όραση σε 3-4 εβδομάδες και συνεχίζει για μια περίοδο 6 μηνών, οπότε φτάνει και τη μέγιστη αποκατάσταση.

Άλλα σοβαρά συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η ξαφνική διαταραχή στην αντίληψη των χρωμάτων από τον προσβεβλημένο οφθαλμό (επίκτητη δυσχρωματοψία) και αλλοιώσεις στα οπτικά πεδία.

Στη διάγνωση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, πέρα από το ιστορικό και την κλινική εικόνα, βοηθούν διάφορες εξετάσεις. Στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και αυχενικής μοίρας νωτιαίου μυελού φαίνονται οι απομυελινωτικές εστίες, ενώ με τα οπτικά και σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά ανακαλύπτονται προηγούμενες βλάβες που δεν έδωσαν κλινικά συμπτώματα. Στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό εμφανίζεται αύξηση των ανοσοσφαιρινών.

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Όσον αφορά στην κατάλληλη θεραπεία, έχει αποδειχτεί ότι η ενδοφλέβια χορήγηση κορτιζόνης συντομεύει κατά πολύ τη διάρκεια της κρίσης και απομακρύνει την επόμενη προσβολή, χωρίς όμως να επηρεάζει το τελικό λειτουργικό αποτέλεσμα (στην περίπτωσή μας, την όραση). Επομένως, προτείνεται θεραπεία όταν υπάρχει ανάγκη για γρήγορη αποκατάσταση της όρασης (επαγγελματικοί λόγοι ή προσβολή και των δύο ματιών) ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Επιπροσθέτως, σε υποτροπιάζουσες ή προοδευτικά επιδεινούμενες μορφές, χρησιμοποιούνται και άλλα φάρμακα, όπως ιντερφερόνη Β, αζαθιοπρίνη, κυκλοφωσφαμίδη.

Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να σας πιάνει πανικός. Η οπτική νευρίτιδα είναι μία κατάσταση που θα διερευνηθεί και, αφού γίνει αυτό, υπάρχουν στη σύγχρονη θεραπευτική φαρέτρα μας τα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη υποχώρηση των κυριότερων ενοχλήσεων.

 

Βίβιαν Τούλια – Θωμοπούλου
Χειρουργός Οφθαλμίατρος ΟΜΜΑ (Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών)
 
 
Περιοδικό "Popular Medicine"
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.