Web
Analytics
Μέθοδος IntraLase - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Χωρίς τη χρήση νυστεριού (λεπίδας) μπορεί να πραγματοποιείται τώρα και στη χώρα μας η χειρουργική επέμβαση LASIK αφαίρεσης μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού με τη νέα συσκευή laser υψηλής τεχνολογίας IntraLase. Η επέμβαση LASIK ειναι η πιο δημοφιλής μέθοδος στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο και αφορά χιλιάδες Έλληνες / Ελληνίδες.

Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού με τη μέθοδο LASIK γίνεται σε δύο βασικά βήματα και πραγματοποιείται με επιτυχία σε πολλά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Κατά το πρώτο βήμα, ο χειρουργός­ οφθαλμίατρος δημιουργεί έναν κρημνό (flap) στον κερατοειδή με χειρουργική τομή. Η δημιουργία του κρημνού (flap) στον κερατοειδή, προετοιμάζει το μάτι για το δεύτερο βήμα της επέμβασης, όπου ένα excimer laser, χρησιμοποιείται για την πλήρη διόρθωση της διάθλασης με αποκατάσταση της όρασης.

Ο τρόπος δημιουργίας κερατοειδικού κρημνού είναι με τη χρήση ενός λεπτού μεταλλικού μαχαιριδίου (λεπίδας).

H μέθοδος IntraLase είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται μόνο laser για να πραγματοποιηθεί το πρώτο κρίσιμο βήμα στη διαδικασία LASIK (διόρθωση μυωπίας με laser) χωρίς τη χρήση μεταλλικού μαχαιριδίου (λεπίδας).

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά καθώς μειώνονται σημαντικά οι πιθανές ενδοεγχειρητικές επιπλοκές, όπως και κάποιες από τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Στις ΗΠΑ λειτουργούν περίπου 350 τέτοιες μονάδες και άλλες 150 ανά τον κόσμο και η νέα τεχνική έχει εφαρμοστεί σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο περιστατικά.

Η νέα αυτή τεχνολογία laser λειτουργεί σε συχνότητες 10 -15  του δευτερολέπτου! Από αυτήν την κεντρική ιδιότητα ονομάζεται Femto­second laser.

Η τεχνολογία αυτή έχει προηγμένη εφαμογή, τόσο στην επέμβαση LASIK για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού, όσο και στην μεταμόσχευση του κερατοειδή.

Ερωτήσεις απαντήσεις για τη μέθοδο IntraLase

Πώς λειτουργεί η μέθοδος IntraLase;

Για τη μέθοδο IntraLase χρησιμοποιούνται μικροσκοπικοί, αστραπιαίοι παλμοί laser, οι οποίοι δημιουργούν ένα διαχωρισμό στον κερατοειδή ­χωρίς της χρήση λεπίδας ­κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου βήματος με LASIK. Κάθε παλμός του φωτός περνά μέσα από το πάνω διάφανο μέρος του στρώματος του κερατοειδούς χιτώνα και διαμορφώνει μια μικροσκοπική κοιλότητα σε ένα συγκεκριμένο βάθος και θέση, τα οποία καθορίζονται από το γιατρό πριν την επέμβαση.
Οι κινήσεις του laser μεταδίδονται στην επιφάνεια του ματιού όπου δημιουργούν ένα ομοιόμορφο στρώμα κοιλοτήτων ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδή.
Ακριβώς πριν από την εφαρμογή του laser, ο γιατρός δημιουργεί τον κρημνό (flap), χωρίζοντας τον ιστό του κερατοειδή στο σημείο όπου έχουν δημιουργηθεί «φυσαλίδες» από τους σφυγμούς του φωτός. Στη συνέχεια, ο κρημνός διπλώνεται προς τα πίσω και ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει το δεύτερο βήμα της επέμβασης. Πρόκειται λοιπόν για μια τομή χωρίς νυστέρι.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός κρημνού με τη μέθοδο IntraLase και ενός με micr oker atome;

Ο μικροκερατόμος είναι ένα μικρό φορητό εργαλείο που περιέχει μια κινητή λεπίδα ατσάλι η οποία με την κίνησή της δημιουργεί μία τομή στην επιφάνεια του κερατοειδή. Το microkeratome κάνει μία ομοιόμορφη τομή. Όπως, όμως η λεπίδα ταλαντεύεται, μπορεί, δυστυχώς, να αφήσει μικρές ανωμαλίες στην επιφάνεια που κόβει, οι οποίες μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση της μετεγχειρητικής οπτικής οξύτητας.
Χάρη στο τρόπο με τον οποίο η μέθοδος IntraLase δημιουργεί ένα επίπεδο κοιλοτήτων στο ακριβές σημείο κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδούς όπου πρέπει να πραγματοποιηθεί ο κρημνός, δημιουργείται μια λεία επιφάνεια στον κερατοειδή χωρίς τις ανωμαλίες που μπορεί να προκύψουν με το microkeratome και τις πιθανές σπάνιες δυσάρεστες μετεγχειρητικές επιπτώσεις τους.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του IntraLase και της Epi­LASIK ή της φωτο­ διαθλαστικής κερατεκτομής (PRK);

Αυτές οι διαδικασίες διαφέρουν η μία από την άλλη στον τρόπο προετοιμασίας του κρημνού στον κερατοειδή πριν την πραγματοποίηση του δεύτερου βήματος του LASIK. Η Epi­LASIK χρησιμοποιεί μια επικερατοτομή για να τη δημιουργία του κρημνού. Στη φωτο­διαθλαστική κερατεκτομή (PRK) πραγματοποιείται μία απαλή απόξυση της επιφάνειας του κερατοειδή.
Και οι δύο διαδικασίες με τα Epi­LASIK και PRK μπορούν να είναι επώδυνες και συχνά απαιτούν αυξημένη μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον ο χρόνος επούλωσης  μπορεί να διαρκέσει περισσότερο απ' ότι με τη μέθοδο IntraLase (περίπου ένα μήνα).

Υπάρχουν άλλα οφέλη με τη χρήση της μεθόδου IntraLase;

Υπάρχουν αρκετά οφέλη με τη χρήση της μεθόδου IntraLase:  

Καλύτερη όραση

Σε κλινικές μελέτες, στους περισσότερους ασθενείς επιτυγχάνεται όραση 10/10 ή καλύτερη όταν η διαδικασία LASIK πραγματοποιείται μαζί με τη μέθοδο IntraLase. Οι ασθενείς αναφέρουν καλύτερη ποιότητα όρασης, ειδικά βελτίωση της ικανότητάς τους να βλέπουν σε χαμηλό φωτισμό όπως το απόβραδο ή τη νύχτα.   

Δυνατότητα προσαρμογής της διαδικασίας στο κάθε μάτι και κερατοειδή

Η μέθοδος IntraLase δίνει στο χειρουργό – οφθαλμίατρο τη δυνατότητα να προσαρμόσει τις διαστάσεις του κρημνού (flap) με βάση τις καλύτερες μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο μάτι. Οτιδήποτε, από τη διάμετρο του κρημνού μέχρι την αξιολόγηση των ορίων του μπορεί να καθοριστεί με εξαιρετική ακρίβεια. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα μάτια διαφέρουν ελαφρά σε κάθε άτομο. Ένας κερατοειδικός κρημνός εξατομικευμένος στον κάθε ασθενή συμβάλλει στην επίτευξη εξαιρετικών μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, ο κρημνός με τη μέθοδο IntraLase επανέρχεται πιο σωστά στη θέση του μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης με LASIK.

Είναι επώδυνη η μέθοδος IntraLase;

Πριν τη δημιουργία του κρημνού, ο γιατρός εφαρμόζει αναισθητικές σταγόνες στο μάτι και στη συνέχεια, με ένα ειδικό δαχτυλίδι και ένα εργαλείο κάνει επίπεδο τον κερατοειδή, για την καλύτερη πραγματοποίηση της μεθόδου IntraLase. Αυτό το μέρος της διαδικασίας δεν είναι επώδυνο – οι ασθενείς αναφέρουν ότι νιώθουν μόνο ελαφριά πίεση.

Είναι ασφαλής η μέθοδος IntraLase;

Περισσότερες από 1.000.000 χειρουργικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο έχουν εκτελεστεί με ασφάλεια και αποτελεσματικά με τη μέθοδο IntraLase.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιπλοκές με τη χρήση μηχανικών μικροκερατόμων είναι αρκετά σπάνιες (1­3%). Εάν όμως αναλογιστούμε ότι οι διαθλαστικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε υγιή μάτια, κανένα ποσοστό δεν είναι αρκετά μικρό. Το intralase σχεδόν εκμηδενίζει τον
κίνδυνο αυτό.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη δημιουργία κρημνού με τη μέθοδο IntraLase;

Η δημιουργία κρημνού διαρκεί μονάχα 15 δευτερόλεπτα ανά μάτι. Περιλαμβανομένου και του χρόνου προετοιμασίας, η όλη επέμβαση LASIK διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Ποια είναι η αντίδραση των ασθενών που έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο IntraLase;

Σε μια κλινική στατιστική μελέτη σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση LASIK των οποίων οι κρημνοί πραγματοποιήθηκαν με χρήση μικροκερατοτομής στο ένα μάτι και με τη μέθοδο IntraLase στο άλλο, η όραση στο μάτι όπου χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος IntraLase προτιμήθηκε από τους ασθενείς σε αναλογία 3 προς 1.
Η μέθοδος αυτή προσφέρει ένα νέο standard για τις επεμβάσεις μυωπίας με laser. Μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι πρόσφατα διαθέσιμη και στην Ελλάδα.
Συζητήστε με τον οφθαλμίατρό σας για τα πλεονεκτήματα της τεχνικής και τις πιθανότητες να επωφεληθείτε.

 

 

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος,  ΜD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιδρυτής & Επιστημονικός Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision
Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, NY, NY

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://www.laservision.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.